Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Tego C5DIII sprzedano setki tysięcy jak nie kilka milionów, w Polsce pewnie będzie kilka (dziesiąt) tysięcy i magiczną granicę 20tys klapnięć przeszły 2-3 sztuki opisane tutaj? Tym którzy opierają swoje decyzje na tak wątłych przesłankach to gratuluję. Gdyby to był problem konstrukcyjny to już od dawna o tym by huczało że hej a tak mowa ciągle o tym samym, nie dajcie się omotać złym myślom ;) Inna sprawa że serwis dał plamę na całego i tak naprawdę powinni wymienić na nowy a na tym rzadkim przypadku przeprowadzić wiwisekcję.
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Tego C5DIII sprzedano setki tysięcy jak nie kilka milionów, w Polsce pewnie będzie kilka (dziesiąt) tysięcy i magiczną granicę 20tys klapnięć przeszły 2-3 sztuki opisane tutaj? Tym którzy opierają swoje decyzje na tak wątłych przesłankach to gratuluję. .
Wydaje mi sie, iz tylko niewielka czesc posiadaczy 5d mk III udziela sie na tym forum, wiec i opisow problemu nie ma zbyt wielu. Na zagranicznych forach jednak rowniez ten problem sie pojawia, a to juz o czyms swiadczy ... Mysle wiec, ze nie jest to bicie piany...
Kto wie, moze sie okazac, ze Canon oficjalnie zaprosi posiadaczy mk III do serwisow, w celu usuniecia usterki konstrukcyjnej ... kto wie ...
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
pożyczyłem N D300 + swój 35 1.8DX. 250 zdjęć, 99% w punkt, ostre jak żyletka, zero kalibracji, idealnie naświetlone, zgodnie z założeniem i intencją-jakbym trafił do innej bajki. obróbka gdzie czuję się jak ryba w wodzie, zapomniałem czym są problemy techniczne, mogłem się skoncentrować na tym co widzę przez wizjer i na tym co z tych zdjęć później wyciągnę- kurcze...wiem, może to subiektywne i skrajne, ale czuje, że jak dostanę 5d3 i nawet będzie może działał jak powinien-wracam na stare śmieci.
Skoro, jak napisał Kolekcjoner: "Nic moderator nie usunie .", pozwolę sobie na jeszcze trochę na ten temat. :twisted:
zaix zaintrygowany tym co napisałeś poczytałem trochę polskie czarno-żółte, ponownie działające po ostatniej niespodziewanej przerwie, forum i :
1.Jak przywołujesz N D300 do porównania, to porównuj z "adekwatną" puszką canona - chyba wypada z 7D, a w wątku o 5D3 wypadałoby do porównania brać N D800. Tym bardziej, że na wspomnianym forum znalazłem w wątku o D800 porównanie, w którym napisano, że D300 przy D7000 i D800 to "snajperski karabin maszynowy".
2.W wątku o N D800 jest tam sporo postów poświęconych usterkom jego AF-a, które opisano nie tylko na polskim forum. Wspominają też o przypadkach zachlapania matrycy olejem. Wygląda na to, że konkurent 5D3 ma także problemy i to chyba na większą skalę, a serwis i to nie tylko w PL nie daje sobie rady z awaryjnym działaniem jego AF-a.
Wygląda na to, że wraz z rosnącą komplikacją konstrukcji nowych puszek, zarówno Canon jak i Nikon mają problemy z kontrolą jakości i przygotowaniem autoryzowanych serwisantów do usuwania usterek. Obecnie wybór jednej i drugiej z tych nowych puszek jest obarczony ryzykiem zakupu "trefnego" egzemplarza i nie wydaje się wcale, że to ryzyko jest większe w przypadku Canona. :!:
Sunders 'czytać o' a 'samodzielnie używać' to jednak jest różnica, nie?
Coś nawet pisali tam o ile dobrze kojarzę, że problem z nierównym skalibrowaniem czujników AF nauczyli się już w serwisie Nikona rozwiązywać, w serwisie Canona narazie nie znają problemu z AF mkIII (albo nie chcą go znać po prostu).
Cytat:
Zamieszczone przez
roofman
Sunders 'czytać o' a 'samodzielnie używać' to jednak jest różnica, nie?
Piszesz tak bo masz wątpliwości czy ci co tam piszą tylko piszą a nie używają :confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
roofman
Coś nawet pisali tam o ile dobrze kojarzę, że problem z nierównym skalibrowaniem czujników AF nauczyli się już w serwisie Nikona rozwiązywać, w serwisie Canona narazie nie znają problemu z AF mkIII (albo nie chcą go znać po prostu).
Chyba nie kojarzysz dobrze, bo w wątku o D800 piszą i owszem o istnieniu tego problemu, ale żeby pisali o tym że serwis Nikona w PL nauczył się już rozwiązywać problemy z źle działającym AF-em w D800 jak dotąd chyba się nie zdarzyło. :-?
Dla uniknięcia dalszych nieporozumień-link do wątku: D800, pierwsze wrażenia, sample etc... - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON i link do opisu jak sobie "radzi" serwis Nikona w USA: Anatomy Of A Nikon D800 Repair .
Jesli nawet Nikon d800 mialby problem z AF-em, to jaki to ma zwiazek z 5D MKIII, kogos to pocieszy ze inni tez maja problemy ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Piszesz tak bo masz wątpliwości czy ci co tam piszą tylko piszą a nie używają :confused:
Pisałem w odniesieniu do doświadczeń zaix-a.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Chyba nie kojarzysz dobrze, bo w wątku o D800 piszą i owszem o istnieniu tego problemu, ale żeby pisali o tym że serwis Nikona w PL nauczył się już rozwiązywać problemy z źle działającym AF-em w D800 jak dotąd chyba się nie zdarzyło. :-?
Tu:
d800 AF - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON
a dokładniej tu:
FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON - View Single Post - d800 AF
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Jesli nawet Nikon d800 mialby problem z AF-em, to jaki to ma zwiazek z 5D MKIII, kogos to pocieszy ze inni tez maja problemy ?
To ma tylko związek z "anegdotką" zaixa z postu nr 291. Nikogo nie ma pocieszać.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
roofman
No a to ostatni post forumowicza sevenoo z przytoczonego przez Ciebie wątku:
"27-09-2012, 08:01 #77
sevenoo
ja czekam od 10 dni juz ... na naprawe... czy tam regulacje numer dwa
fakt ze dostalem zastepcze d800 ( ktore tez ma bf na wszystkich szklach ), ale chociaz tyle dobrego.
Dodam ze w serwisowym mimo lekkiego BF , doszedl problem z tym ze 85 f/1.4D co jakis czas przestaje ostrzyc , trzeba je wypiac i wpiac ponownie.
Po 1wszej sesji okazalo sie tez ze przy zgrywaniu fot wszystkie sa uszkodzone ...
jak na puszke z segmentu pro to powiem szczerze ze mam powoli wielkie FUJ co do NIKONA."
Trochę przypomina mi to przygodę habakuka z serwisem CSI FiV. :confused:
Jeśli to ma świadczyć jak napisałeś w poście nr 304 o tym że: "problem z nierównym skalibrowaniem czujników AF nauczyli się już w serwisie Nikona rozwiązywać", to przez słowo rozwiązywać każdy z nas rozumie kompletnie coś innego :???:
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
"Po 1wszej sesji okazalo sie tez ze przy zgrywaniu fot wszystkie sa uszkodzone ...
jak na puszke z segmentu pro to powiem szczerze ze mam powoli wielkie FUJ co do NIKONA."
No to mamy po równo FUJ w obu markach.
Wypowiedzi czytałem po tzw. łebkach i przytoczony przeze mnie post zinterpretowałem jako rozwiązanie problemu w obozie N.
Doszła też dalsza wypowiedź o tym że serwis N ma kupę roboty z tymi kalibracjami, dalej tematu nie śledziłem... choć zazwyczaj z czystej ciekawości śledzę co się dzieje w nowościach.
No cóż trawa po tzw. drugiej stronie wydaje się zawsze bardziej zielona.