"ok. 4 kl/s w formacie FX i trybami przycinania" o co chodzi ?
"k. 6 kl/s w trybie przycinania w formacie DX podczas używania opcjonalnego wielofunkcyjnego pojemnika na baterie MB-D12." - canon wreszcze też by mógł cos takiego dodać do 5D ;)
Wersja do druku
"ok. 4 kl/s w formacie FX i trybami przycinania" o co chodzi ?
"k. 6 kl/s w trybie przycinania w formacie DX podczas używania opcjonalnego wielofunkcyjnego pojemnika na baterie MB-D12." - canon wreszcze też by mógł cos takiego dodać do 5D ;)
Nie wiem z jakiej racji wrzuciłeś tych wszystkich ludzi do jednego worka. Rewolucji D800 nie wnosi, a jego prawa strona wraz z pokrętłem tylnym przypomina stronę D3000. Po rozmowie z zawziętym nikoniarzem, doszliśmy do wniosku, że rewolucja w d800 jest, ale pod konkretne wymogi. Jeśli o znajomego chodzi, to dalej będzie dążył do nabycia D700.
W tym przypadku zgadzam się w 100%. Czego najbardziej zazdroszczę D700, to ten szybszy AF. Szkoda, że szklarnia pod FF nikona jest naprawdę droga.
Drogi Merde, przeczytaj jeszcze raz w jakim kontekście napisany jest mój tekst. Jeżeli nie jesteś w stanie zrozumieć, to już Ci tłumaczę.
W Canonie mamy taki korpus jak 5Dmk1, którego cena buja się w granicach 3000-3500 złotych. Wielu nikoniarzy spodziewało się obrotu spraw w sposób taki, iż wchodzący D800 obniży cenę D700 do poziomu 4000złotych, tworząc z niego tanią FF pod nikonem. ;-)
jakie ograniczenia? Ja widze jedno - fps.
matryce D3, (D700) i D300, (D90) zapracowały na nienajlepszą opinię. Ale opinie należy zmeiniać :) wraz z nowym sprzetem. Na kolor w D3x nie ma co narzekać. W D4 i D800 tez będzie sądzę dopracowane to dobrze.
Pomieszałeś wypowiedzi, wiec sprostuję. Komu potrzeba FF ? - to nie pisali użytkownicy (co najwyżej ich część - nie wszyscy potrzebują FF) a podobno szefostwo nikona wieki temu. Ale nigdzie nie mozna znaleźć linka do takich wypowiedzi.
CMOS jest do d... ? Gdzie to pisano? Pisano, że CCD daje ładniejszy kolor. I pisano o mniejszych szumach CMOSa, sporo osób przeszło do canona z tego powodu. Więc pisali, że do d... i kupowali?
Co do 12 Mpx - a ty nie uważasz że "normalnemu" fotografowi tyle nie wystarczy?
Co do D800 vs D700 - co najmniej połowa userów jest zawiedziona za dużą ilością Mpx i tylko 4 fps w FX (W D700 z gripem było 8 fps! ). W dodatku przez to nie dostana jakis super wysokich ISO.
Należy czytac nie tylko jeden watek ale przeglądac większą część forum by sobie wyrobić zdanie o tym co sądza userzy. Ja tam widzę więcej malkontentów niż fanboyów.
Co do fanboyów - większośc osób jest rozczarowanych także D4, bo będzie tylko trochę lepszy od D3s. A miał być niby jakiś przełom? Nie nalezy się sugerowac tym co pisza, tylko samemu wyciagac wnioski.
A co do D800 - jestem ciekaw wersji E, bez filtra AA. Piszą, że oprogramowanie na kompie będzie miało opcje softowego usuwania mory. Jak takie oprogramowanie radzi sobie z morą, która czasami sie pojawia w 5D (i nie tylko) ?
Nie no komu jak komu ale Tobie taka oczojebna ilosc detalu z D800E powinna sie raczej podobać:
http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr...2/img_05_l.jpg
reszta tu:
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d800/sample02.htm
ja akurat pamietam dosc dobrze cala litanie przepychanek tu czy na Waszym forum, gdzie format DX w D2X podowczas byl chwalony jako najlepsze rozwiazanie, gdzie 5D mkI bylo, delikatnie mowiac, przedstawiane w niepozytywnym swietle, jako FF dla bidakow. z obowiazkowa litania jak to FF ma same wady w kontekscie optyki...
no to po prostu inne rzeczy pamietamy...
wiem co mnie osobiscie wystarczy i nie upieram sie, ze moje osobiste potrzeby sa takie same jak innych fotografow. sam mam obecnie 5D mkI, dobrze mi z nim i nie pali mi sie do zmiany. ale jakbym mial 21Mpix to by mi bylo jeszcze lepiej.
ponownie podkresle, to moje osobiste potrzeby. nie zabraniam nikomu 21Mpix czy 36Mpix jesli dany ktos potrzebuje badz po prostu chce tyle. ani 12Mpix jesli ktos woli tyle w zamian za inne ficzery...
wypowiedzi do ktorych sie odnosilem to byly objawienia pokroju "na co komu wiecej niz 12 Mpix", bez tego elementu subiektywnej opinii. i owszem, pamietam takie dosc dobrze...
jestem w 100% swiadom, ze opiniami fanboyow nie nalezy sie sugerowac ani ich nadmiernie ekstrapolowac na innych uzytkownikow. na kazdym forum, bo i na tym to zjawisko wcale nie ma mniejszej skali. i nie jest w zadnym stopniu reprezentatywne dla normalnych uzytkownikow.
z tymi wyrwanymi "prawdami objawionymi" o megapikselach czy FF-ie chodzilo mi wlasnie o tych fanboyow. w taki sam sposob na tym forum robie sobie beke z prawd objawionych o robieniu z aparatu kamery, czy ekstazy na temat czerwonych paskow, bo w gruncie rzeczy o to samo chodzi.
pozyjemy, zobaczymy. z dobrym szklem poziom szczegolow moze byc sakramencki i tylko sie cieszyc, ze sa dzis takie mozliwosci. tylko kase na to trzeba miec...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
podobac, podoba mi sie. natomiast nie jest mi potrzebna, pomijajac nawet kontekst cenowy. dolaczajac kontekst cenowy... (rowniez sloiczkow, bo nie tylko zakretki do nich :) ... owszem, mam bogata zone i dobra etatowa prace, ale to nadal daleeeko od mojego budzetu na hobby :-D
a nie, to to juz chyba mam - przynajmniej sadzac po reakcji malzonki na "kupilbym sobie gitare" i na moja wzmozona aktywnosc na polu "sporty zespolowe" ;)
ale nie no... tak serio to kryzys, kryzysem, ale tyle kasy co D800 z nareczem sloiczkow... to juz hipoteke wole predzej splacic i na moj domek emerytalny nad Adriatykiem odkladac.
PS. jakby ten OT sie dalej rozciagnal, to z gory zastrzegam sobie prawo do wyczyszczenia. nie chcem, ale muszem :)