Nastąpiła mała zmiana w terminie i z przyczyn od nas nie zależnych warsztaty te odbędą się 22 XI w niedzielę o godzinie 14
14 11 ( sobota ) godzina 13 Fashion- zdjęcia mody
Lista obecności uczestników jutrzejszego spotkania sprawdzona i zamknięta. Na jutro przygotowaliśmy profesjonalny make up w wykonaniu Anny Łaban, trzy modelki, Canon 5D MarkII oraz studio. Całością spotkania pokieruję razem z Venomerem. Start o 13.
Dziękuję wszystkim uczestnikom za udział w warsztatach, modelkom: Paulinie, Dorocie i Edycie, Ani za make up, Venomerowi za poprowadzenie spotkania, Karolowi za pomoc organizacyjną i transport oraz mamie Pauliny za opiekę nad dziećmi. Mam nadzieję, że na dniach pojawią się efekty spotkania w postaci zdjęć.
Warszataty to coś pomiędzy wprowadzenie do studio/oświetlenie/fashion.
Na początek na pewno dobra sprawa, polecam.
Fajnie było też poznać kilku forumowiczów i wspólnie powymieniać opinie i szkła ;)
Opinie (oby konstruktywne) wyszło, że przekazałem Michałowi nie Sergiuszowi, ale chyba sobie pogadacie?
Najbardziej zabrakło mi (co właśnie odczuwam próbując cokolwiek wydedytować) części praktycznej związanej z edycją. Fashion w moim odczuciu zaczyna się na serio po sesji, kiedy siadamy do kompa...może jakaś część on-line? Chętnie zobaczyłbym co Venomer na szybko potrafi wycisnąć z któregoś mojego rawa...
Oczywiście podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w organizacje ;)
A dla nieśmiałych, bądź chcących zobaczyć jak to mniej więcej wygląda - krótki podgląd video.
Paulina, 5D2, 85L
Dorota, Edyta, 5D2, 70-200 na 95mm
Dorota, 5D2, 70-200 na 130mm i crop
backstage, 5D2, 50 f/1.2, ISO1600 w świetle zastanym pilotów
A w moim odczuciu nie baudzo. Przejrzyj wątek ze zdjęciami Venomera. Nie przypominam sobie by gdziekolwiek pisał o solidnej obróbce.
Podstawa to dobrze przygotowane zdjęcie przed naciśnięciem spustu - światło, stylizacja, makeup, poza, kadr i gotowe.
Jedynie przy portretowych zbliżeniach można pogłaskać cerę, ale ile z tematu fashion pokażesz na portrecie? Chyba że na raz robisz i temat beauty i biżuterię :roll: .
Jeśli odczuwasz na swoich zdjęciach z warsztatów potrzebę solidnej obróbki to nie przejmuj się. Warsztaty nie są po to, by wynieść z nich idealne i gotowe zdjęcia w danym temacie, ale by się nauczyć, jak najwięcej zapamiętać i potem samemu spróbować już z odpowiednim indywidualnym przygotowaniem.
Ja czekam na zdjęcia kolegów, którzy robili je siedząc na krzesełku, kiedy Sergiusz opowiadał i kiedy kilka razy była mowa o tym, żeby nie robić zdjeć w tym czasie, bo jednak to trochę przeszkadza...
Ciekaw jestem jak wyszły :)
Przepraszam. Nie mogłem się powstrzymać.
Przyznal sie na warsztatach ze jest specem od ps'a;)
oraz jak robic, co robia fotografowie by uniknac pozniej poprawiania, chociazby zagniecen ubran na zdjeciach
ciekawe to bylo spotkanie, uwagi wizazystki
choc przyznam ze pierwszy raz robilem zdjecia w studiu i troche na za gleboka wode sie rzucilem;)
ale zebrane doswiadczenia na pewno wykorzystam
Nie jestem wirtuozem Ps ale słuchałem co mówił Venomer. Najpierw trzeba wszystko wydzióbać więc dzióbałem stemplem może nie wszystko ale trochę a potem przy pomocy szybkiej maski zaznaczyłem obszar i zmiękczyłem oraz dodałem trochę szumu. Zdjęcie jest małe więc się tak super dokładnie nie da się tego zrobić i dlatego zostawiłem od góry niedokończone. Być może są jakieś lepsze narzędzia ale na pewno trzeba włożyć w obróbkę trochę pracy i z przysłowiowego palca za naciśnięciem jednego guzika nie da się tego zrobić. Do tego na twarz Edyty ( Dorota nie jest blondynką) dostało się światło z kontry co widać w po jasnych plamach. Istnieje ogólne przekonanie, ze przy pomocy oprogramowania można wszystko poprawić i zapewne tak jest. Trzeba jednak włożyć w to sporo pracy. Ja wolę o pół metra przestawić lampę w studio i zmierzyć światło aby mieć mniej roboty na potem.
Sorry Po co angażować modelki jak w efekcie może wyjść tak straszny plastik!:):mrgreen: Można modelki zastąpić;-) manekinem. Wybacz ale końcowy efekt obróbki straszny. Ja wiem, że takie teraz trendy. W końcu żyjemy w plastikowym świecie! Ale body musi byc magnezowe a nie plastikowe!:mrgreen: