Moje poprzednie komentarze co do ilości nowości...
1 kompakt Canona należy zmienić na... 6.
Może nie ma to związku ani z 40D, ani z 1Ds3...
Tylko czekać, aż się 20 1.2 pojawi ;)
Wersja do druku
Moje poprzednie komentarze co do ilości nowości...
1 kompakt Canona należy zmienić na... 6.
Może nie ma to związku ani z 40D, ani z 1Ds3...
Tylko czekać, aż się 20 1.2 pojawi ;)
Zapodam linka jak skończymy pisać sprawozdanie.
40d vs d200
dla mnie oba aparaty sa swietne(o 40d to z tego co wyczytalem moge tak twierdzic)
pytanie ilu z tych na tym forum i na tam tym potrafi te puszki wykorzystac
Wg dpreview 40D ma polskie menu...
Robilem koncerty na 10D, robilem potem koncerty na 20D. 20D > 10D . Subiektywnie oczywiscie.
Arek juz opisal, ja tylko dodam swoje gdybania - najpewniej to cos pomiedzy egzemplarzem testowym/przedprodukcyjnym a produkcja seryjna. Nazwalbym go "pokazowy" (nie wystawowy bo nie do lezenia na wystawie ma sluzyc a do objezdzania roznych pokazow Canona wlasnie). O wiele mniejszy opor przed wlozeniem karty mieli niz przy przedprodukcyjnym 1DMkIII gdzie byl zupelny zakaz.
Plotki nie potwierdzone przez Canona choc sa ich swiadomi.Cytat:
Canon sie trudzi nad rozwiazaniem problemu AF i ze 1Ds wyplynie
czysciutko na sprawdzone wody...
I jak napisalem wczesniej - calkiem przydatne plotki.
I tu trafiłeś w sedno sprawy!
Początkowo dałem się ponieść owczemu pędowi i zacząłem żałować, że nie poczekałem na 40D tylko w kwietniu kupiłem 30'tkę. Gdzieś tam w głębi umysłu zacząłem kalkulować, ile by się straciło, gdyby na wiosnę próbować sprzedać puchę i spróbować upgrade'u. Ale potem przyszło otrzeźwienie. Zacząłem myśleć, czy jeśli zmienię body, to moje zdjęcia staną sie od tego lepsze. Odpowiedź była natychmiastowa. Nie! Nie jestem na tym etapie. Może nie 'strzelam' do kotleta, ale tez nie wykorzystuję całego potencjału tej puchy, to tym bardziej nie wykorzystałbym jeszcze lepszej. Na pewno (mam w każdym razie taką nadzieję), przyjdzie moment, że zmiana sprzętu będzie racjonalnie wytłumaczalna, ale z pewnością nie teraz. Zdecydowanie pora na lepsze szkiełka... i na doskonalenie umiejętności, co by w większym stopniu wykorzystać to, co mam:)
Rozumiem, że znajdzie się pewna niewielka grupa, dla której wymiana na 40D będzie całkowicie uzasadniona i słuszna, ale dla większości pstrykaczy taki krok na pewno nie zaowocuje poprawą jakości robionych zdjęć. Po prostu do tematu trzeba podejść zdroworozsądkowo.
A dla niepotrafiących myśleć w takich kategoriach proponuje założyć nowy wątek: Czy 20/30D w ogóle da się robić zdjęcia?:mrgreen: