Zakochalem sie w bokehu jaki ma 85 i ciezko mi sie przestawic :)
PZDR
Wersja do druku
Mam prośbę o poradę. Aktualnie mam 50D + 24-105. Docelowo chciałem aby mój zestaw tworzyły 24-105/4, 85/1.8, 70-200/4IS. Pierwotnie w pierwszej kolejności chciałem uzupełnić zestaw o 85/1.8, ale te kilka ostatnich stron i wzmianki o 24-105 skłoniły mnie do zastanowienia, czy nie lepiej w pierwszej kolejności uzupełnić 24-105 jednak o 70-200?
Zdjęcia głównie moich 1,5 rocznych bliźniaków (pomieszczenia, spacery, wyjazdy), więc ruchliwa tematyka ;). Pomieszczenia przy słabym świetle + f4 oznaczają albo flash albo ISO 800/1600, więc tutaj 85ka by pomogła. Na zewnątrz 24-105 spisuje się idealnie i bardziej brakuje mi tele. Co radzicie?
85/1.8 to świetne szkło jednak na cropie będzie Tobie ciężko nim fotografować dzieciaki w pomieszczeniu. Sprawdza się stara prawda że warto mieć i 50 i 85 :) Na cropie dodatkowo jeszcze coś jasnego w okolicach 28-35mm.
Takiego postu potrzebowałem ;). Ma to ten plus, że z racji $, zakup 85ki będzie możliwy lada dzień :D.
Wiem, że w pomieszczeniach będzie cięzko, ale po 31 stronach tego tematu jakoś znacznie bardziej ciągnie mnie do 85ki ;). Poza tym idzie wiosna, więc i będzie więcej okazji do zdjęć w plenerze.Cytat:
Zamieszczone przez aptur;
Fotografuję swoje dzieci (również bliźniaki i mały dodateczek :)) 85-tką na cropie i nie zamieniłbym na nic innego. W dzień przy świetle zastanym spoko daje radę. Ale tylko ciasne portrety, do szerszych kadrów mam 28 1,8. 50-tki nie znam więc się nie wypowiadam, ale w 85 zakochałem się od pierwszego strzału.
To ja coś dorzucę. Wprawdzie nie mam 50 1.4 ale plastikowego, ciemniejszego brata 50 1.8 oraz opisywane 85 1.8. Podtrzymuję opinie o 85 1.8, z tym, że faktycznie w pomieszczeniach to tylko ciasne portrety. Na zewnątrz - coś wspaniałego. Wewnątrz natomiast ogniskowa 50 przynajmniej dla mnie jest niezastąpiona.
Wniosek - mieć dwa ( gdy "cienki portfel" to tymczasowo 50 1.8 - jak ja ).
A i tak na cropie pasowałoby jeszcze coś jasnego ( jak już napisano ) w okolicach 28-35.
Pozdrawiam.
a ja uważam tak
50mmf/1.8 bo to co się robi z pięćdziesiątką przy f/1.4 to jest jakieś nieporozumienie tak wiec szkoda kasy
do tego 100mmf/2.8 makro i do portretu i dodatkowo makro najwyrzszej jakości
a jak kogoś stać to do tego 70-200f2.8 no i coś szerokiego jakieś 24mm
ja powiem szczerze ze zastanawiam się na sprzedaniem mojego 17-55 i kupieniem 100mm i czegoś właśnie szerokiego