Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
FYI: tak właśnie powinien się zachowywać światłomierz :-)
juz sie o tym przekonalem:) No problemo : )
Według mnie tendencja do niedoświetlenia jest rozsądnym podejściem do tematu - żadnym problemem nie jest podniesienie ekspozycji lub samych cieni o 2/3 EV do góry. W drugą stronę, czyli korygowanie ekspozycji lub samych świateł na minus nie zawsze jest możliwe.
Ja też mam zazwyczaj +2/3 Ev, najczęsciej używam pomiaru średniego ważonego, w 60d było zresztą podobnie wszystko ustawione.
Co do trybu cichej migawki, to ostatnio nawet spróbowałem i jak dla mnie jest dużo cichsza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Przy M + AutoISO jestes skazany na naswietlanie "wedlug swiatlomierza", korekta pozwala Tobie zdecydowac jak chcesz naswietlic.
Swiatlomierz nie jest taki inteligenty i nie domysli sie ze robisz zdjecie na bialym lub czarnym tle, ze zdjecie jest robione w nocy, lub w glebokim cieniu i chcesz utrwalic ta ciemnosc.
Nie wspominajac juz ze sa rozne tryby pomiaru, ktore mniej lub bardziej trzeba korygowac.
Wskazanie swiatlomierza najlepiej sie sprawdza przy fotografowaniu szarej karty, inne kadry sa najczesciej odstepstwem (wiekszym lub mniejszym) od tego wzoru.
Aha, to teraz już będę wiedział.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ja też mam zazwyczaj +2/3 Ev, najczęsciej używam pomiaru średniego ważonego, w 60d było zresztą podobnie wszystko ustawione.
Co do trybu cichej migawki, to ostatnio nawet spróbowałem i jak dla mnie jest dużo cichsza.
Mam pod C1 taki profil do robienia zdjęć na spotkaniach z autorami w mojej bibliotece - B&W i cicha migawka. Z rezultatów jestem baaaaardzo zadowolony.
cichą migawkę Nikon "dawał" nawet w najprostszych modelach - b. przydatna sprawa (koncerty)
z innej beczki: podpinał ktoś do 6D jakieś stare szkła analogowe typu 28-105 lub coś w tym rodzaju?
czy 6D jest b. wymagający jeśli chodzi o szklarnię?
Odnosnie niedoswietlen canon juz tak ma, w 350d, 30d i w 5d3 rowniez musze korygowac o ~+1/3EV
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
cichą migawkę Nikon "dawał" nawet w najprostszych modelach - b. przydatna sprawa (koncerty)
dowolny Nikon z jakim porównywałem (a praktycznie z wszystkimi porównywałem) daje odgłos strzelania z bata z oklaskami jak z Rubika w tle w porównaniu z cichością 6D.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
z innej beczki: podpinał ktoś do 6D jakieś stare szkła analogowe typu 28-105 lub coś w tym rodzaju?
czy 6D jest b. wymagający jeśli chodzi o szklarnię?
6d jest jak dotąd najlepiej współpracującym body z weszlkimi szkłami jakie miałem. 50/1.4 które chciałem do serwisu pchać działa jak burza. 28-135 is też.
Cześć
Jak się sprawuje AI servo w 6D? Chodzi mi głównie o porównanie z 5DII na środkowym bez assist points (nie używam w 5dII).
Przeszukałem wątek ale mało na ten temat, ogólnie ludzie piszą że servo jest kiepskie tylko zależy z czym porównać..
Pozdr,
Jak dla mnie servo nie działa. Wolę już one shot i krótki shutter lag