Witam,
czy te dofinansowania na sprzęt foto są ciągle aktualne? Ile mniej więcej teraz można dostać?
Wersja do druku
Witam,
czy te dofinansowania na sprzęt foto są ciągle aktualne? Ile mniej więcej teraz można dostać?
nie ma dofinansowań na "sprzęt foto", są dofinansowania na rozpoczęcie własnej działalności. wejdź na strone urzędu pracy w miejscu w którym mieszkasz to wszystko powinno pisać ;)
Z własnego doświadczenia radzę dzwonić do urzędów i nie polegać na ich stronach.
a najlepiej jest się wybrać samemu, wszystkiego się dowiesz. pozatym uprzedzam, że nie jest wcale tak łatwo dostać pieniądze- nie jest tak, że rozdają każdemu kto się zgłosi jako chętny, żeby sobie kupić nowy sprzęt :P
Witam. Ostatnio się zacząłem interesować. Mam do was pytanie? Jak to wygląda u osób młodych 20-22 lata?? Czy mają ciężej założyć firmę i uzyskać dofinansowanie?? Powiedzmy, że nie mam na razie żadnych warsztatów, i szkół ukończonych w kierunku fotografii. A chciałbym zacząć prowadzić firmę np: w fotografii produktowej.
Obecnie jest to niestety niemożliwe - info z mojego PUPu, jestem w podobnej sytuacji.
Niemożliwe tzn czemu??
W tym roku miało się to kończyć, ewentualnie nie mają kasy na dotacje.
U mnie jeszcze mają kaskę,dają 16000pln. I bym nawet dostał,ale wymagają ukończenia kursu fotograficznego.Ma ktoś może namiar na firmę specjalizującą się w tego typu kursach?
Marek Bodzioch (jak pomyliłem to przepraszam) prowadzi warsztaty fotografii ślubnej, które można podciągnąć pod dofinansowanie ;)
w Kielcach - jako taki kurs uznawali zaświadczenie z kurii że możesz focić w kościele - bo tam jest napisane że byłeś na kursie ;) - zapytaj czy to będzie im pasować. Uprzedzając kolejne pytanie dodam że te "kursy" cały rok są w Kurii w Łowiczu organizowane - więc daleko nie masz..
Kurs z kurii oczywiście może przechylić szalę zwycięstwa na Twoją stronę, ale jeżeli Twój UP będzie tak upierdliwy jak mój to najchętniej widziane byłyby 4-stopniowe studia z fotografii/grafiki/zarządzania/psychologi i ... pewnie znalezliby coś jeszcze. Kurs w Łowiczu na pewno się przyda, tym bardziej , że z tego co pamiętam trwa 2 czy 3 h i kosztuje ok 100 PLN.
Witam bylem w urzedzie pracy dzis i jestem zdolowany troche. Potrzebuja abym mial umowe o prace, conajmniej 6 miesiaczna w zawodzie w ktorym chce teras rozpoczac dzialalnosc. Mam duzo referencji ale to dla nich nic. Musi byc umowa o prace. Co moge zrobic teras? Bardzo malo fotografow pracuje na umowe o prace. Bardzo by mi sie przydalo takie dofinansowanie, mam doswiadczenie bardzo duze i tu nagle takie cos :( ehhhh ...
Umowę o pracę? żeby zacząć działalność?? coś im się pomyliło chyba bo jednym z warunków chyba jest to że w czasie roku nie możesz być nigdzie na etacie ani nawet chyba na umowę zlecenie nic robić..
No nie. Warunkiem jest żebyś był bezrobotny i w ciągu roku jak już dostaniesz kasę i założysz działalność nie możesz pracować nigdzie indziej na żadną umowę (o pracę, zlecenie itd.) w zawodzie w którym założyłeś działalność.
Ma to uniemożliwić szwindle typu:
"Pani Haniu, kryzys jest i jeżeli nie chce pani żebym panią zwolnił to bierze pani dotacje na 18tys. oddaje mi kasę i pracuje dla mnie dalej. Podwyżkę 200zł dołożymy. Co pani na to?"
Taki przykład z czapy trochę ale wiadomo o jaki mechanizm przekrętów mogłoby się rozchodzić.
A ten papier może być dlatego żeby odsiać ludzi którzy biorą kasę na rok na "przezimowanie". Wydadzą 18tys na sprzęt, przez rok zapłacą 5tys. małego ZUSu, sprzedają sprzęt za ~12k i są 7k na + za nic ;)
Hej, przepraszam zle mnie zrozumieliscie. Musze miec udokumentowana umowe o prace jako fotograf aby oni wiedzieli ze sie na tym znam :( Nie mam czegos takiego ... i dla mnie to glupota. Musialem wczesniej pracowac na wlasnie tej umowie o prace aby oni mi teras mogli dac ta dotacje. Chca umowe o prace minimum 6 miesiecy, nawet umowa o zlecenie im nie pasuje :(
Moim zdaniem szukają pretekstu, żeby nie dać dotacji i tyle.
Jutro (dziś?) idę do GUPu w Krakowie, to zdam relację co tam słychać w temacie "co do ślubów za max 20k zł", ale również słyszałem że bardzo ciężko teraz o kasę. Podobno łatwiej się już zapałać na unijne 6.2, tyle że tutaj sama ślubna nie wystarcza.
Zrozumiałem bardzo dobrze:
Tak po części jest to krzywdzące, ale spójrz na ogół.Cytat:
A ten papier może być dlatego żeby odsiać ludzi którzy biorą kasę na rok na "przezimowanie". Wydadzą 18tys na sprzęt, przez rok zapłacą 5tys. małego ZUSu, sprzedają sprzęt za ~12k i są 7k na + za nic
Takich przypadków jak powyżej był baaardzo spory % (wiem od znajomych z urzędu) dlatego pojawiają się takie obostrzenia.
Niestety ale dla urzędu jesteś potencjalnym przypadkiem jaki opisałem wyżej...
Ale to jest kasa z UE i im zależy żeby ją wepchnąć do kieszeni każdemu kto się zgłosi bo:
1. Delikwent kupi sprzęt na faktury czyli państwo położy łapę na 23% VATu i 19% dochodowego u tych u których kupił. Dodatkowo te pieniądze nakręcają już działające firmy.
2. Delikwent przez rok poprawi statystykę bezrobocia i wspomoże ZUS.
3. A może coś z tej firmy wyjdzie i będzie płacił ZUS, a może nawet i jakieś podatki po roku?
4. Delikwent jest przez rok obywatelem bardziej zadowolonym bo coś dostał za free. Może nawet pójdzie na wybory i zagłosuje na tych, którzy wzięcie kasy umożliwili.
Same zalety :-)
No pewnie by tak było gdyby nie fakt, że pieniędzy jest mniej niż chętnych na nie.
Trzeba robić jakiś odsiew. A to:
A szczególnie pkt. 2-3 bardzo interesują państwo.Cytat:
1. Delikwent kupi sprzęt na faktury czyli państwo położy łapę na 23% VATu i 19% dochodowego u tych u których kupił. Dodatkowo te pieniądze nakręcają już działające firmy.
2. Delikwent przez rok poprawi statystykę bezrobocia i wspomoże ZUS.
3. A może coś z tej firmy wyjdzie i będzie płacił ZUS, a może nawet i jakieś podatki po roku?
4. Delikwent jest przez rok obywatelem bardziej zadowolonym bo coś dostał za free. Może nawet pójdzie na wybory i zagłosuje na tych, którzy wzięcie kasy umożliwili.
Same zalety :-)
A skoro jest więcej chętnych niż pieniędzy to chyba lepiej żeby trafiły do większych "pewniaków" a nie spryciarzy co tylko przezimują rok ze sprzętem w szafie ;)
trzeba poczekać, aż budżety przyklasną. Doświadczenie pokazuje, że jakoś pod koniec lutego najwcześniej można się spodziewać konkretów w tym temacie.
Termin składania "wniosków o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej" do Powiatowego Urzędu Pracy w Rzeszowie był podany enigmatycznie. Ustalono jedynie datę rozpoczęcia, czyli datę od której można było składać wnioski. Jako początek wybrano dzień 13 lutego. Nie było jednak nic a nic wiadomo ile jest dokładnie czasu na złożenie wniosku (czy tydzień, czy dwa a może trzy?). Dziś zadzwoniłem i dowiedziałem się że "wytrzymali" 5 dni "nawału" składanych wniosków. Oficjalna informacja o zakończeniu (na stronie www PUP w Rzeszowie) pojawiła się w dniu 17 lutego. Napisano wtedy że od 20 lutego wstrzymują się z przyjmowaniem wniosków. Wydaje się że spóźnialscy mieli jeszcze 3 dni "extra" na dobiegnięcie do urzędu. Ale ... urząd pracuje tylko w dni robocze, więc gdy podali datę zakończenia to i tak już było "za późno". Czyli: "kto pierwszy ten lepszy"! W Rzeszowie można było wnioskować o 17 000 zł. Pieniądze dostanie 20 najlepszych osób. Rada - pobierać formularze jak najwcześniej, wypełniać i składać natychmiast (do dwóch dni) od rozpoczęcia naboru.
5 dni to i tak "długo". W zeszłym roku w Tarnobrzegu przyjmowali tylko 1 (JEDEN) dzień, a na stronie było oczywiście napisane, że wnioski przyjmują do wstrzymania ;]
Witam Wszystkich. Zabieram sie za wniosek do UP o dofinansowanie i potrzebuje porady w kilku kwestiach od odsób które popełniły tak wniosek:
1. Czy można we wklad wlasny wpisać posiadany sprzet np. aparat, komp i czy fakt ze sprzed mam od jakiegos czasu i nie mam faktur/rachunkow na to ma znaczenie?
2. Mam już sprzęt, potrzebuję dotację na uzupełniene np dodatkowe szkła, nowy laptop, software. Czy radzicie przyznawać sie we wniosku do calego posiadanego sprzetu i czy w ogóle? Czy wpisać np puszke + jakiś obiektyw jao juz posiadany wkład, a prosic od dotacje na reszte sprzetu?? czy to ma sens?
3. Jaką forme działalności radzicie na początek zakładakjąc że klientami będą głównie osoby prywatne (sluby sesje rodzinne itp)? Doradzano ksiazke przych/rozchod i że nie ma co sie na początek pakować w VAT. Chętnie wysłucham opinii. Czy koś z was (Vatowców) rozlicza sesje np slubne na 8% jesli daje tylo pliki i co np z albumem slubnym?? jak to rozwiazac zeby nie trzeba bylo rozliczc tego w 23%??
4. Czy do wniosku dołączaliscie takie rzeczy jak porfolio?
5. Mam już stronę. Czy pisać to we wniosku aby nie przedobrzyć :)
Z góry Dzięki. Pozdrawiam.
Miałem na mysli działalność prowadzona osobiście :) czyli jaki rodzaj rozliczania byłby z twojego doświadczenia odpowiedniejszy.
1. Możesz wpisać. Co więcej, możesz to jednorazowo lub według stawki amortyzować i zaliczać jako koszt prowadzenia działalności.
Brak rachunków nie ma znaczenia. Określasz wtedy rynkową wartość ŚT np. średnia cena z allegro takiego ŚT z uwzględnieniem stopnia zużycia.
3. Jeśli będziesz rozliczał się według książki i miał małe koszty to VAT będzie oznaczał że częściej zapłacisz stawkę 23% zamiast dochodowego 18/19%. No chyba że są jakieś sposoby żeby sprzedawać według stawki 8% ale to ja się nie znam.
Dla klientów indywidualnych najczęściej nie ma znaczenia czy w ogóle dasz im jakiś dokument zakupu, a tym bardziej czy jest tam VAT. Nie będąc płatnikiem VAT zaliczasz w koszty faktury na całą kwotę (czyli także z VATem).
może podepnę się z pytaniem: co z podatkami jeśli chcemy sprzęt np po roku czy dwóch sprzedać aby kupić inny. Jak wtedy rozlicza się odliczony Vat, koszty uzyskania itp.
Kolejne pytanie jak mamy sprzęt nie wprowadzony do żadnych ewidencji (kupiony z mniej niż 1500 zł) np. obiektyw jakiś, a odliczymy od niego vat i wrzucimy w koszty.Jak go potem sprzedać?
Normalnie. Po sprzedaży płacisz VAT i dochodowy od kwoty za jaką sprzedałeś w miesiącu w którym nastąpiła sprzedaż. Wyjątkiem jest sprzedaż ŚT amortyzowanego według stawki. Wtedy w koszt zaliczasz niezamortyzowaną część, więc teoretycznie możesz wykazać nawet przy sprzedaży stratę.
ok, czyli normalnie mogę nabywcy wystawić fakturę vat? (mimo ze nie prowadzę działalności pt sprzedaż sprzętu?)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i jeszcze jedno pytanie czy w związku z treści art. 23 pkt 45 ustawy o pod. doch. w koszty można wrzucić oprogramowanie i inne ŚT które amortyzujemy jednorazowo lub normalnie a zakupione z funduszy UP?
Mam pytanie trochę z innej beczki, ale powiązane z prowadzeniem działalności. Otóż dostałem dziś maila o następującej treści:
"From: US weryfikacja <praca226@os.pl>
Subject:
Message Body:
Proszę podać REGON lub NIP"
Odpisałem z pytaniem w jakiej sprawie i dostałem odpowiedź, że w celu weryfikacji czy prowadzę legalnie działalność gospodarczą.
Wątpliwości moje są takie czy ten ktoś jest rzeczywiście z US, bo mail wskazuje na prywatny adres, poza tym się nie podpisał, właściwie to anonim.
Niby nie mam się czym martwić bo działalność prowadzona jest legalnie, ale czy US może w ten sposób sprawdzać? Może to jakaś "podpucha" powiedzmy włamywacza, żeby wyłudzić adres? Czy zdarzyło się Wam coś takiego?
Bardzo wątpię żeby to był ktoś z US.
To fake jak nic.
Zrób fwd do GIODO i niech się tym zajmą.
Imho absulutnie nikt z US nie będzie Ci wysyłał takich wiadomości.
Na zdobycie adresu są prostsze sposoby, a przede wszystkim fakt, że ewidencja działalności w UM jest jawna.
Tak zrobię. Niech się ten ktoś martwi.
Ja bym jeszcze zawiadomił US o tym.
a ja mam takie pytanie z innej beczki, jak ktoś robi na etacie, założył sobie firmę z usługami foto, to jakie ma szanse na jakiekolwiek dotacje? np. unijne na rozwój firmy? - ktoś się spotkał z tym tematem?
Koledzy,
Czy z dotacji z PUP można nabyć używany sprzęt? Jeśli sprzedający wystawia fakturę to chyba nie powinno być przeciwwskazań? Znalazłem gdzieś w necie w poradach prawnych nawet informację o tym, że może być używany, jednak należy sporządzić umowę kupna - sprzedaży oraz zdobyć od sprzedającego oświadczenie, że sprzęt nie był finansowany z jakichkolwiek dotacji.
Jak to jest w praktyce? Czy ktoś próbował rozliczać się z UP z dotacji kupując używane klamoty? Zmniejsza to koszta i to w niektórych przypadkach znacząco... :)
Ja brałem używany sprzęt, jeden z e-oko.pl dostałem fakturę vat-marżę i starczyło w dotacji, drugi brałem na umowę kupna-sprzedaży i też wszystko OK w urzędzie.
czytałem gdzieś o tym, są jakieś dotacje dla mikro i małych przedsiębiorców. Szukaj w u siebie w okolicach, dużych miastach.
wyniki z googla:
https://www.google.pl/search?q=fundu...ient=firefox-a
lub tu coś może będzie:
http://www.bierzdotacje.pl/dotacje-d...iejacych-firm/
Z tym, ze wymogi formalne mogą zabić a dotację dla 10-20 tys może zabić biurokracja i odpadnięcie w konkursach, późniejsze zabezpieczenia, monitoring, itp......
westu, dzięki, o to w sumie mi chodziło. Mam zamiar kupić używkę body z rozsądnym przebiegiem i parę szkiełek. Czy oprócz umowy kupna - sprzedaży wymagałeś od sprzedającego oświadczenia o źródle sprzętu? Widziałem na różnych aukcjach opcję wystawienia faktury marża, nie wiem co to za różnica w porównaniu z fakturą vat, ale przypuszczałem, że UP to zaakceptuje.
Dzięki takiemu zabiegowi można kupić więcej za tę samą kasę i taki mam plan :)
śledzę watek dość uwaznie, ale jako że mam mało czasu zapyta wprost, myslę że to banalne pytania ;-)
za dwa dni podpisuje umowę z UP z którego otrzymałem dofinansowanie, maja mi przelac pieniązki w ten sam dzien - pytanie, czy po zaksiegowaniu pieniążków , moge juz teraz kupić sprzęt ? czy najpierw musze zalozyc działalnośc i na swoją firme mogę dopiero wówczas kupić to co napisałem we wniosku .
Bedę wdzięczny za odpowiedz.
Pozdrawiam,Piotrek
zapytaj o to w swoim urzedzie i przeczytaj umowę - tam wszystko bedzie wyjasnione.
dziekuję za szybka odpowiedz :) domyslam się ze w umowie bedzie czarno na białym ;) chciałem wiedziec mimo wszystko juz dziś.
zastanawiam sie jeszcze nad tym czy przed podpisaniem umowy będe mogł zmienić wpisany korpus i obiektyw ... a może po podpisaniu umowy bedzie mozliwość zmiany ?
Wszystko zalezy od urzedu i proponuje wszystkiego dowiadywac sie tam, a nie na forum ;)