W końcu ruszą ten beznadziejny włącznik gdzieś gdzie można go użyć, podoba się!
Wersja do druku
W końcu ruszą ten beznadziejny włącznik gdzieś gdzie można go użyć, podoba się!
Według mnie to 7d będzie albo lepszą lub gorszą wersją FF jak to było już napisane wcześniej, albo będzie to APS-C z dobrym AF i większą funkcjonalnością dorównując Nikonowi d300s.
Znalazłem też przypuszczalne ceny na tej stronie,
http://pl.engadget.com/2009/08/19/pi...canona-eos-7d/
Tak w ogóle to witam wszystkich jako nowy użytkownik.
Jeżeli było by to tańsze niż piszą FF to podchodziło by to pod tanią wersje kita, mimo wszystko wierze że Canon nas zaskoczy i to pozytywnie.
Tak po prawdzie to pomiedzy 50d a 5d sa miejsca na 2 puchy, tanie ff i pro crop 1.6. Obie moglyby byc w tej samej cenie. Wiadomo ze target zupelnie inny wiec nie konkurowalyby ze soba. Co do 7D to zdaje mi sie ze to bedzie pro crop 1.6. Na tanie FF chyba jest zly czas(FF implikuje drogie szkla, a towary luksusowe gorzej sie sprzedaja). Do konca wrzesnia sie okaze co to jest (o ile w ogole).
Nie wiem czy bylo, ale kolejny kawalek 7D pokazuja :-)
http://i.pl.engadget.com/2009/08/20/...canona-eos-7d/
może tak:
7D - crop 1,3 prawie jedynka bez gripa za kasę rzędu 5DII
ze świetnym AF ale niezbyt upakowaną matrycą
a seria 1D 1Ds ujednolicona do FF ?
a może tak
Matryca 12mpix 1.6 crop, 3 CMOS (w sumie 36 mpix - już widze wielkie litery na folderze)
EF/EF-S
DiGIC V
AF z 50D
Szybki LVAF
filmy HD
Nowe szkło pod HD, SUSM (Silent USM)
:)
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na fragment obiektywu jaki widać na tej pierwszej fotce z rzekomym 7D. Mi to wygląda na jakiegoś EF-S'a 18-200 ? :(
Zwykły kit 18-55 też tak wygląda przy bagnecie. Btw nieźli jesteście, skoro po wypustce, części jednego przycisku i fakturze rozpoznajecie obiektyw..:-)
że jak..?:o
A po co wyciszać coś, czego nie słychać?:-)Cytat:
Nowe szkło pod HD, SUSM (Silent USM)
Wiesz, niektórzy słyszą, a napewno usłyszy czuły mikrofon kamery. Poza tym wszystkie szkła z USM jakie miałem był słyszalne (nie wiem czy to wina silnika, czy może ruchu samego szkła). W porównaniu do np. kompakta S5, czy mojego R1, to szkła z USM sa po prostu głośne.
Co do matrycy, to dlaczego nie moze być 3xCMOS (tak jak w nowych kamerach, coś ala FOVEON)?
BTW. Jestem przekonany, że 7D (o ile istnieje) nie będzie FF.
Oczywiście, że słychać pewien dźwięk, ale to wynika raczej z tego drugiego, czyli ruchu soczewek:-)
A, o to Ci chodziło..:-) Oczywiście, że może być, ale co widać po testach Sigmy (bo to chyba tylko ona wdrożyła te matryce do swoich aparatów), to ta technologia nie jest jeszcze dopracowana i trochę jej brakuje do tradycyjnych matryc z filtrem Bayera.Cytat:
Co do matrycy, to dlaczego nie moze być 3xCMOS (tak jak w nowych kamerach, coś ala FOVEON)?
Te 36Mpix to będą chyba tylko na papierze, bo pomimo 3 warstw takich matryc, faktyczna rozdzielczość będzie wynosiła dalej 12Mpix. Sigma te swoje 14Mpix w SD14 osiąga chyba dzięki interpolacji (ale głowy nie dam, że tak to działa):-)
Ale odpowiednikiem 17-55 2.8 w pełnej klatce jest 24-105 4 (różnica w GO pełnej klatki względem cropa to około 1 EV), a jego można kupić nawet taniej niż 17-55. 24-70 ma krótszą głębie niż 17-55 (na odpowiadających sobie ogniskowych).
Żeby było obrazowo to odpowiednikiem 50 1.8 w FF jest S 30 1.4 (lub 35 1.4L) w cropie. Przepaść cenowa jest ogromna.
Nie no, litości - proszę nie porównywać 50 f/1,8 z czymkolwiek.
Ja piszę o odpowiednikach, czyli obiektywach o takim samym obrazowaniu (zarówno kąt widzenia jak i GO) pomiędzy cropem a FF. Nie porównuję jakości wykonania ani jakości samego obrazka. Chciałem uzmysłowić jedynie wain'owi, że 2.8 w cropie to nie 2.8 w FF jeżeli chodzi o GO.
Ale to jest porównanie bardzo subiektywne. Nie w każdej fotografii zależy na uzyskaniu małej głębi ostrości, ale właśnie krótkiego czasu ekspozycji. Wtedy odpowiednikiem 2.8 na cropie będzie 2.8 na FF, a nie 4.0...
W tym przypadku tak.
Ok:)
Konkludując wydaje mi się jednak, że żeby zbudować taki standardowy zestaw (zwłaszcza oparty na stałkach) to w przypadku cropa trzeba wydać dużo więcej na optykę, niż w przypadku FF dla uzyskania zbliżonego efektu - wiem to z autopsji. Aby uzyskać efekt obiektywu 35 2.0 (ok. 1000 zł) na cropie trzeba zaopatrzyć się w 24L (ok. 5000 zł). Z dłuższym ogniskowymi jest podobnie. Po prostu mało kto sprzedaje stałki dedykowane dla cropa (z tego co pamiętam - jedno szkło Canona, dwie Sigmy, jeden Nikkor). Z zoomami jest znacznie lepiej, ale cenowo układają się podobnie jak ich pełnoklatkowe odpowiedniki.
To ja w takim razie czekam na EF-S 20 1.2 (nie musi być L) :)
O ile chodzi o krotkie stałki chodzi to zgodze sie to jest problem cropa - szeroko i jasno(czyli wszystk ponizej 50mm o jasnosci <= F2).
Jesli chodzi o cos w okolicach ekw >50mm to :
1. FF 50mm <-> crop 35F2/sig30mm, cenowo zblizone nie jest to jakas przepasc
2. FF 85mm <-> crop 50mm canon, sigma co chcesz. nawet taniej jesli 50/1.8.
3. FF 135L <-> crop 85mm/100mm usm .. wiadomo co taniej a jakosciowo podejrzewam ze sa zblizone
4. FF 200mm/2.8L <-> 135L, FF wychodzi taniej, crop lepiej jakosciowo i jasniej. Bo jesli wezmiemy 200/2 to raczej nie ma chyba o czym rozmawiac.
5. FF 300mm/2.8L <-> 200/2.8L crop taniej. FF lepiej.
im dalej tym bardziej przewaga dla cropa ..
To stalki.. ale "pro" zoomy tak naparwde nigdy nie pojawily sei dla cropa tzn odpowiednik 16-35L i 70-200L. 17-55mm jest bdb i sadze ze mozna go uznac jako odpowiednika 24-70 jesli chodzi o swiatlo jakos obrazka i ogniskowe.
Ale w kontekcie taniego FF, jesli zalozymy ze bedziemy uzywac jasnych stalek(od 35mm do 100mm) to OK. Ceny szkiel nie sa problemem, w kazdym razie znosne. Jesli wezmiemy pod uwage jeszcze stalki 2.8 to da sie zyc.
Tanie FF do landszaftu tez jest ok bo jest co podpiac w rozsadnej jakosci i cenie.
ani Nikon, ani Canon, ani Sigma nie robia stalek szerszych niz 30mm tylko pod cropa, po prostu stalki to nie target cropowcow i to sie nie zmieni
jest croppowa sigma 20mm o ile sie nie myle:)
To chyba jestem nietypowym cropowcem. Troche dziwne, bo rozumiem, ze w miare oczywiste jest, ze rzadko o ile w ogole cropowiec bedzie kupowal stalki z najwyzszej pollki (85 1.2 L etc), ale klase srednia stalek czesto kupi. Przecierz jest dosc sporo ludzi z cropem z stalkami pokroju 50 1.4 czy 85 1.8. A wiec nie przesadzajmy, bo nie bawem wyjdzie na to, ze cropowcy koncza na kitach. Nie mowie rowniez, ze cropowcy to stalkowcy, ale w zestawie wielu z nas chociazby tutaj na forum mozna spotkac jakies zoomy i jedna/dwie stalki.
Stwierdzam to w zakresie sentencji, ze stalki to nie target dla cropowcow, gdyz jesli chodzi o produkowanie stalek stricte pod cropa bylo by to nieporozumieniem, po co mieli by zawezac grono potencjalnych nabywcow.
ok, ale obiektywy, które wymieniłeś (50mm f1.4 i 85mm f1.8) to przecież także obiektywy pełnoklatkowe, bo o ile się nie mylę oba mają oznaczenia EF a nie EF-S. Więc mogą kupić je jak najbardziej ci co posiadają FF. To, że ktoś ma FF nie jest powiedziane żeby musiał kupować tylko i wyłącznie szkła klasy L.
Oczywiste jest to, że obiektywy pod FF są droższe, związane jest to z ich konstrukcją, jednak czy są aż tak mega drogie?? Obiektyw 28-105 USM f3.5-4.5 też jest pod FF a kosztuje raptem niecały tysiąc złotych. Więc nie zależnie czy masz FF czy nie można kupić umówmy się tani obiektyw. A o jakości tych tanich obiektywów nie będę tutaj mówił bo nie o to chodzi.
to wlasnie mialem na mysli, przykladem moze tu byc stalka Nikkora 35 1.8, ktora jest pod cropa, jakby to szklo bylo pod FF, bylo by chyba najlepiej sprzedajacym sie szklem w systemie, kupowali by je i cropowcy i posiadacze FF, podobnie jest z Sigma 30mm,
widac to chocby po 28 1.8 o ktorego kazdy, czy to cropowiec czy posiadacz FF sie zabija (oprocz tych ktorych stac na 24L i 35L)
moim zdaniem typowo cropowe szkla to powinny byc tylko szerokokatne zoomy, megazoomy i kity tele -
ejj ta fotka się średnio trzyma kupy(ta niby góry 7D)
on/off pod programami = brak kółka - czyli puszka spada poniżej xxD - bez sensu!
to bardziej wygląda jak coś pomiędzy xxxD a xxD - ale to znowu bez sensu, bo co??
Chyba, że to 7D chcą tak mocno wykastrować żeby na pewno nie stanowiło żadnej konkurencji dla 5DmkII, no ale żeby aż brak kółka? To mogli od razu górnego LCD też nie dawać :-P I nie wydaje wam się, że jest za mało miejsca na pryzmat FF? Przedziwne! Może w ogóle robią coś nowego np. crop x2 :lol:
Nie wiem jakoś nie mogę sobie wyobrazić FF w plastiku i bez kółka, w dodatku koło/poniżej 5k. Przecież to niemalże profanacja :-P Poza tym zabiłoby im to połowę sprzedaży cropa... W końcu masa świadomych użytkowników byłoby w stanie dopłacić tego 1-1,5k do nówki FF zamiast takiego 50/60D
Czekaj czekaj Goomis, chyba się rozpędziłeś z interpretacją. Kółko to co było u góry nadal będzie, a co ma włącznik do tego kółka na tylnej ściance?? Może zamiast tego przełącznika będzie przełącznik punktu pomiaru światła albo jeszcze coś innego. W każdym razie napewno będzie zmieniona tylna ścianka, czyli już jakaś nowość;)
Nie bardzo kumam do czego sie odnosisz, bomam wrazenie, ze napisales to samo co ja tylko innymi slowami. Przeciez pisalem, ze produkcja stalek tylko pod cropa bylaby nie porozumieniem. Takze niewiem o co kaman :?:
Te pierwsze ze wgledu na ogniskowa, drugie i trzecie na jakosc.
Wręcz odwrotnie często właśnie w kryzysie towary luksusowe miewają większe wzięcie niż normalnie.
No i mniej więcej taka jest oferta u Canona - dlatego ja bardzo wątpię w jakieś stałki pod cropa, bo to godzi w sens całej oferty.
To moim zdaniem jedyne wyjście żeby taki 7D miał sens rynkowy. Musi być tak wycięty żeby nie stanowił alternatywy dla 5D mkII i 60D. I wierzę że marketingowcy Canona tylko wtedy wypuszczą takie body jeśli tego dokonają.
No dobra, ale brakuje tu jeszcze jednego elementu - żeby był sens rynkowy to muszą być też i nabywcy.
W ogóle to czytając forum można dojść do dość zabawnego wniosku że użytkownicy czegoś oczekują (puszek, szkieł) a canon opiera się wszelkimi możliwymi sposobami żeby im to dać i wypuszcza jakieś wykastrowane produkty które kupuje się z braku alternatywy :-)
Tak ale to dotyczy forum, a nie ogółu 8).
Ale z czego by to 7d wykastrować? Wsadzić FF do do korpusu 450d? Jeszcze bardziej ograniczyć AF? (Przy okazji, ma któś porównanie działania AF w 450d i w 5d?)
Dać ekran z 400/450d, kiedy każdy inny nowy korpus ma już wyświetlacz VGA?
Albo np. obniżyć zakres czułości, nie dla mniejszych szumów ale dla samej kastracji?
7d z zapietym EF-S.
FF? :lol:
Moze ja za duzo body w rekach w zyciu nie mialem, zwlaszcza tych z wyzszej polki jak chociazby 5D, ale na AF 450D nie moge nijak narzekac. Korzystam w duzej mierze z centralnego, ktory uwazam za bardzo dobry i czasami z bocznych, ktore lubia czasem nietrafic (lekkie mydelko). Ale jak na puszke z tej klasy uwazam , ze krzywdzace bylo by nazwanie tego AFa slabym.
Mowie to na podstawie doswiadczenia zdjec w domu (czasem przy ciemnym swietle), jednego jasnego i jednego ciemnego kosciola oraz plenerkow.
Dla przykladu powiem, ze 450D + 50 1.4 w tym ciemnym kosciele moze czasem musial dluzej pomyslec zanim trafil, ale nie spudlowal mi wtedy ani razu, a opoznienie uwazam za akceptowalne.
Ale ja nie rozumiem co się wszyscy uczepili tego włącznika na górze?:-) w serii xxxD i Entry-Level też jest włącznik przy kółku (IMHO nawet wygodniejszy niż ten w wyższych modelach i jak najbardziej się sprawdza.
Słusznie..:lol:
Btw: naprawdę tylko kity wyglądają tak w okolicy bagnetu?:-|
..... Ale z czego by to 7d wykastrować? Wsadzić FF do do korpusu 450d?
Jakby taką 7'kę zrobili to idę na pielgrzymkę na Jasną Górę ;) - podziękować firmie SONY za to, że naciska Canona (bo chyba tylko dzięki niej zobaczymy 7D jeśli w ogóle zobaczymy )
Aparat ideał - mały/zgrabny/lekki i FF - ideał wycieczkowy i w plener
Precyzja AF w 450D w puncie centralnym niczym nie odbiega od (40/50d i innych lepszych) - więc proszę tutaj nie szydzić/wyśmiewać
do tego 7D
jeszcze odpowiednio lekki (taki jak EF-S 10-22 - waga 350 gram) szeroki kąt i mamy mega-wypas turystyczny (sprawdziłem 17-40 waży 450 gram i w sumie nada się)
Technologie zawsze można dopracować :)
Więc może jednak:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32764131
Pozdrawiam
A jutro podobno premiera 1D MkIV....
16mp FF
DIGIC V (Dual)
10fps
61AF Points (Somewhere around 20 selectable)
100% ViewFinder
3″ VGA LCD (It’s mentioned OLED is a possibility, it exists in test cameras)
SD/CF Slot
1080p Movie (24p, 25p, 30p)
New Lighter Battery
Ergonomic Changes (2nd Joy Stick Type Controller)
;)