A ja nigdzie ostrosci nie moge znalezc...
Wersja do druku
A ja nigdzie ostrosci nie moge znalezc...
Jakoś to całe sony mnie nie rusza, nex'y, nie nex'y, przerośnięte kompakty, plastikowe lustra. W sumie jedyny patent warty uwagi, to ta stabilizacja matrycy (zwłaszcza tej 35mm), w połączeniu z jasnymi zeissami czy samjangami może toto dawać ciekawe efekty. ;)
Dodajmy, że w Sony wyostrzanie na "0" nie jest minimalne.
Pozwolę sobie się z tym nie zgodzić.
Jak zamieszczam zdjęcia o podobnej ostrości, zrobione 350d i 17-85, to dostaję komentarze, że nieostre, a jak NEX wypluwa takie zdjęcie, to jest "mistrzostwo świata". Ciekawe...
Dlaczego te wszystkie rozmowy zawsze sprowadzają sie do ostrosci? Przecież to akurat ten wspolczynnik ktory mozna najlepiej samemu sobie skorygowac, czy to w aparacie czy w kompie. A takie coś jak rozpietosc tonalna, głębia ostrości, wysokie używalne iso, praktyczny odchylany ekranik do candidów/dzieciaków/filmów? To są naprawdę mocne strony NEX - nikt inny na razie w tej wielkości (Gx i GHx to konwencjonalne rozmiary) nie oferuje aparatu z odchylanym lcd który dla mnie jest niezbedny do kręcenia jakichkolwiek filmów - z poziomu wzroku to sobie mozna zdjęcia strzelać ale filmy wychodzą dziwnie.
Narzekacie na naleśnik, a to w tej chwili jedyne szerokokatne malutkie szkiełko do bezlusterkowców - co z tego że nie jest najostrzejsze, dla mnie wcale być nie musi żyletą, najbardziej dla mnie uzyteczne jest w nim wlasnie szerokie spojrzenie, a po domknieciu do przesłony krajobrazowej jest z tego co widziałem na samplach w zupełności zaspokaja moje potrzeby. Jeszcze zeby ten nex miał taką normalną wyskakujacą lampke jak e-pl1, albo chociaż zwykłe minoltowskie sanki to bym wogóle nie miał wątów... a tak to pewnie skończe z olkiem w torbie :) ...chociaż do ostatniej chwili bedę toczył wewnętrzną walkę e-pl1 vs nex...
Nie za bardzo rozumiem co to ma do rzeczy.
Chcesz z g...a zrobic zylete? Znasz takie pojecie: "garbage IN => garbage OUT"?
A moze zbyt sie przyzwyczailem do niewyostrzonego RAW'a z M9, dlatego nie powinienem zabierac glosu...
Zreszta jak otwieram RAW z u43 (szkla Panasonica) - to takie cos widze np. jak staram sie zrobic efekt artystyczny, czyt. swiadome i specjalne poruszenie.
Jerry, ja rozumiem, że praktycznie na każdym forum sprzętowym musisz odgrywać rolę ambasadora systemu 4/3. I niech tak zostanie. Ja nie mam przyjemności z Tobą polemizować (nie tylko tutaj). Z mojej strony w stosunku do Ciebie EOT.
_
Bo Sony reklamuje sie JAKOSCIA LUSTRZANKI a jej nie daje z tym szklem.
Tak naprawde, z tego piszesz - wystarczy Ci LX5 - i szeroki kat, i filmy. Nawet odchylany ekran da sie dolozyc, sa takie wynalazki. A jakosc lepsza niz NEX z tym nalesnikiem.
Panas ma nowe szklo 14mm f/2.5 - ostre, male, szybki AF. G2 - wydaje sie duzy tylko tym, co go z gazet i artykulow znaja... Wzieliby w reke z 20mm lub 14mm - mysle, ze zmieniliby zdanie. Dodatkowo dobry wbudowany EVF.
A propo wyostrzania na kompie, czy w aparacie - rozmytego (tak jak poruszonego) obrazu - NIE WYOSTRZYSZ.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
_
Ostry obrazek z M9, czy X1 - bez wyostrzania - to u43.
Super.
Pozdrawiam!
Żaden kompakt mi nie wystarczy, jestem skażony miłoscią do GO conajmniej takiej jaką da się osiągnąc w m43.
Szkiełko Panasa - zdaję sobie z niego sprawę. Ale go jeszcze nie ma, a jak będzie to pewnie dość drogie na początku, w sumie whatever - ekw 28mm jest dla mnie ble, nie lubię tego kąta widzenia, rozumiem się z 24mm a potem dopiero z 35mm.
Oczywistą oczywistością jest to że się rozmytego z powodu nietrafienia af albo poruszenia nie da wyostrzyć. Ale jedyna rzeczą którą mozna było zarzucić większości nieruszonych i trafionych w punkt zdjęciom z e16 było zbyt małe wyostrzenie softowe w interesujacych mnie miejscach. Afkors żeby podciągnac naroża trzeba tam przynajmniej f5,6 ale to dla mnie w 5d z szerokimi szklami chleb powszedni więc tak jakby nie muszę tutaj być rozpieszczany przez nikogo. Byłoby lepiej - super, jest tak jak jest - mnie to wystarczy. Jak już pisałem żadko wołam coś większego niż 10x15 (sorry za to :) ) i w codziennych warunkach wady optyki w narożach mi nie przeszkadzają.
Dla mnie legnąć na dywan z LX3 do poziomu Dominika to żaden problem, i fajnie jest zobaczyć uśmiech na twarzy rodziców i usłyszeć pytanie: " jak ty te zdjęcia/filmy robisz, że to tak fajnie widać"... jak na to nazywam 24mm pałer. W MM tego nie usłyszysz ;)
Litości, wyrwiflak. Stałki jakby z automatu powinny być optycznie lepsze od zumów. Nazywanie E16/2.8 "nie musi być żyletą" to niezła prowokacja a rady by domknąć to f/11-16 można serwować snobom stacjonującym w Hurgadzie :mrgreen: Domknąć o 2/3-2EV to można budżetową stałkę, np. 20/1.7.
To szkło i tak jest ciemne, sensor robi b. dobrą robotę, ale i tak... nie ma IBIS by wbić się jeszcze na 1/4-1/10s na 6400 czy 12800.
Największym problemem Sony jest właśnie brak dobrej optyki w rozmiarze micro. Lampa to mus, chociażby na słoneczne dni (sorry Janko ;)), nie ma co toczyć walki. Idź do marketu i zobacz Sams NX. Dziesiątka to idealna forma. Naleśnik super, drugi za rogiem pewnie też, trzeci w przyszłym roku i po temacie. Firma z Korei (b. zły odbiór w Japonii a to przecież główny rynek m/43 i w ogóle evil) musi ostro walczyć i optyką i... cenami. Minusy h-iso i filmy. Jeśli nie akceptujesz tych minusów nie walcz, bierz Sony i bądź... szczęśliwy.
Sony Nex - tak, ale po roadmapie z naleśnikami i przynajmniej drugim "sony branded" naleśnikiem. Tak to nie wiesz w co się pakujesz. Na chwilę obecną chcę wierzyć, że Nex to (optyczny) falstart i reszta naleśników będzie przynajmniej na poziomie 17/2.8 Olka czyli na normalnym poziomie.
Sony umie liczyć (jak Kolekcjoner ;)) i powoli stawia krzyżyk na OVF w cropach.
SAR
Will the next Fullframe model use the new electronic viewfinder?
"The decision has not yet been made, especially for devices with 24×36 mm sensor."
As happy as can be :)
Chwilowo i tak nie mam funduszy, jedna sprawa się rypła i poczekam jeszcze pewnie z miesiac z zakupem.
Obecnie stan: 51% E-PL1 vs 49% NEX5. Samek niestety odpadł od peletonu mimo wielu zalet. Że też cholibka żaden z producentów nie szarpnie się na coś na prawdę kompletnego - żeby w jendym body były: IBIS, dobre h-iso, filmy z af na odchylanym lcd, lampa, przyzwoity chwyt, wizjer, dobre 2 naleśniki (np. 16/2,8 + 30/2 na aps-c) i to wszystko koniecznie w rozmiarze GF/NEX. I za 2 tysiaki :)
nie zapominajmy o jednej rzeczy a propo firmy z Korei - to bedze lada dzien glowny gracz na rynku europejskiej elektroniki, po tym jak UE zniosla cla. a to oznacza na dzien dobry kilkanascie, jesli nie dziesiat procent finansowego marginesu. na marze (czyt. smarowanie sprzedawcom w sieciowkach) badz czysty dochod.
Dobre. 1700 zł w porównaniu do dodawanych niemal za darmo do sama i sonówki nalesników. Rzeczywiście budżetowa, że hej ;-)
Jak na istnienie od maja tego roku na rynku nie jest źle. m4/3 też nie miało dużej optyki na dzień dobry. Sukces nex i duża sprzedaż nieubłaganie ciągnie za soba nową optykę. Sony jak może zarobić to zarobi ;-), a jak puszki z kitami schodzą jak dzikie to klient na obiektywy w przyszłości będzie.
Natomiast e-pl1 jest ładnieszy ;-)
Dobra rada. Kupować w USA. Super pomysł na rozwój masowy systemu. Naleśnik sama w Polsce jest dostępny za 500 zł nowy. Do zestawów dodawany za 1 lub 100 zł. Naleśnik sony do zestawu za 300 zł. W Polsce. W sklepie na rogu.
Jak myślisz jaki system ma lepszą przyszłość i możliwiości w Polsce? Kto traktuje Polaków poważnie? A kto robi sobie z nas jaja?
Dystrybucja Panasa pozostawia wiele do zyczenia, nie ma watpliwosci.
Sensor A33/A55 sie przegrzewa przy wideo i aparat sie sam wylacza...
A33 - 7 \ 11 min
A55 - 6 \ 9 min
http://translate.google.com/translat...lt-a55a33.html
A może to stabilizacja a nie sensor :lol:
racja, typowe ujęcie to max 30s
Myslcie, myslcie... Nagrywacie kilka krotkich ujec, a po 9, czy ilus tam minutach - mowicie bohaterom - kochani, teraz stygniecie :-)
Po ochlodzeniu - ciag dalszy.
I kolejna iteracja..?
Albo macie impreze w kosciele (nie tylko slub) - na pewno byscie chcieli krecic dluzej, a dopiero w posprocessingu zostawic kilka, moze kilkanascie minut jako material koncowy.
Dobra to myślę.
No ... albo np. byłbym w Singapurze na wyścigu F1. I chciałbym nakręcić cały wyścig. I co wtedy? To byłoby okropne.
Albo chciałbym nakręcić kolejny "świetny" mecz mojego Śląska Wrocław. Coby potem się delektować przed kompem. Ależ byłbym zirytowany ... tym, że matryca mi się nagrzała.
Pamietaj, ze AF dziala jedynie przy otwartej maksymalnie przyslonie.
Pozniej pokazesz wyscig np. dzieciakom i powiesz: no tak, malo widac wyraznie, ale za to jest piekny bokeh :mrgreen:
(zartuje, jakby ktos sie nie polapal)
psl, byś wyłączył SSS i jedno ujęcie by trwało do ok. 29 minut.
Sony oficjalnie potwierdza, że zagotowali temat
http://optyczne.pl/3365-nowo%C5%9B%C...A33_i_A55.html
Podobno już trwa wyścig kto pierwszy złamie protokół gorącej ;) stopki by współpracowała z
To te aparaty nie są kamerami????
Tak na serio widać, że Sony nie odrobiło lekcji. W czasach 1DIII i 40D czytałem wywiad z japońskim bossem (he speaks image), który stwierdził jednoznacznie, że w Canonie podczas kręcenia filmików nie ma mowy o zagotowaniu cmosa.
Sony albo poszło na łatwiznę (ileż to już kropów są do tyłu z filmami) i była presja czasowa albo zaoszczędzili na chłodzeniu ;)
Tak czy siak - temat rozwojowy bo oprócz Canona toto siedzi w każdej nowszej lustrzance...
Wyrazy współczucia dla użytkowników aktywnie korzystających z funkcji video.
Podejrzewam, że nie ma mowy o akcji serwisowej bo mocno są do tyłu dzięki kosmicznym jajom (poprzednie modele najtańszych kropów z ultra ergonomicznym uchwytem)
Problemy z przegrzewaniem podczas krecenia video HD nowymi lustrznkami/kompaktami z wymienna optyką są powszechne, w google znajdziesz kiloka tematów dla dowolnego modelu nagrywajacego video (może poza GH1). Wielu producentów ogranicza długość klipu video właśnie z tego powodu.
np:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!Cytat:
According to Samsung, the NX10 will overheat after extended use of video mode, and clip lengths are limited to 25 minutes or 2GB when recording HD video (you can always start a new clip after this limit has been reached)
W canonie to też jest problem, zwłaszcza na 550D i 7D - jest wiele wątków na zagranicznych forach na ten temat. Najlepiej wypada 5d Mk2.
Mozesz podac zrodlo? Nigdy o czym takin nie slyszalem. Producenci ograniczaja czas nagrywania, ze wzgledu na sprawy podatkowe w Europie. Inne jest clo na aparat, inne na kamere. Wiec producenci sztucznie ograniczaja. W przypadku GH1 i GF1 modele EU maja juz to zabezpieczenie zlamane hack'iem.
GH1, GF1, G2 jak napisales - sie nie przegrzewaja, wiec sie da.
super wynik ma Soniacz, znacznie lepiej sobie radzi z temp niż Nikon D3s czy D7000.
Obiecałem sobie, że nie będę z Tobą dyskutował, ale jednak...
Bądź uprzejmy przeczytać instrukcję obsługi aparatu. Polecam w szczególności stronę 87. Potem rób z siebie takiego mądrego.
Ułatwię Ci: w nocie serwisowej dodano tylko czasy dla temp. 30 stopni C.
Cytat który podałem z recenzji sama NX-10 dowodzi że niekiedy przegrzewanie też może być powodem. Chcesz źródła to sobie poszukaj - jak nie znajdziesz to znaczy że w recenzji bajki piszą.
http://www.digitalcamerainfo.com/con...o-Features.htm
Napisz to zatem redaktorom Optycznych. Po co pisza o tym:
http://optyczne.pl/3365-nowo%C5%9B%C...A33_i_A55.html
Przeciez wszystko jest w instrukcji. Nie rozsmieszaj ludzi. O mnie sie nie martw.
Wazne, zeby potencjalni nabywcy mieli jak najwieksza swiadomosc przed zakupem, sprzetu reklamowanego jako swietny do krecenia WIDEO oraz z super AF (dzialajacym tylko na otwartym szkle).
Po to sie o tym pisze na portalach fotograficznych i forach.
Na pewno da sie z tym zyc. Ale szkoda byc zaskoczonym w trakcie nagrywania, albo po zakupie.
Mamy o tym nie rozmawiac bo Ty tak uwazasz?
Gdzie napisałem, że nie można o tym rozmawiać??
Bądź poważny.
MC_
- wystarczy, ze nie bedziesz patrzyl jedynie ze swojego punktu widzenia, ale potencjalnych nabywcow, czesto amatorow. Takich, ktorzy przyjda do przyslowiowego FotoJokera, itp.
Nie kaz im wiec wylaczac stabilizacji, zagladac do instrukcji przed zakupem, itd.
A jaki to jest "mój" punkt widzenia? Czy nie jestem potencjalnym nabywcą?
Potencjalnego amatora też obowiązuje przywilej przeczytania instrukcji. Znam gościa który dopiero wertujac instrukcję dowiedział się, że w lustrzance (D60) nie da się kadrować na LCD. A Nikon nie pisał na opakowaniu "nie da się kadrować na LCD" :)
No tak. Ten limit który odróżnia kamerę od aparatu to zdaje się 30 minut. Olympus e-pl1 nagrywa pliki filmowe tylko 7 min. Szok. Dopiero to sprawdziłem. Zaledwie nędzne 7 minut.
Do tego m4/3 ma maleńkie matryce co sprawia, ze generują mniej ciepła. Tym bardziej 7 minutowy filmik szokuje w e-pl1.
Potencjalny nabywca, powinien byc swiadomy kazdego ograniczenia: czy to czasowego, czy to o slyszalnej pracy AF, czy to stopniowej przyslony.
Dlatego - ciagle o tym pisze, najpierw dziesiatki razy w przypadku PEN'ow, teraz jesli chodzi o Sony.