-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
A ja mam stracha, że wbudowane wizjery będą zarezerwowane dla serii R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
A ja mam stracha, że wbudowane wizjery będą zarezerwowane dla serii R.
Jest M5 i M50 więc póki co tej tendencji nie widać.
O wiele bardziej sie boję, że premiera M5II bardzo odsunie się w czasie.
Tak było z kompaktami G5X i G7X. Ukazały się razem, potem G7XII, a dopiero teraz razem G7XIII i G5XII.
Może będą próbowali wdusić wizjer do body wzorem G5XII?
-
Zasadniczo porównuję teraz RP z RF 35 i m6 z ef-M 22. RP działa bardzo sprawnie ale gdy wypuszczą M6 mk2 to będę się mocno zastanawiał czy inwestować dalej w RF, do moich celów dokupiłbym tylko RF 24-240. W zasadzie druga wersja m6 powinna z naddatkiem zaspokoić moje potrzeby a RF to jednak gabaryty są .
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie ma w co wsunąć lampy.
tez prawda, mea culpa. nawet mam jakas tam lampe (270EX), ale lezy w domu i sie kurzy. ten typ (akustyk) tak juz ma :)
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
No wiem. Po premierze eR seria eM miała już być historią - niestety dpreview przez nie ukrywaną "miłość" do Sony straciło wiarygodność. Przedstawiciele Canona tego oczywiście oficjalnie nie potwierdzą ale nie wierzę że ten portal ma jakiekolwiek wiarygodne informacje "inside". Chyba że Canon potwierdził to oficjalnie.
Co do M5 to tu była w ogóle dziwna rzecz, bo pod pewnymi względami M50 jest lepszy, a pod innymi nie gorszy więc ta puszka szczególnie w cenie sklepowej ma słabą rację bytu.
-
1 załącznik(ów)
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
"Według raportu opublikowanego w jednej z głównych gazet japońskich w Nikkan Kogyo Shimbun, Canon wprowadzi prawdziwie profesjonalny aparat systemowy EOS R w 2021 roku."
https://www.canonrumors.com/canon-to...HIELA_C-Z8oIdw
Załącznik 2698
Czyli ten, tego... W 2021 (za dwa, trzy lata o ile nie będzie poślizgu) można się spodziewać czegoś nowego. Pytanie mam tylko jedno. Zakładam, że poczyniono już odpowiednie ustalenia z konkurencją Nikon/Sony/Lumix, aby do tego czasu wstrzymały się z wypuszczaniem nowych puszek na rynek i już nic nowego nie wprowadzali na rynek. Trochę martwi mnie fakt, że październiku tego roku wyjdzie Sony A9 mark II https://www.sonyalpharumors.com/sr5-...laship-camera/ i znowu poprzeczka pójdzie do góry, ale może wstrzymają się z wypuszczeniem tego modelu do 2012, aby nie robić canonowi pod górę ? :lol:
Co ciekawe od paru ładnych lat odnoszę wrażenie, że to właśnie canon zawarł taką umowę z konkurencją. Tak więc, czemu by nie zrobić odwrotnie ? :mrgreen:
-
Jeśli ulepszanie R będzie szło tak jak zapowiadają to mierzi mnie następne bezlustro FF.
W tym miesiącu oprogramowanie ulepszające AF, może w przyszłości więcej kl/s, może później animal eye af, i czego chcieć więcej?
Teraz możliwośći oprogramowania i prędkość procków to jedyne co może przynieść jakieś dobroci. Mechanicznie/fizycznie już właścwie jest szczyt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
Jeśli ulepszanie R będzie szło tak jak zapowiadają to mierzi mnie następne bezlustro FF.
W tym miesiącu oprogramowanie ulepszające AF, może w przyszłości więcej kl/s, może później animal eye af, i czego chcieć więcej?
Teraz możliwośći oprogramowania i prędkość procków to jedyne co może przynieść jakieś dobroci.
To "ulepszanie" funkcjonuje w wielu innych systemach od kilku dekad ;) Jedynie w canonie jest nowością dla użytkowników :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
Mechanicznie/fizycznie już właścwie jest szczyt.
No właśnie nie :) Cały czas czekam na w miarę małą matrycę np. (max) 36 Mpix z dobrym DR i Ibis. Całą resztę da się zrobić programowo o ile dadzą kilka dobrych procków.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
"Według raportu opublikowanego w jednej z głównych gazet japońskich w Nikkan Kogyo Shimbun, Canon wprowadzi prawdziwie profesjonalny aparat systemowy EOS R w 2021 roku."
Czyli ten, tego... W 2021 (za dwa, trzy lata o ile nie będzie poślizgu) można się spodziewać czegoś nowego. Pytanie mam tylko jedno. Zakładam, że poczyniono już odpowiednie ustalenia z konkurencją Nikon/Sony/Lumix, aby do tego czasu wstrzymały się z wypuszczaniem nowych puszek na rynek i już nic nowego nie wprowadzali na rynek. Trochę martwi mnie fakt, że październiku tego roku wyjdzie Sony A9 mark II
To nie o to chodzi. Zapewne na Igrzyska Olimpijskie będzie nowa flagowa puszka 1D. Wypuszczanie równolegle flagowego bezlustra jest niepotrzebne. Sony ma inną sytuację - nie ma lustrzanek (pomińmy milczeniem te lustrzanki co ma ;) bo do flagowców C i N to im daleko).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To "ulepszanie" funkcjonuje w wielu innych systemach od kilku dekad ;) Jedynie w canonie jest nowością dla użytkowników :lol:
Czasami to się zastanawiam w jakim cel wypisujesz te głupoty.
-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Teraz będzie znow wyscig na megapixele:
We wniosku patentowym Canon wspomina o dwóch matrycach: 20.75 MP o rozmiarach 5575 x 3725 oraz 83.06 MP o rozmiarach 11150 x 7450. Istnieje spora szansa, że te matryce pojawią się w nowych modelach. Spekuluje się, że w 2020 roku możemy spodziewać się nowego pełnoklatkowego aparatu. Być może będzie to następca Canona EOS R.
Przy rozdzielczości 83 megapikseli matryca wydaje się mieć taki sam skok pikseli, jak 32.5-megapikselowa matryca z EOS 90 D. Jednak dopóki nowy aparat nie pokaże się na rynku, ciężko ocenić jak poradzi sobie z wysokimi czułościami ISO. Jedno jest pewne: oczekiwania są duże.
-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Teraz będzie znow wyscig na megapixele:
We wniosku patentowym Canon wspomina o dwóch matrycach: 20.75 MP o rozmiarach 5575 x 3725 oraz 83.06 MP o rozmiarach 11150 x 7450. Istnieje spora szansa, że te matryce pojawią się w nowych modelach. Spekuluje się, że w 2020 roku możemy spodziewać się nowego pełnoklatkowego aparatu. Być może będzie to następca Canona EOS R.
Jak to ma być następca EOSa R to takie newsy można traktować jak bajki ;)..
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No i to jest właśnie coś idealnie zgodnego z ideą bezlusterkowców !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No i to jest właśnie coś idealnie zgodnego z ideą bezlusterkowców !
Z jaką ideą?
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Z jaką ideą?
Cena, wielkość , waga i jasność. Nie wszyscy potrzebują L-ek do codziennego fotografowania.
RF prime lens optical formulas in this patent:
Canon RF 20mm f/2 (Lens length of 70mm)
Canon RF 35mm f/2.8 (Lens length of 40mm)
Canon RF 45mm f/2.8 (Lens length of 43mm)
Canon RF 35mm f/2 (Lens length of 30mm)
Beyond the prime lenses, there is also a wide-angle f/4 zoom included.
Canon RF 16-35mm f/4 (Lens length 90mm – 97mm)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Cena, wielkość , waga i jasność.
Sam wymyśliłeś tą ideę?
-
RF35/1.8 kupuje prawie każdy właściciel Rki. Tak przynajmniej to wygląda na grupach fb poświęconych tej linii.
Dlatego bardzo mnie dziwi, że ciągle nie wypuszczają dobrej 50/1.8 i 85/1.8 w identycznym przedziale cenowym 2500-3000zł. Do tego spacer-zoom 28-70/f3.5-5.6 (nie L). To są po prostu pewniki sprzedażowe. Ciągle mam wrażenie, że linię R trochę wytrzymują. Najbardziej mnie zdziwiło, że z RP nie wyszedł właśnie taki kit-owy zoomik a najpopularniejsza profesjonalna ogniskowa czyli 35L pojawi się jako ostatnia. Już się przyzwyczaiłem, że dawkują technologie, ale żeby nie dali ludziom tego co chcą kupić? ;)
-
Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Sam wymyśliłeś tą ideę?
Tak. Dokładnie osiem lat temu, gdy kupiłem pierwszego małego bezlusterkowca do małych analogowych szkieł na spacery. A z czasem zrezygnowałem całkowicie z lustra. Masz z tym jakiś problem ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Canon RF 35mm f/2.8 (Lens length of 40mm)
...
Canon RF 35mm f/2 (Lens length of 30mm)
Coś tu nie gra,
1. jest już RF35f1.8 jakoś nie widzę miejsca dla f2? Dla f2.8 tylko pod warunkiem, że będzie mały lekki i tani.
2. f2.8 dłuższy niż f2?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
RF35/1.8 kupuje prawie każdy właściciel Rki. Tak przynajmniej to wygląda na grupach fb poświęconych tej linii.
Dlatego bardzo mnie dziwi, że ciągle nie wypuszczają dobrej 50/1.8 i 85/1.8 w identycznym przedziale cenowym 2500-3000zł. Do tego spacer-zoom 28-70/f3.5-5.6 (nie L). To są po prostu pewniki sprzedażowe. Ciągle mam wrażenie, że linię R trochę wytrzymują. Najbardziej mnie zdziwiło, że z RP nie wyszedł właśnie taki kit-owy zoomik a najpopularniejsza profesjonalna ogniskowa czyli 35L pojawi się jako ostatnia. Już się przyzwyczaiłem, że dawkują technologie, ale żeby nie dali ludziom tego co chcą kupić? ;)
Z kitowym zoomem zgoda, choć coś już jest. Natomiast 35L jest w sprzedaży dosyć młode i bardzo dobre. To co się pokaże i tak będzie pewnie w takiej cenie że większość kupi EFa albo jeszcze tańsze alternatywy. Zupełnie mnie nie dziwi brak pośpiechu z taką premierą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Cena, wielkość , waga i jasność.
Tak.
Duża cena, duża wielkość, spora waga, jasne i bardzo dobre optycznie - to są priorytety Canona w linii RF. Jak ktoś oczekuje czegoś innego to póki co ma do wyboru inne opcje.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tak.
Tak podejrzewałem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dokładnie osiem lat temu, gdy kupiłem pierwszego małego bezlusterkowca do małych analogowych szkieł na spacery.
I wtedy ta twoja idea miała zapewne sens.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Masz z tym jakiś problem ?
Jestem ciekawy czy:
1/ obecnie używany przez Ciebie sprzęt Fuji/Sony jest zgodny z tą ideą "Cena, wielkość , waga i jasność - jest tańszy,mniejszy i lżejszy" niż ten sprzed 8 lat?
2/ uważasz, ze najnowsze bezlustra i obiektywy Fuji/Sony są obecnie bliższe twojej idei niż 8 lat temu - tzn. są teraz tańsze, mniejsze oraz lżejsze, a optyka do nich jest jaśniejsza, tańsza, mniejsza i lżejsza niż miało to miejsce 8 lat temu?
3/ przyznasz, że jednak ideą skonstruowania bezluster była chęć wyeliminowania lustra :confused:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Coś tu nie gra,
1. jest już RF35f1.8 jakoś nie widzę miejsca dla f2? Dla f2.8 tylko pod warunkiem, że będzie mały lekki i tani.
2. f2.8 dłuższy niż f2?
Długość RF 35 mm f/1.8 IS STM Macro to 62,8 mm. Czyli Canon RF 35mm f/2 przy długości obiektywu 30 mm byłby o połowę krótszy. Prawie jak systemowy naleśnik i do tego jasny. Gdyby faktycznie to szkło ujrzało światło dzienne byłoby znakomitym szkłem do streetfoto i nie tylko.
-
Canon patentuje sporo rzeczy. Często podobny obiektyw w kilku wariantach. Przeważająca większość nigdy nie ujrzy światła dziennego.
-
1 załącznik(ów)
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Tak podejrzewałem ;)
Jestem ciekawy czy:
1/ obecnie używany przez Ciebie sprzęt Fuji/Sony jest zgodny z tą ideą "Cena, wielkość , waga i jasność - jest tańszy,mniejszy i lżejszy" niż ten sprzed 8 lat?
2/ uważasz, ze najnowsze bezlustra i obiektywy Fuji/Sony są obecnie bliższe twojej idei niż 8 lat temu - tzn. są teraz tańsze, mniejsze oraz lżejsze, a optyka do nich jest jaśniejsza, tańsza, mniejsza i lżejsza niż miało to miejsce 8 lat temu?
3/ przyznasz, że jednak ideą skonstruowania bezluster była chęć wyeliminowania lustra :confused:
Nic się w tej kwestii nie zmieniło bo dalej używam tych samych analogowych szkieł od kilku dekad. Cenowo też nie widzę konkurencji dla swoich leciwych bezluster, które chodzą obecnie w cenie 3-4k zł.
BTW- to czego używam:
Załącznik 2732
Nie zamierzam niczego i nikomu udowadniać. W plener zabieram do małej torby dwa aparaty i cztery szkła. W przypadku lustra zmieściłbym do tej samej torby tylko jeden aparat + jedno szkło. Na jakość nie narzekam a nawet przeciwnie bo zawsze mam 100% ostrych fot w punkt.
Dla mnie ideą bezlustra jest mała waga, gabaryty i cena oraz doskonała mobilność i przede wszystkim dobra jakość zdjęć. Nie wiem co i komu chcesz udowodnić, ale piszesz pod zły adres...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
RF35/...bardzo mnie dziwi, że ciągle nie wypuszczają dobrej 50/1.8 i 85/1.8 w identycznym przedziale cenowym 2500-3000zł. Do tego spacer-zoom 28-70/f3.5-5.6 (nie L). To są po prostu pewniki sprzedażowe. Ciągle mam wrażenie, że linię R trochę wytrzymują. Najbardziej mnie zdziwiło, że z RP nie wyszedł właśnie taki kit-owy zoomik
Jednak wyszedł RF 24-240mm F4-6.3 IS USM
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dlatego bardzo mnie dziwi, że ciągle nie wypuszczają dobrej 50/1.8 i 85/1.8 w identycznym przedziale cenowym 2500-3000zł. Do tego spacer-zoom 28-70/f3.5-5.6 (nie L). To są po prostu pewniki sprzedażowe.
Dokładnie tak. Sam używam z bezlustrem bardzo często systemowego 85/1.8 bo... "mały, ale wariat". Szkła o f/1.8 to idealny kompromis ceny/wagi/wielkości i murowany pewnik sprzedażowy. Trzy szkła RF 35 mm , 50 mm i 85 mm o f/1.8 i nic więcej nie potrzeba. No chyba, że tzw. naleśnik 35 albo 45 mm z f/2.0 , lub 2.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
tak jakby byly jakies inne szkla RF o uczciwej optyce w budzecie przecietnego wlasciciela R... :D :D :D
nie robmy sobie jaj z pogrzebu moze?!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Właściwie Kolekcjoner już Ci odpowiedział dlaczego tak się dzieje:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tak.
Duża cena, duża wielkość, spora waga, jasne i bardzo dobre optycznie - to są priorytety Canona w linii RF. Jak ktoś oczekuje czegoś innego to póki co ma do wyboru inne opcje.
Z linią RF Canon wszedł na rynek aby konkurować z pełnoklatkowymi bezlustrami innych firm. Póki co "w pewnych aspektach" jego puszki nie są obecnie w stanie doścignąć konkurencji. Dlatego próbuje ją/konkurencję/ pokonać tym co od lat miał najlepsze, czyli optyką. Zapewne na obiektywy "które ludzie chcą kupić" przyjdzie czas później. Z resztą dla mas pewnie miała być linia M :?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dla mnie ideą bezlustra jest mała waga, gabaryty i cena oraz doskonała mobilność i przede wszystkim dobra jakość zdjęć. Nie wiem co i komu chcesz udowodnić, ale piszesz pod zły adres...
Skoro tak upierasz się przy tej swojej idei bezlustra, to obecnie najbliższe jej są smartfony :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nic się w tej kwestii nie zmieniło bo dalej używam tych samych analogowych szkieł od kilku dekad. Cenowo też nie widzę konkurencji dla swoich leciwych bezluster, które chodzą obecnie w cenie 3-4k zł.
BTW- to czego używam:
Załącznik 2732
Nie zamierzam niczego i nikomu udowadniać. W plener zabieram do małej torby dwa aparaty i cztery szkła. W przypadku lustra zmieściłbym do tej samej torby tylko jeden aparat + jedno szkło. Na jakość nie narzekam a nawet przeciwnie bo zawsze mam 100% ostrych fot w punkt.
Dwa aparaty
Od "początku" zawsze używałem tylko jednego aparatu
Ale przeorganizowałem swoją "szklarnię", przeszedłem na 2 aparaty i teraz/zaraz jadę (pierwszy raz) sprawdzić pomysł "w realu"
Jaka jest Twoja motywacja/pomysł używania 2 aparatów i jak to się Tobie sprawdza w terenie ?
Jakie ma zalety i jakie ma wady według Ciebie
jp
-
Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Skoro tak upierasz się przy tej swojej idei bezlustra, to obecnie najbliższe jej są smartfony :)
Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale smartfonem to fot, które zrobiłem w tym tygodniu z uwagi na GO i jakość zdjęć https://www.canon-board.info/threads...=1#post1397169 z pewnoscią bym nie zrobił. A starym 5-letnim bezlusterkowcem owszem tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Dwa aparaty
Jaka jest Twoja motywacja/pomysł używania 2 aparatów i jak to się Tobie sprawdza w terenie ?
jp
Wprawdzie to nie do mnie pytanie, ale kiedyś stosowałem to rozwiązanie (zarówno na kliszy, jak i cyfrze - jeden korpus z 70-200, drugi szeroki np. 17-40) i świetnie się sprawdzało w fotografii miejskiej/reporterskiej, kiedy szybko potrzebowałem bardzo różnych ogniskowych. Ale wtedy byłem młody i miałem zdrowy kręgosłup:)
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkow
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Dwa aparaty
Od "początku" zawsze używałem tylko jednego aparatu
Ale przeorganizowałem swoją "szklarnię", przeszedłem na 2 aparaty i teraz/zaraz jadę (pierwszy raz) sprawdzić pomysł "w realu"
jp
Ma zalety takie, że w jednym mam pełną klatkę i w drugim APS-C. Oba aparaty mają całkiem inne matryce (Sony vs Fuji) co przedkłada się na nieco malarskie foty z Fuji pod względem obrazka (przy portrecie super sprawa, ale pejzażyści niekoniecznie kochają właśnie dlatego matryce Fuji). Kolejna sprawa to często mam na aparatach obiektywy z różnymi ogniskowymi co znacząco przyspiesza zdjęcia (są czasem sytuacje, gdzie strach zmieniać obiektyw (zapylenie itp.).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
tak jakby byly jakies inne szkla RF o uczciwej optyce w budzecie przecietnego wlasciciela R... :D :D :D
nie robmy sobie jaj z pogrzebu moze?!
Prawda. Dlatego potrzebne są kolejne w podobnej koncepcji - 2 stałki + mały, przyzwoity spacer-zoom. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę korpus RP. Ktoś tu pisał o superzoomie RF24-240 - za drogi, za duży i po prostu za wypaśny.
Jeśli chodzi o mnie jestem zachwycony nowymi stałkami L RF. Chętnie widziałbymu siebie w torbie zestawik 35, 50, 85/f1.2...ale rozum podpowiada mi, że chyba lepiej kupić nowe auto :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Wprawdzie to nie do mnie pytanie, ale kiedyś stosowałem to rozwiązanie (zarówno na kliszy, jak i cyfrze - jeden korpus z 70-200, drugi szeroki np. 17-40) i świetnie się sprawdzało w fotografii miejskiej/reporterskiej, kiedy szybko potrzebowałem bardzo różnych ogniskowych. Ale wtedy byłem młody i miałem zdrowy kręgosłup:)
Targam wszystko (łącznie ze statywem) w plecaku.
Zdecydowana większość moich zdjęć jest/była w okolicy 25mm więc aparat + 24mm (w plecaku 12-24, 40 na wszelki wypadek gdy czas/możliwość i potrzeba)
A w plecaku w czeka w pełni uzbrojony "na stałe" aparat + 70-200 by wyjąć, zrobić co trzeba, schować ......i w dalszą drogę
Cały (załadowany) plecak jest teraz + 1,5 kg (z powodu 70-200/2.8) ale plecak to i tak tylko około 8% całego "naszego" wspólnego "ciężaru"
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
kiedyś stosowałem to rozwiązanie (zarówno na kliszy, jak i cyfrze - jeden korpus z 70-200, drugi szeroki np. 17-40) i świetnie się sprawdzało w fotografii miejskiej/reporterskiej, kiedy szybko potrzebowałem bardzo różnych ogniskowych. Ale wtedy byłem młody i miałem zdrowy kręgosłup:)
W mieście używam R+16-35/4L i M50+M55-200. Niekiedy zamiast tele jest M32/1.4.
-
Ja coraz częściej biorę tylko Ricoha GRII:)
-
a ja, jak naprawdę nie mam możliwości wziąć ze sobą 2 albo 3 aparatów, to zabieram w małą torebkę 6D i EF 24-85. Uwielbiam tę parę. Taki lekki komplet wysokiej jakości.
-
moim zdaniem targanie dwóch aparatów przez amatora do zrobienia zdjęcia bedącego czymś pomiędzy fotografią podrózniczą, a pstrykiem "tu bylem" jest sporym przerostem formy nad treścią, rozumiem reportera pracującego za kasę, fotografia sportowa za kasę, ale amator - tego nie rozumiem - amator kupuje bezlusterkowce żeby obniżyć wagę sprzętu, amator nie musi zrobić zdjęcia (dodatkowo na takich zdjęciach o których piszę nic nie ucieka) i ma czas (a jak jeździ na wycieczki zorganizowane i foci w pędzie w środku dnia poganiany przez grupę i przewodnika to posiadany sprzęt i tak nie ma większego znaczenia i jest najmniejszym problemem).
moim zdaniem targanie obiektywu 70-200/2.8 do zastosowań opisanych powyżej przez amatora ma znikomy sens (jeszcze jak używa telekonwertera biegając po pagórkach toskanii czy moraw to mógłbym zrozumieć bo miałem kiedyś znajomego który tak robił z dobrym efektem) dla amatora do zastosowań opisanych powyżej 70-200/4 lub dobra 70-300 (np elka naszej ulubionej firmy) jest bardziej niż wystarczająca - 70-200/2.8 to znowu ogromny przerost formy nad treścią.
i na koniec dodam że że słowo "amator" użyte powyżej nie ma negatywnych konotacji sam jestem amatorem i robę zdjęcia dla przyjemności i targam górę sprzętu.
-
Stara filozofia mówi, że bardzo ciężko określić co dla kogo jest przyjemnością więc byłbym daleki od takich podsumowań ;)...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
moim zdaniem targanie dwóch aparatów przez amatora do zrobienia zdjęcia bedącego czymś pomiędzy fotografią podrózniczą, a pstrykiem "tu bylem" jest sporym przerostem formy nad treścią, rozumiem reportera pracującego za kasę, fotografia sportowa za kasę, ale amator - tego nie rozumiem - amator kupuje bezlusterkowce żeby obniżyć wagę sprzętu, amator nie musi zrobić zdjęcia (dodatkowo na takich zdjęciach o których piszę nic nie ucieka) i ma czas (a jak jeździ na wycieczki zorganizowane i foci w pędzie w środku dnia poganiany przez grupę i przewodnika to posiadany sprzęt i tak nie ma większego znaczenia i jest najmniejszym problemem).
moim zdaniem targanie obiektywu 70-200/2.8 do zastosowań opisanych powyżej przez amatora ma znikomy sens (jeszcze jak używa telekonwertera biegając po pagórkach toskanii czy moraw to mógłbym zrozumieć bo miałem kiedyś znajomego który tak robił z dobrym efektem) dla amatora do zastosowań opisanych powyżej 70-200/4 lub dobra 70-300 (np elka naszej ulubionej firmy) jest bardziej niż wystarczająca - 70-200/2.8 to znowu ogromny przerost formy nad treścią.
i na koniec dodam że że słowo "amator" użyte powyżej nie ma negatywnych konotacji sam jestem amatorem i robę zdjęcia dla przyjemności i targam górę sprzętu.
nie zgodzę się
nie ma sensu starać się wszystko zrozumieć
a amator to bardzo szerokie pojecie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
a ja, jak naprawdę nie mam możliwości wziąć ze sobą 2 albo 3 aparatów, to zabieram w małą torebkę 6D i EF 24-85. Uwielbiam tę parę. Taki lekki komplet wysokiej jakości.
A wrzucilbys mi na jakiegos Google Drive'a albo innego Dropboksa kilka RAWow z tego zestawu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
Wszystko zależy od tego dlaczego ludzie robią zdjęcia, takie zdjęcia (jak robią)
Dlaczego są tacy co na plecach targają po świecie sprzęt, wydają dużo kasy, wstają o świcie, tułają się po nocy, .... tracą wzrok przy kompie itd by zrobić/mieć zdjęcie takie jak chcą. Potrafią kilka razy wracać do tego miejsca by powtórzyć.
Po prostu daje/sprawia im to radochę.
A innym sprawia co innego, co innego "zajmuje" ich marzenia, pasję, plany, czas i kasę,
I oni wszyscy mają znacznie lepiej niż Ci co nie mają "tego czegoś" i tylko "siedzą w kącie i mają za złe"
70-200/2.8
Moją "wadą" jest że jestem fanem ostrości i drukuję z wybranych zdjęć duże powiększenia.
Stąd matryca R i "właściwe" obiektywy.
Było by pewno łatwiej, lżej i taniej gdyby zamiast ostrości był np kolor
jp
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
Nie jest tak końca, jak się wydaje. Osobiście wolę zawsze mieć ze sobą "na wszelaki słuczaj" drugi aparat. A znam też sytuacje z życia, gdzie fotografowi na foto-wyprawie na koniec świata za dużą kasę jedyny aparat odmówił posłuszeństwa, albo spadł na skały przy zmianie obiektywu (były takie przypadki). O tym, że zdarzają wypadki losowe typu: upadek aparatu na skały, albo do jeziora lub rzeki (spływy, lub wyprawy) nawet nie wspominam. Lepiej mieć np. dwa małe bezlusterkowce niż jeden duży aparat typu lustrzanka. Szanse na to, że któryś z nich przetrwa do końca wyprawy, lub wakacji są 2x większe ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
Mam tak samo ;) Też jestem amatorem i robię zdjęcia dla przyjemności :) Z jednym wyjątkiem, że od wielu lat nie targam już ze sobą tony sprzętu :)
BTW - od czasów analoga każda moja puszka ma pasek i jeśli używam aparatu to pasek jest na mojej szyi, albo owinięty na ręce, którą trzymam aparat. Piszę to, bo przewracam się często widząc z jaką nonszalancją niektórzy fotografowie traktują swoje puszki.
-
Dla mnie główną przyczyną przejścia na dwa aparaty było nie zrobienie kilku zdjęć wymagających tele które to zresztą miałem w plecaku. Żałuję.
Było to duże zapylenie/piasek albo duże zmęczenie czy po prostu brak czasu.
Stąd obiektyw 70-200 wpięty "na stałe" do aparatu (z dodatkowym uchwytem) i aparat konfigurowany pod ten obiektyw.
Z założoną osłoną mieści się w plecaku.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wszystko zależy od tego dlaczego ludzie robią zdjęcia, takie zdjęcia (jak robią)
Dlaczego są tacy co na plecach targają po świecie sprzęt, wydają dużo kasy, wstają o świcie, tułają się po nocy, .... tracą wzrok przy kompie itd by zrobić/mieć zdjęcie takie jak chcą. Potrafią kilka razy wracać do tego miejsca by powtórzyć.
Po prostu daje/sprawia im to radochę.
mam podobnie
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie jest tak końca, jak się wydaje. Osobiście wolę zawsze mieć ze sobą "na wszelaki słuczaj" drugi aparat.
BTW - od czasów analoga każda moja puszka ma pasek i jeśli używam aparatu to pasek jest na mojej szyi, albo owinięty na ręce, którą trzymam aparat. Piszę to, bo przewracam się często widząc z jaką nonszalancją niektórzy fotografowie traktują swoje puszki.
jeśli jesteś na drugim końcu świata to posiadanie zapasowego korpusu jest uzasadnione ale nie musisz go nosić może na ciebie czekać w samochodzie
jeśli drugi aparat robi "inne zdjęcia" np. infraredy to również rozumiem posiadanie takiego korpusu
żadna z moich puszek nie ma paska - fotografuję najczesciej ze statywu i nie lubię jak pasek hula na wietrze i ogólnie nie potrzebuję paska - czasem zakładam pasek nadgarstkowy jak wiem że bedę focił ludzia z ręki, używam natomiast l-bracketów - każdy ma deko inne rozumienie wygody i ergonomii
ja też używam kilku korpusów ale najcześciej nie jednocześnie :) i wszystkie są "takie same" w sensie to pełnoklatkowe canony i do wszystkich pasuje mi ta sama systemowa optyka od ryby przez sigmę arta do 100-400L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
żadna z moich puszek nie ma paska - fotografuję najczesciej ze statywu i nie lubię jak pasek hula na wietrze i ogólnie nie potrzebuję paska - czasem zakładam pasek nadgarstkowy jak wiem że bedę focił ludzia z ręki, używam natomiast l-bracketów - każdy ma deko inne rozumienie wygody i ergonomii
Dochodzimy do sedna rzeczy ;) Zależy do czego używa się aparatu bo jakoś obecnie nie wyobrażam sobie biegania na sesji z aparatem ze statywem ;) Generalnie wolę IBIS w aparacie bo często używam szkieł manualnych i jakoś to mi bardziej pasuje :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
A wrzucilbys mi na jakiegos Google Drive'a albo innego Dropboksa kilka RAWow z tego zestawu?
jasne,
https://1drv.ms/u/s!Ai0J_eWZt4TEhlVX...kUn_7?e=wekY0a
-
Ukłon Canona w stronę testerów i porównywaczy systemów:
https://www.canonrumors.com/patent-h...ons-ibis-unit/
Do tego drugi slot karty i jest sposób na zmianę bezużytecznego szajsu w prawdziwy sprzęt foto :mrgreen:.