"Za duży" to pojęcie subiektywne. Tu akurat źle nie wygląda a nawet wygląda na świadomą próbę podzielenia twarzy pół na pół cieniem?
Wersja do druku
Racja subiektywne. Chciałam tylko zauważyć, że chyba koledzy mieli podobne zdjęcia już wcześniej i jakoś jechaliście po nich równo. Faktem natomiast jest, że ja kompletnie sie nie znam i moge jedynie mówić o swoich odczuciach co do zdjęcia.
Ja się przyczepiać nie będę , bo to nie moja kompozycja..
Dorzucę tylko, że gdybym to ja kadrował, to ustawiłbym aparat troszkę niżej - na wysokości oczu, chyba. No i postarałbym się, by tło było nieco ciemniejsze po jasnej stronie twarzy, a jaśniejsze po ciemnej, żeby nie rozpraszało i kontrastowało z zarysem modela. Myślę że chyba starał bym się po prostu wykorzystać tą zieleń po prawej dla stworzenia równomiernego tonalnie tła. Starałbym się wpleść jeszcze jakiś przedplan mówiący, cokolwiek o okolicznościach/otoczeniu modela, ale to tylko takie moje gdybanie:)
Bardzo mi się podoba ustawienie względem światła i nie najgorsza mimo kompresji plastyka w cieniu.
pozdrawiam
Maciek :)
Przyszła wiertarka 50 1.8 musiałem sie troche pobawić. chiał bym poddac waszej krytyce 2 efekty tych zadaw, hmm temat zdjęć to : Zrób mi ładne zdjęcie na nk.
mój sąsiad, późna jesien. 2007 kit
tata 1.8
mama tez 1.8
przeczytałem cały wątak i starałem sie wykonać podpowiedzi jakie dawaliscie, Prosze o krytyke :)
Wybacz Merod, tylko krytyka: kadry, tła, tematy...
Sąsiad poucinany bezsensu i kolorystyka kompaktowa, tata mdły, a mama ma jakiś płot w tle i sweterek dziwny na piersi.
Masz canona - you can. Postarj się trochę i pokaż klasę, z chęcią obejrzę.
pierwsza sprawa fotka nie jest prawidłowo skonwertowana do przestrzeni sRGB, podejrzewam że była robiona w przestrzeni Adobe RGB i nie skonwertowana do sieci, stąd te przekłamania w kolorach i kontraście w różnych przeglądarkach...
zdjęcie bardzo dobre jako materiał wyjściowy do obróbki;) kadr bardzo nie przemyślany :(- przy tak ostrym spojrzeniu w prawo, aż prosi się o poziom ...
co tu więcej pisać prościej jest pokazać - mam nadzieje że autor się nie obrazi, za grzebanie w jego zdjęciu i potraktuje to jako materiał edukacyjny ...:)
poniżej dwie wersje fotki po moich przeróbkach + PSD dla dociekliwych
pozdrawiam
V.
Merod, po mojemu:
pierwsze - ostrość na barierce, kadr - jeżeli już tak przycinasz, to oszczędź wargi, krzywe - patrz barierka
drugie - kadr - centralny (czytaj: tutaj nudny), strzelone z góry, no i ten stołek...
trzecie - lepiej, ale byłoby dużo lepiej gdyby w tle nie było siatki, słupka, i... opracia fotela, które jest za bardzo absorbujące.
Dlaczego modele patrzą w obiektyw?
Wiecej wysiłku, ostrz na oczy i koniecznie usuwaj zbędne elementy z kadru. Jak mówią "im mniej, tym lepiej"
Aha, i nie zapominaj o pionowych kadrach!