Szkoda czasu - mam kopioramę Theimera z jakąś upiorną lampą metalohalogenkową, smaży jak turbosolarium dla Somalijczyków :D . Podeślij te odbitki, to załatwię im plażowanie z opcją "fast forward" ;)
Wersja do druku
To ja mam kolejne pytanie - na co konkretnie wpływa ustawienie rodzaju papieru w sterownikach do Epsonów jeżeli Color Management jest Off ?
Nie wydaje mi się, żeby CM można było wyłączyć w drukarce tak całkowicie. Nawet z wyłączonym CMS czy microsoftowym ICM drukarka musi wiedzieć na jakim papierze drukuje bo to warunkuje ilość atramentu wyplutego na papier ale również proporcje konieczne do uzyskania określonych barw. Czyli prawdopodobnie korzysta z LUT z profilu danego papieru. :)
Da się, da się ;)
Przełączanie pomiędzy rodzajami papieru zmienia linearyzację drukarki - jak powszechnie wiadomo papiery różnią się między sobą krzywymi przyrostu punktu rastrowego, maksymalną gęstością optyczną farby (przekładającą się na wielkość uzyskiwanego gamutu) oraz maksymalnym nafarbieniem, przy którym owa maksymalna gęstość jest osiągana. Producenci drukarek linearyzują drukarki pod dane rodzaje papieru ustawiając krzywe odpowiedzi tonalnej i maksymalne nafarbienie w taki sposób, by uzyskać balans pomiędzy możliwie dużą gęstością optyczną farby przy jednoczesnym zachowaniu dobrej liniowości.
Zarządzanie barwą to co innego - po zlinearyzowaniu drukarka jest oprofilowywana, tj. budowany jest jej profil, który informuje nas jaka barwa zostanie uzyskana po przesłaniu do drukarki danych koordynatów RGB, dzięki czemu możemy przeprowadzić stosowną konwersję z syntetycznej przestrzeni edycyjnej do której wyrenderowane jest zdjęcie do przestrzeni drukarki w sposób kontrolowany oraz - dzięki algorytmom odwzorowania percepcyjnego - na tyle na ile to tylko możliwe zachowujący wrażeniowo orginalny wygląd zdjęcia.
Podsumowując - przełączanie rodzajów papieru nie jest procesem związanym z zarządzaniem barwą - nie są dokonywane kolorymetryczne odwzorowania z przestrzeni wejściowej do PCS i z PCS do przestrzeni wyjściowej. Zmieniana jest jedynie linearyzacja, tj. sposób odpowiedzi urządzenia na dane koordynaty RGB. Lub używając innego sformułowania - zmieniając rodzaj papieru zmieniamy kalibrację drukarki. Analogią może tu być monitor - jego również najpierw kalibrujemy, a następnie tworzymy jego profil, który wykorzystywany jest przez CMM aplikacji do poprawnego wyświetlania zdjęć, niezależnie od przestrzeni w jakiej się znajdują.
wykopalem stary watek ;)
interesuje mnie zakup drukarki photo lub urzadzenia wielofunkcyjnego z dobra jakoscia druku zdjec... bylbym wdzieczny za kilka opini i sugestii dotyczacych kilku wybranych modeli:
Canon Pixma IP4600
Epson PX700W
Epson Stylus Rx585
Canon Pixma MP620
Canon Pixma MP700
jak wyglada sprawa z tuszami, stalym zasilaniem do w/w drukarek i kosztami wydruku?
Oto opinie o IP 4600
http://www.komputronik.pl/Drukarki/C...elny,id,61021/