W sumie trochę dziwnie to wygląda, u mnie fotki są ostre (nieostre) tak samo z każdej strony, ktoś tu kiedyś miał podobny problem.
Wersja do druku
Właśnie, przecież ewidentnie 4 i 5 są dalej niż 2 i 3...
F/8, ostrzone na środkowy punkt, robione w JPG parametr 1.
Najbardziej zastanawia mnie, że występuje to w ok. 60% zdjęć z kadrem poziomym, czyli nie we wszystkich, w pionowych kadrach praktycznie tego brak.
Spójrzcie jeszcze na to - parametry jak wyżej, jakość w PS-ie ustawiona na 7.
http://img251.imageshack.us/my.php?image=img0066ig4.jpg
I znowu... 2 i 3 są w różnej odległości aparatu...
hmm, czy ja wiem...
wiesz, co? wyjdć na zewnątrz, i zrob jedną fotę jakiegos budynku np. tak na cały kadr, czegos co jest na 100% w podobnej odległosci. Rezultat wrzuć na forum. Coś te górki mało miarodajne są :???:
Cytat:
wiesz, co? wyjdć na zewnątrz, i zrob jedną fotę jakiegos budynku np. tak na cały kadr, czegos co jest na 100% w podobnej odległosci. Rezultat wrzuć na forum. Coś te górki mało miarodajne są
Witam.
Pisalem juz tutaj wczesniej, ale napisze jeszcze raz. Tez mam 17-40L i tez mam podobne objawy przy skrajnych ogniskowych 17 i 40 mm przy najwiekszej dziurze f/4
wystarczy porownac te 2 zdjecia ktore znajduda sie w linku ponizej
PROBKI
Pozdrawiam,
Luke
mrooq mi sie wydaje ze to koniec mozliwosci twojej matrycy, moze chciales odczytac nr rejestracyjne aut ? zrob portret 40mm na f4 i daj poogladac zobaczymy wtedy
te twoje próbki są jak lokata ;) , zrób zdjęcie ściany (niestety), muru czy czegoś podobnego i wtedy oceń, na takich zdjęciach jak dałeś łatwo się pomylić