Odp: Canon 80D - teraz już naprawdę oficjalnie
Jeśli chodzi o matrycę z 80D to z mojego punktu widzenia jest ona przełomowa. DR jest znacznie lepszy co dla mnie ma duże znaczenie. Jeśli dla kogoś ten parametr jest nieistotny w uprawianym przez niego typie fotografii to może się okazać, że nie zauważy dużej różnicy pomiędzy obrazkiem z 80d i 550d...
Cytat:
Zamieszczone przez
st4lk3r
Witam!
Fotografuję głównie architekturę, plenery, raczej spokojne kadry, często ciemne wnętrza, fotki nocne, statyw (urbex, itp.)
.....
Myślałem przyszłościowo nad FF, ale mam niechęć do używek, nowe trochę kosztują, nawet dziadek 6D, z którego korzystałem i zasadniczo nie byłem zachwycony tym, co z siebie wypluwał.
Biorąc pod uwagę wszystko co napisałeś, radziłbym na razie się wstrzymać i odkładać pieniądze. W tej chwili nie ma korpusu w żadnym systemie, który zachwyciłby Cię tym, co wypluwa, na który jednocześnie byłoby Cię stać, ale prawdopodobnie wcześniej czy później się taki pojawi.
Cytat:
Zamieszczone przez
st4lk3r
Witam!
Mimo, że zaglądam tu czasami, a Canonów używam od wielu lat, to jest to mój pierwszy postu tutaj, więc dobry wieczór :)
Zastanawiam się mocno nad 80D, ale różne testy (optyczne.pl) i komentarze pod nimi nie zachęcają do jego zakupu.
Aktualnie mam 550D, z którym najczęściej używam Tamrona 17-50 2.8 SP VC. Aparat kupiłem zaraz po premierze, więc mam go już ponad 6 lat i z jednej strony trochę z nim przeżyłem, a z drugiej coraz bardziej irytują mnie jego ograniczenia.
Myślę nad 80D. Szczególnie (w porównaniu z 550D)zależy mi na:
-górnym wyświetlaczu
-bardziej szczegółowym obrazku
-szybkim i pewnym AF (!)
-dynamice tonalnej
-niskich szumach do ISO3200 włącznie
-lepszej ergonomii
-wydajnym akumulatorze
Fotografuję głównie architekturę, plenery, raczej spokojne kadry, często ciemne wnętrza, fotki nocne, statyw (urbex, itp.)
Myślałem przyszłościowo nad FF, ale mam niechęć do używek, nowe trochę kosztują, nawet dziadek 6D, z którego korzystałem i zasadniczo nie byłem zachwycony tym, co z siebie wypluwał.
Chciałbym pozostać przy APS-C, ale różne opinie o matrycy 80D mnie trochę skołowały. Miałem przez jakiś czas 70D i o ile ergonomia i szybkość AF mi się podobały, to osiągi matrycy były dla mnie na poziomie rozciągniętego 550D...
Teraz jest cashback i body byłoby za 4000, czy warto?
Na początek chciałbym zostać przy 17-50 jako główne szkło, mam nadzieję, że dobrze będzie pracować z 80D (z 70D działało szybko i pewnie).
Pozdrawiam! :)
architektura plenery spokojne kadry, urbex
po co co górny wyświetlacz? - akurat mam ale jest to ostatnia cecha aparatu jaka mnie interesuje
lepsza ergonomia? - do spokojnych kadrów
szybkim i pewnym AF? - że pewnym to rozumiem ale szybkim? do architektury?
dziadek 6D i nie byłeś zachwycony tym co wypluwa? 6D to aktualny korpus - ile ma lat 3? na następcę poczekasz jeszcze kilka dobrych miesięcy, jeśli nie byłeś zachwycony to obawiam się że żaden obrazek żadnego canona cię nie usatsfakcjonuje - raczej obstawiam problemy z operatorem :mrgreen: niż korpusem
raczej nic nie kupuj, albo kup jakieś dobre szkło na początek, używałem 500D w "normalnych" warunkach potrafi zrobić świetne zdjęcia - oczywiście nie ma porównania z tym co daje np. taki 6D, a trudniejszych warunkach lub np. z gęstymi filtrami na długim czasie to nie ma żadnego porównania, ale skoro 6D cię nie zachwycił to nie ma o czym pisać.
operator, szkła, korpus - mniej więcej w takiej kolejności musi być dobrze żeby zdjęcia były dobre.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
operator, szkła, korpus - mniej więcej w takiej kolejności musi być dobrze żeby zdjęcia były dobre.
Bardzo dobra sentencja, powinna być zapisana w stopce na forum CB :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Bardzo dobra sentencja, powinna być zapisana w stopce na forum CB :)
tylko kto to przeczyta ;)........
Jeśli od ponad 6 lat używam tego body, to wystarczająco poznałem jego możliwości. 550D na jakimkolwiek szkle wierci i wierci, a często nie łapie ostrości. Na 70D tego nie miałem (porównuję, bo to korpus bliski 80D).
Zasadniczo jestem zadowolony z tego, co daje mi 550D, ale brakuje mi paru rzeczy, chciałem zostać w systemie, a odświeżanie zacząć od body, bo podłączenie 17-50 do takiego 70D było dla mnie objawieniem.
Liczyłem na merytoryczną rozmowę nt nowej matrycy, DP, DR i sprawności nowego AF.
Ergonomia także, w czym również ma swój udział wyświetlacz górny - tak, lubię go i korzystam z niego, gdy mam możliwość. To, że sporą część fotek klepię bez pośpiechu, nie znaczy, że mam sobie wziąć teraz analoga bez TTL, światłomierz i wracać do tradycji.
6D mi się nie podobał, ale to może kwestia wywołania RAWów.
I nie czuję się dobrze z poradami typu 'operator, szkła, korpus', bo jestem tego świadom od dnia, gdy pierwszy raz miałem DSLRa w ręce... A tutaj jedynie pytam, czy warto zamienić 550D na 80D, ale nakreślam swoje wymagania, by dostac sensowne odpowiedzi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
st4lk3r
I nie czuję się dobrze z poradami typu 'operator, szkła, korpus', bo jestem tego świadom od dnia, gdy pierwszy raz miałem DSLRa w ręce... A tutaj jedynie pytam, czy warto zamienić 550D na 80D, ale nakreślam swoje wymagania, by dostac sensowne odpowiedzi :)
Nie obrażaj się ale dostałeś bardzo dobrą poradę. 6D nie ma AF ale na jakoś obrazka nie można w nim narzekać (i w porównaniu do 550d to gołym okiem widać podczas obróbki RAW, że jest lepszy i wygodniejszy ). Jeśli tego nie zauważyłeś to rada jest jak najbardziej ok i 80D może pod względem obrazka też rozczarować...
Kupilbym na Twoim miejscu nikona d7200
W mojej opinii nie warto.