Odp: Canon EF 35/1.4 L mkII
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
xxkomarxx - dzięki na info... kurcze dałeś mi do myślenia :/. Genarlnie jak porównansz je do siebie to bardzo art odstaje w kwestii AF? Nie wiem czy to prawda, ale ktoś na forum pisał, że niektóre krzyżowe w body działają tylko z systemówkami...
Canon ostrzy szybciej i pewniej. W warunkach dziennych nie ma prawie roznicy ale gdy jest ciemnej to sigma czesto dluzej mysli, myszkuje i czasami nie trafia, canonowi tez sie to zdarza ale duzo rzadziej, przec co odsetek zdjec nietrafionych jest mniejszy.
Nie mialem w rekach kazdej sigmy a jedynie jeden dobry egzemplarz i porownalem go z ciekawosci z moim canonem i takie wnioski mi wlasnie wyszly. Testy robilem w powtarzalnych warunkach z reki i statywu.
Co do tych krzyzowych tego potwietdzic nie moge, wiem tylko ze koledze po kalibracjach poinformowano ze obiektyw powinien poprawnie ostrzyc na centralnym bo za reszte nie moga gwarantowac, wiec moze cos w tym jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Ja testowalem bo mialem sigme 35art, canona 35L i 35LII.
Jak bardzo chcesz to pozycze sigme i wysle ci rawy sam porownasz. Roznica moze nie jest jakas wielka bo oba szkla optycznie sa swietne ale jednak jest i ja widac.
Tutaj to znajduje niezłe potwierdzenie: Canon EF 35mm f/1.4L II USM Lens Image Quality
Warto przeczytać całe review - nie tylko ostrość się przecież liczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dokladnie tak jak piszesz.
Jak w praktyce wygląda sprawność AF i ostrość w ostrzeniu bocznymi punktami na pełnym otworze? Środek mnie nie interesuje, bo w 35mm środkowego punktu nie używam wogóle. Przymykać do f/2.8 też nie chcę bo nie po to kupowałem szkło z 1.4. Testy widziałem, ale te są głównie dla środka.
Do końca roku podobno funt ma wyrównac się z euro, dlatego mocno zastanawiam się nad wymianą, bo to moja podstawowa ogniskowa do ludzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Jak w praktyce wygląda sprawność AF i ostrość w ostrzeniu bocznymi punktami na pełnym otworze? Środek mnie nie interesuje, bo w 35mm środkowego punktu nie używam wogóle. Przymykać do f/2.8 też nie chcę bo nie po to kupowałem szkło z 1.4. Testy widziałem, ale te są głównie dla środka.
Do końca roku podobno funt ma wyrównac się z euro, dlatego mocno zastanawiam się nad wymianą, bo to moja podstawowa ogniskowa do ludzi.
Z 5dmk3 trafia jak nalezy. Jak chcesz to moge ci porobic jakies foty sam zobaczysz
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
mkkaczy, jeżeli prognoza co do kursu funta się sprawdzi to w Twojej "szklarni" nastąpi "dobra zmiana".
https://www.dpreview.com/articles/88...-ii-comparison
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Z 5dmk3 trafia jak nalezy. Jak chcesz to moge ci porobic jakies foty sam zobaczysz
Dzięki, jak byś mógł zrobić twarz z odległości 2m, 5m i 10m na pełnym otworze, gdzie głowa była by w rogu, powiedzmy klasyczny trójpodział, było by super.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Prawdopodobnie już niedługo sam porównam między mkI i mkII. No chyba że za nim dojdzie mkII pierwsza wersja będzie sprzedana.
Nie wiem czy dwójki tak dobrze się sprzedają, ale szkło zamawiane w czarny piątek nie było fizycznie na sklepie, a w mailu było napisane że nie mają zapasów w Europie i dopiero po 16 grugnia będzie dostawa z Japoni.
PS.
Dzięki komar za fotki.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Prawdopodobnie już niedługo sam porównam między mkI i mkII. No chyba że za nim dojdzie mkII pierwsza wersja będzie sprzedana.
Nie wiem czy dwójki tak dobrze się sprzedają, ale szkło zamawiane w czarny piątek nie było fizycznie na sklepie, a w mailu było napisane że nie mają zapasów w Europie i dopiero po 16 grugnia będzie dostawa z Japoni.
PS.
Dzięki komar za fotki.
Albo się sprzedaje albo sklepy nie trzymają tego na stanie ze względu na cenę, a ludzi którzy to kupują nie jest znowu tak wiele, zwłaszcza w naszym kraju.
Poczekaj a na pewno będziesz zadowolony jak już dotrze.