Matryca..
Wersja do druku
Matryca..
Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości.
Canon EOS 7D Mark II Sample Images & Movies | Camera News at Cameraegg
sample Canon zawsze byly mierne, wiec poczekalbym az Adobe wypusci nowa wersje LR/ACR, zeby rozmawiac o szczegolach.
matryca nie powinna byc gorsza od 70D, zapewne tez niewiele lepsza. jak ktos foci FF-em, to to na pewno nie bedzie urywalo d*, ale do docelowych zastosowan moze byc co najmniej wystarczajace...
Kudy mnie tam do wiedzy i doświadczenia szanowengo przedpiścy, ale mam wrażenie, że się czepiasz...Cytat:
Za każdym razem jak oglądam jpegi nie mogę się oprzeć wrażeniu że obrazek jest interpolowany z przynajmniej dwukrotnie mniejszej rozdzielczości...
Mam 7D i zastanawiam się na ile (i czy w ogóle) matryca nowej "siódemki" została poprawiona. Sample, które ktoś podlinkował wyżej nie specjalnie mnie przekonują, tzn. nie widzę różnicy na plus w porównaniu z 7D. Sam aparat ciekawy, ale posiadacze pierwszej wersji raczej go nie kupią, bo i po co? ;) No chyba, że rzeczywiście matrycę mocno ulepszyli. Użytecznym ISO powyżej 3200 na pewno bym nie pogardził :)
A co Ci powiedza wyostrzone zdjecia? Przeciez wiekszosc zaawansowanych amatorow wyostrza w postprocesie, a tu sposobow i programow jest sporo. Majac niewyostrzone zdjecia sam mozesz ocenic na ile je jestes w stanie podciagnac, a nawet sprobowac.
Matryca napewno bedzie lepsza od mkI, w koncu tamta byla dosc slaba.
Ja sie spodziewam ze i AF bedzie lepszy od mk1. Gdyby nie 6D, to 7mk2 moglby zsotac nastepca mojej starej czterdziestki (oczywiscie jak cena troche spadnie :))
--- Kolejny post ---
a odchylany ekran ja bym chetnie zaadoptowal do swojej puszki.
Bo canon ogólnie ma słabe matryce aps-c i tu jest podobnie, przynajmniej patrząc na te zdjęcia powyżej (ISO 1600 dla mnie bez większej różnicy niż w mk1, 6400 tak samo tragiczne :P). Dla mnie to kolejny odgrzany kotlet. W aps-c od canona wyraźny progres skończył się na 7d mk1 i 50d...
Przyglądnij się zatem obrazkowi:
http://canon-premium.webcdn.stream.n...wnloads/11.jpg
i powiedz - czy ta woda nie wydaje ci się jakaś taka mdła?
Niestety - nie udostępniono rawów, na których można by pokazać różnicę w algorytmach wyostrzania.
Sam mam leciwy aparat z niskorozdzielczą matrycą, ale ja tam i tak widzę sporą różnicę.
Najlepiej oglądać przełączając tam i z powrotem oba cropy:
https://www.dropbox.com/s/nzknsygx6o...pp-01.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/4eydmbf1km...pp-02.jpg?dl=0
Szczególnie zwracam uwagę na:
- gałęzie
- detal na pudle kartonowym w lewym dolnym rogu
- detal na tablicy reklamowej prawo-dół
Nie posiadam jpega, zasymulowałem go w DPP. W ACR wsio na default, z wyjątkiem profilu kolorystycznego (camera standard) zmienionego w oczywistym celu.
No jednak lajki by się przydały ;).
AF, matryca, gps, dwie karty, no i dla mnie filmy ;). Myślę że wielu wolnych strzelców szczególnie z internetowych portali skusi się na tę jedynkę dla ubogich. ;). Sam nie byłem przekonany do tego aparatu ale ostatnio rozmawiałem z kilkoma takimi osobami i to jest aparat dla nich. Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi reporterskiego sprzętu do takich celów za przeszło dwadzieścia tysięcy.
Co do obrazka to ja bym był jednak ostrożny z wyciąganiem jakichkolwiek ostatecznych wniosków zanim się nie pojawią produkcyjne egzemplarze u użytkowników. Zawsze, zawsze było tak że na początku były biadolenia jaki to syf kiła i mogiła, a najbardziej mnie śmieszą Ci co przywołują tutaj 50D jako przykład magicznej jakości. Pamiętam jak została zjechana ta puszka zaraz po premierze.
Przepraszam, trochę mało precyzyjnie się wypowiedziałem. Chodzi mi o to, że kulawe algorytmy wyostrzania (i odszumiania) stosowane przez Canona czynią (oczywiście dla mnie) jpegi prosto z puszki bezużytecznymi.
Powyższe ciekawie brzmi w zestawieniu z:Cytat:
Matryca napewno bedzie lepsza od mkI, w koncu tamta byla dosc slaba.
Dla mnie matryca w 50D poza rozdzielczością nie różniła się od poprzednich generacji (20D, 30D i 40D konkretnie, bo resztę słabo znam).
Te same wady pt. szum i banding przy wyciąganiu z cienia.
Dopiero 7D coś w tym temacie zmieniło, ale sukces był połowiczny (IMHO), bo wprawdzie udało się lepiej kontrolować banding, ale za to dodano niespotykany wcześniej szum na niskich czułościach.
Na razie powstrzymam się od wyrażania jednoznacznych opinii o matrycy 7D MkII, bo do prawidłowej oceny potrzebuję rawów.
Na podstawie dostępnych jpegów mogę jedynie szacować, że jest całkiem przyzwoicie (jak na Canona) i iso 6400 powinno być jeszcze używalne.
Te matryce mają rozdzielczość przeszło 40 mln pikseli więc tu cudów się nie ma co spodziewać. Po tym co wychodzi z 70D można ekstrapolować że będzie przyzwoicie. Natomiast do kotleta pewnie nie wystarczy i osoby które mają takie aspiracje nie mają co się oglądać na tę puszkę.
....A bym zapomniał to przecież jest nawet nie całe pół klatki, tym się "ambitnych" zdjęć schabowego nie zrobi ;):mrgreen:.
7d mark II ma podrasowaną matrycę z 70d. Spodziewam się, że w zakresie 1600-6400 może się pojawić różnica (na korzyść mark II) max. ok. 1 EV w stosunku do 7d I. Natomiast w zakresie najniższych czułości może nawet być gorzej niż w starej siódemce. Ogólnie rzecz biorąc takie rozwiązanie wydaje się być dobrze zorientowane na potrzeby fotografii sportu czy przyrody. Problem w tym, że w nich też czasami pojawiają się sceny o dużej rozpiętości lub nie zawsze jest czas by prawidłowo dobrać ekspozycję. I wtedy na krańcach histogramu będzie nieciekawie...
W sumie (jak już pisałem) otrzymujemy korpus o możliwościach podobnych np. do 1d mark IV za dużo mniejsze pieniądze (50% ?). I to jest pozytyw.
No, w 50D microjustowanie bylo duza zaleta.
Co do nastepcy 7D specyfikacja wyglada naprawde swietnie, oby matryca byla znaczaco lepsza, bo przeciez 18mpix do 20mpix to bardzo mala roznica. Przez te szumy wlasnie na niskim ISO przeszedlem na '' ciemna strone mocy '' ale i tez od razu na FF. Jednak mile wspominam 7Dmk1 i te wspaniala budzetowa 400/5.6L.
Chcialbym, aby matryca pokazala wrescie pazur, bo marzy mi sie ten zestaw piechura-7Dmk2+400/5.6L:D
Zamiast gps dużo lepszą opcją byłoby wifi, AF na razie nie wiadomo jak będzie sobie radził, w sumie to samo z matrycą, dostępne sample na wyższych ISO są słabe. Filmy czy karty to marginalne tematy (no głównie karty... :P ). Sam jestem ''wolnym strzelcem'' i dla mnie, posiadacza 7d mk1 przesiadka na mk2 to nawet nie pół kroku na przód. Fajnie, miałbym trochę szybszą serie ale co mi po niej jak przy większości zleceń potrzebne jest mi wysokie ISO, które nie zrobi ze zdjęcia papki? Ja nie mam zamiaru kupować 1dX chyba, ze nastąpi jakieś tąpnięcie w branży i ceny zdjęć podskoczą tak z 15x :twisted: Są zdecydowanie tańsze i niekoniecznie dużo gorsze opcje, czy to w canonie czy nikonie...
A co do przywołanego przykładu 40d vs 50d to wg mnie dobre porównanie w kontekście siódemek. Tam zmiany były konkretne w wielu aspektach, ''innowacyjne'' względem starszej wersji - a tu? dla mnie póki nie wiem czy AF jest super wypasiony i matryca wyraźnie lepsza od mk1 to tych ''innowacyjności'' w sumie nie ma.
Dla mnie jakość zdjęć jest bardzo ważna, jeśli miedzy mk1 a mk2 nie będzie wyraźnej różnicy to po co w ogóle interesować się mk2? Dla gps? Dla mnie to dreptanie w miejscu i bezmyślne wydawanie kasy na nowy gadżet. To moje zdanie, każdy zrobi co chce, nikomu w portfel nie zaglądam. Znam i takich którzy wydaja 5 cyfrowe sumy na sprzęt na 2 wypady w wakacje więc w sumie nie powinno mnie tu już nic zdziwić...
Nie wierze, ze nie widzisz roznic innowacyjnych w mk2?
Modul AF byl 19 pkt - teraz jest 65 pkt
Procek byl 2X DIGIC 4 - teraz jest 2X DIGIT 6
I wez pod uwage niewielki przyrost Mpix z 18 na 20, i teraz procki beda zdecydowanie szybciej i predzej przerabiac prawie taka sama mase danych.
Juz same te innowacje wskazuja na lepiej, szybciej i dokladniej.
Co do matrycy, niech ISO 800 bedzie jak dupcia niemowlaka i bedzie git:D
No coś w tym jest :)
Ja patrzyłem głównie na portrety:
http://canon-premium.webcdn.stream.n...wnloads/04.jpg
http://canon-premium.webcdn.stream.n...wnloads/05.jpg
i samolot
http://canon-premium.webcdn.stream.n...wnloads/12.jpg,
tam wrażenia były pozytywne.
No ale co, bo Ty tak twierdzisz? Jednak weź pod uwagę że są też inne oczekiwania i potrzeby.
Tijaa... szczególnie AF w 50D był niezwykle "innowacyjny" w stosunku do poprzednika, normalnie rewolucja :lol:.
BTW: jeśli chodzi o parametry AF to ta puszka jest poza konkurencją z jakimkolwiek innym dslr. Nawet jedynka tu wysiada.
Póki co to odnoszę wrażenie że spora część osób które udzielają się w tym wątku zachowuje się zupełnie jak człowiek, który zgłasza się na rozmowę o pracę w celu wyjaśnienia dlaczego tej pracy nie podejmie 8-).
eee no tak, ja tak właśnie twierdze co kilka razy podkreśliłem... :D
Pewnie juz niedługo będą pojawiały się rawy, pierwsze ''rączki-na'' :P itd, pożyjemy zobaczymy, na mnie po prostu ta premiera nie zrobiła wrażenia, może za wiele oczekiwałem i przez to trochę się zawiodłem.
Jakoś sobie nie przypominam żeby jakakolwiek premiera spotkała się na tym forum z czymkolwiek innym jak zawodzeniem i jękami jaki to Canon jest zły i wredny i jak to wszyscy są zawiedzeni. To jest nawiasem mówiąc trochę szerszy temat i zapewne przyczyna dla której większość z moich znajomych canonierów nie chce nawet słyszeć o tym żeby zaglądać na to forum.
Zgodze sie z Tobą.Malkontenctwo ,narzekania i żądania nie poparte uzasadnionymi pretensjami dominuja fara,nie tylko te.
Ktoś, gdzieś ogladnie słabe sample ( czy to z body czy z obiektywu)na słabym monitorze i od razu staje się expertem :roll: mocno narzucajacym swoją opinię.
A najgorsze ,ze tego sprzetu nie użytkowali.Ja napisałem kilka opinii o obiektywach i body,ale wszystkie miałem,użytkowałem .
Po macance w sklepie ,to zadna opinia.A co do wymagań :
wszyscy je mają ,tylko niktórzy nie chca płacic za ich spełnienie :lol: .
A ja wrecz przeciwnie. Na mnie ta puszka zrobila wrazenie, i to duze. Pierwszymi samplami nawet nie zamierzam sie sugerowac bo to bez sensu. Brak wifi. W tym modelu jestem sklonny zrozumiec. Poczekam.az bedzie oficjalnie w sprzedazy by go sobie obejrzec. To narzekanie przypomina troche spory systemowe nikon canon. Canon beznadziejna matryca, sonowskie zjadaja go na starcie. Tylko niektorzy tego nie wiedza i robia tymi slabymi sprzetami niesamowite zdjecia.
Mnie aż zazdrość w dołku ścisnęła po paru (?) latach czekania na D400, jak zobaczyłem specyfikację 7dmk2, a tutaj (prawie) samo zrzędzenie...
Zupełnie jak u nas po premierze D750 ;)
W Waszym przypadku to jest tym dziwniejsze że to uzupełnienie oferty właśnie dla marudów którym ciągle coś nie pasowało albo w 600 albo w 800.......
.... no ale wiadomo że nawet gdyby Nikon rozdawał puszki na rogu każdej ulicy to i tak pewnie robiliby to bez należytej czci :lol:.
A ty znowu swoje :roll: .
Chcesz weryfikować sprzęt cudzymi rękoma ?
- fotografujacy moze być lejkiem fotograficznym i i fotki wyjdą parszywe
-fotografujacy będzie profi i fotki wyjdą cacy a i PP trochę się doda.
Jakie wnioski wyciagniesz ,nie znając jakosci fotografa,a ogladając jakies przypadkowe RAW ?
btw
WiFi w body to żałosny gadget taki sam jaki picture bridge,
czyli pułapka na leszcze.GPS -troche sensu jest.Miałem.Akceptuję .
Zgadzam się co do nastrojów malkontenctwa panujących w tym poście.
Do tekstu :
małe uzupełnienie:
1.Punktów AF jest rzeczywiście 65 plus taki "drobiazg" - wszystkie są typu krzyżowego dla obiektywów do f8 co umożliwia podłączenie nawet teleconvertera 2,0.
Tego nie ma nawet w 5DIII;).
2. W trybie filmowania wprowadzono ciągłe śledzenie ostrości - tego też nie ma w 5DIII (i w kilku innych korpusach też nie, z 7D włącznie).
Jeżeli jeszcze testy pokażą lepszą jakość matrycy niż w 7D to właściwie będzie to kompletny korpus do focenia sportu, wszystkiego co lata {z piórami lub bez}i innych sytuacji mocno dynamicznych.
3. A cena? Hmm, jak kupowałem 7D w 2010r. (Styczeń) to zapłaciłem w Polsce 5,3kPLN przy cenie Canona 1 699,- USD. Cena 7DII sugerowana przez Canona to 1799,-USD.
Różnica kosmetyczna, co wcale nie znaczy, że tanio.
Takiego wyposażenia nie uświadczy się w przypadku 6D a cena 5DIII to dwa razy tyle co za 7DII.
Wybór oczywiście należy do kupującego. A tak przy okazji wyboru, to nie należy porównywać ziemniaków z pomarańczami. To są jednak różne produkty.
Krzyżowe są ztcp od 5,6. Natomiast pokrycie kadru tymi punktami jest też imponujące.
O detekcji -3ev nie wspominajac.
I ja też nie rozmimem tego narzekania - przecież było wiadomo, że Canon nie pokaże niczego rewolucyjnego :-)
Nikoniarze narzekają na D750, u nas na 7DII :D.
Aparat na pewno znajdzie spore grono odbiorców - wygląda, jakby chcieli faktycznie uzupełnić lukę powstałą po scaleniu serii 1D i 1Ds w 1D-X.
Jest tez szansa ze canon nie zrobil zadnej rewolucji w matrycach a trzeba cos wypuscic po 5 latach. Af i inne rzeczy ma juz dostepne od lat. Wystarczylo to zebrac i wladowac w jedna puszke. Powstala bardzo ciekawa propozycja na ktora wielu psioczy bo oczekiwano albo matrycy ktora pobije te od sony i da nadzieje na cos super w FF. Albo zle bo 7d moglo do tej specyfukacji dostac FF. Tylko wowczas cena pod serie 1
Widzieliście?
https://www.youtube.com/watch?v=OAJB..._cYaBJA3OxGyNA
Maszyna wygląda super jak dla mnie! FF już mi sie znudził nieco, chętnie bym przygarnął znów aps-c - zwłaszcza w takim wydaniu! Do tego Tokina 11-16/2.8 II, Sigmy 18-35/1.8 i 50-150/2.8 OS i jazda! Nie widzę powodów do narzekań - no chyba, że cena;) ale ta mam nadzieje spadnie troche za jakiś czas po wejsciu aparatu do sprzedaży.
Jaka szkoda że porzuciłem 7D MK1 i poszedłem w ślepą uliczkę FF :D Niemniej rodzaj uprawianej przeze mnie amatorsko fotografii przesądził o wyższej użyteczności (ISO) złomu 6D ;) Zazdroszczę Koledzy - przyszli posiadacze! Nie ględźcie za dużo w tym wątku, tylko pokazujcie nam wspaniałe zdjęcia w galeriach!
Psiakość nie wiem co bardziej podziwiać, sprawność urządzenia hydro-odrzutowego czy 7DII.
Wygląda na to, że 7DII ma punktowy pomiar światła najmniejszy z rodziny. Pole spot'a to 1,8% w puszce.
Daje to:
1. ~5x mniej niż w 6D
2. ~3,6 x mniej niż w 1Dx
3. ~2x mniej niż w 5DIII
4. ~ 25% mniej niż w 7D
Czyżby dalszy ciąg braku postępu?8-)
Mnie się to podoba:!:
Fajna maszynka nowe 7d mkII. Jeżeli cena będzie znacząco niższa po kilku miesiącach od wspomnianego wyżej 6d to do przyrody nowa siódemka pasuje mi bardzo dobrze. Czas pokaże co i jak.