-
Odp: Canon 6D vs 5D mk III vs 5D mk IV ( czyli oczami laika )
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Była nadzieja na dzisiejsze porównanie fotek zrobionych osobiście, ale prysła, nie udało mi się znaleźć takiej możliwości w żadnej sieci sklepów( saturn, MM, itd). Jedynie taką możliwość daje Interfoto, ale nie posiadają aktualnie na stanie wszystkich puszek.
Dlatego się zamęczam fotkami z
Home of photography-on-the.net Digital Photography Forums i więcej fotek bliższych mojemu sercu, takich urzekających przypada dla body 6D. Jeszcze nie udało mi się odszukać tej samej tematyki, dla 7D i 80D by porównać z 6D, ale podejrzewam że i tak 6D będzie lepsze jeżeli chodzi o obrazek, i chyba to właśnie jest ta magia w moim mniemaniu, może się mylę.
Mam tylko nadzieję że ta magia to nie zasługa PhotoShopa, bo nie będę się w niego bawił i dla mnie jest ważne by aparat robił fotki dobre prosto z puszki, żona jak chce to niech się bawi w obróbkę bo to lubi.
Bardzo mnie kusi cała opcja WiFi, proszę mi wyjaśnić, czy za pomocą tej funkcji będąc na odludziu w zasięgu sieci komórkowej mogę wykonać za pomocą telefonu fotografie zdalnie całej rodzinki, oraz mieć na telefonie podgląd tego co jest aktualnie w wizjerze?
Jak bardzo to Wifi można wykorzystać prócz zrzucania fotek do komputera?
WiFi czasami używam ze względu na możliwość sterowania aparatem za pomocą telefonu, nie potrzeba żadnej sieci komórkowej, wystarczy telefon z WiFi i zainstalowaną aplikacją np. EOS Remote, na telefonie widzisz podgląd z LV aparatu oraz wszystkie ustawienia aparatu zmieniasz za pomocą dotykowego wyświetlacza w telefonie, przydaje się gdy chcesz zrobić zdjęcie z takiej perspektywy, która wymagałaby od fotografa wygięcia ciała w chińskie osiem lub wtedy gdy np. chcesz zrobić zdjęcie grupowe i sam chcesz być na nim i jednocześnie kontrolować co jest na wyświetlaczu. Robiłem kiedyś zdjęcia ciasnego pomieszczenia, aparat ustawiony był przy samej ścianie ( okular dotykał ściany ) a sterowanie odbywało się z drugiego pomieszczenia bez tej funkcji byłby to nieco upierdliwe - ustaw aparat, dosuń do ściany, włącz wyzwalacz wyjdź zamknij drzwi i po zdjęciu przyjdź sprawdzić czy jest ok.
-
I o takie zastosowanie mi chodzi
Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
i chyba to właśnie jest ta magia w moim mniemaniu, może się mylę.
Mam tylko nadzieję że ta magia to nie zasługa PhotoShopa, bo nie będę się w niego bawił i dla mnie jest ważne by aparat robił fotki dobre prosto z puszki, żona jak chce to niech się bawi w obróbkę bo to lubi.
Hmm... A mógłbyś jakieś linki podać do tych zdjęć z magią?
-
Jak tylko wrócę do domu. Ogólnie przeglądałem fotki z tematów 6d 7d i 80d
-
6D Owners Unite! Discuss and post Photos! (2) -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums
Wydaje mi się że tutaj fotki mają swoją magię, ale jestem amatorem i wcale Wam się te fotki nie muszą podobać, nie znalazłem na tej stronie póki co fotek, które by zostały wykonane np 7d i wyglądały tak dobrze.
Klamka zapadła biorę 6D, byłem z żoną na kolejnych przymiarkach i wydaje nam się że właśnie 6D spełni nasze oczekiwania najlepiej, troszkę mniejszy nacisk będziemy kładli na fotki w ruchu.
-
Dla jednego magia to głębia jaką dają szkła na ff a dla innego może co innego. Kwestia co komu się podoba. Na cropie z 150-600 będzie miał przy 600 tak jak na ff przy 960, to też magia jak robi ptaszki itp.
-
Z pewnością będziesz zadowolony z wyboru! Dzięki za linka. Zajrzałem i żadnej magii nie widzę :| Nie widzę też nic na stronie 18 wątku z linka czego nie można by zrobić cropem. Fajna fotka jest fajna bez względu na sprzęt.
-
jeśli mowa o magii to magię w fotografii robi dobre światło, zaraz potem szkła, a następnie postroces, korpus jest pewnie na ostatnim miejscu - ja osobiście widzę magię pełnej klatki (ale niestety nie na tych zdjęciach z linka) ale jeśli ktoś nie widzi różnicy to nie warto dopłacać w końcu ajfon też robi zdjęcia - najlepsze jak twierdzą niektórzy lub równie dobre jak ff jak twierdzą marketingowcy, podobnie bezlusterkowce marketingowo robią takie same lub lepsze zdjęcia niż 5DIII (biedny 5DIII nie wiem czemu on zawsze w takich porównaniach).
najtańsze sposoby uzyskania magii to poszukanie dobrego światła, a potem postproces - też jest tani wymaga tylko nauki :) - ale korpus z matrycą ff znakomicie ułatwia rejestrację tego dobrego światła jak go się już znajdzie i w postrocesie zdecydowanie nie przeszkadza.
całkowicie pominąłem w tych wywodach fotografię - kadr, kompozycja, zrozumienie jak dziala obraz - takie drobiazgi one też mają duży wpływ na magię ale ten obszar magii od sprzętu nie właściwie nie zależy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
jeśli mowa o magii to magię w fotografii robi dobre światło, zaraz potem szkła, a następnie postroces, korpus jest pewnie na ostatnim miejscu
Zgadzam się w 100%.
-
W takim razie jeszcze długa droga mnie czeka, by to wszystko zgrać z sobą i wyszła ta magia.
6D jest już w domu, zasysam instrukcję, bateria się ładuje, jutro coś pstrykniemy, ale nie koniecznie do pokazania, cobyście po nas nie pojechali. Bardzo wszystkim dziękujemy za pomoc w wyborze.
Jeszcze mam pytanie, czy karta Adaty 32Gb clas10, którą posiadam z poprzedniego body wystarczy, czy wypadałoby się zaopatrzyć w szybszą na wypadek fotek "dynamicznych hehe"?
Jaki zamiennik gripa i baterii wybrać, jutro na giełdę zamierzam się wybrać, może tam się coś trafi?
-
-
Bo na forach piszą, że to niezbędny dodatek. Jeszcze kilka filtrów i statyw za stówe
tapnięte z tela
-
6D dobry wybor!
Grip najlepszy bylby orginalny. Z zamiennikami roznie bywa, ale ponoc trafiaja sie bezproblemowe modele.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Jaki zamiennik gripa i baterii wybrać, jutro na giełdę zamierzam się wybrać, może tam się coś trafi?
po co ci grip? chcesz więcej nosić? z zmienników mam nevella i hahnela - hahnel jest chyba lepszy ale mam go krócej, nevell zdolał sie już raz zrypać po ok. roku używania (niezbyt intensywnego) ale przysłali nowego w ramach gwarancji.
-
Grip to coś co mi się bardzo przydaje a po za tym poprawia trzymanie. Zawsze używałem interaktywna też zamierzam, co prawda pierwszy raz zamienniki bym zastosował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Grip to coś co mi się bardzo przydaje a po za tym poprawia trzymanie. Zawsze używałem interaktywna też zamierzam, co prawda pierwszy raz zamienniki bym zastosował.
Ja mialem newella. Super pasowal. Aparat zrobil sie cegla ale uchwyt zdecydowanie lepszy. Jak podpialem gripa to go wogole nie odkrecalem. Zalezy kto ma jakie lapy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
jeśli mowa o magii to magię w fotografii robi dobre światło, zaraz potem szkła, a następnie postroces, korpus jest pewnie na ostatnim miejscu
Pod twoim zdaniem podpisuje się wszystkimi kończynami na raz heheh.Pewnie wielu fotografujacych zmarnuje sporo czasu i się naklnie na :body,szkła itd .. z racji uzyskania niezadawalających fotek.Przyznaję:mnie też dojście do tej prawdy zajęło trochę czasu.Ale dziś (jak się powiedzie) Fotka z Fuiji XS-1 ,byłego 5DIII czy obecnego 7DII jest jakościowo taka sama ,albo niemal taka sama.A co do gripa? a po co grip ? Aby wyglądać profi ? i targac kloca ,który nie mieści się sensownie w nic .
-
Zamiast gripa kup sobie aku na zmianę.
-
[QUOTE=tomfoot;1320897]Zamiast gripa kup sobie aku na zmian
Ale panowie ludzie rozne lapy maja. Jak do 6d podepniesz ciezkie szklo i lampe 580ex to zestaw troche leci do przodu. Mnie tez wnerwia duzy rozmiar z gripem, wrecz czujesz sie bardziej jak debil niz PRO ale pewnosc chwytu wieksza. Przynajmniej z 6d. Jasne, ze bez sie da ale mi sie lepiej zylo z gripem.
-
Podzielam zdanie.
-
Grip to kwestia własnych preferencji. Miałem kiedyś do 350D. Potem już nie widziałem takiej potrzeby. 6D ma całkiem nieźle wyprofilowany uchwyt.
-
Jeśli robisz dużo kadrów pionowych, to grip się przyda faktycznie. Jeśli nie - odpuściłbym sobie...
-
Między innymi dlatego chcę grip, dla mnie body jest zbyt małe i źle mi się je trzyma, nie mogę trafić w przyciski, a grip to zdecydowanie poprawi, żonie też to przeszkadza.
Bardzo się obawiałem wagi zestawu, ale widać miłość do fotografii wszystko wypiera, mówię o żonie która jest drobna i nie spodziewałbym się że przystanie na to.
Nie zwróciła uwag na wagę 7d2, 5d3, ja na to zwróciłem uwagę, jakbym częściej robił zakupy też pewnie bym się tym nie przejął.
Śmiesznie teraz wygląda zestaw po założeniu 150-600 i mega niewygodnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Śmiesznie teraz wygląda zestaw po założeniu 150-600 i mega niewygodnie.
Jak zobaczysz obrazek to przywykniesz. Jeśli chcesz "mega" wygodnie to zawsze możesz kupić 1DX :mrgreen:
-
Chętnie bym przytulił ustawienia odpowiednie, do fotek, portret, krajobraz, sport, co warto jak ustawić, ale z tego co rozumiem i tak można chyba tylko dwa posiadać.
Najgorsze że czasu brak na przerobienie instrukcji.
Zrzucanie fotek przez WiFi to masakra, mówię o większej ilości, opcja zdanego sterowania jest rewelacyjna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Pod twoim zdaniem podpisuje się wszystkimi kończynami na raz heheh.Pewnie wielu fotografujacych zmarnuje sporo czasu i się naklnie na :body,szkła itd .. z racji uzyskania niezadawalających fotek.Przyznaję:mnie też dojście do tej prawdy zajęło trochę czasu.Ale dziś (jak się powiedzie) Fotka z Fuiji XS-1 ,byłego 5DIII czy obecnego 7DII jest jakościowo taka sama ,albo niemal taka sama.A co do gripa? a po co grip ? Aby wyglądać profi ? i targac kloca ,który nie mieści się sensownie w nic .
ciszę się że ktoś się ze mną zgadza :mrgreen: ja również moge podpisać się pod swoim zdaniem ale pod twoim już niestety nie :mrgreen: widzę różnicę pomiędzy FF a cropem - pomiędzy cropem canona a ff canona jest przepaść jakościowa - wychodzi na zdjęciach robionych w goszych watunkach (słabe światło) - szumy, sraczka w cieniach - efekty te są widoczne nawet przy iso 100 i w dobrych warunkach tylko trzeba chcieć zobaczyć, w gorszych warunkach widać je natychmiast. używałem kilku cropów canona i uważam ze te matryce są slabe, a czasem przeraźliwie słabe - oczywiście daje się tym zdjęcia robić szczególnie w dobrych warunkach i jeśli się nie naciąga zbytnio rzeczywistości np. stosując długie czasy naświetlania.
podsumowując ja widzę potężną rożnicę jakościową pomiędzy ff a cropem i widze ją nie tylko na swoich zdjęciach ostatnio oglądałem przejście pewnego fotografa teatralnego ze słynnego (z jakości) 15 megapixelowego cropa na 5DIII - różnica na zdjęciach jest widoczna natychmiast i jest ogromna - nie ma powrotu do canonowego cropa.
-
O tym, ze nie ma większej różnicy pomiędzy cropem a ff najczęściej świadczą posiadacze cropa. Podobnie jak fuji jest genialny niczym leica dla posiadaczy fuji. Każdy ma prawo kochać swój sprzęt:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
widzę różnicę pomiędzy FF a cropem - pomiędzy cropem canona a ff canona
Napisałem: "Nie widzę też nic na stronie 18 wątku z linka czego nie można by zrobić cropem."
Różnica w jakości pomiędzy cropem a FF oczywiście, że jest. Aż nie warto do ręki brać cropa. Szczególnie Canona :mrgreen:
https://youtu.be/PHYidejT3KY ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PabloClavo
Napisałem: "Nie widzę też nic na stronie 18 wątku z linka czego nie można by zrobić cropem."
Różnica w jakości pomiędzy cropem a FF oczywiście, że jest. Aż nie warto do ręki brać cropa. Szczególnie Canona :mrgreen:
Jak na reklamę Fuji (skądinąd fajny sprzęt) to trochę przydługie.
Można zaklinać rzeczywistość ale różnica między FF a cropem jest wyraźna. Co nie znaczy, że cropem nie da się robić fajnych zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PabloClavo
agitka jakbym znowu był na wiecu pierwszomajowym - no i co z tego że jest (bo nadal jest) średni i duży format i ma swoje zastosowania, crop to crop (szczególnie canona) i żadne zaklęcie ani agitka tego nie zmieni - kupuuuujjjjjjjjjjj
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ja również moge podpisać się pod swoim zdaniem ale pod twoim już niestety nie widzę różnicę pomiędzy FF a cropem - pomiędzy cropem canona a ff canona jest przepaść jakościowa - wychodzi na zdjęciach robionych w goszych watunkach (słabe światło) - szumy, sraczka w cieniach
Nie będę cytował dalej Twojego wywodu ,bo powielasz ,to co jest wiadomo.FF jest lepszy od cropa i hybrydy.Tylko jeśli lebiega weźmie dobry FF ,to nic z niego nie wyciśnie,a po drodze: to już była mowa:szkła i PP ,które stanowią o jakości efektu końcowego.Ignorujesz fakt ,że 99% użytkowników tego forum ,to amatorzy i zmiana body cropa na najnowszy FF nic nie da.Większość i tak robi fotki przy dobrych warunkach światła,choćby z racji tematu.Widziałeś kiedyś fotografujących pokazy lotnicze w nocy ? hehehe ? sam się z tego uśmiałem.Faktycznie:szumofoby/szumofobowie będa sie brandzlować przy oglądaniu obrazka z pierdylionowym powiększeniem ..... .Wystarczająco długo równocześnie uzywałem 5D3 i 7D2 aby zdecydować ,który lub obydwa pozostawić.Wybrałem 7D2 ,jego mozliwości sa wieksze, niż ja wykorzystuję .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nie będę cytował dalej Twojego wywodu ,bo powielasz ,to co jest wiadomo.FF jest lepszy od cropa i hybrydy.Tylko jeśli lebiega weźmie dobry FF ,to nic z niego nie wyciśnie,a po drodze: to już była mowa:szkła i PP ,które stanowią o jakości efektu końcowego.Ignorujesz fakt ,że 99% użytkowników tego forum ,to amatorzy i zmiana body cropa na najnowszy FF nic nie da.Większość i tak robi fotki przy dobrych warunkach światła,choćby z racji tematu.Widziałeś kiedyś fotografujących pokazy lotnicze w nocy ? hehehe ? sam się z tego uśmiałem.Faktycznie:szumofoby/szumofobowie będa sie brandzlować przy oglądaniu obrazka z pierdylionowym powiększeniem ..... .Wystarczająco długo równocześnie uzywałem 5D3 i 7D2 aby zdecydować ,który lub obydwa pozostawić.Wybrałem 7D2 ,jego mozliwości sa wieksze, niż ja wykorzystuję .
każdemu według jego potrzeb - wystarczająco długo używałem cropa żeby stwierdzić ile więcej czasu muszę poświęcic zdjeciu żeby uzyskać efekt jaki na ff uzyskuję bez problemów - nie dociśniesz sprzętu do ściany nie zobaczysz jego słabości.
-
Jeśli chodzi o szkła, to crop ma większe wymagania niż FF. Więc jeśli jakiś obiektyw jest wystarczająco dobry na cropa o ile kryje pełną klatkę na FF może być tylko lepszy. Chyba, że ktoś fotografuje głównie ściany i ostrość w rogach to jego priorytet.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jeśli chodzi o szkła, to crop ma większe wymagania niż FF.
I tak i nie. Jak słusznie napisałeś głównie rozchodzi się o sławetne mydło w rogach na FF. Mnie to nie przeszkadza jeśli chodzi o tanie obiektywy ale zakładam, że dla niektórych może być to problem. Jeśli chodzi o inne sprawy (ostrość, kontrast itp.) to faktycznie mam wrażenie, że tanie lensy lepiej radzą sobie na FF. Nawet taka tandeta jak 28-80 za niecałą stówkę :)Inny popularny przykład to 50/1.8 który daje się używać już od 1.8 gdzie na cropie trzeba było nieco przymknąć. Sprawdzałem jeszcze 28-105 i bodajże 28-70 (staroć). Dla mnie OK od maksymalnie otwartej przysłony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
wystarczająco długo używałem cropa żeby stwierdzić ile więcej czasu muszę poświęcic zdjeciu żeby uzyskać efekt jaki na ff
A tak dokładniej mógłbyś to łopatologicznie wytłumaczyć.Jeśli zarabiasz ,żyjesz z fotografowania ,nie musisz odpowiadać ,a jeśli nie ,to czy się rózni obróbka foty z FF vs crop .Przecież suwaczkiem sobie suwasz, i na dobrym monitorze wszystko widać .Zakładam ,ze nie jesteś profi,profi ,bo co byś tu robił ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
A tak dokładniej mógłbyś to łopatologicznie wytłumaczyć [...]czy się rózni obróbka foty z FF vs crop
To może ja się podejmę. Łopatologicznie. Tak, żebyś nawet ty zrozumiał. Choć tu nie mam zbyt dużych nadziei...
W skrócie różnica polega na tym, że w przypadku cropa trzeba się namęczyć, żeby, jeśli nie udalo się poprawnie naświetlić obrazka, a w przypadu dużej rozpiętości tonalnej sceny czy pomyłki swiatłomierza nie jest o to w Canonie trudno, sraczka na ISO 800 za bardzo nie rzucała się w oczy. W analogicznym przypadku dla FF i powiedzmy ISO 5000 zastanawiam się tylko, czy z tym delikatnym szumem, widocznym tylko w dużym powiększeniu, warto cokolwiek robić.
Bardziej łopatologicznie nie potrafię.
-
^^ Chyba trochę przesadzasz.
https://youtu.be/kwURxA9rYL8
W 80d jest o jakieś 1EV mniejszy szum na wysokim ISO. Nie każdy robi w ciemności. Większym problemem są obiektywy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
A tak dokładniej mógłbyś to łopatologicznie wytłumaczyć.Jeśli zarabiasz ,żyjesz z fotografowania ,nie musisz odpowiadać ,a jeśli nie ,to czy się rózni obróbka foty z FF vs crop .Przecież suwaczkiem sobie suwasz, i na dobrym monitorze wszystko widać .Zakładam ,ze nie jesteś profi,profi ,bo co byś tu robił ?
eberloth temat nieźle ujął, obróbka foty z ff i cropa w moim przypadku nie różni się - robię co zrobić muszę, różni się tylko materiał przed obróbką, z szumem na zdjęciach z ff właściwie nie robię nic - bo nie muszę, suwaczkami ruszam niewiele :mrgreen: nie cierpię przefajnionych i przesaturowanych hdrów :mrgreen: - jestem amatorem (kilka razy już to pisałem) i nie mam ambicji zostania profi - najmniejszych ambicji - uważasz że amatorzy mogą sobie pozwolić na kiepskie zdjęcia? ja uważam że jest wręcz przeciwnie - a jak oglądam niektóre wytwory profesjonalistów to rozumiem że nie było czasu lub budżetu żeby te wytwory zrobić dobrze :mrgreen: lub przynajmniej poprawnie.
Jeśli chodzi o postproces to najprościej rzecz ujmując zrób kiedyś coś konkretnego - tylko w odwrotną stronę - postproces nie polega na tym że jeździsz suwaczkami i patrzysz co się zmienia i jak sie zmienia i jak już się nasuwasz i zmęczysz to uznajesz że już nic lepszego z tego nie będzie to kończysz - postproces polega na tym że wiesz jaki efekt chcesz osiągnąć na zdjęciu bo tak sobie zaplanowałeś i wiesz jak ruszyć te suwaczki żeby otrzymac efekt którego oczekujesz :mrgreen: - jak chcesz jakiś pomysł na sprawdzenie swojej wiedzy o postprocesie to np. bierzesz zdjęcia mody jakiejś sieciówki typu h and m kolekcja wiosna czy lato :mrgreen: i robisz takie same :mrgreen: warto się na początek skupić na "takie same" żeby nie były przypadkiem przefajnione (przefajnione zrobić łatwo) - w takiej sieciówce ktoś estetyki pilnuje (nie będzie jakaś bardzo ciekawa ale będzie poprawna).
-
Jak mam kontrastową scenę i chcę mieć naświetlone cienie, może nie aż poprawnie, ale tylko wystarczająco, to na cropie zawsze szły przepały w jasnościach, a na FF bardzo często matryca daje radę i naświetlić cienie i nie przepalić jasnych partii. To zadecydowało o wyborze FF.
-
Niedawno dokupilem sobie 100d i juz pisalem gdzies, obrobka foty ze 100d w porownaniu do 6d to jakas masakra i kpina. Wyciaganie z cieni w cropach canona lezy i kwiczy. Juz pare razy pisalem, jak ktos nie widzi tej roznicy to niech sie cieszy, ale wmawianie tego innym nie ma sensu %) ja tego nie kupuje, bo widze po swoich zdjeciach co moge zrobic z plikiem ze ze 100d czy 60d w porownaniu z tym co moge z rawem z 6d
tapnięte z tela
-
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Jeszcze mam pytanie, czy karta Adaty 32Gb clas10, którą posiadam z poprzedniego body wystarczy, czy wypadałoby się zaopatrzyć w szybszą na wypadek fotek "dynamicznych hehe"?
Jeżeli jest to karta microSDHC wkładana do przejściówki na SD i z tą przejściówką dopiero do aparatu bo nie widzę tutaj kart SDHC class 10 32GB SD Series_ADATA Technology to lepiej zaopatrzyć się w samodzielną kartę SDHC class 10 SanDisk products for Canon 6D
-
Dawno temu zakupiłem tą kartę i możliwe że już jej nie produkują, pewnie też jej prędkość jak na klasę 10 jest minimalna. Dokupiłem Sandiska Extreme Pro 95Mb/s, poprzednią potraktuję jako zapas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Zakładam ,ze nie jesteś profi,profi ,bo co byś tu robił ?
A co ma do tego bycie "profi" - zresztą co to oznacza tak realnie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A co ma do tego bycie "profi" - zresztą co to oznacza tak realnie?
ja na szczęście nie wstydzę się być amatorem
wrzucę kamyczek - byłem jakiś czas temu u mnie na wsi na wawelu (impreza była) i przypadkiem trafiłem na wystawę fotografii - robił profi - kompletny brak magii zwykle tak to określam "z cyklu byłem i cyknołem" - ale zadęcie spore.
-
Jeżeli ktoś nie widzi skoku jakościowego między kropem a ff to pora by zakończył fotografować. (Może przesadziłem:)). "Profi" słowo stworzone do podbudowania ego. Fotografów w łatwy sposób można podzielić na tych, którzy umieją robić zdjęcia i tych co nie umieją.
-
Właśnie się zastanawiam, czy aby nie pora zakończyć moją przygodę z fotografią, gdyż właśnie zajrzałem na stronę kolegi kulek855 w dział Krajobraz i nie udało mi się zgadnąć czy to crop czy ff :(, a może jeszcze coś innego ? I jak tu żyć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Właśnie się zastanawiam, czy aby nie pora zakończyć moją przygodę z fotografią, gdyż właśnie zajrzałem na stronę kolegi kulek855 w dział Krajobraz i nie udało mi się zgadnąć czy to crop czy ff , a może jeszcze coś innego ? I jak tu żyć?
Bo widzisz, gdybyś miał jakiś plugin do przeglądarki odczytujący exif to byś się nie musiał zastanawiać i stresować ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Właśnie się zastanawiam, czy aby nie pora zakończyć moją przygodę z fotografią, gdyż właśnie zajrzałem na stronę kolegi kulek855 w dział Krajobraz i nie udało mi się zgadnąć czy to crop czy ff :(, a może jeszcze coś innego ? I jak tu żyć?
Wszystkie zdjęcia w galerii na mojej stronie to krop - no poza jednym. :)
Z ff jak dobrze pójdzie to powinny zacząć się pojawić w przyszłym miesiącu.
-
Ah, super. Uspokoiłem się natychmiast. A co to jest przeglądarka ? ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Wszystkie zdjęcia w galerii na mojej stronie to krop - no poza jednym. :)
Dzięki za wyjaśnienie. Ale nadal mam kłopot z rozróżnianiem cropa i ff.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Ah, super. Uspokoiłem się natychmiast. A co to jest przeglądarka ?
Przeglądarka to coś co służy do przeglądania internetu z twojego komputera i vice versa :mrgreen: