-
Odp: Czy warto wymienić 7D na 6D
Ok... dziś pogoda słaba wieje strasznie, więc znowu tylko z balkonu fotka wyostrzenie na jakieś 1,5m. Oba ostrzone w ten sam punkt. Perspektywa ta sama na cropie 22m na ff 35. Jest spora różnica w rozmyciu ściągnijcie rawy i wyciągnijcie sami wnioski :) iso 100, f 2,8 na obu puszkach.
Zippyshare.com - IMG_0963.CR2
Zippyshare.com - IMG_3602.CR2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Ok... dziś pogoda słaba wieje strasznie, więc znowu tylko z balkonu fotka wyostrzenie na jakieś 1,5m. Oba ostrzone w ten sam punkt. Perspektywa ta sama na cropie 22m na ff 35. Jest spora różnica w rozmyciu ściągnijcie rawy i wyciągnijcie sami wnioski :) iso 100, f 2,8 na obu puszkach.
Dziękuję.
Należy dodać, że przy użyciu jasnych stałek różnica będzie jeszcze bardziej widoczna.
Nie wiem jak wy, ale ja też dostrzegam w obrazku z FF wyraźny efekt przestrzenności.
Wynika to moim zdaniem z połączenia winiety i mniejszej GO.
Próbowałem sobie zasymulować ten efekt dodając sztucznie winiętę do obrazka z cropa, ale efekt był mizerny.
-
Dokładnie jak będzie ładna pogoda to podepnę sigme 70-300 :D wyostrzę na jakieś 3m na ogniskowej 200 :) zobaczymy efekty :) ale to poczekam na słoneczko bo paskudnie u nas wieje i pada ..
-
A wstaw tu proszę jakieś jpgi dla leniwych ;)
-
6d - 35mm 600d-22mm iso 100 f 2,8 :) Dla leniwych :)
-
GO zdecydowanie wieksza na drugim obrazku, szumu ciezko porownac przy takim przeskalowaniu. co ten test mail udowoadnic?
Nie wiem dlaczego nie moge otworzyc IMG_3602 w CameraRAW :(
-
Różnica widoczna gołym okiem muszę przyznać. Nic tylko zbierać na pełną klatkę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
GO zdecydowanie wieksza na drugim obrazku, szumu ciezko porownac przy takim przeskalowaniu. co ten test mail udowoadnic?
Nie wiem dlaczego nie moge otworzyc IMG_3602 w CameraRAW :(
Dodałem też rawy dziś i wczoraj. Wczoraj z iso 3200 i 6400 tam na pewno porównasz szum. A ostatnie jpg są nie tykane w programie. Tak wygląda raw. Chodziło o porównanie GO nie szumu na tych fotkach. I tak jak wszyscy piszący zauważyli różnica jest i to spora a to jest tylko 2,8 i 35mm. Przy 85 vs 50 na cropie ii f1,4 bedzie miazga podejrzewam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
1. To są zdjęcia na iso 100, o jakim szumie mówisz?
2. Ten test miał pokazać różnicę w obrazku nie pod względem techniczno-onanistycznym (ostrość w rogach, MTF-y i inne WTF-y), ale ogólnie look'n'feel.
Co ja jeszcze widzę? Zdecydowanie przyjemniejsze i mocniej nasycone kolory (w teście własnym próbowałem wyrównać ekspozycję i balans bieli) oraz lepszy kontrast (może to ten słynny mikrokontrast?).
-
to moze z innej beczki
jak się ma 600d do 7d???
-
Wczoraj nie moglem sciagnac :(, dzisiaj sie nie otwiera :(, jak pech to pech. ;).
Co do GO to chyba nie ma watpliwosci?
-
Cytat:
jak się ma 600d do 7d???
Crop to crop. A 600d ma pewnie lepsza matrycę niż 7D. :P W najgorszym razie identyczną. :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Co ja jeszcze widzę? Zdecydowanie przyjemniejsze i mocniej nasycone kolory (w teście własnym próbowałem wyrównać ekspozycję i balans bieli) oraz lepszy kontrast (może to ten słynny mikrokontrast?).
To jest magia cropa właśnie. Oba zdjęcia mają zbliżoną ilość MPX. Tylko zdjęcie z cropa jest rozciągniętym wycinkiem tego z FF. Szkło nie ma nieskończonej rozdzielczości i nie możesz bezkarnie powiększać w nieskończoność. Powiększenie owocuje gorszym obrazem. Taka jest moja teoria.
Albo ten obiektyw jest lepszy na 35 mm niż na 22. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Wczoraj nie moglem sciagnac :(, dzisiaj sie nie otwiera :(, jak pech to pech. ;).
Co do GO to chyba nie ma watpliwosci?
Może zaktualizuj CameraRAW.
-
Irfan view otwiera te raw. Ale nie da się bawić suwaczkami. Można tylko popaczać.
-
hmm 600d=7d
i pomyśleć ze tyle płaciło 2 x wiecej za to samo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
hmm 600d=7d
i pomyśleć ze tyle płaciło 2 x wiecej za to samo
Za system af, klatki na sekundę i obudowie tak, a matryca niestety w tych cropach taka sama :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Może zaktualizuj CameraRAW.
Mam aktualna wersje PS CC, tym bardziej ze rawy z mojego 6D otwiera :(
-
No ja wrzuciłem do sieci gołe rawy nie pakowałem ich ani nic. Kolegom chyba się otwierały.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to moze z innej beczki
jak się ma 600d do 7d???
Jak się twoja/wasza teoria rypnęła, to trzeba kota ogonem odwracać? Pod względem obrazka to cropy Canona można praktycznie do jednego wora... Stare puszki od nowych odróżnia jedynie brak bandingu na wysokich czułościach.
-
jak moja ? ja dalj twierdze ,ze w przypadku kolegi zakładającego watas nie warto zamienic na 6d
-
-
w sumie najlepsza odpowiedz:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
ale warto dokupić
Tak, tylko trzeba mieć wolne środki. W moim przypadku takowych środków brak:( Jeśli się zdecyduję na wymianę to najpierw będę musiał sprzedać 7D i pewnie obiektywy, a następnie dołożę do 6D i kupię na początek pewnie jakiegoś jasnego zooma
-
Odnośnie jpeg - BARDZO DZIĘKUJĘ! :) A można by jeszcze poprosić o ten sam obrazek ale na identycznych ogniskowych? Bez przycinania FF do rozmiaru crop w postprocesie - i tak bardziej interesuje mnie centrum.
-
Ok ale to jutro :) dziś mam kaca giganta :D A tamte zdjęcia tez nie są cropowane w programie. Tam jest tylko inna ogniskowa 22 na cropie i 35 na ff.
-
Może być na za tydzień :) Teraz lecz kaca - najlepiej tym samym co go wywołało... ;)
-
Byle tylko nie w tej samej ilości 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
No ja wrzuciłem do sieci gołe rawy nie pakowałem ich ani nic. Kolegom chyba się otwierały.
mnie otworzyly trojana;)
-
Forum, marketing, itp. itd. zrobiło mi wodę z mózgu i ja zamieniłem :)
Pewnie za jakiś miesiąc, dwa będę mógł sam sobie odpowiedzieć na pytanie z tytułu wątku. Nie należę do osób, które natychmiast chwalą nową zabawkę tylko dlatego, że stało się jej posiadaczami...
Ja sobie wymyśliłem jeszcze jeden argument "za": coraz więcej plotek na temat szybkiego pojawienia się 7DmII. Pomyślałem sobie, że po takiej premierze ceny "starego" 7D spadną jeszcze bardziej i że to ostatni moment na zamianę. Puszkę i tak średnio co 2 lata wymieniałem, zatem świeckiej tradycji stało się zadość...