Rozwiązanie już jest dostępne, ale na razie trzeba się po nie samodzielnie pofatygować do Adobe. Jedna z bibliotek okazała się zawierać błąd. Podmiana pliku .dll załatwia problem. Oficjalny i ogólniedostępny fix ponoć dopiero w wersji 5.1.
Wersja do druku
A jaki to plik dll?
czy może ktoś mi łopatologicznie i krótko wytłumaczyc w czym LR jest lepszy od ACR-a jeśli chodzi o samo wywoływanie rawów ?
Lightroom to ubrany w ładne piórka ACR i nic innego.
Z telefonu
W sprawie wysypywania sie LR 5, dostalem od Adobe naprawczy plik z instrukcja. Oto ona: Lightroom 5 crashes rating, flagging images | Windows
UI.DLL. Plik już mozna pobrać od Adobe, następnie podmienić i problem powinien ustąpić:
Lightroom 5 crashes rating, flagging images | Windows
Tak z innej beczki - albo mi to gdzieś umknęło, albo się nie znam:
Kupuje sobie Lr5 STE - wersja 'na dzisiaj'. Czy mogę sobie za free aktualizować wersje do 5.1,... , czy też trzeba sypnąć Adobe monetami za każdą aktualizację?
Btw, wagteil & quail dzięki za linka.
Do bólu, czyli niecały rok... bo... za rok Adobe zrobi LR6.
Nie wiem czy ktoś ma taki problem ale u mnie jak obrabiam zdjęcie w lightroomie 5 za pomocą tabletu Bamboo po zastosowaniu większej ilości Spot Removal albo pędzla komp strasznie zmula i praktycznie nie można pracować. Problem znika jak odstawie pióro i pracuje myszą. Jakieś rady ?
Po odlaczeniu twardego dysku i wygenerowaniu smart previews, pliki da sie wyeksportowac jako maly katalog, niestety katalog po otworzeniu na innym kompie nie daje sie uzywac w module devlop, suwaki sa nie aktywne. To ciekawe ze na pierwotnym komopie da sie je edytowac bez problemu, ale na innych kompach juz nie. Czy ktos wie jak sobie poradzic z problemem? Chcialbym zlecic edycje zdjec i wysylac je przez siec, ale wysylanie calych rawow to mordega.
Mam dokładnie to samo. Spot removal nie używalne z Bamboo Pen po kilku ruchach. :( Myszą bez problemu...
Poza tym zauważyłem dziwne zachowanie Upright. Na zdjęciach na których działa dobrze (a czasem wręcz rewelacyjnie), po włączeniu profilu obiektywu, upright głupieje i daje krzywy horyzont. O ile kojarzę, Adobe wręcz zaleca wcześniejsze włączenie Lens Profile przed prostowaniem...
Z Intuosem Lightroom też łapie czkawkę po paru-parunastu minutach pracy - i nie trzeba pracować spotem ani brushem. Przypuszczam, że jest to jakiś problem związany ze sterownikami Wacoma. Tak czy siak mi samemu w Lightroomie lepiej pracuje się myszą. Łatwiej złapać te wszystkie suwaki, etc.
Suwaki jasne, że łatwiej myszą, ale lokalne korekty jednak dużo naturalniej penem. Tak czy siak, mam nadzieję, że coś z tym zrobią...
Jak pisałem w LR wolę mysz, dlatego to w ogóle zostawiłem.
Quail a czy próbowałeś w Lr5 nowego "Advanced healing brush"? Czy działa normalnie (szybko zaznaczenie i wybór miejsca z przesunięciem obszaru kopiowania)? U mnie z piórkiem i tabletem nie działa (nie można zaznaczyć dowolnego kształtu, np. zygzaka, ani przesunąć obszaru kopiowania), a z myszą działa normalnie. To samo dotyczy punktowego korygowania/healing brush (Lr4 i Lr5).
U mnie dokładnie to samo, a w LR4 tego nie zauważyłem przy zabawie ze spotem i "bambusem"
Mam dosyć szybki PC i 16 GB ramu ale LR5 potrafi się po czasie tak zmulic ze ciężko płynnie obrabiać. Do tego LR5 wykorzystuje może polowe zasobów a pamięć zżera masakrycznie. Po pol godz zabawy 6-7 GB w użyciu. Fakt ze mam 16 niczego nie zmienia. Trzeba poczekać aż to poprawia.
U mnie Win 8 x64, wszystkie aktualizacje, Intel i5 3210
Nvidia GT650M 2GB VRAM - najnowsze sterowniki
8 GB RAM, dysk SSD na Win i programy oraz wszystkie cache/tempy (Win, Adobe i inne aplikacje), bibliotekę Lr5
drugi dysk HDD na pliki ze zdjęciami
2 monitory (wyświetlacz laptopa i monitor dołączony)
WACOM Bamboo Pen i najnowsze drivery (usuwałem zgodnie z opisem od serwisu Wacoma i instalowalem na nowo - i nic...)
w Windows wyłączone fliks'y i "prawy przycisk przez przytrzymanie"
w konfiguracji Wacom Tablet też powyłączane co się da
Ma pytanie przy okazji o Intuos 5 - czy w Windows prawidłowo działa złap i przeciagnij (obsługa wszystkich ruchów w WIndows zamiast myszy)
U mnie Bamboo tylko w Photoshop CS 6 działa dobrze - gdzie indziej ma problemy (np zaznaczanie wielu obiektów z CTR lub SHIFT w Ekslporatorze Windows)
A ja mam Win7 x64 zainstalowany prawie 4 lata temu, procek i7-980, 12GB rozumu, nVidia 9600, sterowniki od Wacom w wersji 6.3.6w3. Lightroom zachowuje się dokładnie tak samo jak podczas obsługi za pomocą myszy.
Zarówno zaznaczanie wielu obiektów jak i drag&drop chodzą bez jakichkolwiek problemów. Dajesz radę np. zaznaczać i przesuwać ikonki lub grupę ikon po pulpicie?
to daje rade, ale np. przesunięcie okna jest trudne, często niemożliwe (np. przeciągnięcie na drugi ekran lub zmiana położenia)
w Bridge'u mam częste frizzy - zatrzymuje się i nic - nie mogę wybrać zdjęcia, zaznaczyć kilku, przesunąć suwaka - nic nie działa dłuższą chwilę (20-30sek)... a myszą działa normalnie.
Wie ktoś może czy wreszcie LR 5 będzie korzystał z akceleratorów karty dedykowanej w lapkach?
Ma ktoś problem z modułem Slideshow. U mnie w ogóle nie działa mogę sobie powybierać zdjęcia poustawiać ale nie mogę podejrzeć nic ani wyeksportować. Zna ktoś może ten problem i ma jakąś solucje?
Pracujac na mac-u podczas przesuwania suwaka ekspozycji gubie w tych krotkich momentach na zdjeciu ostrosc. Czy ktos miewa takie problemy? Czy to moze byc wina slabej karty?
Witam,
Mam jedno, króciutkie pytanie :) Czy Lightroom 5 już wyszedł? Chodzi mi oczywiście o pełną wersje, którą będę mógł zakupić. Mam nadzieje, że będzie kompatybilny z Windows 8?
Pozderki ;)
Tak
Tak
Ja muszę średnio pera razy wyłączać i włączać podczas np 3 godz pracy. Czasem przy użyciu pędzla po prostu staje, mimo ze zasobów 80% wolnych. Po resecie działa ok raz dłużej raz krócej. Nie wiem czy to przepakowany katalog mam czy co ale w 4 tego nie ma. Trzeba czekać na jakaś aktualizacje.
To ciekawe w sumie co piszecie...
Przesiadłam się ostatnio na LR5 (równolegle z wymianą sprzętu - Win 7 x64, i5-4670, 16gb ram, SSD na windę i katalog LR, grafa wbudowana) i generalnie... u mnie działa ;]
Raz, jak eksportowałam 200 rawów i miałam coś tam jeszcze odpalone, to zużycie pamięci dobiło mi do 6GB (całość systemu).
Używam Wacom Bamboo Pen bez problemów.
Czasami przy wielu radial filters muszę poczekać te 3 sek zanim pojawią się kropki do edycji ;-)
Ale.... Odkryłam inny ciekawy bug (potwierdzony w supporcie Adobe przez kolegę) -- przy eksporcie do małych (<1/3 oryginalnej) rozdzielczości LR potrafi nie zastosować zadanych mu odszumień/ostrzeń.