-
Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
Mój 5DII kupiony w czerwcu 2009 ma przebieg ok. 27k a jego stan jest idealny, jedna mała ryska na spodzie body. Fotografuję amatorsko i po zakupie 5DIII zastanawiałem się czy go nie sprzedać. Ale podobnie jak KGR jak mam go oddać za 4000-4500pln, to wolę, żeby służył mi dożywotnio. Z drugiej strony gdybym chciał zacząć jakąś "działalność" mam fajny zestaw którym już można powalczyć.
Uważam, że 5DII w dobrym stanie z niewielkim przebiegiem spokojnie można wyceniać na poziomie 5000pln.
-
Czyli widzę że cena 5000zł faktycznie jest najbardziej realna....
Jeśli nowe body to koszt ok 6200zł to te 600-700zł faktycznie dużej różnicy nie robi..
Dobrze że jest taki temat :)
-
Spora liczba aparatów na rynku wtórnym, o małym przebiegu ale już bez gwarancji była używana do filmowania wesel. Ich stan wizualny często prawie idealny. Różne źródła piszą o znacznym wpływie filmowania na stan matrycy, inne o znikomym. Mój kolega żyjący z filmowania systematycznie zmienia kamery co rok lub półtora z uwagi na widoczne pogorszenie jakości rejestrowanych obrazów. Zakładam, że podobnie jest w przypadku aparatów fotograficznych.
Jak powyżej wspomniał pawko, lepiej kupić nowy, przy takim układzie cen warto dodać te 700 zł. Trzeba też poważnie rozważyć Canona 6D. Cena podobna, możliwości, zbliżone, część na plus inne nieco na minus.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Czyli widzę że cena 5000zł faktycznie jest najbardziej realna....
Jeśli nowe body to koszt ok 6200zł to te 600-700zł faktycznie dużej różnicy nie robi..
Tylko, że nowego już niedługo nie będzie a wtedy ceny używek będą trzymać poziom. jedyną alternatywą będzie nowy 6D.
-
przy tych cenach uzywek mk2 jego zakup jest dla mnie kompletnie bezsensowny majac za niewiele wiecej nowego i wcale nie gorszego 6d
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
przy tych cenach uzywek mk2 jego zakup jest dla mnie kompletnie bezsensowny majac za niewiele wiecej nowego i wcale nie gorszego 6d
To Twoje zdanie, a nie każdy musi posiadać takie samo :)
Ja osobiście wole sprawdzonego, starszego 5D MKII który ma parę rzeczy, których nie znajdziesz w 6D, samo ISO to nie wszystko :)
-
Dla amatora różnica 1500-2000 PLN może być wystarczającym powodem do sięgnięcia po używane 5mk2 zamiast 6D. Gdybym szukał pierwszej pełnej klatki dla siebie to bym sie poważnie zastanowił, czy nie brać używanego 5mk2. Szczególnie, że jakośc obrazka nie odstaje tak bardzo od nowszego 6D. Zawodowcy to inna historia zwłaszcza gdy mają mozliwość odpisu VAT przy zakupie na firmę. Wtedy to się rzeczywiście nie ma co zastanawiać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radmro
Dla amatora różnica 1500-2000 PLN może być wystarczającym powodem do sięgnięcia po używane 5mk2 zamiast 6D. Gdybym szukał pierwszej pełnej klatki dla siebie to bym sie poważnie zastanowił, czy nie brać używanego 5mk2. Szczególnie, że jakośc obrazka nie odstaje tak bardzo od nowszego 6D. Zawodowcy to inna historia zwłaszcza gdy mają mozliwość odpisu VAT przy zakupie na firmę. Wtedy to się rzeczywiście nie ma co zastanawiać.
Dokładnie... ja się obecnie interesuję fotografią głównie hobbistycznie więc te 1500zł - 2000zł robi różnicę... co innego jak można odliczyć VAT..
-
Też bym nie sprzedał za 4500 biorąc pod uwagę, że zapłaciłem ponad 8k za niego 3 lata temu. Spokojnie poczekam, aż zniknie ze sklepów i wtedy cena się ustabilizuje. Stary, poczciwy i niezajechany 5D classic , który na starcie ma 6-7 lat chodzi po ponad 3k wiec nie rozumiem dlaczego miał bym sprzedać 3 letnie body za połowę jego wartości zwłąszcza, że jak narazie ani 6D ani mkIII nie ma w rozsądnych cenach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radmro
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Dokładnie... ja się obecnie interesuję fotografią głównie hobbistycznie więc te 1500zł - 2000zł robi różnicę... co innego jak można odliczyć VAT..
W większości amator sprzęt traktuje bardziej osobiście, niż zawodowiec, który aparat traktuje generalnie jako narzędzie pracy i przy każdej okazji wymienia na lepszy i nowszy model. Wiem to z doświadczenia, jak amator kupuje sprzęt na swoje hobbystyczne potrzeby, to wiem że będę chciał go mieć przez dłuższe okres, także zależy żeby kupując sprzęt był w bardzo dobrym stanie, miał gwarancje i żebym miał pewność że wcześniej nie przeczesał go jakiś maniakalny "kamerzysta"
btw. 2000różnicy chyba żartujesz, pokaż taką różnicę, to chyba widzisz te abstrakcyjne oferty nowych 5dmk2 po ok. 7.5za ? :)
Gdzie teraz nie trzeba się wysilić żeby znaleźć za 6300-6600zł nowego, od ręki w sklepie w pierwszym lepszym większym mieście :)
Ostatnie moje obserwowane aukcje, wybierałem najciekawsze oferty, aparaty w bardzo dobrym stanie z maks 80tyś. przebiegiem, pierwsze dwa sprzedane, za około 4.900zł ale miały przebiegi, bardzo niskie, bo około 12tyś. dodatkowo jeszcze gwarancje, reszta była po kilka razy wystawiana i nic:
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Też bym nie sprzedał za 4500 biorąc pod uwagę, że zapłaciłem ponad 8k za niego 3 lata temu. Spokojnie poczekam, aż zniknie ze sklepów i wtedy cena się ustabilizuje. Stary, poczciwy i niezajechany 5D classic , który na starcie ma 6-7 lat chodzi po ponad 3k wiec nie rozumiem dlaczego miał bym sprzedać 3 letnie body za połowę jego wartości zwłąszcza, że jak narazie ani 6D ani mkIII nie ma w rozsądnych cenach.
Mam dla Ciebie przykrą wiadomość, poczekasz sobie długo, aż zniknie ze sklepów, w piątek chodziłem po sklepach fotograficznych we Wroc. i praktycznie w każdym sklepie, w każdym satu. media leży 5dmk2 w mniejszych sklepach również, z tego w jednym ze sklepów aż 4sztuki na stanie, a to raczej nie schodzi jak ciepłe bułeczki ... sporo czasu minie, jak wszystkie egzemplarze znikną z magazynów i półek sklepowych, 5Dmk2 jeszcze długo posiedzi na półeczkach ... Wtedy Twoje body będzie miało kolejny roczek używania 4lata i wartość fizyczna spadnie jeszcze bardziej :) a jak już zniknie z półek sklepowych nowy to uż. pewnie będzie wart tyle co teraz 5dmk1 po 1999zł/2500zł :) a to że kiedyś, aż 3lata temu płaciłeś 8tyś. nikogo to nie obchodzi, podczas kupowania, bo teraz w sklepach jest dużo taniej :)
6D też spada stopniowo w dół...
5dmk3 przypomnij sobie cenę początkową, ponad 13koła, teraz 11koła spokojnie można kupić:)
-
Spokojnie, nie będzie leżał bezczynnie, więc na siebie zarobi ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Spokojnie, nie będzie leżał bezczynnie, więc na siebie zarobi ;)
To prawda, ale Ty nie masz potrzeby sprzedania... :) Zarobi, zadziatkuję się, a później pójdzie za 1999zł/2500zł na allegro...
Czekam do lipca, może zdołam uzbierać do 6D (pewnie cena też spadnie) ciągle zastanawiam się też nad N d600 :)
-
Amatorzy różnie podchodzą do tematu używanych puszek, jak ktoś musi mieć nówkę to tu już wybór 5d2 jest bezsensowny bo w takiej sytuacji różnica w cenie to ok 500zł a przy tej kwocie to jednak nie jest już wiele i raczej każdy woli chyba dorzucić do nowszego modelu, który mimo wszystko oferuje ''więcej i lepiej'', a w każdym razie ma sensowny AF za co ja osobiście dopłaciłbym te 500zł bez wahania (no ale to widzimisię ) :D Wg mnie używane 5d2 w okolicach 5tyś to mimo wszystko dużo. W każdym razie ja bym a tyle nie kupił i już wolałbym dołożyć tego tysiaka czy półtora do nowego 6d (albo nawet... kulawego d600).
Mnie boli, że mój 7d w jednej chwili poleciał z cena w dół jak szalony, z 5d2 zaraz będzie podobnie (tym bardziej jak pojawia sięużywane 6d, stawiam, że za 4tyś będzie można już spokojnie dostać sensowną, nieprzeoraną sztuke), taka kolej rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Amatorzy różnie podchodzą do tematu używanych puszek, jak ktoś musi mieć nówkę to tu już wybór 5d2 jest bezsensowny bo w takiej sytuacji różnica w cenie to ok 500zł a przy tej kwocie to jednak nie jest już wiele i raczej każdy woli chyba dorzucić do nowszego modelu, który mimo wszystko oferuje ''więcej i lepiej'', a w każdym razie ma sensowny AF za co ja osobiście dopłaciłbym te 500zł bez wahania (no ale to widzimisię ) :D Wg mnie używane 5d2 w okolicach 5tyś to mimo wszystko dużo. W każdym razie ja bym a tyle nie kupił i już wolałbym dołożyć tego tysiaka czy półtora do nowego 6d (albo nawet... kulawego d600).
Mnie boli, że mój 7d w jednej chwili poleciał z cena w dół jak szalony, z 5d2 zaraz będzie podobnie (tym bardziej jak pojawia sięużywane 6d, stawiam, że za 4tyś będzie można już spokojnie dostać sensowną, nieprzeoraną sztuke), taka kolej rzeczy.
Co ja mam powiedzieć ze swoim 50D - którego kiedyś kupowałem za około 4tyś. a teraz ciężko popchnąć za 1500zł :) a stan dobry ... Niedługo to ktoś w rodzinie za free to body dostanie ... :)
Mnie strasznie kusi to D600 w zestawie z rewelacyjnym N24-70 2.8 i jeszcze Sigma 85 (więcej do szczęścia nie będzie mi potrzebne)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romked
Spora liczba aparatów na rynku wtórnym, o małym przebiegu ale już bez gwarancji była używana do filmowania wesel. Ich stan wizualny często prawie idealny. Różne źródła piszą o znacznym wpływie filmowania na stan matrycy, inne o znikomym. Mój kolega żyjący z filmowania systematycznie zmienia kamery co rok lub półtora z uwagi na widoczne pogorszenie jakości rejestrowanych obrazów.
To albo trzyma je włączone cały czas albo używa jakiegoś szajsu ;). TVN-owe kamery delikatnie mówiąc rozpieszczane nie są ;) - przebiegi mają ogromne, a jakoś trudno zauważyć różnicę pomiędzy nową, a starą 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Uważam, że 5DII w dobrym stanie z niewielkim przebiegiem spokojnie można wyceniać na poziomie 5000pln.
Tylko tą kwotę wg mnie już ciężko osiągnąć. Fakt, że ceny poszły nieźle w dół.
-
a co powiecie na takie 5D z przebiegiem 250tys.... za 3900zł czy 3600zł nie pamiętam już... Warto również i o nich wspomnieć w tym temacie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Czekam do lipca, może zdołam uzbierać do 6D (pewnie cena też spadnie) ciągle zastanawiam się też nad N d600 :)
Przeczytaj test 6D na optycznych, to od razu kupisz D600 ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Tylko tą kwotę wg mnie już ciężko osiągnąć. Fakt, że ceny poszły nieźle w dół.
Zgadza się, dlatego zostawiłem to body. Pewnie spokojnie sprzedałbym go za 4-4,5k, trochę dołożył i kupił np. 35L.
Ale z drugiej strony to bardzo fajny aparat i warto go mieć jako drugie body FF a 35L czy 85L i tak kiedyś kupię. Ceny i tak na razie nie są takie złe, prawie 4 lata temu za 5DII zapłaciłem 8,8k i wtedy była to rewelacyjna cena. Teraz warty jest połowę, utrata wartości niższa niż w przypadku samochodów ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Mnie strasznie kusi to D600 w zestawie z rewelacyjnym N24-70 2.8 i jeszcze Sigma 85 (więcej do szczęścia nie będzie mi potrzebne)
Do tego dodaj jeszcze sigmę 35 i będzie rewelacja ;).
-
Panowie, zima za pasem a lato coraz blizej. Wątpie aby Canon zrobił prezent w postaci obniżek cen przed sezonem ślubno wakacyjnym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Panowie, zima za pasem a lato coraz blizej. Wątpie aby Canon zrobił prezent w postaci obniżek cen przed sezonem ślubno wakacyjnym.
Zima już zaraz się skończy, gdzie kolega przespał kilka miesięcy? ;)
-
tak to czytam i czytam i śmiać mi się chce.Nowe 5d Mk II to koszt 7k i druga baterie bedziesz miał w cenie.Teraz wysyp aparatów z dotacji i stąd troszkę ceny zaniżone.Ale po pierwsze 5d Mk II amator sprzedawał nie będzie bo i po co ? Zajeżdzonego od weselnika w życiu bym nie kupił nawet jakby był za 3 k wolałbym wychuchane MK I, a by dokładać 5 k do MK III też sensu zbytnio nie widzę.Weselnik owszem zakupi bo coś musi ew bogaty amator który dąży za nowością.Reporter i tak kupi 1D a nie 5D a różnica w obrazku między piątkami znikoma wręcz żadna bo i z MK I foty na banery się robiło a o zwykłym wydruku czy sieci nie wspomne.Do kręcenia to lepsze 600d a różnice wydać na dobre szkła + kilka innych gadżetów i to że się da to całkiem fajny fakt ale za 20 30 K i tak wolałbym dobra kamerkę canona kupić niż się męczyć lustrzanką.Tak więc kończąc wywód gdyby nie dotacyjne puszki to 5k za wychuchane 5D MK II to uczciwa cena.Nowego taniej niż 6700 nie znalazłem w dobrym sklepie.A to że leżą, rynek się przesycił masz 7d , 5d mk II i mk III , 6d , jedynki i tysiaczki.Zbyt wiele tego a marketingowa pogoń za nowością zaczyna być śmieszna.
-
Matsil właśnie chyba tak zrobię :) Tym bardziej że w tej chwili Nikon'a D600 można spokojnie dorwać już za 6100/6300zł
Wyszło na to że 5dmk2 sprzedawany jako używany w cenie 5.000 (-/+200zł) w proporcji starej ceny nowych (za tyle ile kiedyś ktoś kupował) 8.000tyś to dobra cena. Dla sprzedającego, dla kupującego już nie, ponieważ ...w proporcji obecnych cen sklepowych 6600/6700zł - 5.000zł (-/+200zł) za używany to mało zachęcająca cena :)
Nic dziwnego że cena używanych 5dmk2 drastycznie spada, przypomnijcie sobie ile kosztował 5dmk1 a teraz używane body 5mk1 można dostać za 1999zł. To jest naturalne zjawisko, z każdym dniem używany sprzęt traci na swojej wartości ... :)
Dziś wystawisz za 5.5tyś nikt się nie zainteresuje nie sprzedasz, za 2miesiące wystawisz za 5tyś. też nikt się nie zainteresuje, za pół rok wystawisz za 4.5tyś też będą mieli gdzieś tą aukcje, za rok wyjdzie nowa SIGMA napalisz się i sprzedasz body za 3.500zł żeby sigmaluxa kupić i mieć nowość ... :) a później wyjdzie kolejne nowe body i 5mk2 używane będzie warte tyle co teraz 5dmk1 :)
Mało to ma wspólnego z dotacjami i wysypem sprzętu, to jest naturalne zjawisko...
wg. mnie za szybko nowości wychodzą, i używany sprzęt traci błyskawicznie na wartości... Bo każdy chcę mieć coś nowego :)
-
Kurczeblade poniosło Cię trochę. Też bym chciał kupić drugiego 5dmkII i wiem, że trzeba dać za niego ponad 4k minimum. Zobacz, ze 5D classic trzyma stałą cenę w okolicy 3tyś od dłuższego czasu a te po 2k to są 10 letnie body z wymienioną migawką albo gigantycznym przebiegiem.
5D mkII to nadal świetny aparat oferujący wysokiej jakości obrazek i mało kto używa go do pracy innej niż zarobkowa. Za 2-3 lata te body może będzie kosztowało tyle co classic ale zaufaj mi, że nikt ich nie będzie trzymał w szafie i sprzedawał z przebiegiem po 20-30k lecz jako body, które zarobiły na siebie i na jego właściciela.
Wydaje mi się, że od Maja ceny używek znowu polecą do góry i standardowo po sezonie zaczną spadać jednak nie do takiego poziomu jak classic.
-
Cytat:
Zobacz, ze 5D classic trzyma stałą cenę w okolicy 3tyś od dłuższego czasu
Chyba te po 3tyś to wybryki natury, przy których również nikt nie ma pewności i gwarancji która to migawka. Te 3tyś. to jedna aukcja na kilkanaście znacznie tańszych i atrakcyjniejszych ofert... :)
Canon EOS 5D mk I pełna klatka gratis EF 50mm 1.8 (3056469323) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 1999zł - zadbany, dobry przebieg 88tyś jak na ten aparat i jeszcze w gratisie dostaniesz 50 1.8 - jest wiele podobnych aukcji 5d classica w tej cenie na allegro.
Tak czy siak, zamierzam przeprowadzić się z APS-C na FF , obiektywów do FF nie mam, więc wszystko pójdzie pod młotek z APS-C a na FF zacznę od nowa... Wcześniej myślałem o używanym 5Dmk2, później zobaczyłem cenę nowego 5dmk2 i stwierdziłem że lepiej kupić nowego w sklepie i z gwarancją itp. Analizowałem też 6D, przez moment zaczarowany systemem C zapomniałem o Nikonie, i D600 który obecnie można spokojnie nabyć za 6100/6300 :)
Także w kwietniu zawita u mnie N :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Wyszło na to że 5dmk2 sprzedawany jako używany w cenie 5.000 (-/+200zł) w proporcji starej ceny nowych (za tyle ile kiedyś ktoś kupował) 8.000tyś to dobra cena. Dla sprzedającego, dla kupującego już nie, ponieważ ...w proporcji obecnych cen sklepowych 6600/6700zł - 5.000zł (-/+200zł) za używany to mało zachęcająca cena
Znam osobę, która ma 5D II z przebiegiem około 5000 klatek, aparat widział tylko kilka sesji, stan jak nowy, może wystawić F VAT, myślisz, że powinna sprzedać za 5200zł? i odliczyć od tego 23%, popatrz ile zostanie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Znam osobę, która ma 5D II z przebiegiem około 5000 klatek, aparat widział tylko kilka sesji, stan jak nowy, może wystawić F VAT, myślisz, że powinna sprzedać za 5200zł? i odliczyć od tego 23%, popatrz ile zostanie ;)
Tak, mój znajomy ma znajomego ... :)
zacznijmy od tego, a chcę sprzedać ?
Jak tak, to niech nawet wystawi za 6,5tysiąca, a to już ciężka bajka, czy znajdzie się chętna osoba, która ma możliwość rozliczenia się i zainteresuje się bardziej kupnem jego aparatu, czy będzie bardziej chciał dopłacić 200zł do nowego w sklepie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ciapland
Zajeżdzonego od weselnika w życiu bym nie kupił nawet jakby był za 3 k wolałbym wychuchane MK I, a by dokładać 5 k do MK III też sensu zbytnio nie widzę
Tak czytam i troche się dziwię. Piszesz, że MkII od weselnika a MkI wychuchane kupisz, hmm. Mi się wydaje, że raczej odwrotnie będzie łatwiej znaleźć, ale co ja tam wiem.
Osobiście widzę różnice w obrazku pomiędzy MkI, MkII i MkIII i nie żałowałem ani chwili kasy którą wydałem na ten ostatni. Nie tylko pod względem samego obrazka, ale też o wiele większej funkcjonalności. Kwestia czego oczekujesz...
kurczeblade ja bym się jednak nad tym nikonem zastanowił przez chwilę. Body D600 rzeczywiście jak na stan dzisiejszy kupisz sporo taniej niż canona 6D, ale szkiełka nikonowskie są już wyraźnie droższe. W dłuższej perspektywie wyjdzie sporo drożej. A cena 6D za chwilę się ustatkuje, może nie osiągnie 6k pln, ale będzie spadać na pewno. Jak chcesz kolekcjonować szkła pod FF, to czeka Cię długa i nie tania droga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
kurczeblade ja bym się jednak nad tym nikonem zastanowił przez chwilę. Body D600 rzeczywiście jak na stan dzisiejszy kupisz sporo taniej niż canona 6D, ale szkiełka nikonowskie są już wyraźnie droższe.
Nie generalizuj. Np. 24-70 jest w Canonie wyraźnie droższe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Bo ten czerwony pasek sporo kosztuje ;) w N jest tylko złoty...
-
Koszty kosztami, ale nie ma co ukrywać... w konsekwencji i tak nie uzyska się jednakowych kolorów.
Nikon daje więcej w korpusach, ale ja zostanę w Canonie właśnie ze względu na kolorystykę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Masz na myśli aktualne 24-70 II, ale poprzednie było wyraźnie tańsze. I niestety tak jest w większości szkiełek.
Niestety nowe szkła canona już są ok. 1,5 raza droższe od poprzedników i obawiam się, że ten trend się utrzyma. A tak liczyłem na 35L II w dobrej cenie, doczekać się nie mogę ;).
I to co pisze michael_key, kolory, choć przy 5DIII nie ma co narzekać, bo wreszcie body można porównać z D800.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
"Przy sprzedaży na życzenie wystawiam fakture VAT na pełną wartość." - to mogło zdecydować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
"Przy sprzedaży na życzenie wystawiam fakture VAT na pełną wartość." - to mogło zdecydować.
Pewnie to, bo w obserwowanych zakończonych aukcjach mam kilka takich, nawet z cenami niżej, i nic nie poszło, a widzę że te same aukcje powielają się znów :)
Z resztą kilka stron wcześniej pokazałem prt/screena wszystkich zakończonych aukcji, które mnie zainteresowały "obserwowane" sporo się tego tam nazbierało , o mniejszych dużo niższych cenach i nie sprzedawały się, później widywałem powielanie tych samych aukcji i wciąż brak zainteresowania :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
W ten sam dzień zakończyła się ta aukcja, identyczny stan: http://www.allegro.pl/canon-5d-mark-...062692846.html - zero zainteresowania
-
Jakie zero zainteresowania? Sprzedający zakończył aukcję bo "sprzęt uległ uszkodzeniu"
-
Z resztą co ja będę mówił... Do 5tyś za ten aparat w stanie używanym jest maks (Chyba że ktoś świeżutkiego kupił, ma fakture, ma gwarancje itp. praktycznie stan sklepowy- to może wtedy sobie cenę zawyżać) - do tego za 5tysięcy, dobrze jak jest przebieg do maksymalnie 30tyś klapnięć, stan nienaruszony, i krótka gwarancja od sprzedającego na okres rozruchowy... - plusem dużym w takiej cenie też jest możliwość wystawienia faktury... W innym przypadku, większy przebieg, brak faktury itp. to w okolicach 4.000-4.800 w zależności od przebiegu:)
Dla mnie używany to używany, lata robią swoje, przebieg można przy sprzedawaniu oszukać, można jechać na drugiej migawce... nawet wcisnąć aparat 4letni z drugą migawką mówiąc że ma mały przebieg... :)
Mnie to już nie dotyczy w sumie bo jestem 2kroki przed Nikonem ...
ale jeszcze raz przedstawiam moje obserwowane aukcje( które się powielały, wystawiały po kilka razy bez sukcesu)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
...Dla mnie używany to używany, lata robią swoje, przebieg można przy sprzedawaniu oszukać, można jechać na drugiej migawce... nawet wcisnąć aparat 4letni z drugą migawką mówiąc że ma mały przebieg... :)
Mnie to już nie dotyczy w sumie bo jestem 2kroki przed Nikonem ...
A Nikon jakis niezniszczalny?
-
Hmm, a co powiecie na to: 5dmk2 nowy, nieużywany, gwarancja 2lata za 2 225 zł
Dzisiaj na allegro pojawiła się nowa 5-tka:
Canon 5D Mark II BODY ! Nowy z gwarancją. (3076644164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Odrazu napisałem meila do właścicielki, m.in zapytałem:
"Bierze Pani pod uwagę jakąś konkretną cene, czy tylko licytacja ? "
na momencie uzyskałem odpowiedź:
"Tak, w Media Markt
Tak. (jako odpowiedzi na wczesniejsze pytania, czy aparat z polskiej dystrybucji i gwarancja canon polska)
2200zł+ew. wysylka.
Moge zmienic cene na 2200 licytacji , Pan podbije, ja zakoncze. Wysylka czy odbior?
"
Nie zdążyłem odpisać, odświeżyłem aukcje a tam licytacja zakończona z rezultatem 2 225 zł
Canon 5D Mark II BODY ! Nowy z gwarancją. (3076644164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
nice :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Albo wałek (sprzęt kradziony?), albo ktoś kompletnie nieświadomy co sprzedaje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Albo wałek (sprzęt kradziony?), albo ktoś kompletnie nieświadomy co sprzedaje.
Właśnie nie mogę tego rozgryźć.
Jesli sprzęt byłby kradziony ze sklepu to raczej nie powinien mieć podbitej gwarancji. Z drugiej strony w aż taką niewiedzę sprzedającego również nie chce mi się wierzyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Dzisiaj na allegro pojawiła się nowa 5-tka:
Odrazu napisałem meila do właścicielki, m.in zapytałem:
"Bierze Pani pod uwagę jakąś konkretną cene, czy tylko licytacja ? "
na momencie uzyskałem odpowiedź:
"
Tak, w Media Markt
Tak. (jako odpowiedzi na wczesniejsze pytania, czy aparat z polskiej dystrybucji i gwarancja canon polska)
2200zł+ew. wysylka.
Moge zmienic cene na 2200 licytacji , Pan podbije, ja zakoncze. Wysylka czy odbior?
"
Nie zdążyłem odpisać, odświeżyłem aukcje a tam licytacja zakończona z rezultatem 2 225 zł
nice :)
jak się pojawi pozytywny komentarz do tej aukcji to dopiero będzie "nice :-) " - na razie bym tego tak nie oceniał ..... :-)
pozdrawiam
Paweł
-
Wygląda na to, że nastąpiło cudowne rozmnożenie. Zdjęcia nawet podobne do tego co wygrał Żwirek.
Body Canon EOS 5D mark II NOWY. 24MS GWARANCJI ! (3077477003) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Tylko gwarancja o 1 dzień krótsza :( do 02.03.2015...
No nic, tylko kupować, zwłaszcza, że "Aparat wysyłam dowolnym kurierem lub oddaje w przypadku odbioru osobistego" hy hy!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
Ożesz...więc jasne, że to jakiś wałek, ale chyba nadal nie rozumiem zasady działania, skoro sprzedawca bierze pod uwagę odbiór osobisty.
-
-
Czy ja wiem czy tanio? Z takim przebiegiem??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Czy ja wiem czy tanio? Z takim przebiegiem??
Warto mieć w zapasie około 1000zł na wymianę migawki, być może 200-300zł na zajechany spust migawki - który często lubi się psuć, brudzić (chyba że ktoś lubi przelewać izopropanol przez body) w każdy razie, bardzo bardzo dłuuugi żywot miał ten aparat :D
-
No właśnie. Więc jak do tej ceny doliczymy powyższą rezerwę na serwis to robi się cena mało używanego body. Ja bym wolał właśnie takie rozwiązanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
No właśnie. Więc jak do tej ceny doliczymy powyższą rezerwę na serwis to robi się cena mało używanego body. Ja bym wolał właśnie takie rozwiązanie.
... i ciągle ten stres, że jest podwyższone ryzyko zepsucia się migawki :)
Obiektywy spokojnie kupowałem używane, nie wiem czemu ale ciężej mam z body raczej ...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
A Nikon jakis niezniszczalny?
Nie, d600 ponoć już od nowości rozpada się na kawałeczki od wewnątrz, które sypią się na matryce :):))
Ale miałem okazje bawić się Nikonem d600 i 24-70 2.8 i jestem zakochany w tym zestawie, szczególnie w pracy AF - zawszę pierdziałem że mi tylko wystarczy środkowy punkt AF ze względu na przyzwyczajenie. Ale po przebadaniu dokładnie innego sprzętu, stwierdziłem że sam się okłamywałem - rozpływałem się gdy d600 i 24-70 cichutko,szybko i celnie ostrzył "wszystkimi" bocznymi punktami w przeróżnych warunkach. Niestety na 5dmk3 nie brak kaski :)
Startuje dopiero w świat FF i D600 oferuję mi dużo więcej niż 6D i dużo więcej niż 5dmk2 gdzie za używane kilkuletnie body "w dobrym stanie" trzeba zapłacić około 5.000zł - Nikon D600, nówka ze sklepu 6.200zł do tego dokładam używanego Nikkora 24-70 2.8 za 4.000-4500zł i mam świetny zestaw za atrakcyjną cenę.
Co do "paprochów" wole mieć świadomość o nich, niż w używanym 5dmk2 nie mieć świadomości co się z nim wcześniej działo i co się może stać.
Swoją drogą, D600 egzemplarz który testowałem, jest mojego dobrego znajomego, który zrobił tym aparatem około 30tyś zdjęć i matrycę ma czystą jak łza, twierdzi że od początku nie miał takich problemów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
... zawszę pierdziałem że mi tylko wystarczy...
Co robiłeś? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Co robiłeś? :)
zrzędziłem :D takie pierdu pierdu... akceptowanie tego, czego się nie ma, a u konkurencji jest od dawien dawna :)
W sumie podobnie, jak teraz z posiadaczami nowego 6D :)