-
Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Ciekawy test. Rozmycie 35L jest równie beznadziejne, jak 35/2. Nowe 35/2 IS to przy tym wręcz perła :D Tak, wiem, przyznam uczciwie, że gdybym zapłacił 6.5 klocka za 35L, to też bym piał o jego cudowności, bo co by mi pozostało :D
-
Canon 35mm f/2 IS Review
Zielono fioletowa perła. :) Ale IS działa ładnie. Chociaż dziwi mnie nagłe przejście ze 100% do 16%. Bez IS było to jakoś bardziej stopniowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Ciekawy test. Rozmycie 35L jest równie beznadziejne, jak 35/2. Nowe 35/2 IS to przy tym wręcz perła :D Tak, wiem, przyznam uczciwie, że gdybym zapłacił 6.5 klocka za 35L, to też bym piał o jego cudowności, bo co by mi pozostało :D
Moim zdaniem wcale nie jest beznadziejne. W cale nikt tu z "piejących " co posiada 35L nie wychwala jego cudowności tylko ma malutka przewagę nad tymi co ciągle o niej marzą, praktykę..
-
Canon po części jednak sprzedaje powietrze. Jak w audiofilskim sprzęcie. Tyle, że w obiektywie sporo rzeczy można zmierzyć. Aczkolwiek ocena bokeh i pracy AF są względne. W droższych obiektywach brzydki bokeh i niepewny AF wcale nie są wadą dyskwalifikującą przy zakupie, a po prostu cechą produktu. Bo dane szkło i tak trzeba mieć. :) Generalnie fotografowie i audiofile są ze sobą często bardzo blisko spokrewnieni. Ciekawe czy jest zbiór wspólny? :)
BTW to do tej pory nie było alternatywy dla 35 L. Teraz to się trzeba będzie nawychwalać. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Canon po części jednak sprzedaje powietrze. Jak w audiofilskim sprzęcie. Tyle, że w obiektywie sporo rzeczy można zmierzyć. Aczkolwiek ocena bokeh i pracy AF są względne. W droższych obiektywach brzydki bokeh i niepewny AF wcale nie są wadą dyskwalifikującą przy zakupie, a po prostu cechą produktu. Bo dane szkło i tak trzeba mieć. :) Generalnie fotografowie i audiofile są ze sobą często bardzo blisko spokrewnieni. Ciekawe czy jest zbiór wspólny? :)
BTW to do tej pory nie było alternatywy dla 35 L. Teraz to się trzeba będzie nawychwalać. :)
Nie będzie trzeba nic wychwalać. Ci co na niej pracują mają zdanie jakie maja. Nie musza naprawdę nikomu nic udowadniać czy prowadzić wojenki o wyższości jednej nad drugą.
A co do Sigmy super że jest alternatywa. Jeśli ktoś uważa że warto kupić zamiast 35L to do sklepu...
-
Tylko jej jeszcze nigdzie nie ma.
-
Dzihadowcom Sigmy to nie przeszkadza, bo przeciez wiadomo ze jest najlepsza na swiecie... nawet jak jej nie ma w sklepach ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Dzihadowcom Sigmy to nie przeszkadza, bo przeciez wiadomo ze jest najlepsza na swiecie... nawet jak jej nie ma w sklepach ;)
Czyli jest mityczna:P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gregolius
Moim zdaniem wcale nie jest beznadziejne. W cale nikt tu z "piejących " co posiada 35L nie wychwala jego cudowności tylko ma malutka przewagę nad tymi co ciągle o niej marzą, praktykę..
35L pozbyłem się po 2 miesiącach i ciężko mi sobie wyobrazić jak można marzyć o tym obiektywie. Nie podobały mi się gigantyczne aberracje, obleśny bokeh, beczka, winieta i słabe kolory przy f/1.4. Optycznie ten obiektyw jest na poziomie C50/1.4 ale za AF i obudowę z czerwonym kółkiem trzeba dopłacić 5K.
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Tylko jej jeszcze nigdzie nie ma.
Nie "jeszcze" tylko "już". Pierwszą dostawę dystrybutor Sigmy sprzedał jeszcze przed końcem roku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
35L pozbyłem się po 2 miesiącach i ciężko mi sobie wyobrazić jak można marzyć o tym obiektywie. Nie podobały mi się gigantyczne aberracje, obleśny bokeh, beczka, winieta i słabe kolory przy f/1.4. Optycznie ten obiektyw jest na poziomie C50/1.4 ale za AF i obudowę z czerwonym kółkiem trzeba dopłacić 5K.
Nie "jeszcze" tylko "już". Pierwszą dostawę dystrybutor Sigmy sprzedał jeszcze przed końcem roku.
A widzisz wielu o niej marzy. I wielu jej nie sprzedaje po 2 miesiącach:).
No ale teraz już mamy idealną Sigmę więc po co sobie zawracać gitary tym gniotem jakim jest 35L.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
w sklepach nie ma , a u mnie już jest 8-)
-
-
czyli jesteś niezadowolony z sigmy i wolisz 35L?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
35L pozbyłem się po 2 miesiącach i ciężko mi sobie wyobrazić jak można marzyć o tym obiektywie.
Bo pewnie nigdy nie miałeś 35/2 ;-)
-
w niekórych systemach 35/2 jest cudowne (minolta) :)
-
Ja tam "zaryzykowałem" i właśnie zamówiłem sztukę. Podobno ma być dostawa na początku tygodnia, zobaczymy czy szybko wrócę do 35 L i czy w ogóle wrócę :)
-
Jeśli będziesz miał czas podziel się wrażeniami :)
-
Ok, dołączam do grupy szczęśliwych posiadaczy. Właśnie zapiąłem do C52 i na pierwszy rzut oka nie wskazuje żadnych złych tendencji. Prędkość AF oceniłbym na porównywalną z C50 1.4. Ostrość na 1.4 jest:) Uff Mam nadzieję, że było warto. :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
takisefotograf
kupiłeś z nowej dostawy?
Bladego pojęcia nie mam, pojawił się w sklepie i natychmiast zamówiłem. Wcześniej w innym zarezerwowałem, ale jednak nie wywiązali się z terminów i odpuściłem. Choć każdy ze sprzedawców uważał, że maksymalnie pod koniec tego tygodnia będą dostępne.
Nie wymieniam nazw sklepów, bo znowu dostanę burę :oops: Ewentualne pyt. na priv :)
-
Kupilem. Puki co jestem zadowolony. Zobaczymy jak plastyczne bedzie w boju :)
-
Michaś, widzę że masz C50 1,4 i jak ma się sigma do niego. Planowałem sprzedać i dołożyć bo 50 na FF trochę za ciasno w pomieszczeniach. Czy warto robić taką zamianę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Michaś, widzę że masz C50 1,4 i jak ma się sigma do niego. Planowałem sprzedać i dołożyć bo 50 na FF trochę za ciasno w pomieszczeniach. Czy warto robić taką zamianę?
50-tki zawsze szkoda ;) co do pomieszczeń - sam sobie odpowiedziałeś. Poza tym obiektyw jest znacznie lepiej zbudowany i co bardzo istotne - dużo ostrzejszy. Spokojnie używasz na 1.4 i masz ostro. Nie wiem jaką masz 50 (słyszałem, o różnicach w poszczególnych sztukach), ale tak ostro jak w 35 na 1.4, w 50 jest około 1.8-2.0. Choć podkreślam, że jest to moja opinia i dotyczy tylko moich egzemplarzy wymienionych obiektywów :)
W moim przypadku, s35 kalibrowałem na -2. 50 jest +8. Słyszałem o problemach z sigmą i af, ja takowych nie uświadczyłem, poza wspomnianą kalibracją. Moim zdaniem sigma jest lepsza optycznie i mechanicznie. Ogniskowa - kwestia gustu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
nie wiem teraz, co w nowym 35L poza uszczelnieniami, IS i w miare rozsadna cena (max 5000 pln)
Nie powiem, wypowiedź zasługująca na jedną z dwóch nagród:
1) Dowcip roku
2) Naiwniak roku
;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawko
Nie liczyłbym iż Kuba zdradzi miejsce zrobienia zdjęcia.
Niestety również Kuba to sprytny chłopak i profilaktycznie nie włączył GPS-a w 6D :D (lub ACDSee nie umie odczytać danych ;) )
Cytat:
Zamieszczone przez
Gregolius
Niestety takie forum. Najlepsi są w tym temacie użytkownicy, którzy wychwalają opisywaną Sigmę jedynie na podstawie testów w necie i również na tej samej podstawie wyśmiewają użytkowników 35L od "zaślepionych Talibów i wyznawców Canona" :)
Coś jak wojna Mac vs PC lub iOS vs Android tylko na gruncie fotograficznym ;)
Jednakże tabelki i tablice, sobie, życie sobie.
Teraz żeby nie było, że Wyśmiewam Sigmę i to tylko dlatego, że to Sigma.
Obserwuję wypowiedzi o tym szkle praktycznie zaraz po jego "premierze".
Czekam na test dużej ilości sztuk kolesi z LensRentals - bo wyniki porównawcze z próbek kilkunastu-kilkudziesięciu-kilkuset egzemplarzy zawsze są najbardziej wiarygodne.
Niestety nadal pozbawione najważniejszego - empirycznych doznań zebranych podczas normalnego, rzeczywistego użytkowania.
Jednakże 35/1.4 Sigmy wygląda na razie świetnie i mega kusząco.
Czekam na 35L mkII- co Canon zaoferuje i za ile - choć tutaj cudów się nie spodziewam. Czyli będzie lepiej, ale drogo. Pytanie na ile lepiej i jak drogo ;)
Dopuszczam opcję, że trzeba będzie przełamać pewną niechęć do szkieł innych marek (wywołaną empirycznymi doświadczeniami, nie testami w necie i wypowiedziami na forum ;) ) i kto wie, może za jakiś czas Sigma zastąpi 35L będące moim podstawowym szkłem.
-
Właśnie dziś dostałem szkiełko :) Bez rozwodzenia się na za i przeciw powiem, że to najlepiej zaoszczędzone 2 tys. zł :):) Dodam że używałem przez prawie 3 lata 35 1,4 L :twisted:
-
Czyli chyba 28/1,8 pójdzie pod młotek...:)
Testował ktoś już Af w warunkach " weselnych"?
-
W najnowszym magazynie FOTO-VIDEO ukazała się mini recenzja - mini test tej sigmy i co by nie mówić to również są pod jej ogromnym wrażeniem i piszą bez ogródek że swojego największego rywala robi na szaro i to bardzo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Goomis
Nie powiem, wypowiedź zasługująca na jedną z dwóch nagród:
1) Dowcip roku
2) Naiwniak roku
;)
uuuuuuu, wybacz brachu.
widocznie wiesz cos wiecej niz ja.. ;]
jakis argument? ;)
*edit*
tylko blagam, bez rewelacji typu, ze uzywasz 35L od powiedzmy 2 lat i wiesz co potrafi wzgledem sigmy 35/1.4 ktorej na oczy nie widziales, jednak naplywajace z kazdej strony pochwaly, pozytywne opinie i wrazenia z uzytkowania, poparte rzetelnymi danymi z testow to swiatowy spisek, zeby oszukac nasza populacje :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
uuuuuuu, wybacz brachu.
widocznie wiesz cos wiecej niz ja.. ;]
jakis argument? ;)
*edit*
tylko blagam, bez rewelacji typu, ze uzywasz 35L od powiedzmy 2 lat i wiesz co potrafi wzgledem sigmy 35/1.4 ktorej na oczy nie widziales, jednak naplywajace z kazdej strony pochwaly, pozytywne opinie i wrazenia z uzytkowania, poparte rzetelnymi danymi z testow to swiatowy spisek, zeby oszukac nasza populacje :p
Tyczyło się to tego iż chciałbyś 35L mk II z IS za 5tys. zł
Widzę, że również nie przeczytałeś reszty z tego co napisałem, bo byś wiedział jakie jest moje osobiste stanowisko.
Polecam spuszczenie klapek z oczu :)
-
O czym właściwie jest ta dyskusja ? Chyba o kamuflowanych frustracjach, braku możliwości realizacji potrzeb i nieleczonych chorobach psychicznych ale już nie o obiektywie.
-
Gdzie jest przycisk Lubie to/Nie lubię tego ?:mrgreen:
Lepsze było i będzie wrogiem dobrego. A nie dla każdego 35L (czy S 35) jest szczytem marzeń i powodem do bicia piany i obrzucania się dziwnymi argumentami.
Póki co ledwo parę osób z forum posiada ww szkło, a użytkowników "rozważających" kwestie AF i bokeh ze 20-30? 14 stron. Sigma jaka jest każdy widzi, na zdjęciach w necie widzi, obudowę. Najwięcej mają do powiedzenia Ci co nie mają sigmy...
Mój postulat: zamknąć czasowo wątek (przydało by się także ten o 6d i pokrewne tratujące o nim) do czasu co najmniej 2 nowych dostaw do Sigma Polska :-D
Pozdr.
-
Połowę wątków trzeba by zamknąć, teoretyków marzycieli tu nie brak:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Testował ktoś już Af w warunkach " weselnych"?
Za tydzien w sobote zobaczymy ile wart AF :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gregolius
Połowę wątków trzeba by zamknąć, teoretyków marzycieli tu nie brak:)
A może wystarczy pisać na temat i nic nie trzeba będzie zamykać 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekW
Właśnie dziś dostałem szkiełko :) Bez rozwodzenia się na za i przeciw powiem, że to najlepiej zaoszczędzone 2 tys. zł :):) Dodam że używałem przez prawie 3 lata 35 1,4 L :twisted:
Wojtku, dzięki za informację :)
Już wiesz, że masz mnie na karku ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Pytanie troche nie w temacie, ale czy moze orientuje sie ktoś co to za statyw jest w podanym linku?
-
Wie ktoś coś o Sigma Usb Dock? Jest to dostępne już? Wiadomo cenę?
Sigma widzę, że wypuszcza coraz lepsze produkty. Szkoda ze ten dock bedzie działał tylkoz tą 35tka i nowymi szklami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
svierq
Sigma widzę, że wypuszcza coraz lepsze produkty
I coraz lepsze do nich protezy :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
svierq
Za tydzien w sobote zobaczymy ile wart AF :)
Czekam z niecierpliwością ;) Żeby Af był lepszy niż w 50/1.4 którego mam i jakoś się wyrabia w większości to będzie mega :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
...jednak naplywajace z kazdej strony pochwaly, pozytywne opinie i wrazenia z uzytkowania, poparte rzetelnymi danymi z testow to swiatowy spisek, zeby oszukac nasza populacje
To bardzo prawdopodobne.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
To bardzo prawdopodobne.
Ja tam niewierny Tomasz jestem i uwierzę dopiero wtedy, kiedy takie same opinie będą napływały od właścicieli tego obiektywu użytkujących go >1 roku.
Nie neofitów podjaranych nową zabawką.
W każdym razie trzymam kciuki.
-
Cichy można jakiegoś rawa gdzie jest aberracja - chcę zobaczyć jak daje sobie radę DPP z podmianką jako 35L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ja tam niewierny Tomasz jestem i uwierzę dopiero wtedy, kiedy takie same opinie będą napływały od właścicieli tego obiektywu użytkujących go >1 roku.
Nie neofitów podjaranych nową zabawką.
W każdym razie trzymam kciuki.
Posiadam 50tke Sigmy od przeszło 2 lat i nic jej nie dolega, nie trzeszczy, nie lata brak luzów więc w nowej Sigmie zapewne jest lepiej z racji nowej konstrukcji :)
Więcej wiary
-
TUTAJ jest bardzo dużo zdjęć z sigmy 35tki. Prezętuje sie fajnie. A ja Wciąż czekam na odrobinę słońca :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Goomis
Pytanie na ile lepiej i jak drogo ;)
Szacuję na przedział 7-8 tyściaków 8-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
svierq
TUTAJ jest bardzo dużo zdjęć z sigmy 35tki. Prezętuje sie fajnie. A ja Wciąż czekam na odrobinę słońca :/
Na Pixel Peeper też jest pięknie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Nu, szczególnie tutaj:
http://farm9.staticflickr.com/8474/8...0c32fc99_o.jpg
Mam nadzieję, że to wypadek przy pracy, nie norma...
-
-
Ja myślę że można zamknąć już temat spokojnie 8-) Przecież obiektyw tańszy o 2 tysiące zł. nie może być lepszy, większość zdjęć w necie to manipulacja, pewnie tylko te przestrzelone są prawdziwe. Król jest jeden i niech tak zostanie dla spokoju tych którzy wydali te ciężko zarobione pieniądze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekW
Ja myślę że można zamknąć już temat spokojnie 8-) Przecież obiektyw tańszy o 2 tysiące zł. nie może być lepszy, większość zdjęć w necie to manipulacja, pewnie tylko te przestrzelone są prawdziwe. Król jest jeden i niech tak zostanie dla spokoju tych którzy wydali te ciężko zarobione pieniądze.
Wiesz, nie chodzi tylko o różnicę w cenie.
Sigma przez wiele lat przyzwyczajała nas (szczególnie canonierów) do nieprzewidywalnego AF.
Trudno dziwić się że sporo ludzi podchodzi do jej produktów jak do jeża.
Ja Sigmie kibicuję, ale nie ufam.