-
Odp: Canon EF 24-70 f/4L IS USM, Canon EF 35 f/2 IS USM - nowe szkła
Sigma USA announces $899 price for 35mm F1.4 DG HSM prime lens: Digital Photography Review
Cytat:
It will have an estimated street price of $899, making it significantly less expensive than the big-brand competition.
Sigma UK, meanwhile, has announced an SRP of L799.99.
-
Cytat:
szkła Canona "odpychają" ceną .... chyba nie tylko mnie
Mnie to 24 i 28 F2.8 odpycha winietą i ciemnicą. Nie wiem po co robić stałkę 2.8. Zwłaszcza za połowę ceny ZOOM 24-70 MK1. Heh. 35 F2.0 jest w końcu jaśniejsze przynajmniej. Zobaczymy jak będzie z optyką. Ale ceną to ono nie zachęca. Już zbliża się do używanej 35 L. A jednak L jest ładniej zbudowana. W ogóle to są chyba jednak szkła do filmowania i nie ma co ich rozważać do zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Samsung zyskuje kosztem Panasa i Sony głównie
Bo sprzedaje bezlusterkowce? A Canon ich nie sprzedaje, a za to sprzedaje mniej lustrzanek, więc i kosztem Canona także.
Ale nawet jeśli przyjąć, że to rzeczywiście kosztem Sony i Panasonica, to jutro może kosztem Canona, a jak nie Samsung to kto inny ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak słusznie zauważył kolega wyżej nie ma w tym nic kontorowersyjngo, bo ......... po prostu mylisz się na całej linii :lol:.
I błagam nie ucz Canona marketingu bo jak pokazują wyniki finansowe są jedną z bardzo nielicznych firm w branży utrzymującą się na plusie.
Strategia, która sprawdzała się do tej pory nie musi dalej działać pożyjemy zobaczymy. Ja stawiam, że to oczywiście bardzo przemyślana strategia, ale też bardzo zachowawcza, co też w przypadku takiej dominacji jaką ma Canon jest zrozumiałe. Natomiast w pewnym momencie może być za późno, bo takich gigantów cechuje duża inercja ... EOS prędzej czy później (chyba jednak prędzej) stanie się systemem wyłącznie dla profesjonalistów, czy Canon zdąży zacząć rozdawać karty na rynku bezlusterkowców (czy czegokolwiek innego co wyprze SLRy)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Bo sprzedaje bezlusterkowce? A Canon ich nie sprzedaje, a za to sprzedaje mniej lustrzanek, więc i kosztem Canona także.
Ale nawet jeśli przyjąć, że to rzeczywiście kosztem Sony i Panasonica, to jutro może kosztem Canona, a jak nie Samsung to kto inny ...
Strategia, która sprawdzała się do tej pory nie musi dalej działać pożyjemy zobaczymy. Ja stawiam, że to oczywiście bardzo przemyślana strategia, ale też bardzo zachowawcza, co też w przypadku takiej dominacji jaką ma Canon jest zrozumiałe. Natomiast w pewnym momencie może być za późno, bo takich gigantów cechuje duża inercja ... EOS prędzej czy później (chyba jednak prędzej) stanie się systemem wyłącznie dla profesjonalistów, czy Canon zdąży zacząć rozdawać karty na rynku bezlusterkowców (czy czegokolwiek innego co wyprze SLRy)?
EOS stanie się systemem dla profesjonalistów - reszta będzie miała Galaxy S VI .... pewnie samsunga :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucky Luck
No ... coś mi się obiło o uszy :) Zobacz wyniki finansowe np. Samsunga :) Co ich kryzys nie dotyczy ?
A może kryzys jest tylko w branży foto ?
A może Samsung nie żyje z foto tylko z telefonów, a foto to u ich kompletny margines? Jak już zobaczysz na telewizory to jest bardzo nieróżowo.
Nie wiem czy w foto jest kryzys czy nie ale jak się porównuje wyniki firm z branży to Canon mimo spadków wypada całkiem nieźle dlatego pisanie, że mają złą strategię czy że ich marketing leży jakoś mi się kłóci z powyższym 8-). Szczególnie w kontekście przytaczanych "świetlanych sukcesów" firm które ledwo przędą jak Sony choćby.
Krótko mówiąc bawienie się tu domorosły marketing i strategiczne porady dla firm jest delikatnie mówiąc z góry skazane na niepowodzenie.
BTW: jeśli system EOS jak niektórzy tu przewidują stanie się systemem dla "pro" no to wysokie ceny szkieł są jak najbardziej logicznym posunięciem ;)
-
"BTW: jeśli system EOS jak niektórzy tu przewidują stanie się systemem dla "pro" no to wysokie ceny szkieł są jak najbardziej logicznym posunięciem ;)[/QUOTE]
Ogłoszenie z działu "Kupię" portalu Canon Board z 3 września 2017 roku.
" Zamienię mieszkanie 74m2 w atrakcyjnej lokalizacji, kompletnie umeblowane na Canona 24-70 f2,8 III IS " :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucky Luck
"BTW: jeśli system EOS jak niektórzy tu przewidują stanie się systemem dla "pro" no to wysokie ceny szkieł są jak najbardziej logicznym posunięciem ;)
Ogłoszenie z działu "Kupię" portalu Canon Board z 3 września 2017 roku.
" Zamienię mieszkanie 74m2 w atrakcyjnej lokalizacji, kompletnie umeblowane na Canona 24-70 f2,8 III IS " :)[/QUOTE]
Dobre :-)
-
Ta nowa 35 raczej nie bardzo do filmowania, bo ma malutkie pokrętło ostrości, co negatywnie odbija się na ergonomii filmowania. Po prostu czas tanich szkieł i aparatów semi pro / pro dobiega końca. Takie czasy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Bo sprzedaje bezlusterkowce?
Nie napisałem tego wprost, ale chodziło mi w tym przypadku o telewizory. Panasonic i Sony dostały w ostatnim okresie mocno po tyłku w tej działce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nie napisałem tego wprost, ale chodziło mi w tym przypadku o telewizory. Panasonic i Sony dostały w ostatnim okresie mocno po tyłku w tej działce.
Sony dostało po dupie także w dziale elektronicznej rozrywki przez kilka wpadek.
-
Canon IMO niezbyt się interesuje rynkiem np. polskim,czy europejskim.Kryzys i garstka ludzi ,konkurencja na różnym poziomie od Zeissa do firmy Bolek i Lolek.Szkoda czasu.
Pozycjonuje się pod gigantyczne rynki z olbrzymim potencjałem zakupowym.Brazylia,Indie ,Chiny ,Rosja, nowi specyficzni klienci :,Fantastycznie bogacąca się Mongolia ,Azerbejdżan jednym słowem Azja rulez.
Bogaci wygłodniali markowych gadżetów klienci.W liczbach nie setki tysięcy a setki milionów.
Wyrażne obniżenie wymagań kwalifikacyjnych dla użytkowników lustrzanek.
Niegłupio chłopaki kombinują.:mrgreen:
-
Wizja bez mała apokaliptyczna...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Canon IMO niezbyt się interesuje rynkiem np. polskim,czy europejskim.Kryzys i garstka ludzi
Przesadzasz. Europa to 0,5mld ludzi. Jasne, że są i takie kraje jak biedna Bułgaria, czy trochę mniej biedna Polska, czy też tylko trochę bogatsze niż Polska np. Grecja :D
ale jednak rynek bardzo duży.
P.S
No ale jak masz rację to siadam już teraz do kompa i robię Mongolską wersję Machinery :D
-
Skończcie wreszcie tę tematykę ekonomiczną i... niech ktoś w końcu założy przez wszystkich oczekiwany wątek C 35/1.4L czy 35/2.0 IS (czy S 35/1.4 czy staruszek C 35/2 jako opcja) :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Skończcie wreszcie tę tematykę ekonomiczną i... niech ktoś w końcu założy przez wszystkich oczekiwany wątek C 35/1.4 czy 35/2.0 IS (czy S 35/1.4 czy staruszek C 35/2 jako opcja) :mrgreen:
ej no... nie wyglupiajmy sie. ze niby po co?
przeciez juz ustalilismy, ze f/2 to nie f/1.4, a bez f/1.4 nie da sie robic kotleta, a jak nie kotlet, to vanitas vanitatum i inne do d* omnia ;) a Sigmofon to w ogole nie ostrzyi nie ma o czym mowic ;)
oczywiscie, watek zawieralby tak czy siak ze 20 stron bicia piany, ale ww konkluzja zostala by osiagnieta w okolicach 5-go postu, i merytorycznie wiecej nie zostaloby osiagniete... :(
-
Najważniejsze, że wybór staje się coraz większy. I to jest bardzo dobrze. A że przy okazji na forumach powstanie tysiące wątków co wybrać - może do tego czasu na C-B.info będzie już plugin ignorowania wątków :)
-
Ef 35/2 IS USM to bardzo fajna oferta szkła standardowego na aps-c. Przykładowo jak dla mnie w sam raz. Nie fotografuję czarnych kotów w piwnicy i 1.4 nie potrzebuję. Robię głównie landszafciki i IS ma dla mnie duże znaczenie. Niestety ta cena ................ nie dla mnie.
-
Cena ceną. Jest wysoka - niewiele poniżej Sigmy 35/1.4.
Ja bardziej się obawiam o jakość. Mamy już taniego kartofla C35/2. Co ja się nakombinowałem żeby się przymusić do zakupu tego precjoza i nie dałem rady.
Jak sobie pomyślę że może to być coś podobnego to kicha. Jak bokeh i praca pod światło nie będą ciekawe to samym IS-em sie obrazka nie zrobi. Kolory nie będą L-kowe to pewne, kontrast też niepewny bo do tego potrzebne są również powłoki L-kowe. Wykres MTF - znośny ale taki zwyczajny. Trzeba poczekać na pierwsze wrażenia userów.
-
U mnie 35-ka już kosztuje 800 funtów
Buy Canon 35mm f2 IS USM at CameraWorld
I w pięknym stylu 24-70 f4.....cena miażdży 1499 :)
Buy Canon 24-70mm f4 L IS USM at CameraWorld
-
3x 35mm od canona + 1x 35mm od sigmy ... i żadna się nie nadaje? Canon-board jak zwykle ma bardzo wysokie wymagania:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
3x 35mm od canona + 1x 35mm od sigmy ... i żadna się nie nadaje? Canon-board jak zwykle ma bardzo wysokie wymagania:D
Niezwykle trafne spostrzeżenie :lol:. Brawo :D.
-
Jednak żółtaczka dała radę popełnić 35/1.8DX za 700pln. Amen.
-
Re: Canon EF 24-70 f/4L IS USM, Canon EF 35 f/2 IS USM - nowe szkła
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Jednak żółtaczka dała radę popełnić 35/1.8DX za 700pln. Amen.
Oj tak ! Pamiętam jak kupiłem to szkiełko siedząc kiedyś w nikonie ,prawie że przyspawalem je do d300:)
Szkoda że canon nie potrafi zrobić czegoś fajnego z tej półki cenowej tylko albo L za 6k albo coś przeciętnego jakościowo za dużo więcej niż u konkurencji
Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk
-
Żółtaczka to szkło na cropa. I nie interesuje mnie, że dużo osób używa pod FF. Winieta na obrazka jest? Jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Żółtaczka to szkło na cropa. I nie interesuje mnie, że dużo osób używa pod FF. Winieta na obrazka jest? Jest.
auuu... czemu tak ekstremalnie?
ludzie 17-40 foca landszafty na 5D mkII, nie wybrzydzaja i sobie bardzo chwala format FF. a ten tu nagle wyskakuje z uwagami, ze jak winietuje i poza cropem APS-C tzw. rozdzielczosc optyczna nie istnieje - to ten lens nagle nie jest pod FF... dyc jest, no!
przemysl to sobie, prosze :)
-
akustyk, jak głupio to zabrzmi to np. na 16-35II winiety nie widzę. Tzn. widzę, zwłaszcza jak w LR kliknę korekcję, ale totalnie mi ona nie przeszkadza i rzadko ją korektuję. Ale jak kilka razy fotografowałem na zestawie D700+35/1.8 to czułem się jakbym robił zdjęcia przez dziurkę od klucza. Oczywiście nie zawsze, ale wystarczająco często, żeby skreślić ten obiektyw z listy zakupowej, gdybym się malował na żółto.
Więc skoro nawet ja widzę tą czarność, to Ty powinieneś być wieziony na intensywną z powodu wielkości tych winiet :D
Ale może problem leży w tym, ze on glownie winietuje na bliskie odleglosci ostrzenia zdaje sie, a nie na hiperfokalną. No ale mówimy o słoiku jako tako, a nie o pocztówkach ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Odkąd żyję to słyszę ten argument. Ktoś kojarzy świat nie z kryzysu?
Łatwe teorie mają zawsze dużo zwolenników.
Wydaje mi się, że ceny szkieł będą rosły, nie "bo pazerność", "bo nas doją" bo inne tego typu, a dlatego, że coraz mniej ludzi kupuje sprzęt z najwyższej półki. WIęc koszty jego produkcji wzrastają. Kiedyś, przed erą wtryskarek, wszystkie obiektywy miały metalowe konstrukcje i szklane soczewki. Dzisiaj tylko te najlepsze, czyli najrzadziej kupowane.
Dlatego ceny rosną. A że zbyt szybko do naszych oczekiwań, i zbyt to związane z tym, kto tak naprawde rozdaje karty na fotograficznym rynku profesjonalnym, to juz inna rzecz.
-
Re: Canon EF 24-70 f/4L IS USM, Canon EF 35 f/2 IS USM - nowe szkła
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Robię głównie landszafciki i IS ma dla mnie duże znaczenie. Niestety ta cena ................ nie dla mnie.
Zawsze myslalem ze w takiej fotografii bardziej przydaje sie statyw...
-
Cytat:
Wydaje mi się, że ceny szkieł będą rosły, nie "bo pazerność", "bo nas doją" bo inne tego typu, a dlatego, że coraz mniej ludzi kupuje sprzęt z najwyższej półki. WIęc koszty jego produkcji wzrastają. Kiedyś, przed erą wtryskarek, wszystkie obiektywy miały metalowe konstrukcje i szklane soczewki. Dzisiaj tylko te najlepsze, czyli najrzadziej kupowane.
Dlatego ceny rosną. A że zbyt szybko do naszych oczekiwań, i zbyt to związane z tym, kto tak naprawde rozdaje karty na fotograficznym rynku profesjonalnym, to juz inna rzecz.
Ilość osób kupujących nie wpływa na cenę kosztu produkcji (nie aż tak, bo faktycznie łatwiej produkować duże partie). I dziwne tłumaczenie, że nikt nie kupuje szkieł profesjonalnych, to sprzedawajmy szkła badziewne w cenie profesjonalnych. Mocno pokrętne. Ale pewnie tak faktycznie jest. Ludzie nie chcieli L dostaną nie L w cenie prawie L. :) Za pół ceny ludzie by się z tego 35 cieszyli. BTW to na serio nie wiem czemu ono ma tyle kosztować. Sigma daje dwie soczewki ze szkieł niskodyspersyjnych. A Canon nie wsadza do 35 F 2 IS nic. Przecież stabilizację ma i KIT. Więc to nie ona wpływa tak na cenę.
-
A skąd informacja, że ludzie nie kupują szkieł profesjonalnych?
-
Odp: Re: Canon EF 24-70 f/4L IS USM, Canon EF 35 f/2 IS USM - nowe szkła
Cytat:
Zamieszczone przez
motoko
Zawsze myslalem ze w takiej fotografii bardziej przydaje sie statyw...
To pobiegaj sobie z nim po terenie :)
-
Canon 35mm 2/0 IS - od kiedy i gdzie ?
Wiecie może od kiedy i gdzie można kupić nową wersje 35mm 2/0 IS ? Miałem kupić 17-55 f/2.8 IS ale przemyślałem że wezmę nową 35-kę ze względu na IS ( czasem kręcę filmy ) .
-
Odp: Canon 35mm 2/0 IS - od kiedy i gdzie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Wiecie może od kiedy i gdzie można kupić nową wersje 35mm 2/0 IS ? Miałem kupić 17-55 f/2.8 IS ale przemyślałem że wezmę nową 35-kę ze względu na IS ( czasem kręcę filmy ) .
Znaczy weźmiesz 35 mm ze względu na IS, który jest obecny również w 17-55?
-
Pewnie różnica w świetle a co za tym idzie lepszy bokeh nakierował go na 35/2IS.
-
Albo to, że sądząc po wpisie zawartym w stopce ma już szkło podobne do 17-55IS.
-
Odp: Canon 35mm 2/0 IS - od kiedy i gdzie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Znaczy weźmiesz 35 mm ze względu na IS, który jest obecny również w 17-55?
No chcę mieć szkło z IS. W grę wchodzi 17-55 , 15-85 i 24-105. Ale do tej pory głównie używałem 50mm 1.4 z 60D i mi wystarczało .
Nie robię ślubów. imprez itp. Wydaje mi się że 35 IS oraz 70-200L4 mi wystarczą . Kupiłem 7D i chcę do niego porządne szkło.
I akurat Canon z nowym 35 bardzo mi podpasował.
-
-
No...35 ładnie, ładnie....ciekawe jak się równa do niej nowa Sigma.
-
szkoda tylko, że te sample takie malutkie są. 24-70 daje przyjemny obrazek, 35? takie jak poprzednie tyle że w nowym opakowaniu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
To pobiegaj sobie z nim po terenie :)
Nie ma co biegać tylko zastanowić się nad kadrem i zdjęcia robić. Statyw zatrzyma i zmusi do zastanowienia się nad kadrem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Persi
35? takie jak poprzednie tyle że w nowym opakowaniu.
Znaczy ma brzydki bokeh i kiepsko pracuje pod światło? I to tak po tych dwóch nocnych samplach jesteś w stanie stwierdzić?
Chylę czoła :)
-
Wreszcie konkretna informacja o C35/2 IS:
LensRentals.com - Another 35mm Lens for Canon
Na razie taki sobie test ale zawsze coś. Podstawowa sprawa dla mnie to bokeh a nie ostrość. Przy tej konstrukcji obiektywu jest ryzyko, że będzie podobny do C35/2:mrgreen:
Trzeba poczekać na sample.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Podstawowa sprawa dla mnie to bokeh a nie ostrość.
To widać po stopce :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
To widać po stopce :D
Miało być śmiesznie a jest smutno:(.
Moje ciemne zoomy nie generują bokehu prawie wcale a rzygowiny z C50/1.8 to symulacja rozmycia.
Poszukuję obiektywu o ogniskowej 35 mm bo uznałem ją za w miarę uniwersalną. Bidny C35/2 nie sprostał oczekiwaniom.
Robię sobie nadzieję, że C35/2 IS to będzie to, chociaż konstrukcja prościutka.
Widzę sensowne zastosowanie IS-a przy tej ogniskowej - street, ciemne wnętrza.
Fotografuję często ciemne wnętrza kościołów - bez pary młodej :mrgreen:. Na tym forum wychodzę więc na kretyna, który ogląda telewizor a nie telewizję :-?.
Chciałoby się zapiąć coś uniwersalnego co rozmyje ruch postaci w streecie, jako tako rozmyje tło na pełnej dziurze, pozwoli utrzymać z reki 1/4s tam gdzie nie pozwalają rozstawić statywu.
Póki co C35L trochę drogi, C35LII będzie jeszcze droższy a Sigmy 35/1.4 nie kupię bo mi nie po drodze z rozwydrzonymi kibolami tego nowego cacka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Miało być śmiesznie a jest smutno:(.
Moje ciemne zoomy nie generują bokehu prawie wcale a rzygowiny z C50/1.8 to symulacja rozmycia.
Poszukuję obiektywu o ogniskowej 35 mm bo uznałem ją za w miarę uniwersalną. Bidny C35/2 nie sprostał oczekiwaniom.
Robię sobie nadzieję, że C35/2 IS to będzie to, chociaż konstrukcja prościutka.
Widzę sensowne zastosowanie IS-a przy tej ogniskowej - street, ciemne wnętrza.
Fotografuję często ciemne wnętrza kościołów - bez pary młodej :mrgreen:. Na tym forum wychodzę więc na kretyna, który ogląda telewizor a nie telewizję :-?.
Chciałoby się zapiąć coś uniwersalnego co rozmyje ruch postaci w streecie, jako tako rozmyje tło na pełnej dziurze, pozwoli utrzymać z reki 1/4s tam gdzie nie pozwalają rozstawić statywu.
Póki co C35L trochę drogi, C35LII będzie jeszcze droższy a Sigmy 35/1.4 nie kupię bo mi nie po drodze z rozwydrzonymi kibolami tego nowego cacka.
BRAWO!!! świtnie napisane:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Miało być śmiesznie a jest smutno
Przepraszam, nie chciałem urazić. Liczy się przede wszystkim talent i jego rozwój, a nie jakieś tam forumowe gadanie o niczym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Przepraszam, nie chciałem urazić. Liczy się przede wszystkim talent i jego rozwój, a nie jakieś tam forumowe gadanie o niczym.
Poczułem się raczej źle zrozumiany niż urażony stąd obszerniejsze rozwinięcie tematu :).
Rzeczywiście zamarzyło mi się fajne szkiełko o naturalnej perspektywie, jasne, stabilizowane, z łagodnym bokehem, dobrą praca pod światło, konrastowe, z niezawodnym AF-em.
Chciałby je potraktować jako alternatywa dla mojego ciemnego C17-40L w pewnych wskazanych wcześniej sytuacjach.
C35/2 IS ma szanse być takim obiektywem. Przy tej cenie ten obiektyw nie zawojuje rynku. Co najwyżej dostarczy satysfakcji wąskiej grupie ekscentrycznych amatorów.
Canon fatalnie wycenił serię nowych stabilizowanych stałek. Adresowane do amatorów skromne obiektywy w cenie np. C100L macro, które jest profesjonalnym narzędziem, to porażka marketingowa.
Chciałbym wierzyć, że to nie jakiś nowy trend a tylko odreagowanie pasma nieszczęść: kryzys, drogi jen, tsunami i ruina zakładu w Utsunomiya.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Rzeczywiście zamarzyło mi się fajne szkiełko o naturalnej perspektywie, jasne, stabilizowane, z łagodnym bokehem, dobrą praca pod światło, konrastowe, z niezawodnym AF-em.
Chciałby je potraktować jako alternatywa dla mojego ciemnego C17-40L w pewnych wskazanych wcześniej sytuacjach.
C35/2 IS ma szanse być takim obiektywem. Przy tej cenie ten obiektyw nie zawojuje rynku.
Myślę dokładnie tak samo. IS bardzo mi się przydaje ale przy takiej polityce cenowej Canona raczej kupię Sigmę 30/1.4 HSM. Jasne szkiełko, solidnie wykonane, ostre, AF się dostroi w serwisie. Póki co nie widzę alternatywy w przedziale do 2k pln.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Sigmy 35/1.4 nie kupię bo mi nie po drodze z rozwydrzonymi kibolami tego nowego cacka.
Mógłbyś rozwinąć myśl bo dawno nie słyszałem tak... hmmm... "interesującego" argumentu przeciw kupnie jakiegoś obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Canon fatalnie wycenił serię nowych stabilizowanych stałek.
Przeciwnie - ja sądzę że dobrze wiedzą co robią. To że to nie w smak użytkownikom to jasne ale to przecież firma która ma zarabiać a nie być dobrym wujkiem ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Mógłbyś rozwinąć myśl bo dawno nie słyszałem tak... hmmm... "interesującego" argumentu przeciw kupnie jakiegoś obiektywu.
Niektórzy kibole mają nieelegancki zwyczaj eskalacji swoich wymagań: żądają opowiedzenia się po stronie swej ulubionej drużyny, następnie żądają entuzjastycznego skandowania swoich haseł, potem wykrzykiwania pogróżek pod adresem innej drużyny aż w końcu rozliczają z aktywnego uczestnictwa w ustawkach i obicia domniemanych "przeciwników".
Z bliżej nieokreślonych powodów wątki o nowej Sigmie 35/1.4 (nie tylko na CB :shock:) nabierają podobnej tonacji. Nie licuje to w mojej ocenie z neutralnym i szlachetnym hobby jakim jest fotografia.
Nie mam więcej argumentów przeciw zakupowi tej Sigmy. Uważam, że jest wyjątkowo udana i atrakcyjnie wyceniona.