dla mnie miał by racje bytu przy f2 ....na allegro juz jest
http://allegro.pl/bea-canon-ef-40-f-...445982307.html
ale trochę drozszy
Wersja do druku
dla mnie miał by racje bytu przy f2 ....na allegro juz jest
http://allegro.pl/bea-canon-ef-40-f-...445982307.html
ale trochę drozszy
na cyfrowe.pl mozna juz zamawiac za 999zl
ujć, trochę drogo.. dla mnie też miałby rację bytu dla f2 przynajmniej.. a tak mając już 17-40 f4 to już lepiej podbić ISO w ciemniejszych warunkach... obiektyw nie dla mnie
*****. U nas jak zwykle bogata kraina. Dlaczego nie mogą się umówić z lokalnymi oddziałami i wszędzie na świecie "dopłacając" do tego szkła ustalić cenę na poziomie ekwiwalentu USD (3,5x200 dla Kowalskiego), w ramach promocji marki. Jedno szkło napędzające temat: pierwsze za 700, drugie za 1200, trzecie za 1800 itd.
Szkło, którego już się boję nazwać na tym forum, po raz kolejny pokazuje jak fajnym wyborem jest D3200 czy D5100.
PS. Kupiłeś?
No 1000pln nie zapłacę.
Ja łykam od razu. Wojtek 40/2 jest dwa razy droższy, chociaż nie ma autofokusa, wiec w duzej ilosci sytuacji to f/2 jest nam na cholere potrzebne.
Fajne, male szkielko, z cichym AF i dobrym obrazkiem (przy okazji vintage winietką). Moim zdaniem się kalkuluje.
Na moje nieszczęście używałem kiedyś naleśnika Pentax'a 40/1.8 i mam do tej pory Konicę 40/1.8 i w sumie "wpadłem" i pokochałem pracę z tak małymi obiektywami, z tak charakterystycznym obrazkiem ;)
Myślę że dlatego, że ta firma ma służyć do zarabiania pieniędzy, a od promocji to mają Euro - wystarczy pooglądać jeden mecz i ile razy pokazuje się tam logo i panowie w z białymi telasami. Ciekawe o ile wzrośnie sprzedaż sprzętu C po tej imprezie.
Podejrzewam że niedługo będzie go można kupić taniej.
No właśnie czy warto czy np. 40/2.8 czy 35/2.0 są w tej samej cenie mniej więcej. 35 też jest mały tyle, że nie naleśnik. Optycznie 40mm na pewno lepszy. Szkoda że nie ma porównania z rozmyciem tła.
Więcej zrozumienia, przynajmniej od twojej osoby, się przeliczyłem. Nie straciliby sumując sprzedaż w biednych krajach (tu mamy Polskę) a zarobić i tak zarobią (patrz posty na forach Za Odrą i Za Wodą). A tak ustalając cenę jest reverse feedback z postu #106.
Podrzuć linka, nie czytałem.
BTW. Ile można dać za naprawdę dobrze traktowane 500D?
Tu nie chodzi Pawle o moje zrozumienie, bo to nie ma nic do rzeczy.... tylko akcjonariuszy. Trzeba sobie jedno wyjaśnić. Canon to nie jest prywatny folwark tylko spółka publiczna i jak każda tego typu instytucja nie dość, że musi działać jawnie i w obszarze prawa to jeszcze wedle zasady że najważniejsze jest dobro i bezpieczeństwo akcjonariuszy. I tak działa z tego co widzę. I najwyraźniej kierując się tymi zasadami mają politykę cenową jaką mają, która to polityka doprowadziła ich na czołówkę Japońskich firm elektronicznych - obecnie mocno wyprzedzają będących w dużych kłopotach Panasa i Sony, że nie wspomnę o umarlakach ;) typu Olek (którego podobno ma ratować Sony). Wiec ja bym był daleki od rad co mają robić żeby kogoś zadowolić :cool:.
Mnie zadowolą jak cena naleśnika spadnie o stówę lub dwie :D.
No 800 byłoby miłe. Chyba sobie ściągnę zza wielkiej wody. Jak nie zostanie to może nawet i zarobię :p
Obiektyw ciekawy, ale na szczęście mam inne wydatki i jest na końcu listy życzeń :D
Wygląda na to, że wart swojej ceny: http://www.photozone.de/canon_eos_ff/752-canon_40_28_ff
Ja bym sobie życzył takiego naleśnika, ale z o połowę krótszą ogniskową. Może być nawet f/4.
http://allegro.pl/interfoto-canon-40...449224647.html
tutaj dostępny od ręki
ja bym tez chcial maly i lekki odpowiednik 35mm do cropa. nie musi byc super jasny, nie musi byc super ostry, ale jak dla mnie musi ladnie rysowac. summa summarum watpie, ze sie takiego doczekam w Canonie. predzej czegos pokroju ten 40/2.8, ktory tylko dla niewolnikow Canona ma "ladny bokeh"... :roll:
Na filmikach z ust wspominają o afie, który do szybkich się niestety nie zalicza. Czyli stm, to nie usm:((
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Tez w Interfoto wyglada, ze jest, 950, ale tam zdaje sie tylko gwarancja sklepu jest.
akustyk,
idę o zakład, że niedługo wypuszczą 200 odmian "bokehów" jako wtyczkę do PSa
więc wystarczy jeden obiektyw...
Test na Photozone :-D
http://www.photozone.de/canon_eos_ff/752-canon_40_28_ff
Kurde, to dlatego że w pracy zajmuję się nie tym co trzeba :PCytat:
PioterD czytałeś post 117 w tym wątku
Jakich niewolników ?! Jeśli już to wyznawców ;) :twisted:
Ok, tak serio to nie ma ładnego bokeh, bo bokeh ma taki sobie. Ale jak dla amatora, który ma używać tego jako lekki obiektyw spacerowy na każdą okazję to styknie, jakoś to przełknę, byleby cena była tak z 8 stówek i git, będą sprzedawać te naleśniki jak ciepłe bułeczki.
w momencie, kiedy zmiana systemu albo swoboda zakupu sprzetu staje sie nierentowna (bo np. nie ma dobrego odpowiednika szkla, albo wymaga to koszmarnego dokladania kasy) - wole jednak uzywac terminu "niewolnictwo". jesli nalezysz do tych szczesliwcow, ktorzy w dowolnym momencie sobie zmienia Canona na cos innego - gratuluje, ciesze sie Twoja wolnoscia ;) mnie samemu niestety takie zabawki jak Nikkor 35/1.8 czy rozne sliczne stalki w m4/3 wyraznie wybily zludzenia o wolnosci z glowy... ;)
a wyznawcow... wyznawcow to ma Apple. to jest forma niewolnictwa rozszerzona o tzw. wyparcie (-> http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyparcie ) :twisted:
zgadzam sie. na 800 PLN przyjdzie jeszcze troche poczekac, ale prawda jest, ze szklo jest fajnie wymyslone i w swojej cenie juz teraz atrakcyjne...
No winietuje mocniej niż 24L.
Ogniskowa wybitnie pod FF, a rozmiary pod APS albo bezlusterkowca. Trochę bez sensu. Skoro to ma być do 5D lub 1D, to dlaczgo nie zrobili nieco większego f/2?
f/2.8 jak na stałkę to żadna rewelacja. Na takie światło w stałce godzimy się dla gabarytów całości, a tu małe rozmiary obiektyw zrujnuje duże body FF.
Naleśniki to albo do bezlusterkowców gdzie otrzymujemy naprawdę mały zestaw, albo do body typu Pentax K5. A tu mamy naleśnika dedykowanego do 5D.
Który będzie się sprzedawał jak ciepłe bułeczki, sami zobaczycie! :-)
Tapatalk
Obiektyw stworzony z myślą o filmowaniu pod cropem a konkretnie pod 650D gdzie być może AF będzie działał podczas filmowania a wy go chcecie przypinać do 5d i 1D i narzekacie na to i tamto i owamto oraz oczekujecie obrazka dorównującego szkłom za 5-6 razy większe kwoty? Słońca za dużo zażyliście ? :)
ogniskowa wybitnie pod FF a nie pod APS
40mm to fajny kąt widzenia
ekwiwalent 64mm (40x1,6) to takie nijakie, za wąskie na standard, za szerokie na portret
Ja jak najbardziej widzę sens takiego rozwiązania, razem z piątką daje to "charakterystyczne" efekty, i kompaktowe rozmiary.
Podoba mi się i dla własnej amatorszczyzny, i jako backup do 50L do pracy. Światło mnie nie boli, a cena, wymiary i "brzytewka" działają bardzo na plus.
A co do pentax'a - zakładając, że w większości mamy już body canona, naleśnik 40mm kosztuje 1000zł. Body K-5 + naleśnik 21/2.4 - ok. 5.000. A głębia ostrości jeszcze większa. Bardziej się opłaca Fuji X100, ale znowu, kosztuje "troszkę" ponad 1000 zł :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A ja głupi chce tego używać na FF do portretu. Co więcej, na co dzień robię portrety 50L, nieświadomy tego, że jest za szerokie. :mrgreen:
Taki urok naleśników. Można nie lubić winiety, ja bardzo lubię (tylko generowaną przez obiektyw, nie software) i już zacieram ręce :-)
Do pooglądania:
http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples
Moim skromnym zdaniem jak za te pieniądze to wstyd nie kupić :)
Rzeczywiście 5D plus naleśnik to kompaktowe rozmiary.
Ciekawe do jakiej kieszeni taki zestaw upchasz?
W spodniach nie bardzo, w polarze czy kurtce chyba też takich kieszeni nie znajdziesz, a jeśli nawet znajdziesz to średnio wygodne by to było. Samo body 5D trochę waży, chyba nawet więcej niż body do m43 plus 3 obiektywy. A najnowsza 5DmkIII jest cięższa niż 5DmkII i 5DmkI.
Pentax ma mniejsze body...
O bezlusterkowcach nie wspominając.
Trochę zdjęć z głębią
http://www.unavailable-light.de/2012...n-ef-40mm-stm/
Wpierw warto wspomnieć dla kogo jaki rozmiar jest kompaktowych. Po drugie pod względem jakości obrazka taka piątka z 40mm bije m43 z tymi 3 szklami.
Jeśli chodzi o pentaxa, to tutaj nie ma sobie równych, ale cenowo wychodzi jednak drożej nizeli dokupienie samego szkła.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Za wielką wodą mówią na Canona 40mm Cancake ;)
Dla mnie 5d2 + 40/2,8 to zestaw mały i lekki. Oczywiście nie kieszonkowy, ale mieści się w niewielkim pojemniku (chlebak). Poza tym biorąc np 70-200 w plener, można go wziąć aby mieć coś szerszego w razie czego, a nie będzie kłopotu gdzieś zmieścić w torbie.
Jest już recenzja w DigitalRev TV:) :
http://youtu.be/k8tcu24HHhw
Piotr... porównójesz gabaryty FF z pentapryzmatem do bezlusterkowców z cropem x2???
Że tak zapytam - po co???
Oczywiście że po zapięciu takiego naleśnika do Piątki staje się ona bardziej kompaktowa gabarytowo.
No i jeśli miarą kompaktowości jest dla Ciebie warunek "upchnięcia do kieszeni",
to życzę powodzenia :mrgreen:
Pozdrówka!