Ogarnij się, chłopie...
Jakiego chcesz potwierdzenia? Skanu z czegoś? No bez przesady.
Na razie to ja Ciebie mogę tam zweryfikować, i to do podszewki.
Wersja do druku
Nie gorączkuj się tak ;)
skoro ktoś raz dał się zrobić to teraz drugi raz będzie ostrożny, trudno się dziwić..
Witam, przepraszam ze oszukalem pare z was, ale nie mialem wyboru. Prosze mnie nie laczyc z innymi oszustwami, bo ja ich nie popelnilem. przypisywanie mi kazdego jest nie fair. polecam przeczytac ten watek
http://myapple.pl/gdzie-kupowac-nie-...-oszustem.html
oni oszukali ludzi na grubo 200 tysiecy... byc moze tez niektorych z was. maile ktore podaliscie jako typowo moje nie naleza do mnie. jedyne jakie sa moje to radikow@mixbox.pl i rademedess@o2.pl, zadnych innych maili nie uzywalem. internet z jakiego korzystam to tzw hotspot, czyli wi-fi sie laczylem na miescie, a nie z domu. mam nadzieje, ze pieniadze odzyskacie ze skarbu panstwa. ja wyjezdzam z miasta i jeszcze raz bardzo was przepraszam, ale nie mialem wyjscia. gdybyscie znali moja sytuacje nie dziwilibyscie sie. konto bankowe jest zarejestrowane na falszywe dane goscia z katowic, ktorego dowod znalazlem. i on nie ma z tym nic wspolnego. to wszystko co mam do powiedzenia, przekazcie to forum nikona, pozdrawiam
rozbrajające wyznanie, a to tego skrucha... zaczynam Mu wspólczuć:evil:
Urzekła mnie ta historia...
"Jestem złodziejem, ale są inni gorsi ode mnie"... żałosne.
Mam nadzieję że wylądujesz tam, gdzie twoje miejsce.
Ja tylko współczuję człowiekowi, który zgubił ten dowód. O ile to oczywiście prawda.
Nie tylko nie fair, ale powinno być karalne, bo to oczernianie. Dostałeś nauczkę jacy ludzie są niesprawiedliwi i skłonni do sądzenia bliźnich. A gdyby jeden z drugim przeszli się w Twoich butach, to może okazaliby trochę zrozumienia. Ale nie przejmuj się. Jeśli ciągle masz problemy z cash flow, napisz na PW, może pomogę i kupię coś.
Ja tylko nieśmiało przypomnę o prośbie, by zgłaszać wyłudzenia i próby oszustw w sąsiednim wątku:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81442
Oczywiście łzy wzruszenia zalały mi oczy po przeczytaniu wyznania kubus82, ale mimo wszystko nieźle by było uwolnić forum od działalności przyjemniaczków tego autoramentu.
o ile prawdą jest że konto bankowe jest założone na "lewy" dowód to kasę z konta trzeba jeszcze wypłacić - przelewem (może na prawdziwe konto?), w okienku banku (nagra się gęba na monitoring), w bankomacie (też może się nagrać) czy też wydać w sklepie płacąc kartą do konta (tu też może się nagrać)
pozorny brak śladów (lub segestia o ich braku) wcale nie oznacza że śladów nie ma...
szukajcie i drążyjcie, zgłaszajcie do prokuratury, oszustwa są fuj
Stanowczo przecenia się jakość takich nagrań.
Że też ziemia nosi takich ludzi. Są osoby które ledwo wiążą koniec z końcem i nie kradną.
Celowo działał na szkode innych. Mam nadzieję że jego też ktoś kiedyś oszuka. Ciekawe co by powiedział np swojemu małemu synowi "Synku wybacz ale nie mam na chleb dla ciebie bo zostałem oszukany"
Znajomemu ukradli telefon z szafki na siłowni a że chłopak pracował w Orange to miał znajomości i dojścia ale tylko w tej sieci. Złodziej wkładał do telefonu inną karte i dzwonił do swojego znajomego. Pewnego dnia owy znajomy otrzymał tel od pokrzywdzonego i usłyszał w słuchawce " Tego dnia i o tej godzinie z takiego nr dzwoniła do ciebie osoba z kradzionego telefonu. Albo podajesz dane tej osoby ale bedziesz odpowiadał jako świadek w sprawie kradzieży telefonu"
Na drugi dzień pokrzywdzony dostał telefon z siłowni że telefon się znalazł.
Mam nadzieję że i ciebie złodzieju ktoś dorwie bo takie insekty trzeba tępić w społeczeństwie
Nieśmiało zauważę, że żeby czytać ten wątek trzeba być zalogowanym więc kubus82 go czytać nie może bo dostał bana. Chyba, że się zalogował pod jakimś klonem. Tak czy inaczej pisanie "do niego" nie ma sensu. Podejrzewam, że doskonale wie co oszukani o nim myślą.
Zostawmy ten wątek bez OT.IMHO
Mimo ostrzezen ludzie daja sie nabrac,moze to latwowiernosc bierze gore nad rozsadkiem.Ale oszustow nalezy scigac i ujawniac. Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Przeczytałem ten tekst dwa razy. Pierwsze stwierdzenie, napisała go osoba zupełnie inna niżeli ten OSZUST. Kolejne spostrzeżenie, to fakt w jakim tonie pisze ta osoba. Poczucie winy? Słyszałem o wielu kryminalistach, ale nie o takich, co tłumaczą się Ukradłem, ale są gorsi więc mi wybaczcie. No i kolejne spostrzeżenie. Wcześniej ten pan Arekkkk, bronił się. Nagle zmienił zdanie.Cytat:
gdybyscie znali moja sytuacje nie dziwilibyscie sie. konto bankowe jest zarejestrowane na falszywe dane goscia z katowic, ktorego dowod znalazlem. i on nie ma z tym nic wspolnego. to wszystko co mam do powiedzenia, przekazcie to forum nikona, pozdrawiam
Liczę na to, że pośród tych którzy pieniądze odzyskają znajdzie się osoba, która Ci nogi z .... powyrywa.
Są inne sposoby na trudną sytuację niżeli oszukiwanie biednych ludzi, którzy te pieniądze zbierali przez dłuższy czas.
Cóż, jak ktoś jest na tyle naiwny aby uwierzyć w to iż właśnie robi "interes życia" a w dodatku nie używa do tego głowy tylko portfela to właśnie kończy się to tak jak na załączonym obrazku. Nie pojęte jest dla mnie to iż można bez żadnego zabezpieczenia (a jest ich kilka) przelać zupełnie obcej osobie taką gotówkę (np. przykładowe 4200.00 zł) na konto. A potem są narzekania, płacze i biadolenia...
Przecież to jasne, że "kubus82" zarejestrował nowe konto tylko po to, żeby względnie anonimowo móc napisać swoje wytłumaczenie.
Natomiast ten Pan najprawdopodobniej czyta wszystkie wątki z nim związane na innym forumowym koncie.
Więc jeśli jest na tyle nieostrożny, choć wątpię, to może logował się na tym samym adresie IP.
Panowie, bardzo Was proszę - nie brnijmy w paranoiczną bzdurę.
Będę natomiast wdzięczny za wpisywanie się na listę w sąsiednim wątku, to naprawdę może przynieść wymierne efekty:
Jak na razie patrząc na ilość wpisów wygląda na to, że problem oszustw jest wyimaginowany...
Każdy boi się być tym pierwszym który się wpisze bo jak to jest w mentalności ciężko się przyznać że zostało się oszukanym. Może być tak że jak pojawi się kilka wpisów to potem poleci lawinowo, albo jak piszesz było kilka oszustw a sprawa została dość mocno rozdmuchana.
"martwe dusza" takie jak ja tez mogą tu zaglądać co by się ustrzec przed oszustem jeśli planują zakupy używanego sprzętu. jestem na forum codziennie oglądam galerie innych, dużo czytam i się uczę a mało pisze, przeglądam też giełdę
Właśnie dokładnie po to ten wątek został założony, a im więcej osób się z nim zapozna, tym lepiej. Mimo niezliczonych ostrzeżeń na sąsiednim forum prawdopodobnie właśnie znowu ktoś padł ofiarą wyłudzenia, więc po raz setny przestrzegam wszystkich przed pochopnym zawieraniem transakcji!!!
http://forum.nikoniarze.pl/showpost....postcount=1231
Upraszam zarazem, aby nie kontynuować tutaj bezsensownego wątku polowania na czarownice. Zamiast tego proszę o informacje od osób pokrzywdzonych, lub osób które miały kontakt z podejrzanymi osobami, co umożliwi podjęcie konstruktywnego przeciwdziałania:
Ktoś wspomniał mój login na forum - co w pewnym sensie wzywa mnie "do odpowiedzi". Nie wiem kim jest użytkownik marito żeby rościć sobie prawo do nazywania kogoś oszustem... Podobnie użytkownik gervee który co prawda nie mówi wprost, a jedynie rzuca "niewinne oskarżenia"...
Mój login na forum (Biedrona) założyłem pierwszy raz 12.07.2005 - mam nawet na to maila w archiwum. Po drodze (zapewne przy okazji jakiś upgrade'ów) zniknąłem z bazy - a nie zauważyłem tego bo jako nikoniarz zaglądam tu rzadko (głównie żeby poczytać testy Cichego...).
marito/gervee:
Tak się składa, że na forum Nikoniarze też mam konto - i to z takim samym loginem. Nie szkodzi że od 2005 roku - widocznie tak długo planowałem tą akcję...
Jeśli to nie jest wielki problem to może dla jasności któryś z adminów forum opublikuje mój IP?
PS. Teraz będę miał już 1 post - zaczynam się robić wiarygodny czy jeszcze nie?
Moj post #134 wczoraj zostal usuniety, pewno nie wygodny, ten pewno tez zostanie skasowany. Aaaa dyskusja trwa nadal, moze lepiej usunac post ktory wywolal dyskusje nie zwiazana z tematem ...
... teraz widze po numerach, ze wiecej zostalo skasowanych. Watek tylko dla wybranych ? yhy
Oczywiście przepraszam Cię jeśli poczułeś się urażony. Poprostu nie mogłem się powstrzymać gdy przeczytałem post gervee który tak niedorzeczny mi się wydał. Jaja sobie robiłem bo kolega gervee chyba za dużo filmów z Bondem ogląda:) Oczywiście o nic kolegi nie podejrzewam a mój post miał być pastiszem na totalną atmosferę podejrzliwości która tu zapanowała:mrgreen:
marito Ty cos krecisz :-)
Melduję, że nic nie kręcę:)Chciałem tylko wprowadzić odrobinę humoru, gdyż podejrzliwość jaka zapanowała spowodowała takie zagęszczenie atmosfery jak tylko patrzeć jak co niektórzy koledzy z forum z Bogurodzicą na ustach wyruszyli na krucjatę pod tytułem "i ty możesz zostać podejrzany" Oj towarzysz Dzierżyński się kłania.
Marito nie podpieraj się mną gdy się tłumaczysz ;) (podobno tylko winni się tłumaczą). Mój post nie był niedorzeczny i nie wynikał naoglądania się filmów szpiegowskich (filmów z Bondem). Nie szukam czarownic do palenia jak Święta Inkwizycja czy też komunistów jak Joseph McCarthy. Post był w kontekście tego, że koleś, który narobił smrodu śmieje się ze wszystkich obserwując co inni wypisują na temat jego działań na forum.
Biedrona ... no jakby to powiedzieć, "mało znany" znaczy co znaczy i nie możesz mieć o to pretensji. To, że odbierasz to dwuznacznie i bierzesz do siebie gorszą wersję ... trudno, nie taki był mój zamiar.
Spoko gervee, mimo wszystko nie powinniśmy dopuścić żeby jakiś jedem mały ku...as spowodował, że wszyscy zaczną tu patrzeć na siebie wilkiem i zepsuje miłą atmosferę która na forum panuje. Ave
Moja rada przy kupywaniu na forum to sprawdzic wczesniej uzytkownika i jego komentarze i w miare mozliwosci spytac sie np czy jest mozliwosc odbioru osobistego badz np wysylki ze sprawdzeniem zawartosci.Sadze ze oszust na taki mail nie odpowie.
Sam sprzedaje czasami na forum Nikona i sadze ze dobrze ufac kolegom ale pamietajmy ze na forum kazdy moze sie zarejestrowac.Oszukanym radze zgloszenie na Policje i jestem pewien ze nie jest problemem dojscie kto jest wlascicielem konta.Naprawde nie zostawiajmy tych spraw bo takie drobne zlodziejaszki powinno sie karac.