Jest jeszcze alternatywa w postaci Metza 50 AF1 (ok. 800 zł), którego mam zamiar osobiście zakupić jako uzupełnienie posiadanej 430EX.
Wersja do druku
Jest jeszcze alternatywa w postaci Metza 50 AF1 (ok. 800 zł), którego mam zamiar osobiście zakupić jako uzupełnienie posiadanej 430EX.
Tak, patrzyłem na Metza, przyznam, że naprawdę wpadł mi woko ten YN, trochę po informacjach od innych zmartwił mnie brak HSS, poza tym jak dla mnie idealna. Musze jeszcze to przetrawić. Ciekawi mnie też jak rozwinie sią wątek o awaryjności.
Dobrze zrozumiałeś.
Szczerze i konkretnie, to ktoś na tym forum napisał o problemie z punktami skrajnymi. Założyłem EX580 II, wszystko się pokrywało i plumkało. Nuuuda. Założyłem YN565, zgasiłem światło i ustawiłem AF na punkt skrajnie lewy. Na wizjerze zauważyłem że punkt AF jest niewiele, ale bardziej na lewo od ostatniej kreski wyświetlanego wzorka. Tym niemniej przy +-50% ujęć wyszło ostro, w pozostałych przypadkach musiałem zmienić kadr o kilka-kilkanaście cm aż AF 'zaskoczył', mimo iż nie pokrywał się. Jak wiadomo, aparat nie ustawia ostrości na punkt świecenia diody, lecz minimalnie obok.
Ogólnie wzorek YN565 jest bardziej wyraźny od EX580 II i w punkcie centralnym sprawia wrażenie, że wspomaga lepiej.
Co do współpracy z EX580 II to jest jedna ciekawostka. Jeśli ustawi się YN jako slave to czas sychro spada do 1/120; ale jeśli działa samodzielnie lub jako slave, ale bez włączenia opcji slave to czas synchro jest 1/250. EX580 II ma czas synchro 1/200, dalej trzeba włączyć HSS i koniec współpracy z YN 565.
Czyli mówiąc inaczej (całkiem inaczej :twisted: ), YN565 można odpalić jako slave używając lampy wbudowanej, bo ma fotocelę.
Można też jako slave z e-ttlem gdy mamy EOS 60D, 600D lub 7D lub EX 580 II.
W tych sprawach jestem laikiem - nigdy dotąd , a bawię się już około 25 lat nie używałem zewnętrznej lampy - czy z lampą dzięki temu wspomagającemu wzorkowi jestem w stanie zrobić ostrą fotę w ciemnosci ? Czy AF w tym momencie ustawia się widząc wzorki na obiekcie a nie sam obiekt ?
Kontrastowy wzór (np. szachownica) wyświetlany jest na powierzchni obiektu, czyli w odległości równej obiektowi. Skoro mamy kontrast, to układ AF poradzi sobie z właściwym ustawieniem i tak jak napisałeś, zrobi to de facto na wygenerowanym przez lampę wzorku, również w całkowitej ciemności.
Dziękuję za zwięzłą i tresciwa informację, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie braku HSS - czy jest prosty sposób na doswietlanie obiektu tą lampą w pełnym slońcu, przy czasach rzedu np. 1/4000 bez paka u dołu, lub prześwietlenia foty ? Jak to zrobić ?
Trzeba zejść z czasem poprzez użycie filtra szarego.
Dziękuję za podpowiedź, ale czy filtr szary w tym momencie nie zabuży działania afu ? Czy użycie filtra wpływa tylko na ilość przepuszzcanego swiatla czyli wpływa na czas, czy też zmniejsza ilość szczegółów w ciemnych partiach - jak to jest ?
Witam,
Może nie do końca w temacie ale jednak zapytam :) Czy ktoś może potrafi mi wyjaśnić takie zjawisko jak brak synchronizacji lampy wyzwalanej przez pixel knight w zależności od przysłony tj. zauważyłem ze wysokie czasy synchronizacji np 1/4000s dostępne są tylko przy f2.8 a wystarczy ze przymknę dziurę do powiedzmy f4 i klatka jest w 1/3 niedoświetlona ( czarny pasek) a poprawne naświetlenie mogę uzyskać tylko przy czasach rzędu 1/320 i dłuższych :(.
Czy ktoś może wie o co chodzi??
Andymis, oczywiście użycie filtra szarego jest rozwiązaniem, ale wiąże się to ze spadkiem mocy. Zajrzyj do mojego postu http://www.canon-board.info/showpost...9&postcount=25, opisałem tam doświadczenia z HSS.
Nester78, jakiej lampy?
Lampa to canon 580ex II
Pytałem już w innej części forum przy okazji minitestu YN-565EX ale póki co nie otrzymałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc spróbuję w tym miejscu. Mam nadzieję, że nie łamię żadnego punktu regulaminu :?:
Zachęcony pozytywnymi opiniami o tej lampie zdecydowałem się zaryzykować i ją kupić. Zamówiłem przez eBay u sprzedawcy z Hong Kongu - cena £93 z gratisowym dyfuzorem i przesyłką do UK. Zdziwiłem się, że tak szybko się wyrobili - zamawiałem 30 listopada a 5 grudnia listonosz już przyniósł!
Jest to moja pierwsza lampa, więc nie za bardzo mogę ją porównać do innych. Wcześniej tylko raz miałem podpiętą 430EX II ale wcześniej wolałem zabawę jasnymi szkłami oraz światłem zastanym. Jak dla laika w tych sprawach lampa robi naprawdę pozytywne wrażenie.
Mam tylko pytanie odnośnie wspomagania af. Po założeniu na aparat i dokręceniu lampa wciąż ma pewne luzy i te czerwone punkty wspomagania af nie sa idealnie ustawione w stosunku do punktów af które widzę w wizjerze aparatu. Muszę lekko ruszyć lampę w prawo lub w lewo aby się w miarę dokładnie pokryły. I również piszę tu o punkcie środkowym bo punkty boczne aparatu nawet nie pokrywają się z tym czerwonym wzorkiem emitowanym przez lampę.
Czy ten typ tak ma czy trafiłem na lekko wadliwy egzemplarz?
Jak to wygląda w przypadku 580EX II canona?
Jeszcze raz podkreślam, że to moja pierwsza lampa i dopiero kilka godzin ją testowałem więc proszę o wyrozumiałość.
ten typ tak ma im szersza ogniskowa tym pole krycia wzorka mniejsze i kryje w zasadzie tylko centralny punk af, 580EXII ma podobnie z tego co zauważyłem, choć specjalnych testów nie robiłem.
testowane na 5Dmk2 i 24-70
Drsemen - dzięki za szybką odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości. Chńczyk zasługuje zatem na pozytywa. Po pierwszych testach jestem naprawdę zadowolony i wydaje mi się, że wszystko działa jak należy.
Wcześniej zastanawiałem się nad kupnem 580EX II ale postawiłem jednak na YN565EX ze względu na cenę. Widzę, że posiadasz obie te lampy. Czy mógłbym Cię jeszcze zapytać jak według Ciebie wypada porównanie wspomagania af między nimi? Podobnie czy jedna jest wyraźnie lepsza od drugiej?
U mnie z 40D troche lepiej pracuje z 580EX niz z YN566EX (czasami sie gubi), ale nie sa to jakies duze roznice, w koncu i na tej drugiej zlapie.
Dorwałem 400D i kita 18-55 w wersji pierwszej oraz 50/1.8 mk2. Jakoś nie widzę większej różnicy między lampkami nie widzę, cele to czerwony koc odległość 1m, czarny polar - 1,5m, ciemna brązowa szafka - 4m, pomarańczowy ręcznik 1,5m biała futryna drzwi 2m i kilka innych punktów w zasięgu i różnej odległości. Jak na użytą optykę i body, którego af wysiada w porównaniu z EOS 5 i tą samą 50/1.8 bez żadnych wspomagaczy af-a. Muszę przyznać, że łapanie ostrości podczas tego mini testu jest ok. szybko i celnie, oczywiście zdarzyło się też jedno czy dwa nietrafienia za pierwszym razem ale to pomijam przy tym zestawie. Oczywiście centralny punk i ISO 100, 55mm na kicie.
Ja 565EX kupiłem jako zapas i drugą lampkę do pleneru, czytałem wcześniej opinie użytkowników na forum optycznych i test Cichego na CB.
Ustawiając na ETTL czy M dobrze działa też z fuji S5pro, brak oczywiście wspomagania af z lampy i trzeba samodzielnie dobrać parametry.
Mam jeszcze jedno szybkie pytanie. Czy ta lampa sygnalizuje w jakis sposob niski poziom naladowania baterii? W instrukcji nie ma o tym slowa. Na wyswietlaczu tez nie widze zadnej ikonki baterii ktora mogla by migac czy cos takiego. Czy gdy baterie sa slabsze wydluza sie czas ladowania lampy czy w pewnym momencie po prostu przestaje blyskac i sie wylacza? Poki co zaaplikowalem swiezy zestaw eneloopow ale czy jakis uzytkownik tej lampy moglby mnie oswiecic? Dzieki.
Nie ma zadnej sygnalizacji stanu baterii, czas ladowania sie sie wydluza wraz ze spadkiem naladowania baterii. Przy bardzo slabych bateriiach zauwazylem ze nawet po naladowaniu nie blysnie, tylko sie wylaczy.
Dokładnie, przestaje błyskawicac. na enelopach robię około 400-600błysków:)
Podepne sie pod watek.
Problem: YongNuo YN-565EX vs. Metz 50 a konkretnie brak HSS w tej pierwszej.
Zastosowanie: amatorska fotografia, czy to w plenerze czy w pomieszczeniu, czasem jakas impreza pokroju komunii czy urodzin ale nadal amatorsko
Pytanie: Czy brak HSS mocno ograniczy mi zabawe czy to raczej zbedna pierdoła o ktorej po 2 dniach sie zapomina? Przyznam szczerze, ze na papierze funkcja ta brzmi fajnie, kusi strzelenie fotki 1/1000 w nocy z lampa w ciemnym pokoju (przykladowo akty), zeby pobawic sie swiatlem, czy tez doswietlenie cieni w sloneczny dzien przy 1/2000, tylko pytanie czy efekty takich zabaw sa na tyle fajne/częste/przydatne zeby doplacac do Metza?
Tak jak pisalem, glownie fotografia amatorsko-eksperymentalna, wiec przedkladam dodatkowe bajery nad inne bardziej profesjonalne aspekty jak moc, wykonanie, wydajnosc na bateriach.
No to sam sobie odpowiedz czy robisz zdjęcia z słoneczny dzień czy nie.
Widzę, ze jest już parę osób, które mają YN-565, dlatego chciałbym zwrócić uwagę na wątek w którym opisałem moje problemy z wchodzeniem lampy w stan uśpienia : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80353 , być może ktoś będzie mógł pomóc
Cześć, czy spotkaliście się może z usterkami/awariami tej lampy ? Mam ją od tygodnia (a w zasadzie miałem), wystrzeliłem ok. 400 błysków i nagle lampa ni stąd, ni zowąd przestała działać. Nie wyzwala błysku, działa, ekran się świeci, reaguje na aparat, wszystko jak wcześniej. Przy naciskaniu przycisku PILOT lampa również nie reaguje. Odesłałem ją na gwarancji, jednakże przestrzegam przed nietrafionymi modelami. Oczekuję właśnie na reakcję sklepu. Z tego co wiem, to nie jestem odosobniony w problemie, wystarczy wystukać w wyszukiwarce YouTube
Chyba trafiłeś po prostu felerny egzemplarz. U mnie grubo ponad 1000 błysków w całej skali od 1/1 do 1/128 oraz w ettl i jak na razie wszytko jest OK. Jedynym "dziwnym" zachowaniem jest brak jakiejkolwiek komunikacji gdy akumulatorki są za słabe by naładować kondensator - lampa po prostu nie błyska. Mnie zajęło chwile zanim się zorientowałem o co biega ... następnym razem będę wiedział od razu.
Co do lampy - sklep zareagował błyskawicznie i już w poniedziałek wysyłają nową. I szczerze mogę powiedzieć, że warto. Według mnie lampa jest genialna, w tym przedziale cenowym trudno o coś lepszego : ) jeśli ktoś ma wątpliwości - brać ją ! Tylko pamiętajcie o tym żeby miała gwarancję
Ok, zmieniam zdanie - wczoraj dostałem lampę, dzisiaj już nie działa ... Jest tak samo jak wcześniej, lampa nie wyzwala błysku. Już nie wiem co robić, ale totalnie sie zrazilem do tego chińskiego gówna. A zapowiadało sie dobrze ! Jutro odsyłam na gwarancji ale będę chciał zwrotu pieniędzy
Przypominają mi się przeboje z tumaxem na olympusie podobnie było co nowa sztuka to ciągle coś się kichało ... wkończyło się na sprzedaży :)
Moja od miesiąca błyska bez żadnych problemów i naprawdę jestem z niej zadowolony.
Sent from my iPhone using Tapatalk
i to jest chyba glowna wada tanich rozwiazan, duzy rozrzut jakosci. Kupujac Canoan masz 99% szans ze bedzie dzialac stabilnie i dlugo, dlatego cena jest duzo wieksza. Moje YN dzilaja bez problemow, wiecej problemow mam z C580 (chyba dlatego ze czesciej uzywam)
Witam
Mam YN-565 od kilku dni i jestem póki co zadowolony. Minusy:
Trochę piszczy- taki cichy wkurzający pisk
Na TV jak ustawię np. 1/250 lub szybszy to i tak zdjęcie będzie zrobione z czasem 1/200. I to mnie bardzo drażni. Czy to normalne czy ja pominąłem jakieś ustawienia?
Pzdr.
Wiem że nie ma HSS. Z brakiem pokrycia błyskiem całej klatki przy nie za szybkich czasach (np. 1/320) można sobie poradzić robiąc po prostu fikołka aparatem -jeśli mnie pamięć nie myli to pokrycie jest na poziomie 75% kadru (przy 1/320, przy 1/500 chyba 50% tu już gorzej ma się sprawa). Nie wygląda to może profi ale np niebo raczej nie musi być doświetlone lampą. Hmm czyli na manualu trza będzie jechać, trochę nie fajnie. Dzięki za info i pozdrawiam.
Piotr
Jeśli chcesz inne czasy to tylko w trybie M, z zaklejonymi częściowo stykami lub podłączona przez gniazdo PC. Ale kadrowanie "HSS" nie ma raczej większego sensu :)
Jak mam zaklejać styki to szybciej założę yn-430. Oczywiście kadrowanie ma sens tylko awaryjnie ale jest to jakieś wyjście z sytuacji jeśli nagle zdarzy sie taka potrzeba. Z manualem niestety trzeba się bawić a nie po to kupiłem lampę z TTL-em. No ale jak sie chce oszczędzać to trzeba cierpieć :(
Dzięki i pozdrawiam