"nie ma aparatu który umozliwia wrócenie do wcześniej naświetlonej klatki "
Otóż jest, Pentax LX ( nawet cofa licznik!, tzn. możesz zrobić np.29 kaltek i cofnąć się do 2!, naturalnie nie wyjmując filmu)
A.
Wersja do druku
"nie ma aparatu który umozliwia wrócenie do wcześniej naświetlonej klatki "
Otóż jest, Pentax LX ( nawet cofa licznik!, tzn. możesz zrobić np.29 kaltek i cofnąć się do 2!, naturalnie nie wyjmując filmu)
A.
w canonie ae-1p podczas zwijania też się cofa licznik, nie wiem z jaką dokładnością podaje klatki, ale coś takiego jest, o!
Kończąc, by zainteresowani mieli jasność. LX ma wielokrotną ekspozycję, która działa w przytoczony przeze mnie sposób. Cofając do konkretnej lub dowolnej klatki, NIE MA ŻADNEGO PRZESUNIĘCIA, można sprawdzić pod powiększalnikiem lub skanie.
Tak tylko wtrąciłem, choć nie na temat.
A.
Czy każdy eos 50 ma funkcę eye control? Niektóre body mają mały napis w prawym dolnym rogu korpusu z nazwą funkcji a niektóre nie, więc jak to jest ?
PS: Tak tak, nadal go nie kupiłem ;|
Eye control ma tylko EOS 50E, natomiast EOS 50 (bez E) nie ma.
W wersji amerykańskiej nazywają się one odpowiednio EOS Elan IIE i EOS Elan II.
Pzdr
Grzesiu
Odnośnie #104
Tak jest w większości aparatów wszystkich firm,przycisk rozsprzęgla traneport filmu,więc dżwignią napinającą i przesuwającą film ,napinamy tylko migawkę a klatka filmu stoi w miejscu.
Ale nie we wszystkich! Pamiętam, że kiedyś przez ciekawość sprawdzałem na sucho swoje aparaty pod tym kątem - i niektóre przy wciśniętym przycisku zwijania powrotnego nie napinają migawki - bodaj nawet czy nie Zenit tak ma.
Pzdr
Grzesiu
No,jest na świecie trochę aparatów...:)
Witam.
Wiem co masz na myśli, ale w przypadku tego aparatu jest inaczej. Ten przycisk działa dżwignią (wielokrotnej ekspozycji) jak w np. nikonie FM2 lub chinonie CE4. Cały sęk w tym, że w większości aparatów ten przycisk odpowiedzialny jest za powrotne zwijanie filmu korbką a w LXsie jest też wielokrotną eksopzycją. Może pisząc trochę trudno załapać o co biega nie mając aparatu w dłoniach, ale np. w tym konkretnym aparacie TYLKO jedna dżwignia odpowiada za parę funkcji(!), np. tak jest z podnoszeniem lustra i samowyzwalaczem. Reasumując, ten przycisk w większości manualnych lustrzanek służy do cofania filmu i MOŻEMY wykonac wielokrotną eksopzycję, ale poruszenie filmu jest bardzo prawdopodobne, w LXsie zrobimy |we. BEZ poruszenia filmu i bez konieczności delikatnego napinania filmu korbką(w Mamiy RZ jest to świetnie rozwiązane). Kończę, bo może powstać lekkie zamieszanie.
A.
Dzięki FlatEric, na wikipediach nie jest to rozgraniczone.
Jeśli można, to jaką macie opinię o Canonie T90? Chciałbym go kupić ale już tyle się naczytałem o jego usterkowości, że to chyba w zasadzie aparat, który jest skazany na awarię. Ciągle mnie męczy sprawa "błędu EEE". Jak to do końca jest z tą migawką, blokuje się, zacina ze względu na to że jest rzadko używana i brudna czy nawet w regularnie używanych i zadbanych egzemplarzach?
Części zamiennych nowych chyba nigdzie nie ma do tego modelu? Ktoś jeszcze w ogóle umie wykonać serwis migawki/baterii wewn. w Polsce?
Trochę szkoda że ten zaawansowany model zdaje się padać ofiarą swojej innowacyjności, a cała masa w pełni mechanicznych aparatów, dużo starszych, po prostu działa.
mam t90 dziala i sie nie psuje od 1,5 roku
ja też mam T90 i póki co działa a swoje lata ma i żadnych błędów nie wyświetla . Wg mnie najlepszy z mocowaniem FD. Trudno o polską instrukcje obsługi co przekłada się na konieczność eksperymentowania, ale wystarczy tydzień żeby opanować funkcje. Trochę zbyt "wrażliwy" spust migawki i niezbyt ergonomiczne umieszczenie przycisków świateł i cieni. Żeby obsłużyć te dwa przyciski spust migawki musi być wciśnięty do połowy a wsuwanie kciuka pod oko przyłożone do wizjera często powoduje wyzwolenie migawki:). To akurat mnie wkurza:)
Czyli może oglądając oferty w sieci nabrałem błędnego przekonania o dużej awaryjności tego modelu. Częściej też ktoś pisze, że ma problem ze sprzętem niż, że jest zadowolonym użytkownikiem od lat i sprzęt świetnie działa ;)
najlepszy canon ever made a moze i w ogóle najlepsza lustrzanka ever made, awaryjność ??? popatrz sobie na nowe cyfraki jak padają a ten model ma 25 lat i chodzi przynajmniej mi ,woda piasek ,kilka poważnych uderzeń ,ze dwa upadki ,cały poobijany ale działa , i kupiony jako ostro uzywany.
Adso ,nie wiem o czym mówisz bo ergonomia tego aparatu to jest bajka akurat .
mówię o dwóch przyciskach ze strzałeczkami, którymi można dodać bądź ująć czas naświetlania. Działają tylko wtedy kiedy spust migawki wciśnięty jest do połowy. Trzymając aparat przy oku trudno nie wyzwolić migawki kiedy manipuluje się tymi przyciskami. Może jest na to jakiś sposób, póki co nie znalazłem. Jak wspominałem już spust migawki jest wyjątkowo "wrażliwy". O tym mówię.
A co do tego jaka lustrzanka jest najlepsza to... pewnie znalazłoby się trochę lepszych tyle że może nie za te pieniądze... i nie w tym formacie:)
Kupiłem T90 i mam ją dosłownie dwa dni w użytkowaniu, więc proszę o wyrozumiałość jeśli nie zrozumiałem do końca sytuacji, ale wydaje mi się że można używać tych guziczków ze strzałeczkami bez wciśniętego spustu do połowy. Zamiast spustu wystarczy nacisnąć ten mały guziczek pomiędzy spustem a pokrętłem i wtedy używać strzałek (tryb pomiaru światła punktowy). Ale pewnie nie o tym pisałeś.
http://carewicze.republika.pl/T90.htm
tutaj jest o T90 i innych
Mój T90 - migawka zawiesiła się w górnym położeniu i trzeba wymienić jakieś "poduszeczki" ale mam jeszcze A1 i T70 sprawne to mam czym się bawić
http://www.canon-board.info/showpost...96&postcount=2
Czy ktoś ma doświadczenie czy można z tego trybu FEL+AV skorzystać w połączeniu T90 z 430EZ? W ogóle czy wspomniany tandem daje taką samą funkcjonalność jak T90+300TL?
a ja jestem zadowolony z ergonomii OM-2n. dziwię się, że tyle czasu zwlekałem, żeby się o tym jakie OM'y są fajne, przekonać.
Myślę że sprawa uroku OM-x nie tyle leży w ergonomii; bo Canon sobie całkiem nieźle radzi, tyle co w pracy mechaniczej tego body. Miękki spust, przyjemny naciąg, dźwięk migawki. Tego nie zastąpi żadna ergonomia. A ja chyba upoluję kiedyś tego T90. Szkieł w OMie nie wybiorę tak jak w Canonie, a zdjęcia robi najpierw film, potem szkło, a na końcu puszka. Za tym wszystkim oczywiści stoi fotograf, ik. Pozdrawiam.
Witam
Moje poczatki fotografi siegaja smieny, potem przyszla kolej na nstepny aparat z bloku wschodniego (na zachodni niestety nie bylo stac) pod nazwa Zenit 12XP. Kolejny etap to kustrzanka cyfrowa i niestety, ale rozczarowanie. Czegos mi brakowalo, cos bylo nie tak ze zdjeciami. Aparat przejal syn, a ja postanowilem wrocic do analoga. Niestety Zenit odmowil wspolpracy, postanowilem sie wiec rozejrzec za jakas uzywka. Na obecna chwile jestem przwie zdecydowany na EOSa 50e/50. Niektorzy polecaja 33/30, ale z tego co wiem to odpadaja ze wzgledu na wspomaganie AF. Lampa odpada. Moze jednak ktos mnie nawroci i przekona do innego. Zakup nie jest pilny, pewnie z miesiac bede szukal.
I tu prosba o pomoc: Jaki z tych zestawow najlepiej kupic?
http://allegro.pl/canon-eos-50e-eye-...776207779.html
http://allegro.pl/canon-eos-50-sigma...792074487.html
Czy moze sam aparat:
http://allegro.pl/canon-eos-50-idealny-i1784173040.html
http://allegro.pl/canon-eos-50e-eye-...784776622.html
I czy mozna zaufac tym sprzedawcom, moze ktos mial jakies transakcje z nimi.
Docelowo planuje zostac przy dwoch zumach, jedno w okolicy 28-80mm, drugie 70-200 lub lepiej 75-300. Ewentualnie jakis staloogniskowy do tego.
Oczywiscie ze wzgledow finansowych szkla profi (rzedu 1000zl) odpadaja.
Z gory dziekuje za jakies rady i przepraszam z brak polskich znakow, ale "alt" w lapku mi padl.
Uzywka Canon 50/1,8.Jasny rewelacyjny stosunek ceny do jakości.Uniwersalna ogniskowa.
Wszedłem w EOSa AF po tym jak mi z samochodu zajumali AE1. EOS33, jak ja się nim cieszyłem na początku; bajery AF, 4kl/s jak leżał w łapie. Dokupiłem gripa i szkła AF m.in 50, 28-105, 19-35, i inne Sigmy i Tamrony. Tak zabawa trwała przez ponad rok. A potem; spojrzałem na powrót w wizjer AE-1 i zatęskniłem za tym dużym ekranikiem, za klinem, za mechanicznym sterowaniem, za naciąganiem filmu. Skalkulowałem koszty i rozprzedałem AF. Za te same pieniądze mam A1 z zestawem godnych szkieł stałoogniskowych w nienagannym stanie. Warto było. A zdjęcia... przemyślane i ustawione ręcznie :) Klisza do AF i do M kosztuje tyle samo, a mam wrażenie że manuale, z celulozą lepiej się rozumieją.
Co do zakupów z podanych linków
1. Szkło w zestawie nie jest warte najmniejszej uwagi, tani kit kitowy i ciemny.
2. Sigma lepsza odrobinę ale też ciemna oraz nie będzie działać z nowszymi body EOSa.
3 i 4 Kupowałem u tego Pana. Rzetelny, choć to typowy handlarz ściągający masą sprzęt z zachodu. Ceny raczej średnie.
Zainteresuj się jeszcze może EOS 5. dobre tanie szkła do AF 28-105, 24-85, 50, jak znajdziesz to 19-35. Stare SIGMY będą Ci działać zarówno z EOSem 5 jak i 50/50E. Jak masz jakieś pytania pisz.
. Życzę udanych wyborów.
Wybor na 50 padl ze wzgledu na dosc dobry AF w slabym oswietleniu. W czytanych recenzjach, czy poradach przewijal sie EOS 5, jednak wiecej glosow bylo za 50 - przynajmniej tak trafilem, wiec pozostane chyba przy 50e. Na podanych aukcjach roznica w cenie miedzy E i "bez E" nie jest duza, a opinie czy warto inwestowac w "eye control" sa bardzo wyrownane, wiec zaryzykuje.
Jak widze opinie w necie sa bardzo podobne. Szklo 50/1,8 jest chwalone, wiec pewnie z czasem zagosci i byc moze zostanie jako podstawowy obiektyw - swiatlo i ogniskowa podobna do Zenita, a zdjecia robilo mi sie nim calkiem dobrze.
Pozostaje nadal kwestia szkiel. Czy wspomniane 19-35 to Cosina jak w aukcji:
http://allegro.pl/cosina-19-35-canon...786851272.html ?
I do tego wspomniana 50. Jesli to nie ten obiektyw to chyba wybor padnie na 28-105 lub 24-85. Choc nie ukrywam kusi mnie owe 19mm, wiec moze jakies opinie o tym obiektywie bylyby mile widziane. Kolejna rzecz to wybor szkla siegajacego 300mm, na ktory bardzo namawia mnie zona. Widze, ze tez tego troche mozna znalezc na Allegro tylko ktory wybrac?. Ten obiektyw raczej uzywany by byl wraz ze statywem do zdjec w plenerze, typu widoki w gorach, wschdy, czy zachody slonca, ewentualnie niebo noca.
Dziekuje za dotychczasowe wskazowki i prosze o dalsza pomoc.
19-35mm to ta Cosina. Cena do 330zł jak dla mnie max. Miałem Soligora, ale to ta sama produkcja; puściłem za 290. Czasem można dostać poniżej 200, ale to wyjątki. Szkiełko pojawia się sporadycznie na Alle.... Jak poczytasz to znajdziesz opinie i komentarze. 19mm to naaaprawde szeroko. Przykład z cyfry Tokiny
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32959682
Co do tele. to kop forum i jeszcze raz kop. Dobrego do 300 mm tanio nic nie kupisz. Jest Sigma i Tamron, konkurują ze sobą. Polecam Canon 70-210 f4. Można czasem wyrawać w przyzowitej cenie.
Czy ta cosina bedzie ewentualnie wspolpracowac z cyfrowka? Pytam, bo syn mysli zamienic posiadanego olka na cos kompatybilne z canonem. I moze tu ktos doradzi co mozna wziasc w cenie do 700-800zl moze 1000 z Canona (oczuwiscie cyfrowe lustro) coby bylo kompatyniolne obiektywowo z analogiem. Co do tele to dzis cale popoludnie grzebie i w asadzie nic nie znalazlem, moze faktycznie zejsc do ok 200mm. W przypadku tele nie zalezy mi zbytnio na duzym zakresie zumu, bardziej na jego wielkosci. wiekszosc postow jest sprzed kilku lat. Zastanawiam sie tez czylepiej kupic 300m i robic do 200 czy 200 i robic na maksa.
Wracajac do Cosiny, czy jest optycznie gorsza od Canona 24-85, bo jak patrze na cene to sie waham, czy jednak nie dolozyc, bo moze Canon lepszy? I jak owe dwa obiektywy maja sie do 28-80? Napewno jeden z tych trzech bede bral, tylko jeszcze nie wiem ktory.
Pozdrawiam.
Tak. Cosina jest zgodna ze wszystkimi EOSami. Jakość; lepsza od kita, bardzo ostra po przymknięcu. Szeroko otwarta robiła mi ostre fotki bo na filmie sprawuje się lepiej niż na cyfrowej matrycy. To specyficzny zoom szeroki-szeroki, bo zakres 19-35 jest taki właśnie. Na cyfrowym body po cropie zakres taki nijaki 28-55. Poruszasz kwestie cyfrówek a tu szukamy sprzętu analogowego. Mam wrażenie, że chcesz kupić analoga ze szkłami z zakresu 19-300, dobrymi optycznie i jasnymi i żeby się zmieścić w kilkuset złotych, i żeby pasowało do body cyfrowego i jeszcze body cyfrowe. Moja rada. Kup 50 i 50. EOSa 50 i Canona 50 1,8 i zrób kilka filmów. Poszukaj slajdów, porób cz-b, wybierz dobry negatyw. Pooddawaj do labu i sprawdź efekty. Jeśli Ci się nie znudzi i będziesz czuł pęd, szukaj dalej, lecz już świadomie wybierając czego Ci brakuje. Może się okaże, że zamiast szkła po tych kilku rolkach poszukasz gripa. Potem zechcesz sprawdzić jak to jest szerzej, a potem jak tele. W fotografii pośpiech nie jest wskazany. Pozdrawiam.
Współpracować będzie, tyle że jakość zdjęć nie powali. Stare szerokokątne obiektywy, głównie z uwagi na telecentryczność, bardzo słabo wypadają we współpracy z matrycą. Nawet canonowskie eLki 16-35mm f/2.8L USM MkI, 17-35mm f/2.8L USM, czy EF20-35mm f/2.8L nie błyszczą. Podpiąłem kiedyś taką Cosinę do 300D (matryca 6,3 Mpx z 2003 r) i wypadła gorzej niż standardowy KIT 18-55/3.5-4.5 MkI, którego kupisz za stówkę.
24-85/3.5-4.5 USM to całkiem znośne szkiełko. Z cyfrą, tak do 10 MPx na cropie, też sobie radzi. Główna wada to duża dystorsja na szerokim kącie.Cytat:
Wracajac do Cosiny, czy jest optycznie gorsza od Canona 24-85, bo jak patrze na cene to sie waham, czy jednak nie dolozyc, bo moze Canon lepszy?
A jak wypada w porównaniu z Cosiną 19-35? Nijak, bo to zupełnie inne szkła. Cięzko porównywac uniwersalny zoom do zooma typowo szerokokątnego. Na korzyść Canona przemawia na pewno autofocus.
Jeśli 28-80 to ten: http://www.canon.com/camera-museum/c...35~56_usm.html (o tym: http://www.canon.com/camera-museum/c...28~4l_usm.html nie wspomnę, bo na allegro krzyczą za niego 2,5 kzł a za takie pieniądze możesz mieć współczesny 24-105 L IS USM). Pozostałe sześć to tanie KIT-y, niewarte nawet tego co kosztują, czyli półtorej stówki.Cytat:
I jak owe dwa obiektywy maja sie do 28-80? Napewno jeden z tych trzech bede bral, tylko jeszcze nie wiem ktory.
Mam do wyboru:
Eos 500N z obiektywem kitowym (pasek, instrukcja, pudło, baterie) 150pln
Eos 300 obiektyw kitowy + bp-200 (pasek instrukcja, pudło )około 100pln [licytacja]
Eos 50e samo body pasek i baterie 200pln
Eos 3000v z obiektywem kitowym, pasek, baterie 210pln
Eos 300 obiektyw kitowy, torba, klisza, instrukcja, pasek 250pln
Wszystkie mają obiektyw kitowy, także proszę podać najlepszy wybór, z czasem kupię jakiś lepszy obiektyw do wydania na aparat mam góra 250pln (pełen zestaw razem z kliszą i bateriami) [prezent urodzinowy]
p.s: wiem zadam teraz pytanie totalnie amatorskie: jeśli bede miał redukcje na m42 to mogę wkręcić obiektyw do wszystkich aparatów jakie wymieniłem?
Pozdrawiam.
Największy i najwygodniejszy wizjer będziesz miał w 50e.
Reszta wymieniona na liście stoi klasę niżej (choć 3000V teoretycznie jest ostatni i nowocześniejszy).
Jest jednak problem z 50e i współpracą z obiektywami m42. Jeśli trafisz na starszą wersję softu w puszce to trafisz również na babola, który jak legendy netowe głoszą jest celowo wprowadzony do softu. Mianowicie pomiar światła szaleje i ciężko cokolwiek z takim dokręconym przez przejściówkę szkłem poprawnie naświetlić.
Jeszcze nie tak dawno robili upgrejd softu za free na żytniej, jak jest teraz nie wiem, bo puszka już leciwa.
Ta sama uwaga z softem tyczy się EOSa 30/33. Ja mam 30e i z m42 dałem sobie spokój - u mnie zawiesza się migawka (na różnych przejściówkach m42 próbowałem).
Ze szkłami EF pracuje wszystko poprawnie.
myślałem, nad 50e, ale nie kupie obiektywu za 50zł :/ bo nie ma a chce sie wyrobić w granicy max 250zł nie wiem czy spodoba sie prezent, a więc nie bede wydawał powyżej tej kwoty bo później pozostanie tylko allegro...
oprócz 50e polecasz 3000v a co jest nastepne w kolejności?
p.s: może jakaś minolta? do 250pln z obiektywem?
Canon 50 bez e,wyjdzie taniej a w sumie "e" [ostrzenie okiem we wizjerze]to niekonieczna funkcja.
Nie, ogólnie to nie to że polecam. Pisze tylko jak to się klasuje.
3000V jest pozycjonowany niżej niż 50e. 3000V to typowa plastikowa amatorka, a 50e biorąc do ręki czuć inną klasę wykonania.
Może idź w inną stronę? Kup jakiegoś zadbanego Pentaxa Me/Me Super i ostrz manualnie? W konstrukcjach z manualnym ostrzeniem wizjer jest taki, że ułatwia ostrzenie, nie to co w teraźniejszych cyfrówkach.
Puszka około 100zł, szkło 50mm 1.7/2.0 około 120-150zł + radocha z ręcznego naciągania filmu i ręcznego ostrzenia większa :-D
W tym temacie
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77875
Kolega piszę, że dla dziewczyny, więc z gabarytami bym nie przesadzał.
Jeśli z czasem zamierzasz kupić lepszy obiektyw, naprawdę zastanowiłbym się nad Eosem 33. Co prawda przy ciemniejszych szkłach lubi sobie czasem AF dopalić lampą, lecz w połączeniu ze szkłami Canona lub jasnymi od innych producentów o żadnym dopalaniu lampą nie ma mowy. Poza tym, to konstrukcja jak na analog stosunkowo świeża i ja poza brakiem kompensacji ekspozycji co 1/3 EV (jest tylko co 1/2) braków jakichś poważnie utrudniających życie nie zauważyłem.
jak dla dziewczyny, to koniecznie om-2n. serio.
lekki, zgrabny i w ogóle. przy nim, mój ulubiony dotychczas ae-1p wygląda jak kloc, żeby nie powiedzieć człon.
a co do obiektywów, to na ebay'u jest bardzo duży wybór obiektywów zuiko i nie tylko, w cenach porównywalnych z cenami FD i nFD na ale-drogo.
pozdrawiam!
syn marnostrawny.
Warto zainteresować się starymi szkłami 35-70mm 3,5 4,5, bo tańsze i 28-70mm 3,5-4,5. Czasem to pierwsze można dostać za mniej niż 200zł. Te szkiełka są naprawdę bardzo dobre, ale jest kilka ale;
-pierwsze ale to po podpięciu pod cyfrę na cropie brakuje szerokiego kąta.
-drugie ale to silniki autofocusa pracują jak wiertarki skrzyżowane z wysokoobrotowymi maszynkami u dentysty, choć są szybkie i celne.
-trzecie ale to mordki kręcące się podczas ostrzenia
-i czwarte ale, że dekielki można zakładać tylko przy skrajnych wartościach ogniskowych.
-jeszcze jedno ale bym znalazł, że nie wszystkie filtry założyć można, bo się chowa do środka przednia część obiektywu.
Ale szkiełka jednak bardzo zacne.
Podobne bolączki dotykają protoplasty 28-105 czyli 35-105mm
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ciągle uważam, że jeśli ktoś myśli o analogu dla analoga, powinien wejść w system FD. Sprawne body z obiektywem stałoogniskowym można kupić poniżej 250zł.
Czy to normalne że mój eos 50 (nareszcie!) pokazuje cały czas ikonę filmu i licznik zdjęć mimo wyłączenia go (opcja "L" na kółku)?
Ja polecam 30, sam właśnie ją sprzedałem na allegro i smętnie spoglądam w stronę pudełka czekającego na kuriera. Bardzo ją sobie chwaliłem, zwłaszcza prędkość - przy 4 klatkach na sekundę często wychodziły fajne ujęcia, zwłaszcza jak fotografowana osoba była przekonana, że jedno zdjęcie i po wszystkim :) Sterowanie okiem też super wygodne, nie wiem czemu narzekali niektórzy. Ja noszę okulary i nigdy nie miałem problemów, wystarczyło kalibrować aparat w okularach, a nie bez.
Co mnie drażniło trochę to właśnie wspomaganie lampą AF, czułem się momentami jak na dyskotece.
Wiitam ponownie
Kontynuje moje zakupy fotograficzne, jesli nie uda mi sie w najblizszym czasie wylicytowac EOSa 5, lub nie znajde rozsadnej cenowo trojki, wroce do 50. Tu juz sie chyba nic nie zmieni. Tak jak pisalem chce wstepnie skompletowac sprzet na koniec wrzesnia i w oko wpadlo mi kilka obiektywow. Jesli ktos moze powiedziec o nich cos dobrego lub zlego, bede wdzieczny.
Sigma AF 35-135/3,5-4,5 http://allegro.pl/obiektyw-sigma-35-...815496258.html
o tym nie wiele znalazlem, ale niedrogi wiec moze lepiej sobie go darowac?
Dwa kolejne to Tamron 28-75/2.8 http://allegro.pl/tamron-sp-af28-75m...809046670.html
Kusi mnie swiatlo obiektywu i ponoc dosc ostry, ale nie wiem jaka moze byc realna cena jaka mozna za niego zaplacic.
Sigma 28-105/2,8-4 http://allegro.pl/sigma-28-105-mm-f-...806939519.html
Podobnie jak poprzednik, niezle opinie, choc niektorym ponoc nieraz nie lapal AF i cena?
I czwarty, chyba najlepsze opinie, to Canon 28-70/3,5-4,5 http://allegro.pl/canon-28-70mm-3-5-...805420219.html
tamron jest niezły, ale link którego podałeś to licytacja - cena będzie jednak wyższa. Sigmy omiń szerokim łukiem, a co do proponowanego canona to najlepiej dołóż jeszcze 150-200 zł i weź 24-85; on sobie całkiem nieźle na kliszach radził :) ...albo zaczai się dzielnie na tego tamrona, nuż ci się uda.
Pozdrawiam.
Ile mozna sie spodziewac za tego Tamrona? Jesli opinie jakie o nim spotkalem sa prawddziwe, to moze powalcze.