Portret bardzo fajny, lecz myślę że kadrowanie przekombinowane.
Wersja do druku
Portret bardzo fajny, lecz myślę że kadrowanie przekombinowane.
Sezon się rozkręca coś wesołego ..... Wiewióra
i coś smutnego ... Martwy Dom
sezon się rozkręca ....
Bardzo fajne ujęcie wiewiórki - szczególnie nr.2. Pytanie kto kogo podpatruje? :-), Ty wiewiórkę czy ona Ciebie.
Wiewiórka była super właziła na mnie to są pełne lkatki (prawie) z 50mm
;)
No to miałeś farta bo to dość płochliwe zwierzątko, chociaż te żyjące w parkach są często tak przyzwyczajone do ludzi (i smakołyków), że wydają się oswojone.Cytat:
Zamieszczone przez popmart
Roznica paruset metrow... miezkam na Powislu w Warszawie i jak spaceruje po okolicy Rozbratu to wiewiory na drzewach raczej plochliwe.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Za to wystarczy pareset metrow do Lazienek podejsc i tam dluzszego szkla niz 17-40 nie trzeba na wiewiory - podlaza same paskudy i patrza ci na rece czy dajesz zarcie :roll: .
Wiesz też bywam w różnych miejscach w Warszawie i spotykam wiewiórki w Łazienkach również i wiem że nawet czasem staną i położą łapki na rękach ale ta nie 3 razy wskoczyła na mnie i weszła do pasa a byłem na chodniku przy Zielenieckiej gdzie się szybko jeździ ... (Kamionek) ..... po pewnym czasie patrzac na fotki odkryłem przyczynę .... to nabrzmiałe sutki wystają z futerka Wiewiórka jest młodą mamą ..... i była bardzo głodna :(
Wiosna ...
Ale ja to Robsonowi nie tobie tlumaczylem :roll: .Cytat:
uwielbiam rozmowy o sutkach wiewiórek...
hmmm z potoku słów i obrazów jedynie owe "sutki" przykuły Twoją uwagę ?Cytat:
Zamieszczone przez mattnick
może powiesz nam coś więcej o tym ? :lol: Poza tym "rozmową" określamy wymianę zdań ...
Vitez : Nic takiego chciałem tylko opisać dość wyjątkową sytuację wiewiórkową z ciekawym spointowaniem (ciekawe jak to się pisze ?)
Zdziwił mnie mocno kierunek dyskusji o zdjęciach. Wiewiórki jak zawsze dobrze uchwycone sprawiają, że pojawia się uśmiech na mojej twarzy
A niby co mi tłumaczyłeś?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
To ze w Warszawie jest spora szansa na spotkanie nieplochliwej wiewiorki. Szczegolnie w Łazienkach.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
A czy ja napisałem coś innego, no chyba że w Łazienkach nie ma parku.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Nvm ( = nevermind) , nie lubie przepychanek o byle slowko :roll: .
Moim zdaniem jedynka - bardzo trafione ujęcie.
thx a inne nie bardzo ?
Jedynka super. Pozostałe siakoś takoś nic do mnie nie mówią.
Przedostatnie też jest ok. choć może trochę inaczej bym wykadrował.Cytat:
zapraszam do Stoczni Gdańskiej na poprzedniej stronie ....
Hmm coś się nie podobają moje fotki ze stoczni a mialem wrażenie że są niezłe na pewno najlepsze ostatnio z moich ....
Wow 4000 odwiedzin gonię czołówkę .....
"Ostatni Spawacz"
Fotka z oryginalną ekspozycją.
I jeszcze dzisiaj przygotowane Akwarium Gdyńskie odsłona kolejna :
wszyscy akwaryści wymiękli ?
popmart a gdzie jest nemo? ;)
a skąd się wie ile jest odwiedzin?:confused: JUż wiem!:)Cytat:
Ostatni spawacz chyba mógłby być odrobinke jaśniejszy - chocby tylko lewy bok tego człowieka - nie zdjęcia
W ukwiale bonk w ukwiale
thx rozumiem że fotki się podobają ?
Cytat:
Zamieszczone przez TOKIN
ni chciałbym być nieuprzejmy ale u mnie na LCD jest dość jasny ....
Cytat:
Nie pierwszy raz okazuje się, że mój stary tradycyjny monitor jest beznadziejny:(
Wszyscy mają kwiaty mam i ja ... ;)
Tulipanki swietnie sie nadaja na tapete do nowego Window$a Vi$ty :mrgreen:
Fajnie wyszlo :)
Dzieki za odwiedziny i ocenę ... dodam że choc może niektórzy nie uwerzą kolory są oryginalne a nawet na czerwonym zgaszone ....
Hejo postanowiłem wkleić coś nowego :
Mikrokosmos
Obróbka : Levele, kontrast, USM 0,9 / 90 , kolory bez zmian , lekkie kadrowanie. aha dla zainteresowanych Flektogon 35 MC + 3 pierścionki, iso400, z ręki.
Komentarze mile widziane.
1 super...
i jeszcze jedno do serii dodam (model z 2 fotki)
dzięki mattnick za pozytywny odbiór, zapraszam innych do oglądania i pisania.
I jeszcze jedno zastanawiałem sie jak to jest z makro jak inne są moje zdięcia od tego co prezentuje jacam
http://canon-board.info/showthread.php?t=2904&page=5
nie uważam że są gorsze (jacama) wręcz przeciwnie jestem zachwycony jakością i GO (wiem ma specjalne szkło macro i zastanawiam się jak bardzo są postprocesowane) ale.... nie wiem czy mi się podoba takie obrazowanie wszystko zrobione jest jakby z plastyku ??? a moje fotki (robione starodawną techniką) są jakby naturalniejsze jakieś inne ...zapraszam do dyskusji
a i nie jestem macro master to moje pierwsze mikrokosmiczne potwory .....
nikt się nie udzieli ? ciekawi mnie Wasza opinia.
drugi robal jakoś mało fotogeniczny
Kolejne owady ...
Jeśli ktoś nie "wyczai" ważka kończy konsumpcje koleżanki ...:lol:
i jeszcze konik :
1 i 3 bardzo mi sie podobajaCytat:
to może ja wtrącę 3 grosze :mrgreen:Cytat:
Kluczem do takich zdjęć jak moje nie jest sprzęt, tylko światło i kompozycja. Unikam jak ognia ostrego słońca, zwykle zdjęcia robię późnym popołudniem, staram się wybierać zacienione miejsca, gdzie światło jest rozproszone.
Jeśli chodzi o postproces to nie wykonuje jakiś zawiłych operacji:
wołanie z raw, korekcja BW, krzywe, kadrowanie, wyostrzenie na potrzeby web, czasami jak mam kaprys to odszumianie i tyle. :-D
Rozpocząłem niedawno zabawę w makro i mam podobne dylematy, uważam jednak, że w tym rodzaju fotografii perfekcja techniczna ma kluczowe znaczenie. Pewnie dlatego fotki jacam-a stanowią dla mnie odległy cel do którego zmierzam. Zastanawia mnie, czy sam fakt zastosowania dobrego szkła makro może tak znacząco podnieść jakość fotografii?Cytat:
Ja rozpocząłem od zakupu Raynoxa 250, ściganie z nim robaków daje mi narazie wiele radości.
Cytat:
Zamieszczone przez jacam
no tak ale ja robię na pierścionkach i manualu i ostre słońce jest konieczne bo np 35mm + komplet pierdzionków (cześć fotek z góry) to minimalne czasy dla ostrych fotek wychodzą ok 1/300 więc musze mieć max światła ....... przy przesłonach 8-11
Zmien body na D7D/D5D wtedy czas 1/100 osiagniesz = spokojnie w popoludnie sie wyrobisz 8)Cytat:
Chyba ze jednak do statywu sie przekonasz :roll: .
Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
nie bardzo rozumiem ? jest wzór na powiększenie za pomocą oddalenia i wynikające z tego zmniejszenie czasu ......aaaa jasne AS !!!!!
jakby to kogoś interesowało
według tego wzoru : k = (odległość obiektywu od matrycy[filmu] / ogniskowa) 2 (kwadrat)
k x ogniskowa x [crop(tylko APSC lub podobne)] = czas minimalny (odwrotność oczywiście)
1 komplet pierdzionków ok 90mm odległości od obrazowania film 35mm bez cropa i z cropem
35 mm 1/350 - 1/400
50 mm 1/200 - 1/240
80 mm ~1/160
:!: 5000 odwiedzin ......:rolleyes:
dziekujemy , dziękujemy ....