jak na galerię, za dużo gadania...
109. jest boskie?
chyba małpie...
Wersja do druku
jak na galerię, za dużo gadania...
109. jest boskie?
chyba małpie...
112 ma super moment :D, ale najeli coś ty zrobiła z kolorami ? to jest butelkowa masakra na liściach :evil: (pojechana kolorystyka dotyczy również: 70,72,73,78).
dzięki za zaproszenie, na pewno skorzystam
nic specjalnego nie robiłam, podciągnęłam trochę vibrance jak zawsze :P
a oceanarium ma pojechane kolory z definicji
Ale to jest ciekawe ogólnie, mam dostęp do 5 różnych ekranów, 2 są skalibrowane, wszędzie jest w miarę ok, a jednak ciągle słyszę, że gdzies pojechałam to z cieniami, to z kolorami...
a widziałeś gdzieś coś podobnego na poprzednich fotkach?
może rzeczywiście mogłam to 79 trochę cieplejsze, miałoby bardziej naturalną zieleń, ale...
Lecimy dalej, na plażę!
...zaczynając oczywiście od pojechanych kolorów :>
117.
118.
119.
120.
121.
122.
123.
124.
125.
126.
127.
128.
129.
130.
131.
i to by było na tyle na razie...
Bardzo fajny klimat w tym secie, daruję Ci już te pojechane kolory na: 117,118 ;-), ale brak ostrości to już wybacz nie :sad:. W pozostałych ostrość ok.
naprawdę uważasz, że 117 i 118 byłyby o wiele lepsze gdyby były super ostre?
Koraf,
to które są te nieostre, bo na lapku oglądam
ja bym "wybaczył" i rozjechane kolory (???) i nieostrości
natomiast nie przepadam za wieloma wariacjami na jeden temat (wskazana większa selekcja prac).
Ja uwazam, że 117 i 118 są troszkę kolor-koszmarkami :(
Trochę selekcja zdjęć kuleje, część z tej ostatniej serii bym sobie odpuścił. Ale nie zgodzę się z przedmówcami - kolory na 117 są świetne.
117 i 118 wrzuciłam jako ciekawostkę, nota bene nie były zbytnio podkręcane ;-)
A co do selekcji... Dobijałam do 15 możliwych plików. Mogłam mniej, ale... wtedy bym nie wrzuciła tych, o których potem usłyszałam, że są najlepsze.
Jakbym naprawdę miała wyselekcjonować "po swojemu" to zobaczyłbyś: 90,92,93,97 i 98. Byłoby dobrze?
126,127 i 128 za bardzo wypalone niebo/odbicie w wodzie - można by w RAW-ie to poprawić? A jak nie możesz to w PS lub darmowym GIMP-ie. Niektóre zdjęcia wyświetlają mi się nieostro - czy takie są? Pytam bo z sieci trudno ocenić . Jeśli oryginały ostre to O.K.
Na 121 inaczej łódeczkę bym umieścił - za blisko brzegu kadru jest.
Kolory pojechane? może , ale jak już jechać to porządnie... ;)
117 krzywe, 118- było by świetne gdyby łódka (najlepiej tylko ona) była superostra. Bardzo ładny kadr się szykował kilka kroków w prawo - z rytmem "łódkowym" duża w lewym dolnym mocnym punkcie , mała nieco wyżej w okolicy prawego i niebo jak jest... Może masz? (podobnie się układa na 84)
najeli ,wiesz może coś o tych szarfach na dziobnicach łodzi ?
Usiadłbym tam na piasku,patrzył jak oddychają w tej delikatnej bryzie i posłuchał jak morze śpi....
Czy ja dobrze widzę na 120. ? Menisk wklęsły i skała pokazująca F...K :shock::roll::mrgreen:
Wiedziałam, że tu zajrzysz i coś w tym guście napiszesz :D
Szarfy są "na szczęście", nie wiem dokładnie skąd to się bierze, ale żadna łódka nie wypłynie bez jakiejś "specjalnej" szmatki. Łodzie to są tzw 'long tail boats'.
I nawet nie wiesz jak mnie kusi wyrwanie się choć na tydzień do Tajlandii... 2 lata minęły, dużo się zmieniło, ale bardzo dobrze wspominam ten kraj :) Może się uda jakąś kambodżę zrobić jesienią...
BARDZO DOBRZE WIDZISZ :D
tzn tę skałę to jeszcze w lekko inny sposób można by interpretować, ale może pozostańmy na Twojej wersji :D
Ej, tendencyjnie mnie oceniasz koleżanko, zaglądam wszędzie i tam gdzie warto - zostawiam kilka słów. No i czasem nawet na normalną odpowiedź liczę. :D
A skoro wiesz że coś takiego można napisać - czemu tego nie poprawisz? Te chmury się o to proszą. Dawno temu osoba ucząca nas fotografii powiedziała że nie ma chmur z papieru... zapamiętałem. 8-)
Zrobiłam takie zdjęcie bo tak mi się podobało.
Z premedytacją robiłam je pod słońce, ze świadomością, że będą przepały, które bardzo ładnie wychodziły na histogramie jeszcze w aparacie.
Jakbym uważała, że jest złe, to bym tu go nie umieszczała.
Moje zdjęcia SĄ i BĘDĄ niedoskonałe.
Jak zrobię zdjęcie doskonałe to sprzedam aparat i zajmę się czymś innym.
A jeszcze lubię robić zdjęcia :P
Kłamała :grin: Chmura i papier, można powiedzieć, współistnieją.http://zb.eco.pl/zb/48/thichn2.htm
Że są niedoskonałe i że doskonałe nie będą - to można śmiało założyć.
Jednakże można dążyć do tego by były lepsze. :D
Tendencyjnie oceniam, bo tendencyjnie napisałeś, jakbys naprawdę tu zajrzał, to bys wiedział, że zdjęcia z Tajlandii są z 2009 roku (czyli jakby nie patrzec 2 lata doświadczenia wstecz), i były wywoływane z rawów (o których odzyskaniu trąbiłam przez conajmniej 2 post), więc nie dostałabym pytania o to, czy te rawy mam i komentarza o "darmowym gimpie" (swoją drogą od kilkunastu lat używam linuxa i doskonale wiem, że istnieje gimp :P).
Zresztą... JA NIE DĄŻĘ I NIE BĘDĘ DĄŻYĆ DO PERFEKCJI czy tam DOSKONAŁOŚCI. Powiedzmy, że uraz z dzieciństwa.
Robię zdjęcia PRZY OKAZJI wyjazdu, a nie jadę po to, żeby je robić. Nie będę spędzać pół godziny nad jednym ujęciem łódek na plaży, wolę sobie na tej plaży poleżeć.
I naprawdę, skoro tak się pięknie znasz i wszystko wiesz, i tak wspaniale umiesz wszystkim doradzić, to może w końcu pokaż jakieś swoje zdjęcia. Przeciez nie ma nic lepszego niż dobry przykład i chętnie się czegoś na nim nauczę...
Fajnie , rzeczywiście do początku nie dotarłem - też jestem niedoskonały ...
Przykłady do nauki - z tej działki proponuję NG - tam dobrych przykładów nie brakuje. Ja też robię niedoskonale zdjęcia, więc zdając sobie sprawę z ich ułomności - na forach ich nie pokazuję. Po co ktoś ma mi wytykać błędy o których dobrze wiem. B)
Znowu świadomie oszukujesz najeli [za sergiuszem]Cytat:
JA NIE DĄŻĘ I NIE BĘDĘ DĄŻYĆ DO PERFEKCJI czy tam DOSKONAŁOŚCI.
Wszyscy dążymy,żyjąc.Samo to się robi IMHO.
I to mi nie przeszkadza,podobnie jak Ty najeli nie mam tej świadomości.
Humor mi natomiast psuje jak ktoś mnie w tę doskonałość wpycha ,wbrew mojej woli i na swój sposób.
Chcę być niedoskonały,niedoskonali są piękni,niedoskonali są skromni.niedoskonali nie doskonalą ludzi....
Niedoskonali lubią Twoje chmury z papieru i proszą o jeszcze :-)
Niedoskonali nie wiedzą czemu doskonały jest NG .
Andrzej Max,oszukujesz prawda? Nie jesteś niedoskonały IMHO ?
Sergiuszu - tego tekstu wydanego u nas dopiero w 1991 roku - nie miał szansy przeczytać, to było dużo wcześniej... ;)
janmar, pewnie że oszukuję! Nie jestem niedoskonały... - ciekawa konstrukcja , jak znakomicie działa na podświadomość... powiedzieć i nie powiedzieć... :D :D :D :D
NG doskonały nie jest , choć kiedyś jak zapewne pamiętasz mówiło się inaczej...
W tej niedoskonałej rzeczywistości jednak jakieś wzory istnieć muszą , a jemu jakoś bliżej niż innym...
Cytat:
Ja też jestem niedoskonały jak zauważyłaś i do początku chyba nie dotarłem,
A skoro wiesz że coś takiego można napisać - czemu tego nie poprawisz?
:roll:
Nie, naprawdę nie dążę. Dążę do satysfakcji z działań, do zadowolenia z wyników, ale świadomie zostawiam pewien margines błędu.
I tak i tak nigdy nie będę doskonała, więc nie widzę powodu, żeby gonić króliczka ;-)
Jest pewien poziom, który chcę osiągnąć i to mi wystarcza. Jest wiele innych ciekawszych rzeczy do zrobienia :)
Skąd wezmę jak nie mam? ;-)
Trochę więcej jest na mojej stronie, jeszcze jakieś Tatry mam w zaległościach (pięknie niedoskonałe technicznie, będzie świetne pole do komentarzy).
swietne widoki ,swietne zdjecia !!!
Wyniosłam się właśnie z picasy, zdjęcia z Nepalu podmieniłam na "nowe" wersje (parę też podmieniłam kompletnie), więc trochę mogą komentarze się nie zgadzać ;-)
Dzięki wielkie janmar, że to wszystko wyklikałeś :)
Co do kolejnych zdjęć z "dużych" podróży, to trzeba będzie poczekać pewnie co najmniej do wakacji, ale może pogrzebię w szufladach i znajdę coś z jakiś mniejszych... ;-)
122 zatrzymalo mnie na dluzej
Tak sobie myślę, że umieszczanie takich zdjeć na forum internetowym jest ich marnowaniem. Nie jest to dobra przestrzeń na pokazywanie wartościowej fotografii, bo to, że jest wartościowa gdzieś się zaciera.
Już taki digart jest lepszym miejscem do prezentowania swojej twórczości.
A co do fotek - tak, są spoko. Podobają się.
Jakoś nie mam sentymentu do digartu, zresztą przede wszystkim "portfoliuję" się na swojej stronie. Tutaj wrzucam, bo czytają to ludzie, których chociażby trochę kojarzę.
A tak przy okazji, z podróży bliższych: Dolina Pięciu Stawów
większa wersja tutaj :)
Dolina Pięciu Stawów - dobra fotka ale... za dużo różu na tych chmurkach.
Fajny kadr Dolina 5 stawów :grin:, uwaga Waldka jak najbardziej, u mnie widać jeszcze (niestety) mocne przepalenia w chmurach na górze. Można to wszystko ładnie wyprowadzić :grin:.
Te przepalenia w chmurach to słońce :P
Róż w chmurach to niestety wynik oszczędności przy kupowaniu filtrów :/
A to jest panorama składana z 7 fot i nawet jak wyprowadzę w miarę foty pojedyncze, to potem hugin i tak mi trochę to masakruje (nie było aż takich przepałów).
To macie coś bez przepałów i bez różowego ;-)
133.
134.
DPSP jest miejscem bardzo złym do fotografowania dla zwykłego turysty :neutral:
To jeszcze potrzebuję definicji "zwykłego turysty" :D
Ktoś taki jak np. ja :mrgreen:
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=121
Bardzo ładne zdjęcia, Marta. Dobrze Ci zrobiła ta "Biblia" :)
Oj tam oj tam :P
"Zwykli" chodzą w adkach, z tego co pamiętam miałeś fajne buty :P
To jeszcze dwa:
135.
136.
(standardowo ponad setka fot na stronie ;-))
Ale do jego wątku zaglądam regularnie!
137.
138.