"Pan z Allegro" to w ogóle osobliwy gość ;-)
2004: http://groups.google.com/group/pl.re...38e1fd799fc73f
2005: http://groups.google.com/group/pl.re...d310b950b4e640
:lol: :lol: :lol:
Wersja do druku
"Pan z Allegro" to w ogóle osobliwy gość ;-)
2004: http://groups.google.com/group/pl.re...38e1fd799fc73f
2005: http://groups.google.com/group/pl.re...d310b950b4e640
:lol: :lol: :lol:
Czarek jest w porzo facet. znam go z innych okazji (fotoforum.pl) i bardzo do pogadania czlowiek. lubi czasem narobic szumu, ale jak sie do niego przyzwyczaic to sie mu tego nawet nie ma za zle
nie wiem jaki jest osobiscie, ale troche osob z nim regularnie pleneruje, wiec pewnie nie pozera na dzien dobry :)
Najwyrazniej nie znasz roznicy miedzy lichwa (pobieranie wygorowanych procentow za pozyczone pieniadze) a po prostu wolnym rynkiem...
Prawnie zabronione i karalne jest pobieranie takich wlasnie odsetek a nie wystawianie przedmiotow za dowolna cene.
Wysokość odsetek maksymalnych kodeks cywilny określa na czterokrotność stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego a kare (do 3 lat pozb wolnsci) okresla art. 304. K.k.
A czy ktoś ma do polecenia jakąś pozycję traktującą o makrofotografii w sposób przystępny ale rzeczowy??
Najlepsza z żon chciałaby się pobawić i chciałem jej sprawić jakiś podręcznik.
Oakhallow
ktos czytał te ksiązki i moze cos powiedziec na ten temat??? są cos warte czy tylko wielkie tytuły bez treści??
http://www.empik.com/showobject.jsp?...tegory=1241300
i jeszcze to
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/427824
lub co możecie polecic w tej tematyce?
Ja bym polecił kilka starszych pozycji:
Witold Dederko: "Elementy kompozycji fotograficznej";
Witold Dederko: "Fotografowanie architektury";
Witold Dederko: "Oświetlenie w fotografii".
to akurat znam bo tlumaczyla moja zona, a ja sprawdzalem merytorycznie.
wiec niejako tresc poznalem. powiedzialbym ze nie zla ksiazka dla tych co chca zaczac i lyknac troche podstaw technicznych i praktycznych fotografii. jest to jedna z tych nielicznych ksiazek, ktore majac "cyfrowa" w tytule, nie stanowia w 90% opisu mozliwosci cyfrowek a w 10% traktuja o robieniu zdjec.
z tym ze z ksiazek foto najpredzej polecalbym to:
dobra tresc, piekne zdjecia, a przede wszystkim - ograniczenie technobelkotu do minimum i pisanie o fotografowaniu. pewnie dlatego malo popularna pozycja ;)
Spójrzcie:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=158206976
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=158107877zne
Chyba zacznę w książki inwestować:lol:
Potwierdzam :) Jestem wlasnie w trakcie studiowania i o ile sporo rzeczy jest calkiem podstawowych to zestawienie ich z naprawde dobrymi zdjeciami wprowadza czytalnika w nieco inny wymiar pojmowania fotografii.
Odbiega mocno od techniczego belkotu i teoretycznych rozwazan w stylu zrob tak i tak bo teoretycznie powinno byc dobrze ale nie mam zdjecia zeby to potwierdzic ;)
Ksiazki o fotografii
Link do ebooków wycięty... Panowie, no choć trochę umiaru ;-)
sa pewne granice absurdu - jedna IMHO zostala wlasnie przekroczona - http://www.allegro.pl/item161975538_...a_mroczek.html
wiem, ze ksiazka jest swietna ale facet chyba sobie JAJA robi :lol:
Pewnie chodzi o ten szczegół o sprzedaży łącznej. Chyba to niezbyt teges z zasadami allegro.
to nawet nie jest teges ze zdrowym rozsadkiem :lol:
moj ulubiony fragment:
nie, nie ma potrzeby.. jeszcze poprosze o wysylke kurierem przez Tajlandie - w tysiaku sie pewnie nie zmieszcze ale za to bede mial co czytac w dlugie zimowo/wiosenne wieczory :lol:Cytat:
Cena dla Ciebie za wysoka? Może być taniej.
skad on sie urwal ;-) :?:
Dodam ze ksiazka to jak wspominaliscie prawdziwa gratka, ja starałem kupic sie ja, ale graniczyło to wrecz z cudem, co tez sie stało. Żona widzac me starania, mailowo skontaktowała sie z Panem Andrzejem Mroczkiem, i w prezencie urodzinowym dostałem piekne wydanie w twardej oprawie z osobistymi życzeniami urodzinowymi :) ( tyle przechwałek) w moich oczach Andrzej Mroczek jest człowiekiem który swa pasja potrafi sie dzielic z wielka chęcią. dla ciekawskich
Ostatnio jest do kupienia FOTOGRAFIA John Freeman, wyd. Ardady. Nie jest to A.Mroczek jesli chodzi o czytanie, ale zaprezentowane zdjecia w kontekscie tytulow ktore maja obrazowac, naprawde niezle. No i dostepna teraz i bardzo starannie wydana.
Dla tych, którym obcy langłydż nie straszny, a mają ochotę podumać sobie o samej fotografii jako takiej polecam:
"On Being A Photographer" i "On Looking At Photographs" (by D. Hurn & B. Jay)
Dwie niedługie pozycje ciekawe na każdym poziomie zaawansowania, bo tematyka nie do końca typowa (żadne tam "jak zrobić...") i bardzo uniwersalna.
Zero zdjęć (choć są odwołania), podpisów, opisów i techniki, żadnych porad. Czysto myślowe podejście do obrazu oraz celowości i procesu robienia zdjęć.
Kto zechce, znajdzie.
Ja zaliczam się do grona tych, którzy nie załapali się na "Książkę o fotografowaniu" (ech... tyle czasu leżała na półce w księgarni, jak się dowiedziałem, że nakład zamknięty zdecydowałem się dłużej nie zwlekać, ale okazalo się, że dwa dni wcześniej sprzedali, a w internecie już dawno nie było). Jeśli ktoś wie gdzie można tą pozycję dopaść (poza tymi aukcjami z allegro) w jakiej..ś..kolwiek ;) czytelnej formie, będę wdzięczny za info na priv.
Wykaz książek godnych uwagi:
http://pedagog.umcs.lublin.pl/~zpkumcs/lit_fot.html
O fotografii ogólnie (podręczniki itp.)
1. Brauer E. - Podstawy fotografii
2. Burzyński R. - Być fotoamatorem
3. Cyprian T. - Fotografia
4. Cyprian T. - Fotografia technika i technologia
5. Feininger A. - Nauka o fotografii
6. Hedgecoe J. - Fotografia. Jak lepiej fotografować…
7. Hedgecoe J. - Praktyczny kurs fotografii
8. Iliński M., Raczyński J. - Fotografia w życiu codziennym
9. Kotecki A. - Fotografia barwna (poradnik zawodowy)
10. Kotecki A. - Fotografia czarno-biała
11. Kotecki A. - Pracownia fotograficzna
12. Kreyser R. - Fotografujemy
13. Langford M. - Fotografia od A do Z
14. Pękosławski Z. - Fotografia w praktyce amatorskiej
15. Pękosławski Z. - Pracownia fotoamatora
16. Solf K.D. - Fotografia. Podstawy, technika, praktyka
17. Stensvold M. - Fotografia dla żółtodziobów
18. Teicher G. - Fototechnika
19. Wójcik T. - ABC fotografowania
20. Wszystko o fotografii. Praktyka, estetyka, nowoczesne zastosowanie (pr. zb.)
O fotografii - bardziej szczegółowe aspekty
21. Alamanach fotoamatora (analiza kompozycji 300 prac dokonana przez J. Sunderlanda)
22. Barchacz W. - Fotoamator reporter
23. Bergner J., Gelke E., Mehliss W. - Mikrofotografia
24. Bułhak J. - Fotografia ojczysta. Rzecz o uspołecznieniu fotografii
25. Burzyński R. - Portret fotograficzny
26. Busselle M. - Fotografia barwna. Kompozycja i harmonia (Uwaga! tragiczne tłumaczenie)
27. Cyprian T. - Fotografia w szkole
28. Dederko W. - Guma warszawska
29. Dederko W. - Oświetlenie w fotografii
30. Dederko W. - Sztuka fotografowania
31. Dederko W. - Warsztat techniczny artysty fotografa
32. Dederko W., Kanclerz F., Pytliński A. - O fotografowaniu prawie wszystko. Poradnik instruktora, t. II
33. Dederko W., Pytliński A. - O fotografowaniu prawie wszystko. Poradnik instruktora
34. Dubiel, Iliński - Materiały fotograficzne barwne
35. Freeman M. - Fotografia studyjna
36. Hartwig E. - Tematy fotograficzne
37. Iliński M. - Materiały fotograficzne czarno-białe
38. Iliński M. - Materiały i procesy fotograficzne
39. Klimecki T. - Technika powiększania w fotografii
40. Konrad K. - Światło w filmie
41. Kosidowski J. - Zawód: fotoreporterzy
42. Latoś H. - 1000 słów o fotografii
43. Latoś H. - 500 zagadek fotograficznych
44. Latoś H. - 77 tematów fotograficznych
45. Łyczywek K. - Od kropli wody do oceanu
46. Mroczek A. - Książka o fotografowaniu
47. Mroczek A. - O fotografowaniu
48. Paule L. - Pejzaż fotograficzny
49. Pawelec W. - Fotografia aktu
50. Sommer S. - Proces negatywowy i pozytywowy w fotografii
51. Sommer S., Dederko W. - Vademecum fotografa
52. Spelda H. jr - Fotografia materiałów i przedmiotów
53. Strojny W. - Zwierzęta w moim obiektywie
54. Sunderland J. - Estetyka fotografii krajobrazu
55. Sunderland J. - Estetyka i sztuka fotografii
56. Sunderland J. - Portret artystyczny w fotografii amatorskiej
57. Tölke A.I. - Fotografujemy i filmujemy obiekty makroskopowe
58. Tuszko W. - Powiększanie fotograficzne
59. Ullmann A. - Triki w fotografii
60. Voellnagel A. - Fotoleksykon dyskusyjny
61. Vogel R. - Ekspozycja w fotografii
62. Wójcik P. - Kompozycja obrazu fotograficznego
Literatura poszerzająca fotograficzny światopogląd (o fotografii teoretycznie, filozoficznie, antropologicznie; percepcja wzrokowa; teoria sztuki...)
63. Arnheim R. - Sztuka i percepcja wzrokowa. Psychologia twórczego oka
64. Barthes R. - Światło obrazu. Uwagi o fotografii
65. Bobrowicz W. - Internet - kultura - edukacja
66. Brogowski L. - Sztuka i człowiek
67. Busza J. - Gawędy o sztuce - tak zwany poradnik
68. Busza J. - Wobec fotografii
69. Busza J., Tuszko W. - O radości i fotografii. Antyporadnik
70. Czartoryska U. - Przygody plastyczne w fotografii
71. Czerwiński M. - Sztuka w pejzażu kultury
72. Dederko W. - Przedmiot rzeczywisty i jego obraz
73. Deręgowski J.B. - Oko i obraz. Studium psychologiczne
74. Eco U. - Dzieło otwarte. Forma i nieokreśloność w poetykach współczesnych
75. Ferenc T. - Fotografia. Dyletanci, amatorzy i artyści
76. Gadamer H.G. - Aktualność piękna. Sztuka jako gra, symbol i święto
77. Garztecki J.W. - Trzecie oko
78. Ghyka M. - Złota liczba. Rytuały i rytmy pitagorejskie w rozwoju cywilizacji zachodniej
79. Gołaszewska M. - Kultura estetyczna
80. Gołaszewska M. - Zarys estetyki
81. Gombrich E.H. - Sztuka i złudzenie
82. Gregory R.L. - Oko i mózg. Psychologia widzenia
83. Hopfinger M. - Nowe media w procesie komunikacji społecznej w XX w.
84. Hłasko M. - Piękni dwudziestoletni
85. Homolacs K. - Kolorystyka malarska
86. Huxley A. - Drzwi percepcji. Niebo i piekło
87. Jones A.F. - Wstęp do historii sztuki
88. Kandyński W. - O duchowości w sztuce
89. Kandyński W. - Punkt i linia a płaszczyzna
90. Krakowski P. - O sztuce nowej i najnowszej
91. Kurowicki J. - Fotografia jako zjawisko estetyczne
92. Ligocki A. - Czy istnieje fotografia socjologiczna
93. Ligocki A. - Fotografia i sztuka
94. Llosa M.V. - Prawda kłamstw (szczególnie I esej pod tym samym tytułem)
95. Magala S. - Fotografia w kulturze współczesnej
96. Magala S. - Szkoła widzenia czyli świat w subiektywie aparatu fotograficznego
97. McLuhan M. - Zrozumieć media
98. Młodkowski J. - Aktywność wizualna człowieka
99. Nęcka E. - Psychologia twórczości
100. Popek S. - Barwy i psychika
101. Poprzęcka M. - O złej sztuce
102. Read H. - Sens sztuki
103. Shusterman R. - Estetyka pragmatyczna: żywe piękno i refleksja nad sztuką
104. Sobota A. - Szlachetność techniki. Artystyczne dylematy fotografii w XIX i XX wieku
105. Sontag S. - O fotografii
106. Strzemiński W. - Teoria widzenia
107. Tatarkiewicz W. - Dzieje sześciu pojęć
108. Weyl H. - Symetria
109. Zausznica A. - Nauka o barwie
o.
fajny spis.
dzięki!
Fajny zestaw lektur. Dzięki!
A tak wracając do A. Mroczka i jego "Książki o fotografowaniu" to znalazłem coś takiego [patrz cena] :http://fotosklepik.pl/index.php?prod...duct&prod_id=2 :shock: :lol:
Po prostu jestem happy, że kosztowała mnie ona 60PLN w Empiku jakiś czas temu:-D
Na liście od gwozdzt'a figuruje Witold Dederko z "Oświetlenie w fotografii"; pojawiło się "Światło i cień w fotografii” opracowane przez syna Pana Witolda, Szymona Dederko:
http://fotosklepik.pl/index.php?prod...ct&prod_id=136
999zl buhaha no nie - to ja prosze od reki moja sprzedam za polowe tej ceny
ludzie to maja narąbane. I do tego lichwa. Cena netto i brutto taka sama.
Szukam książki / prezent /, do nauki podstaw fotografii, dla totalnego laika, co radzilibyście kupić ?
Album.
;)
a tak serio - to mi się podobałą szkoła fotografowania NG
Ostatnio czytam "Photo Icons" H. Koetzle. Może nie o technice a raczej o "przełomowych" fotografiach, ale bardzo ciekawie (i szczegółowo) napisana. Polecam, dostępna np. tutaj http://www.merlin.com.pl/frontend/br.../1,413577.html .
Jeśli totalny laik (ale wyrażający chęć do nauki), to "Szkoła Fotografowania National Geographic" faktycznie będzie ładnym prezentem. Ta sama merytoryczna zawartość, podana może w nieco bardziej bezpośredni i konkretny sposób to "Langford M. - Fotografia od A do Z". Miałem obie - gdybym miał znów zaczynać "od zera" wybrałbym Langforda - fakt, troszkę mniej efektowne zdjęcia (ale licznie i bardzo bezpośrednio ilustrujące omawiane zagadnienia) i wydanie bardziej konserwatywne, ale i cena niższa ;) Jedyną obiektywną zaletą pozycji NG nad Langford'em, dla osoby, dla której będzie to pierwsza książka w temacie (poza renomą wydawnictwa) jest te kilka wypowiedzi ich fotografów, niby nic, ale to przyjemny przerywnik, który przypomina także o tej drugiej stronie robienia zdjęć (IMHO lepiej poczytać o takich rzeczach w osobnej literaturze, ale jeśli nie wiadomo co bardziej interesuje czytelnika - technika czy podejście, to może przeważyć ładne wydanie i te kilka słów). Nie szukałbym dalej... jedna albo druga zależnie od tego jak oceniasz aspiracje/predyspozycje/zainteresowania obdarowywanego tudzież obdarowywanej.
W takiej sytuacji ja poradzilbym - TOM ANG "Fotografia cyfrowa podrecznik", Arkady, W-wa, 2003. Jaszcze w niektorych ksiegarniach mozna ja znalesc nie jestem pewien ale chyba byl dodruk. Zdjecia niebylejakie i mimo encyklopedycznego ukladu ksiazki calkiem dobrze sie ja czyta.
Poszukuje książki, która będzie zawierała informacje o obróbce RAW-ów i interpretacji histogramów. Nie chciałbym tylko, żeby to była pozycja w której ten aspekt jest traktowany po macoszemu, w formie krótkiego rozdzialiku. Zależy mi na kompleksowym ujęciu tego tematu. Jeśli coś możecie polecić, będę wdzięczny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno, kto jest autorem "Korekcji i separacji"?
"The New Complete Guide to Wildlife Photography" by JOE McDONALD, jak dotad najlepsza pozycja tego radzaju fotografii jaka wpadla w moje rece.
Mysle ze 40 lat praktyki mowi samo za siebie, facet nie leje wody, krotko i na temat. Kazdy rozdzial dokumentowany jest fantastycznymi zdjeciami zawierajacymi dane ekspozycji i uzyty sprzet. Omawia techniki fotografii wszelkiej zwierzyny( lacznie z insektami) oraz dobor sprzetu.
Goraco poplecam!
"Real World Camera Raw i Photoshop CS2 - efektywna obróbka cyfrowych zdjęć" - czy ktoś miał do czynienia z tą pozycją i mógłby o niej coś napisać?
Wlasnie jestem po wstepnej lekturze "Kompozycji..." polecam i to każdemu. Z mankamentow to wyraźnie mi brakuje opisow do zdjec, tak jak to zrobione np. w serii NG.
Szanowni,
Witam Was wszystkich przede wszystkim - ponieważ to mój pierwszy post na tym FORUM.
Zdradźcie mi, proszę - dla kompletnego nowicjusza w obyciu z aparatem - jaką pozycję polecicie ?
PW
No witam na Forum!!! A o jaką "pozycję" ci chodzi?:lol:
Jak dla dotalnego nowicjusza, to może być coklwiek o fotografi, co mówi nie tylko o sprzęcie ale i technikach itp., itd.
np:
"Fotografia Podręcznik" pod red. Ailsy McWhinnie
"Biblia Fatografii" Daniela Lezano
Zakupiłem tę książkę i lekko mnie rozczarowała. To taki elementarz, podstawy kompozycji bez szczegółów. Brakuje przykładowych zdjęć do każdego rozdziału wraz z ich analizą pod kątem przekazywanej wiedzy. Te fotografie które są umieszczone nie wiadomo do czego się odnoszą i czasem sprawiają wrażenie przypadkowych co tym bardziej dziwi że całość jest wydana na papierze kredowym który na pewno podniósł cenę książki.
Ogólnie pozycja nie jest zła, dowiedziałem się kilku nowych rzeczy ale lektura zostawia pewien niedosyt.
Zakupiłem niedawno The Nature Photographers's Complete Guide to Professional Field Techniques napisaną przez John'a Shaw. Lektura jest bardzo wciągająca, a materiał w niej zawarty i sposób przedstawienia sprawia, że jest to najczęściej używana książka w mojej fotobiblioteczce. Jak komuś j.angielski nie straszny to bardzo polecam.
Ja mam "Praktyczny kurs fotografii" autor Łukasz Gaweł i jak dla mnie początkującego jest to dobra pozycja.
czy ktoś może spotkał się z tą książką, może czytał ?
http://helion.pl/ksiazki/akty.htm
widziałem dziś tą książkę i bardzo mnie zaciekawiła ... więc pytam czy warto kupić ??
EDIT :
tutaj znalazłem jeszcze fragment tej książki w PDF.
ftp://ftp.helion.pl/online/akty/akty-3.pdf
w tej książce o aktach to mnie odraża:
# Dobór parametrów aparatu
# Korzystanie z oprogramowania
# Cyfrowa obróbka zdjęć
to ja jednak wolę album.
;)