Super fotki
a mam jeszcze malutką prośbę ;)
a takie prawdziwe 1:1 w max rozdzielczości i w Raw nie dało by się ustrzelić
choćby "gołębia" (wszędzie ich pełno)
wiem że dużo waży ale ....
pozdr. i dzięki
Wersja do druku
Pod tym adresem z pierwszego postu jest dostępny raw w pełnej rozdzielczości :)
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron70300usd/
znalazłem bezpośredni test powównawczy tego Tamrona z C70-300IS
http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=958631
Patrząc na te cropy wydawać by się mogło, że to nowa Lka a nie stary poczciwy USM.
Coś mi tu nie gra, Canon na 300mm jest niestety gorszy od T pod względem:
- ostrości
- szybkości AF
- kręci całym tubusem przy ostrzeniu
- nie ma osłony w zestawie
- IS mniej wydajny od VC
Naprawdę nie chce mi się już robić kolejnego porównania, ale robiłem swego czasu foty porónawcze obydwoma + Nikkorem 70-300 i mam zupełnie inne wnioski.
Nikkor i Tamron właściwie ciężko było odróżnić zdjęcia (jedyna różnica słabo wydajny VC) a w porównaniu z Canonem tak jak napisałem wyżej.
A jak wygląda praca AF w tym Tamronie?
Czy podczas ustawiania ostrości rusza się pierścień AF tak jak w Canonie 70-300IS ?
Czy ten "USD" ma FTM?
Czy VC ma tryb pracy tylko w pionie (panoramowanie) ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zastanawiam się nad tym obiektywem bo brakuje mi takiej taniej zabawki żeby sobie popstrykać krajobrazy na wycieczkach.
Do pytań mmm jeszcze jedno: czy tami potrzebuje mocowania statywowego i czy jest ono dostępne?
mam prośbę do posiadaczy tego szkiełka, czy mógłby ktoś wrzucić kilka przykładowych portretów z tego szkiełka? (70-300 VC USD). W czasie oczekiwania na dostawę T70-200 2.8 zacząłem się zastanawiać czy nie bardziej odpowiedni dla mnie byłby 70-300 VC USD. Zastosowanie ogóle w tym portrety które z czasem mógłbym wypełnić jakąś stałką typową do portretu. Zastanawiam się jak wygląda GO tego szkiełka w portretach.
http://www.youtube.com/watch?v=MwqyA_HMoHc
http://www.youtube.com/watch?v=5VRRv15Yoe4
Sam jest zaskoczony :shock:
Niech no tylko wypuszczą takiego ze światłem f/2.8...
coś takiego znalazłem o tym szkle:
F4.0 = 70-109 mm
F4.5 = 109-160 mm
F5.0 = 161-218 mm
F5.6 = 219-300 mm
Fajna informacja. Czyli ciemnieje dosyć wolno.
Mam to szkiełko, ale coś mi GO w nim nie pasuje. Może trafiłem kiepski egzemplarz i dlatego GO jest za małe nawet przy f/8. Poza tym przydałoby się mocowanie do statywu.
Możesz podać przykład tej za małej GO?
Jeśli chodzi o mocowanie do statywu, to nie jest to na tyle ciężki obiektyw, żeby imho było to konieczne.
Warunki na testowanie sprzętu nie były dzisiaj nie najlepsze ze względu na padający śnieg. Crop 100% ogniskowa 300mm f5.6 http://img811.imageshack.us/img811/2...on300mmf56.jpg może ktoś by zerkną czy ostrość obrazka jest w porównaniu do innych egzemplarzy przyzwoita. Jeśli chodzi o mnie wydaję się że jest OK...
Styczniowy numer Digital Foto Video zawiera test tego obiektywu.
Skuteczność stabilizacji oceniają na poziomie 3,5 EV, AF jako w miarę szybki, ale nie demon prędkości. Zdjęcia testowe są w sumie ostre, poza 300mm.
Najlepiej oceniają ostrość w centrum i na brzegach dla 70-135mm.
Tu na wykresach wypada obiektyw słabo. Na dołączonych zdjęciach testowych - na płytce - również tak sobie.
Generalnie polecają to szkło, ale na pewno optycznie do obiektywu 70-200 tej samej firmy, mu daleko.
Ideałem jest szybkie AF i dobra ostrość na końcu. Tu tego ostatniego nie ma.
Niby test w tym wątku temu przeczą, ale również szału nie ma.
Niestety mam tylko skaner do karetek A4 (taki rolkowy), więc nie zamieszczę skanów. Zainteresowanym polecam wizyte w jakimś saloniku prasowym - jeszcze powinno być, styczeń się nie skończył :)
Kolego, weź pod uwagę też cenę tego szkła.
Dość długo interesowałem się tym obiektywem.
W końcu wczoraj udałem się do sklepu z aparatem i aktualnie używaną Sigmą 70-300 APO II (bez DG), w celu porównania i ew. podmiany wzmiankowanego szkiełka na Tamrona. Moja puszka to leciwy 350d.
Testu (Tamiego i mojej Sigmy) dokonał pracownk sklepu (by było obiektywnie i fachowo), używając tablicy testowej, stytywu (przy wyłączonej stabilizacji), 100 ISO, oraz "pełnych dziur", potem ja sam "pocykałem" trochę ze stabilizacją (w środku i na zewnątrz).
Wyniki obejrzelismy na komputerze.
Wnioski:
- na 70 mm wygrała Sigma
- od 100 do 135 mm mniej więcej remis z chwilową przewagą Sigmy
- na 200 - Sigma
- na 300 wygrał Tamron (ale bez miazgi)
Tami jest zdecydowanie lepszy jeśli chodzi o tzw. kulturę pracy, af, budowę, ma takze, co ważne, stabilizację.
Sprzedawca zecydowanie odradził mi (sic!) zakup tego obiektywu, co jeszcze mi się nie zdarzyło.
Być może ta Sigma jest wyjątkowo trafiona (bez DG...), być może egzemplarz Tamrona był "chybiony"; trzecia możliwość (to sugestia sprzedawcy) jest taka, że stara 350 współpracuje lepiej ze starym modelem Sigmy, niz z nowoczesnym Tamronem.
Pisałem o tym wielokrotnie, ale ta Sigma bez trudu pobiła 70-200/4L na 200mm. Nie wiem, jak S. zachowałaby się na nowszym korpusie, nie miałem okazji sprawdzić (pewnie słabiej).
W każdym razie temat T 70-300 USM odpuszczam sobie. Trochę szkoda, bo ogólnie szkło podoba mi się (no i cena). Ale entuzjazm minął...
To już test Cichego jest bardziej wiarygodny niż jakiekolwiek testy w DFV.
Wiarygodność tego pisemka skończyła się dla mnie dawno, dawno temu.
Poczekam na test na Optyczne.pl - jak dla mnie jest to jedyny rodzimy portal,
który robi w miarę wiarygodne testy sprzętu foto.
Pozdrówka!
300 mm f 5,6
/img207.imageshack.us/i/89116391.jpg/
https://canon-board.info//brak.gif
http://img207.imageshack.us/img207/8...div>[/URL]
01-02-2011, 20:43rosimDzisiaj ukazał się test tamrona na optycznych:
http://www.optyczne.pl/3696-nowość-T...Di_VC_USD.html 02-02-2011, 03:30kołajWitam!
Ja natomiast prosiłbym o rozwiąnie a jednocześnie o pomoc w wyborze zooma.
1.Właśnie wspominany w tym wątku Tamron, napęd USD oraz AF, cena, ogniskowa do 300 mm-to chyba jego zalety, natomiast moje wątpliwości budzi jakość obrazka, nie jest za jasny
2.Canon 70-200 f/4.0
3.Canon 70-200 f/2.8 ( wersja I )
Wiem, że to "stare" dylematy i wielu je ma.Nie ukrywam, że 300 mm przydałoby się w niektórych sytuacjach. Na pewno nie jest mi potrzebny do np. sportu, bardziej portret i mniej dynamiczne sytuacje.:roll: 02-02-2011, 11:26dziobolekStare dylematy i stare błędy... ;)
Po pierwsze - co jest nie tak z jakością, że budzi Twoje wątpliwości???
Podczas gdy wszyscy dookoła zachwalają szkiełko.
Po drugie - nawet nowa L-ka Canona ma to samo światło - EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM
Po trzecie - f/4-5.6 ciemny??? :shock: Hmmm, IMHO można by tak powiedzieć
gdyby w tego typu szkiełku było światło f/4-6.3 - może wtedy :roll:
Mogę się mylić, ale nie spotkałem się jeszcze z jasnym szkłem o stałym świetle z zakresem 70-300,
więc IMHO trochę bez sensu porównywanie do szkieł 70-200 ze stałym światłem.
Pozdrówka! 03-02-2011, 02:19kołajDzięki dziobolek!
Aj, aj... To może tak, czyli krótka piłka:Canon 70-200 f/4.0 czy w/w Tamron?
O preferencjach pisałem wcześniej.:roll: 03-02-2011, 08:29Sunders 03-02-2011, 10:07akmetoys 03-02-2011, 10:32pedroChyba jednak nowy 70-200/F4, bo różnica w cenie nie jest powalająca. 03-02-2011, 11:56dziobolekProszę bardzo - nie ma za co 8-)
Jeśli musiałbym wybierać tylko z dwóch w/w to zapewne wybrałbym Tamrona,
z tego tytułu, że jest 100mm dłuższy a światło niewiele gorsze.
Jakoś L-ki f/4 do mnie nie docierają, no... może poza jedną - EF 24-105 f/4 ;)
Jako że nie byłem zmuszony tak zawężać pola wyboru, kupiłem Tamrona 70-200 f/2.8.
Nie ukrywam, że miałem mały dylemat, bo T70-300 VC USD "chodził mi po głowie" - to jednak 100mm więcej... :roll:
Po mocnych potyczkach wybrałem T70-200, ponieważ dla mnie baaaardzo ważne jest światło.
A decyzję ułatwił mi fakt, że mogłem to szkiełko kupić w atrakcyjnej cenie.
Jeśli nie masz "parcia" na szybki AF lub zakres do 300mm, to polecam Tamrona 70-200 f/2.8 :mrgreen:
To bardzo dobre (jeśli nie wybitne) optycznie i niedrogie szkiełko.
Stosunek Cena/Jakość - najwyższa ocena. Tak jakość optyczna, jak i jakość wykonania.
Fakt, że nie ma superszybkiego napędu AF ale nie każdemu to potrzebne,
a dopłacać w Canonie drugie tyle, tylko dla szybszego AF??? IMHO wolę to odłożyć na inne szkiełko :cool:
Pozdrówka! 03-02-2011, 12:07pedroDziobolek chyba nie rozumiem twojej kalkulacji Canon 70-200/F4 to ok.1900-2000pln a Tamron 70-200/F2,8 ok. 2800pln. Do czego chcesz dopłacać drugie tyle? Jaśniej na pewno, ale nie drożej. 03-02-2011, 16:06dziobolek 03-02-2011, 17:55VomitroNGdy ja wybieralem sposrod tych dwoch, wielkim minusem okazala sie praca AF tamrona i ten moment oderzenia, gdy wiertarka dochodzi do konca zakresu. Jakby sie zaraz mial korpus rozleciec. To przewazylo, mimo zachwalanej jakosci obrazka .
Z canona jestem bardzo zadowolony. Ostry, niezbyt ciezki, cichy i precyzyjny AF, chociaz tego swiatelka zaczyna czasem troche brakowac. Jednak postanowilem, ze zainteresuje sie Tamronem 70-200/2.8 dopiero wtedy, gdy bedzie mial cos na podobe IS i USM. W nowym 70-300 juz jest wiec to chyba tylko kwestia czasu, gdy pojawi sie w innych zoomach tej marki. Wtedy biore z marszu. ;) 03-02-2011, 18:36pedroI to ja czytam bez zrozumienia?;-) Ale wyszło ciekawie:-D
Już się zaczęło:confused:
http://canon-board.info/showthread.php?t=73544 03-02-2011, 20:06dziobolek 03-02-2011, 21:39pedroDziobolek,
Właśnie o tytułowym. Z linku
"[Zamienię] TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6 na CANON 70-200 L
Tak jak w temacie, obiektyw użyty kilka razy, bez śladów użytkowania, na gwarancji (kupiony ok. miesiąc temu).
Możliwa również zamiana na inne szkło podobnej klasy, minimalna ogniskowa jaka mnie interesuje to 200mm."
Co prawda powody mogą być różne i nic nie wskazuje na niezadowolenie użytkownika. Ale jednak chęć zamiany gwarancyjnego obiektywu na brandowy... daje do myślenia.
P.S. Emotkę widziałem i pojąłem jej znaczeni. Dla mnie śmieszna (w rozumieniu wesoła) jest nasza dyskusja. Takie coś w rodzaju "wół z cielęciem" :-D.
Serdecznie Cię pozdrawiam.
Pedro 03-02-2011, 22:01dziobolek@pedro - drugie pytanie z postu #134 nie było do ciebie, tylko do VomitroN.
Pozdrówka! 04-02-2011, 13:45pedroDziobolek,
Mam pytanie dotyczące Tamiego 70-200/2,8, a konkretnie chodzi o chęć współpracy z konwerterami (x1,4; x2) i jakość zdjęć z takiego zestawu.
Pozdrowionka
Pedro 04-02-2011, 15:28Cichy 04-02-2011, 19:01dziobolekWybacz, ale nie powiem Ci nic na ten temat,
ponieważ mam ten obiektyw od "kilku dni" zaledwie i jestem na etapie poszukiwań konwertera.
Po resztę pytań n/t Tamrona 70-200 f/2.8 zapraszam TUTAJ.
Pozdrówka! 04-02-2011, 20:11grzechol54Proponowal bym sprawdzic u cichego robi to fachowo.atrakcyjna cena ale decyzja kupna wlasna. 04-02-2011, 22:23lukaszrWczoraj dostałem na 1 wieczór ten obiektyw. Akurat miałem bilety do teatru więc pozwoliłem sobie porobić trochę fotek. Wcześniej miałem okazję kilkukrotnie robić zdjęcia Canonem EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM. Tak po krótce. Jeżeli chodzi o wykonanie to dla mnie jednak wygrywa Canon. Dokładność, użyte materiały i solidność wykonania jest widoczna na pierwszy rzut oka. Tamron wygląda tak jakby czegoś mu brakowało. Dla przykładu ramka wokół szkła z przodu jest tak szorstka, że przecierając szkło szmatką czuć szarpanie i zahaczanie. Przełączniki VC i AF,MF są niestety źle wykonane i zbyt łatwo/luźno się przełączają - zdarzyło mi się przez przypadek przełączyć je podczas robienia zdjęć. Teraz o stabilizacji, która przyznam szczerze zaskoczyła mnie - zgadzam się w 100% z tym co napisał Cichy - obraz w wizjerze po załączeniu się VC (co prawda obraz w momencie włączenia wykonuje dość dziwny mocny skok) praktycznie zatrzymuje się w miejscu. Z wczorajszego dnia: zdjęcia robiłem głównie na 1/30 sek (czasami 1/40s), f/5.6, 300mm, ISO 800 i przy raczej średnim oświetleniu - byłem w stanie praktycznie wszystkie zdjęcia zrobić ostre (zdarzyło się kilka nieostrych). Nakręciłem kilka filmów na 300mm i byłem naprawdę zaskoczony - kręcąc obserwowałem jak się rusza końcówka obiektywu, a obraz praktycznie stoi w miejscu. Jedna dziwna przypadłość VC to taka, że jak się przyciśnie przycisk AF to w momencie energicznego ruszania obiektywem widzimy jak obraz pracuje skokowo czyli jakby z opóźnieniem. Nie pamiętam czy to samo było w Canonie więc nie wiem nawet czy to norma. Co do AF to działa dość przyjemnie, ale czasami przy mniej doświetlonych scenach głupieje, jeździ tył-przód i wg mnie trochę ociężale. Raczej problemów z trafieniem nie było. Niestety co do jakości obrazu to nie za bardzo mogę się wypowiedzieć gdyż miałem okazję robić fotki tylko w teatrze, a rano musiałem go zwrócić właścicielowi więc jak dostanę go w łapki na dłużej to wtedy potestuję w lepszych warunkach oświetleniowych.
Generalnie na tą chwilę jakbym miał rozważać zakup tego szkła, a jego odpowiednika Canona to mógłbym mieć pewien dylemat, ale chyba mimo wszystko bardziej kierowałbym się w stronę Canona. Mimo wielu zalet tego obiektywu nie jestem jeszcze przekonany do Tamrona.
A TUTAJ kilka wczorajszych fotek. 05-02-2011, 22:01pawelllQwENie żebym się znał ale Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM jest kilka razy droższy niż tytułowy Tamron, więc to chyba inna bajka :) 05-02-2011, 22:27lukaszrUps, wkradło się "L" do nazwy Canona - oczywiście ma być bez "L" ;)
Dziękuję za wyłapanie tej nieścisłości :) 07-02-2011, 00:29michasss90 20-03-2011, 17:12Bialy_92Z tego co tutaj wyczytałem i czytając inne artykuły na temat tego szkła to chyba jest to naprawdę udany produkt. Zastanawiam się nad kupnem tego Tamrona do przyrody. Patrząc to do 2tyś nie ma chyba lepszych 300mm niż 70-300 VC USD. Co myślicie o tym wyborze pod takim kątem. Do przyrody to chyba jest te minimum 300mm. Jeśli ktoś by miał jeszcze jakieś sample z "ptaszkami" chętnie bym zobaczył :) 20-03-2011, 19:07igor58To wygląda na kabaret, nie teatr (choć Grabowski to także b. dobry aktor teatralny). 27-03-2011, 02:21Slay33Zakupiłem tytułowe szkło Made in China i mogę tylko potwierdzić, że stabilizacja jest bardzo skuteczna.
Mam T17-50 VC, ale dopiero w T70-300VC stabilizacja jest bardzo odczuwalna, przydatna.
Jest to moje pierwsze szkło z tego typu silnikiem i kolejny zakup będzie tylko i wyłącznie w USD, USM +IS, VC...:-D
Po podpięciu do 40D, ustawieniu na Al Servo i wycelowaniu w nadjeżdżające auto było jedno wielkie WOW!
Do fotografowania moich bawiących się dzieciaków szkło idealne.
Nareszcie cały zestaw nadążna za poruszającym się obiekcie.
Dla amatora jest to świetne szkło za przystępną cenę i nie tylko, i wyłącznie pod cropa.
Poniżej foty robione tymże obiektywem+ filtr Marumi DHG Super Lens Protect
http://img858.imageshack.us/g/img3627.jpg/ 28-03-2011, 09:42yakuza144Ja również ;)
Szkiełko ostre od pełnej dziury, fajnie rozmywa. Stabilizacja po prostu super! Byłem w szoku jak zobaczyłem w wizjerze że obraz na 300 mm stoi nieruchomo.
Co prawda nie miałem Canona 70-200 w ręku ale przyznam że ten obiektyw to po prostu gigant. A 50-tka wygląda przy nim jak zabawka ;)
Właściwości optyczne na 5. Stablizacja na 5. Wykonanie made in China na 4-
Tak jak pisałem wyżej, nie miałem C70-200 w łapie, ale wydaje mi się że szkło o tej ogniskowej bez stabilizacji jest troche bezużyteczne (przynajmniej w niektórych sytuacjach i na długim końcu)
Sample nie ostrzone, poprawiane tylko kolorki w rawach ;)
PS. Zdjęcia robione na wysokim ISO i na dodatek skompresowane do mniejszej rozdzielczości, taki sobie obrazek ;) 28-03-2011, 09:54akustyk 28-03-2011, 10:14yakuza144Może i jest to jakaś wada ale za tą cenę nie narzekam.
Zresztą myśle że łatwo można by wykonać/zaadaptować taki uchwyt ;)