Interesować a kupować to dwie różne rzeczy.
Ja osobiście kupiłem nową 100 a na Samiego czekam.
Wersja do druku
Cichy, czy ten brak AF w Samyangu 14 mm w reporterce jest tak uciążliwy ?
Ustawiając ostrość równo na 2 metry, przy f2.8 mamy GO od 1 metra do 14 metrów....
czyli pilnujemy tylko aby "obiekt" nie podszedł nam bliżej niż 1 metr...
i focimy "chromoląc" AF...
Co Ty na to ?
Subject distance 2 m
Depth of field
Near limit 1.08 m
Far limit 14.3 m
Total 13.2 m
In front of subject 0.9 m (7%)
Behind subject 12.3 m (93%)
Hyperfocal distance 2.32 m
Circle of confusion 0.03 mm
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, może takie laickie pytanko jeszcze:
rozumiem, że drabinka pomiaru światła normalnie działa z samyangiem ?
Nową setkę ma więcej ludzi niż myślisz :wink:
A i zdjęć z tego szkła na forum nie brakuje - wystarczy popatrzeć np. na ten wątek:http://canon-board.info/showthread.php?t=39116&page=240
Nie jest tak różowo, ostrząc na LV minimalny obrót pierścieniem ostrości przy f=2.8 jest widoczny. Oczywiście zdjęcie będzie bardziej trafione, niż np. w przypadku 85 1.4, ale mimo wszystko mogliby upchnąć AF w te obiektywy. Nie pracowałem niestety obiektywem z potwierdzeniem ostrości, ale jak tylko dojadą to zabiorę taki na ślub.
nie wiem czy się dobrze rozumiemy....
mnie chodziło o sytuację typowo reporterską : dużo ludzie w kadrze, jakaś sala itp.
ustawiam na stałę na podziałce w samyangu na 2 metry ostrość.
biorę miarkę - metrówkę - odmierzam 2 metry, ustawiam flaszkę z wódką ze stołu, biorę samyanga (z ustawioną ostrością na 2 metry) i patrzę przez wizjer czy ostrość jest OK na butelce z wódką.
nie mam LV.
i mam GO od 1 m do 14 m mają gdzieś AF. Pilnuję się by nie ruszyć pierścienia focusa przypadkiem.
Oddaję butelkę z wódką.
Jak to oddaję? Zabieram dodom :D
Wszystko jest sprawą tolerancji. W końcu idealna ostrość (zerowe rozmycie) jest tylko w jednej płaszczyźnie/wycinku sfery/innym czymś bardzo cienkim, a wszystko w przód i w tył zawsze będzie (mniej lub bardziej) nieostre.
Jedynym sensownym sposobem na podanie ostrości "od-do" jest sprawdzenie w jakiej odległości od płaszczyzny max ostrości szkło daje obraz, który ciągle ma szczegółowość wykraczającą poza zdolność rejestracji szczegółowości matrycy, aczkolwiek z tego co wiem, to dla 5d2 jeszcze takiego szkła coby znacznie wykraczało szczegółowością chyba nie ma...
chciałbym potestować to szkło....
Kup. Odsprzedasz na pewno z niedużą stratą.
juz pokazywałem ale niech tam.... f5,6
wycinek 1:1 prosto z aparatu (RAW z DPP sharpness:3 )
ostrość z tylu na ścianie iso 1250 f4
widzę, że ten samyang radzi sobie świetnie z ostrością!
kusi skubaniec :D
Zdjęcia powyżej(ruda_bestia) były robione szkiełkiem z potwierdzeniem ostrości czy bez?
no i czy te zdjęcia miały taką winiete? :O
wszystko ostrzone "na oko" ;) winieta sztuczna :D
całkiem,całei,
No to pozostaje pytanie. czy kupowac "surówkę" pod canona czy wersje N lub P i wtedy kleic te chipy które programujesz?
Cichy, poprosimy o refleksje na ten temat.
Ja nie mam refleksji, korzystam z manualnego i Live View. Ale potwierdzenie sprawdzałem i po kalibracji chipa było celne. Tylko nie korzystałem w praktyce jeszcze..
rozumiem że czekamy na nową dostawe szkiełek do PL. bedziesz miał te wersje z chipem?
Jedne i drugie.
no to poczekamy jeszcze te kilka dni. Spoko
Z potwierdzeniem ostrości rozdałem chyba wszystkie, które dojadą, ale można jeszcze zamówić wersję zwykłą do Canona, jutro będą u mnie :) Info najlepiej mailem wlbo PM koniecznie z podaniem nr tel.
te z potwierdzeniem ostrości to w końcu wersja dla Nikona + przejściówka z potwierdzeniem ostrości czy normalny Ciamciag z doklejonym chipem?
nie powiem, że reflektowałbym na to drugie
Foto Tip Kraków-Mogilany.Ale to chyba tylko z rezerwacji. Nie wiem czy jest na tyle by kupić z biegu...
Jeszcze są wolne sztuki, więc można zamawiać i u mnie ;)
Witam
Co prawda jestem z obozu "żółtego"... powstrzymywałem się już jakiś czas od pokazania się tutaj, ale ostatecznie się zarejestrowałem aby napisać kilka słów o czternastce.
Szkło otrzymałem jako jeden z pierwszych (z tej samej puli co Cichy), z tym, że dla mocowania Nikon. Moje D300s nie jest FX ale ciamcianga zakupiłem bo potrzebowałem takiej ogniskowej (no i na plus, z odległą przyszłościową myślą o FX). Dlatego to co piszę, podejrzewam przyda się użytkownikom niepełnej klatki canona.
Powiem wam, że obiektyw jest na prawdę zacny. Ostry od pełnej dziury, no a 5.6 to się pociąć można ;] Na konkurencyjnym dla was canonierów forum, dawałem przykładowe zdjęcia jak to wygląda na cropie. Zresztą sami oceńcie: wystarczy przejrzeć kilka ostatnich stron z wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...114130&page=37
Żeby nie być gołosłownym niżej macie pare zdjęć.
Po moim już prawie miesięcznym doświadczeniu z tym szkiełkiem powiem Wam, że dla ~ warto używać jedynie 5.6 i ok 1,5m na pierścieniu - najlepsze chyba ustawienie. Nie mam żadnych chipów, normalnie podpinam pod body (gdzie wpisałem sobie dane obiektywu) i ostrze na kropke (potwierdzenie) - no big deal. Na pewno już teraz mogę to stwierdzić, przydałaby się jakaś mała blokada pierścienia ostrości (tak aby spokojnie sobie ustawić przykładowe wyżej podane parametry i się nie przejmować).
Ogólnie na taki obiektyw czekałem i się nie zawiodłem.
To ja się jeszcze dopiszę.. właśnie dostałem informację, że dzisiaj wyjechał do mnie samjang 14ka (wersja pod canona ale nie wiem czy z potwierdzeniem ostrości) - jak kurierzy się spiszą to jutro będę miał i jak pogoda będzie to mam nadzieję przetestować.. jak potwierdzenia nie będzie to dandeliona mam więc jak tylko się da to go wkleję ale w sumie to mam nadzieję że na f4 lub 5.6 zablokuje się ostrość na 1.5-2m i będzie git ;)
mam i ja, odbierałem osobiście, kolega w Foto Tipie na mą prosbę przyniósł dwie sztuki. Po kilku strzałach stwierdziłem że jest tak dobrze że nie szkoda czasu na sprawdzanie drugiej.W sobotę przetestuję:)
Od razu wiedziałem, że to ktoś z C-B :wink:
A jak mam okularki i w 40D ten wyświetlacz jest powiedzmy taki, że ciężko się czasem zorientować czy jest ostro - to bez wersji z AF się nie obejdę - jak myślcie?
Znalazłem coś takiego na allegro ale wydaje mi się że to jest pierwsza wersja ( gorsza ) http://www.allegro.pl/item1029785372...ax_krakow.html
Model: 14 mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical a więc nowa :)
Hmm... do zadań specjalnych, czyli jakich ?
Pytam, bo zamierzałem nabyć to szkiełko (a nawet je zamówiłem), ale skoro nie nadaje się ani do zdjęć architektury, z powodu kłopotliwej dystorsji, ani do krajobrazu, z uwagi na brak możliwości zamocowania jakichkolwiek filtrów, to do czego się mniej więcej nadaje ?
Pozdrówka.
Ja tam nową zabawkę wykorzystuję teraz do wszystkiego :) łącznie z portretem co pewnie niektórym może się nie spodobać :)
Na tym pierwszym i trzecim nic nie prostowałem, a na drugim portreciku z racji perspektywy już dość mocno zniekształciło postać żony. Ale to tylko taka ciekawostka, zdaję sobie sprawę że to nie portretówka :)
Fajnie rysuje.
Mnie sie podoba.
Zadania specjalne : wbijanie gwoździ, ogłuszanie wroga, ciężarek ćwiczebny. Ponadto tylko dziś, wyjątkowy feature : może służyć jako dekielek do puszek Canona! A jaki stylowy design!
m_o_b_y : nie chcesz, to nie kupuj. Ja kupię, zdecydowanie. Głównie na szerokie kadry na ślubach.
Szkiełko jest naprawdę ostre...kupiłem bez przebierania...bardzo pomocne w ustawianiu ostrości jest LCDVF, fakt że za kawałek plastiku ze szkłem powiększającym musiałem wydać 500 zł, jednak bardzo ułatwia ostrzenie...
Ja to szkło będę wykorzystywał głównie do sklejania panoramek krajobrazowych czy też wnętrz.
Trochę OT ale mam dostępne jeszcze nawet z potwierdzeniem ostrości, bo 2 osoby z listy zapisowej zrezygnowały.
Pytacie, cóż to za potwierdzenie, bo jest ich troche na rynku.
Więc wersja którą ja mam przekazuje info do puszki o ogniskowej 14mm, max przysłonie 2.8 i umożliwia kalibrację AF (potwierdzenia ostrości).
NIE JEST to "przyklejony dandelion" tylko gotowa przejściówka z mocowaniem Canon, a w nią wpinam obiektyw z mocowaniem Nikonowskim. Ot, taka kombinacja. Zaleta jest taka, że można w 2 systemach stosować :) Cena 1350 zł komplet.
.
.
PS. a tak wyglądają zdjęcia z cropa z Samyanga z potwierdzeniem ostrości (exif) na 2.8. Jpg prosto z puszki.
http://www.mantykora.net/~kuba/12/14mmpotwierdzenie/
Zrobisz porównanie ostrości w rogach na FF? Z przejściówką i bez.
Dzięki za info.
kumple z roboty, nikoniarze, już ręce z radości zacierają słysząc takie wieści...
A orientujecie się gdzie w Warszawie można pomacać, wpiąć do puszki i trochę popstrykać?
e-oko dziś mieli dostawe
Doszły Samyangi Cichego - ostrosc na f/2.8 jest naprawde imponujaca.
Mam takie pytanie - gdzies czytalem ze na pierscieniu nie nalezy ustawiac wogole nieskonczonosci. I u mnie widze ze jest tak samo - najlepiej to widac oczywsicie na f/2.8, najlepsza nieskonczonosc mam jak na piercieniu nastawie 1m, im dalej tym gorzej. Przedmioty odlegle o 2 metry to na pierscieniu jest 0,7m. Oczywiscie potwierdzenie ostrosci wskazuje kiedy naprawde jest ostro. Ja uzywam swojej starej przejsciowki z nikona na canona. U kolegi na body Nikona tak samo.
U innych tez tak jest.
NAjlpesze rozwiazanie to chyba nigdy nie sugerowac sie skalą na szkle, albo zrobic sobie swoją skalę białym markerem.