perqsista - napisz kilka słów jak sie robi te HDR-y na warstwach w PS, bo te które sie robi automatycznie to są do d...:twisted:
Wersja do druku
perqsista - napisz kilka słów jak sie robi te HDR-y na warstwach w PS, bo te które sie robi automatycznie to są do d...:twisted:
Problem w tym, że ja nie składam prawdziwych HDRów :) Po prostu kleję 2 warstwy-2 ekspozycje z tego samego rawa. Czyli forsowanie ekspozycji. A to jest dość dokładnie omówione na stronie Radka Przybyła:Cytat:
Zamieszczone przez Robert P.
http://www.fotosite.pl/index.php?tit...ych_ekspozycji
Obiecuję jednak, że w wolnej chwili popełnię jakiegoś touriala z screenshotami na przykładzie ktróregoś z moich zdjęć.
@ Robert P. W ostatnim numerze Foto Video Digital jest o tym artykuł.
Nie czytuje tych czasopism...Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
Kilka z dzisiejszego krótkiego wypadu na Dębinę
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Moja pierworodna skończyła niedawno roczek. Z tej okazji poszperałem w ogromej ilości knotów jakie nastrzelałem jej w ostatnim roku. Powybierałem kilka najciekawszych:
http://www.mielcarek.net/na_skroty
2 5 8 najfajniejsze wg mnie.. 8 podobne do mezy Arkana http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=768732
Klika knotków z dzisiejszego poranka:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Witaj,
1, i 2 dla mnie najciekawsze. Ostatnio uczę się właśnie takich fotek (niestety wiem, że nie cieszą się one opinią najmądrzejszych zdjęć i nikt nie chce ich skomentować). Mgiełka na 1szym taka tajemnicza a w 2gim szkoda tylko, że Ci słońce uciekło zza tego pnia (bo chyba chciałeś je tam schować?), dodatkowo na 2gim miałeś brudną matówkę (prawy bok na godzienie drugiej przy skraju). Miałem to samo ostatnio przy fotografowaniu wschodu przy podmianie obiektywów.
Możesz podać exif'y do 1 i 2?
Pozrawiam,Arek
No ładniusia seria:)
W jedynce horyzont leci na lewo, czy to tylko efekt podnoszącej się z prawej strony mgły i drzew? Ogólnie fotka super.
Jak dla mnie najlepsze 4 i 6:)
@sensitive - jakim cudem wiesz, że perqsista ma brudną matówkę?:rolleyes: Może miałeś na myśli matrycę? Ale nawet jeżeli tak, to i tak po prawej nic nie widać...
1 i 2 bardzo mi się podoba.
Generalnie zdjęcia super.
Jasne, że matrycę. ;-) Popatrz dobrze, widać widać, oczysiście do poPSucia i nie będzie znać. Chyba, że to chmurki - niestety mam LCD. Zresztą, bez znaczenia.Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
Pozdrawiam, sens...
Kurcze ja tam nic nie widze (na CRT). Obejrzałem też oryginalny plik i żadne syfy nie powyłaziły, zresztą to chyba bym musiał mieć ekstremalnie zasyfioną matrycę żeby przy f11 wyszło.Cytat:
Zamieszczone przez sensitive
hej perqsista, 1 i 2 z zwłaszcza 2 są bardzo dobre, mają klimat. Bopciek w locie chyba mocno PSuty, widać, że skrzydła nienaturalnie jasne pod spodem :roll:
Jaskółka strzelona świetnie :shock: szkoda tylko, że tak mało ja widac
Dla mnie też najciekawsza 1 i 2. Kapitalne zdjęcia. Bociek na 4 tez całkiem niezły. 3 ciekawa ale jakościowo średnio - widać iż mocno kropowane.
Gratuluję refleksu przy jaskółce!
Pozdrawiam
Zigi
Jakoś nikt mi nie chce uwierzyć, że obok leciał 2-gi bociek z blendą :mrgreen: i dodatkowo sunpackiem dopaliłem No dobra troszkę przesadziłem z tym wyciaganiem z cieni;)Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Witam
Ogladam tak sobie wszystkie Twoje zdjecia i najbardziej do gustu przypadły mi: dwa Bociany (tylko dlaczego kwadratowe), ten lecacy z blenda od dołu, i kilka landszaftów z Rogalinka.
Pozdr
rafal gawełda
Co do tych dwóch kwadratowych to napisałem uczciwie, fotka "na dopingu" - boćki z zoo. Bez przycięcia po prostu byłoby to widać. Znam Twoje zdanie dotyczące kadrowania w postpocesie i generalnie się z nim zgadzam. Zawsze staram się w miarę swoich skromnych umiejętności oceniać zdjecie przed naciśnięciem spustu migawki. Generalnie ma to dla mnie wymiar jak najbardziej praktyczny. Osobiscie nie mam nic przeciwko dobrze zrobionemu postprocessowi, ale taki jest niestety wybitnie pracochłonny. Przy dobrym kadrze po prostu nie traci się aż tyle czasu na takie zabawy.Cytat:
Zamieszczone przez Ptaku
No i oczywiscie schody się zaczynają jak z takiego cropa trzeba zrobić odbitkę ... ;)
Fajne - ale kurcze w #4 coś mi nie pasuje.. Ptak ostry, a pod nim ani jednej ostrej trawki, GO na ziemii równa zero ;-) Kupiłeś tele z tilt/shift? :mrgreen:
no muflon, to chyba nie jest wielka zagadka. Przecież zdjęcie jest po skosie i trawa jest mocno w tle za ptaszkiem.
Czyli ptaszek jest jeszcze bliżej niż te najbliższe krzaki? No to ja mam coś nie tak z poczuciem perspektywy, bo mówi mi ono, że w takim razie byłoby widać.... może dziób :mrgreen: Poza tym najbliższe i najdalsze fragmenty łąki są IMHO bardziej rozmyte niż "środek". A w takiej sytuacji (o ile nie było to robione 600mm @f/1.8 ;-)) to nie ma bata, jakieś trawki w środku muszą być ostre...Cytat:
BTW, Ja nie robię żadnych zarzutów, czy coś ;-) po prostu ciekaw jestem jak to było naprawdę.
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
a może krzaczki z przodu były wyzsze niż trawa za nimi nad która to bociek leciał? W takim układzie krzaczki jeszcze nie w go a trawa juz za go.
No dobra, to rzeczywiście byłoby wytłumaczenie ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Zigi
No dobra rozwieję wątpliwosci. Wszyscy mieliście trochę racji z tym boćkiem.
Co do nieostrej trawki było w 100% jak napisał Kubaman i Zigi. Na oryginalnej fotce nie ma nic ostrego oprócz boćka, trawa nie jest nigdzie ostra. Muflon z kolei miał rację że GO jest podejrzanie mała. Grzebałem trochę z lens blur ale wyłącznie na 1-szym planie. Kilkadziesiat px przed boćkiem nic już nie było blurowane.
Ja naprawde nie ma nic przeciw fotkom w zoo, o ile ich wlasciciel nie pisze ze to wildlifephoto :)Cytat:
Zamieszczone przez perqsista
Ciesze sie :)Cytat:
Własnie dlatego wole sie bardziej postarac w terenie, robiac na slajdach takie myki nie przechodziły, celuloidu nie dało sie "podrasowac"Cytat:
Cytat:
Swięte słowa :)
Pozdr
rafal gawelda
Teraz z innej beczki. Przy okazji rodzinnego kotleta (bierzmowanie) chciałem popróbować takiej specyficznej niedzielno-popołudniowej reporterki (w kościele i przed kościołem). W sumie tematy wokół samej uroczystosci wydawały mi się znacznie ciekawsze. Sami oceńcie czy udało mi się opowiedzieć historyjkę "Wokół bierzmowania":
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7
8.
Te na zewnątrz to raczej niewiele mówią na temat: "bierzmowanie"
Bierzmowanie bez bierzmowania. Gdyby nie tytuł to nikt by nie wiedział osochozi. Jeśli o mnie chodzi to ja tu nie widzę opowiedzianej historii.
Przecież napisałem że to nie o bierzmowaniu tylko przy okazji bierzmowania. Fotki z bierzmowania mam w szufladzie. Wydawało mi się ze wypatrzyłem kika ciekawych momentów (fakt, mogły się zdarzyć przy innej okazji). Jeżeli to się Waszym zdaniem kupy nie trzyma to OK, ale nie piszcie, że tu bierzmowania nie widać-nie widać bo nie ma być widać. Chodzi mi wyłacznie o te otoczkę dotyczącą uroczystosci kościelnej, oczekiwanie, reakcje ludzi, znudzone dzieci itd...
7 mi się podoba, tylko sam nie wiem czy lepiej by było z nieobciętymi trzema głowami czy też odwracały by uwagę...
Trochę piątkowych fotek z Poznania, tylko prosze nie pytajcie gdzie "Trzy krzyże", Dziwisz i Glemp :) Ostatnimi czasy główne uroczystosci zupełnie mnie nie interesują.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
blizej, blizej ;-)
propponuje zmniejszyc dystans i skrocic ogniskowa, w pierwszym zdjeciu moze i by bylo cos fajnego (w niebieskiej bluzce, nie nie to siwe :mrgreen:) ale wypadlo poza GO ;-) drugie w kadrze poziomym i nie centralnie moglo by cos powiedziec ...
1. haos
2. sam nie wiem co ;-)
Jakis taki nieśmiały jestem :)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Jestem jeszcze na tym etapie, że wydaje mi się dobrze być mało/niewidocznym. Generalnie błądzę, ale wydaje mi się, że mimo wszystko kilka tych fotek nie nadaje się do kosza:).
oj, widze ze dodales jeszcze 9 zdjec :-)
zdecydowanie wole ptak i landszafty w twoim wykonaniu... a zdjecie nr 11 to klasyczny portret od tylu :mrgreen: ;-)
generalnie zapioles zle szklo... exifow nie ma ale widze ze tele nie zrobisz reportazu.. moze jedna klatke z tego bym zostawil do wiekszej calosci, czyli #5 ale tu przydala by sie drabinka kadr nizszy ale z wyzszej perspektywy...
ewntualnie moze z #11 by sie tez cos dalo ugrac, ale cos by musial tam byc poza tlem
nie wiem jak to w polsce dziala ale u mnie to takie focenie moze sie w sadzie skonczyc jak modelka bybyla upierdliwa hihihih a mam chec popstrykac ludziom
milo sie oglada twoje zdjecia rob tak dalej a ja czesciej zajrze tu
A gdzie przebywasz jeśli można wiedzieć?Cytat:
Zamieszczone przez fotosc
Fotki z próby i koncertu, które robiłem na prośbę mojego przyjaciela (perkusisty). On ani koledzy ich jeszcze nie widzieli więc jak zobacza to mam nadzieję, że nie "zyskam" nowych wrogów :mrgreen:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Czy to jest ten sławny perkusista Waldi???
Dokładnie to Waldemar FranczykCytat:
Zamieszczone przez mirkoa
Wow nie wiedziałem, że Waldek jest rozpoznawalny :) Powiem mu na pewno się ucieszy :)
witaj,
IMO powinieneś być zadowolony ze zdjęć i chyba nie masz się co martwić o grono wrogów. ;-)
Moim zdaniem sa bardzo udane.
Pokazuja nastrój koncertu, gorącą atmosferę i "przeżycia" muzyków.
Jedyne zastrzeżenie IMHO budzą u mnie zdjęcia czaro-białe. Wolę wydanie kolorowe.
Reasumując: gdybym to ja był jednym z fotografowanych byłbym zadowolony.
Pozdrawiam, sensitive
....i pozdrów od mirka ze świdnika:lol:Cytat:
zdjęcia mi się podobają
fajne zdjęcia, szkoda że nie ma exifów :(
W sumie to nie mam czego ukrywać:) więc dokleiłem exiferem. Nie wiem tylko dlaczego plugin do Firefoxa nie łyka. Po zapisaniu na dysku i np. otwarciu w IrfanView jest widoczny.Cytat:
W sumie to moje pierwsze fotki airfoto, ale niech tam....
Jedno wiem , AF Servo w 350d powinni zablokować.. i zabronić z używania tego szczególnie przy wykorzystaniu wszystkich punktów AF. Zdecydowanie pewniejsze było OneShot+przekadrowanie. W ogóle to IMO pokazy były świetne aż czasem chciało mi się przestać focić i tylko podziwiać.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
No tak.. sprzedałem wszystkie swoje sztuczki specyficzne dla airfoto i zabrali się za to forumowicze naprawdę potrafiący robić zdjęcia ;-) Niezłe... #3 próbowałbym trochę obrócić, choć nie potrafię dokładnie powiedzieć jak. #7 GENIALNE zmieszanie dymków i chmur, po prostu opad szczęki :!: #9 też całkiem całkiem.
Dzieki Muflon.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Dla mnie największa sztuczka to było się zmieścić na 1 i 0,5 GB CF. Pierwszy raz używałem na poważnie serii i szlag mnie trafił już po niecałej godzinie bo miejsca brak. No i w ogóle chyba z 90% odpadów. Na szczeście były dobre warunki (światło) no i piloci się czuli swobodnie więc można było niektóre kadry powatarzać:)
No ładne ładne :) Ja tam specjalistą od airfotek nie jestem...
Moje są tutaj gdyby ktoś chciał porównać foty z tej samej imprezy ;)
http://www.negatyw.gangsta.pl/galeri...ex.php?list=16
PZDR
IMO ta fotka genialna szkoda że nie doczekałem do końca i miejsca nie miałemCytat:
Zamieszczone przez Cichy
http://www.negatyw.gangsta.pl/galeria2/index.php?id=77
i jeszce ta
http://www.negatyw.gangsta.pl/galeria2/index.php?id=86
Witam
Fajne foty Ci powychodziły szczególnie 2,7 i 10 są super.
P.s. Swoje wrzucę jutro i zapraszam na KKM :twisted:
Pozdr
Tomek