Osłona to fajna sprawa, ale raczej tylko przy długich/ciężkich szkłach. Przy kicie wystarczy drugą ręką przysłonić promień słońca powodujący flarę ;)
Wersja do druku
Osłona to fajna sprawa, ale raczej tylko przy długich/ciężkich szkłach. Przy kicie wystarczy drugą ręką przysłonić promień słońca powodujący flarę ;)
IMHO osłona przeciwsłoneczna służy nie tylko do osłaniania obiektywu dla ochrony przed tzw. flarą.
Umieszczenie przedniej soczewki obiektywu w cieniu eliminuje efekt zmniejszenia kontrastu (zwłaszcza gdy stosowany jest kiepskiej jakości filtr).
W czasie szybkich zdjęć często nie pamiętamy o osłonięciu obiektywu.
Używam oryginalnej osłony przeciwsłonecznej - w sumie nie wiem aż w jakim stopniu niweluje ona zbędne efekty świetlne. Bardziej służy mi jednak do ochrony obiektywu. Sprzęt swój szanuję a mimo to od spodu osłonki są na niej delikatne ryski od podłoża na którym kładłem sprzęt. Gdyby nie ta osłonka, ślady te by były widoczne być może na obudowie obiektywu (chociaż, jeśli chodzi o 17-85, to nie jest obudowa z typowego "plastiku fantastiku" i być może na niej nie byłoby widać tych śladów - twardszy materiał). Ponadto na razie nie zdarzyło mi się, ale w przypadku lekkiego uderzenia "czubkiem" obiektywu w jakiś inny przedmiot (a zdarzyć się to może każdemu w plenerze a nawet w domu) osłonka taka pełni rolę swoistego bufora. Ktoś powie, że ma filtr UV, celem ochrony - OK. Żeby zbić przednią soczewkę, to trzeba pewnej już siły uderzenia. Z uwagi na wewnętrzne mechanizmy w obiektywie nawet nieduże "puknięcia" są nie wskazane. Osłonka jako swoisty bufor może w tym przypadku także się przydać. A jeśli chodzi o niefirmowe wyroby, to kiedyś kupiłem składaną (gumową) nakręcaną na obiektyw lub filtr osłonę przeciwsłoneczną. Okazało się jednak, że na najmniejszej ogniskowej po prostu zaciemnia ona rogi zdjęcia i do niczego mi się nie przydała. Zamiast oszczędzić straciłem i nauczony tym doświadczeniem stosują już tylko firmowe gadżety.
miałem trochę doświadczenia z osłonami zarówno firmowymi, jak i niefirmowymi i muszę powiedzieć, że te "made by Canon" są niezłe, ale nie najlepsze... a niestety najdroższe
zgodzę się z argumentem, że nie ma co oszczędzać 100zł przy szkle za 1000zł, ale polecałbym dobre osłony "zamienniki" - bywają grubsze i nie mają tego beznadziejnego pluszu od środka, który po jakimś czasie się sypie
tak więc polecam obejrzeć osłonę przed kupieniem, a nie brać w ciemno z Alledrogo
Materiał którym wyłożone jest wnętrze oryginalnej osłony spełnia konkretne zadanie. Ma on za zadanie wytłumienie odbić promieni świetlnych wpadających do wnętrza osłony i mogących powodować powstawanie blików czy rozbłysków. Swoją drogą używając oryginalnych osłon które wyłożone były w/w materiałem nigdy nie zauważyłem aby w jakikolwiek sposób ów materiał się "sypał".
axk Hmmm......Napisałem w zdaniu początkowym jakiej używam osłony (tzn oryginalnej) a w zdaniu końcowym napisałem dlaczego używam tego oryginału. W sumie nie widzę w mojej wypowiedzi nieściśłości lub niedomówień - starałem się, aby przekaz moich myśli był czytelny i jednoznaczny. A jak wyszło inaczej, to sorry.
mam canona 450d plus obiektyw kit 18-55 IS. Tak sie zastanawiam na oslona /tulipanem ale znalazlem tylko taka oslonke :
http://allegro.pl/item446126078_oslo...400d_450d.html
czy ta oslona zdaje swoje zadanie , czy nie ma oslon w stylu tulipana ?
o dzieki za uswiadomienie
A ta oslona typu tulejka sprawdza sie ? i czy ja montuje sie wlasnie na tej wysuwajacej sie soczewce ?
oraz dlaczego nie stosuje sie tulipanow ?
Tak. Tak jak pisałem powyżej dla tego typu obiektywu najlepiej sprawdzi się osłona typu EW-60C.
Osłona typu tulipanowego z racji swojego kształtu wymaga konkretnego pozycjonowania względem osi obiektywu (odpowiednie znaczniki na osłonie oraz obiektywie) i właśnie dlatego stosowana jest tylko i wyłącznie w obiektywach z wewnętrznym "zoomowaniem". Jeżeli osłona zamocowana była by niewłaściwie względem osi obiektywu to w pewnych położeniach nie przesłaniała by odpowiednich "fragmentów" pola widzenia co skutkowało by zmniejszeniem efektywności jej pracy.
dzieki za informacje , duzo sie dowiedzialem
Mam prośbę do posiadaczy osłonek o wrzucenie zdjęć z kita z osłonką i bez.
Myślę, że przydały by się dwa rodzaje zdjęć - standardowe prawie pod światło i ze światłem bocznym. Oczywiście do tego trzeba dołożyć zdjęcia z obydwu skrajnych ogniskowych.
Dzięki temu każdy przekona się na ile powyższa dyskusja jest rzeczowa i w ogóle ma sens. A kilka zdjęć na forum fotograficznym będzie w bardzo dobrym tonie.
oslonka do kit'a to smiech na sali.. w tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzi sie reka , najlepiej uzbrojona w czapke ;-)
lepiej wytłumi refleksy i kontrast bedzie wiekszy niz z tym plastikowym wypierdkiem za 100 zl :lol: :mrgreen:
co do innych szkieł to nie wyobrazam sobie by nie uzywac oslon.. a co do testow - zrob je sam ;-) .. sposob z reka jest naprawde najlepszy do 18-55 :-)
Ja tam używałem onegdaj do kita 28-80 mm z analogiem zamiast EW-60C zwykłej peerelowskiej nakładanej osłony PZO o średnicy 58 mm - co prawda poniżej jakichś 35 mm (czyli 22 mm z cropem) nie można jej było stosować z powodu winietowania, ale przy dłuższych ogniskowych wysłonięcie obiektywu było w porównaniu z symbolicznym plasterkiem osłony dedykowanej wręcz imponujące.
Pzdr
Grzesiu
Po zapoznaniu sie z tematem postanowiłem dać odpocząc lewej ręce (od osłaniania soczewki przed promieniami słońca) i udałem się do najblizszego sklepu allegro i za cenę 40 zł (wliczając koszty przesyłki) kupiłem podrabiana, dedykowana osłonke do swego "dekielka na dziurę w body" :D
po zainstalowaniu jej na właściwym miejscu, patrząc na jej rozmiary zapewne znów będę zmuszony uruchomić lewicę, bo nie wydaje mi się aby 16 mm mogło skutecznie ochronić soczewkę przed słońcem :lol: ale co tam, jak się szlachta bawi, na koszta nie patrzy...
a i żeby nie robić tu OT, to wspomnę, że bardzo mnie i dyskusję ubarwiły wycieczki o stringach w krowie desenie...
Panowie. Proponuję nie robić z dłoni (nawet lewej) osłony przeciwsłonecznej a wykorzystać ją do tego, do czego jest bardziej przydatna w tym przypadku - do pewnego trzymania aparatu podczas robienia zdjęć. Sądzę, że w tym przypadku takie wykorzystanie tej części kończyny górnej będzie najbardziej optymalne. Pozdrawiam.
No i dotarła ta OSŁONKA do 18 - 55 IS i tak jak myslałem do tarcia chrzanu sie nadaje. Przy szerokim kącie i tak rączki trzeba użyć...
Ale za to wyglądam jakbym umiał :lol: robić zdjęcia
Witam,
ja w sprawie osłonki EW 83J do 17-55 f.2/8 IS. Chce kupic wspomniany kawałek plastiku i zastanawiam sie, czy kupic oryginal (okolo 120 zl), czy zamiennik (od 35 zl.). Czy ktos z Was mail do czynienia z zamiennikami? Na rynku są Delty, JJC, King i Foxfoto.
używałem zamiennika z foto-tip z tego co pamietam, ogolnie ok, na poczatku problemy z dopasowaniem, ale pare razy zalozenie i zdjecie i dopasowala sie, oryginalne wydaja sie ciut fajniejsze, ale czy warto doplacic do oryginalnej to nie wiem :), jeszcze dodam ze oslona ta posiada takie dwa male plastikowe "patyczki" nie wiem jak to nazwac :) o dl ok 1cm, ktore mozna wyjac myslalem ze zgubie na poczatku, ale jakos nie zgubilem :)
Ja kupiłem jakiś chiński zamiennik do ef 100 2.8 makro i miałem problem z dokręceniem go do końca. A jak juz dokręciłem to nie mogłem go potem zdjąć. Spasowanie byle jakie choć sam plastik był całkiem OK. Do 17-55 kupiłem oryginalny, żeby uniknąć takich sensacji. Tak sobie myślę, że do tak drogiego obiektywu kupowanie chińszczyzny jakoś nie do końca pasuje. Osłony nie kupuje sie na miesiąć więc trochę węcej kasy można tu poświęcić zwłaszcza, że w tym przypadku widać dość wyraźną różnicę w jakości.
HM mam problem bo nie moge wkrecic tej oslony co mam zrobic z tymi patyczkami ????? bo nie zrozumialem do konca co ty zrobiles czy calkowicie je scaignales ( jesli tak to nie odkrecala sie samoistnie oslona ?) czy nakrecales na zalozonych tych patyczkach ????
PS kupilem tyez od foto-tip
MarRek, rzeczywiscie ta osłonka do kita jest dość smieszna.Ponadto moja (jest to zamiennik ,nie oryginał) ma od wewnatrz taką nibywelurkowa powierzchnie,która pięknie przyciąga kurz.Ale może chociaż trochę będzie chronić obiektyw przed urazami mechanicznymi.
Kupowalem do 28-105 oslone zamiennik JJC i wyglada jak oryginal i trzyma sie jak oryginal, wykonana naprawde swietnie.
Mam dylemat tylko skad zdobyc porzadna oslone na 67mm gwint.. ma ktos jakis pomysl?
hmm- mam gdzieś taką osłonę na gwint 67mm (obiektyw 17-85 is) kupioną w DX, ale wolę zdecydowanie mocowaną na zatrzask- pasuje idealnie
o taka teraz mam http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12522
wygodniejsza w używaniu i dobrze wykonana, a cena bardzo przystepna
Jago, to do starego szkla M42, wiec inna niz na gwint nie da rady.
Najchetniej metalowa, dluga :| Ma ktos namiar albo zapasowa ? :)
Mialem JJC do 28-105 i sobie bardzo cenilem.
Witam
Chciałbym sie zapytać jakie oznaczenie ma oryginalny i czy wogóle jest osłaona na obiektyw do kitowego obiektywu 18-55 IS od Canona 1000D ?
I czy warto coś takiego kupywać ?
Pozd Davon
Zgadza się, chociaż ta osłona EW-60C to taka dość symboliczna, wąska, za wiele to ona raczej nie daje, ale zawsze coś ...
zapytam - czy ktoś ma doświadczenia z takim zamiennikiem do C 10-22 ;
http://www.allegro.pl/item790161882_..._10_22_mm.html
czy zakłada się i zdejmuje bez większych problemów
dziękuję za wskazówki
G.
Gdyby osłona ta miała "większą wysokość" dochodziłoby do winietowania na krótszym końcu. Kiedyś kupiłem (niby dedykowany) składany gumowy zamiennik. Po rozłożeniu tej osłony była ona "wyższa" od oryginału - była też widoczna przy niej winieta na krótszym końcu.
Ponadto jaka jest jakość wykonania, użyty materiał i czy ma "wyklejkę" od wewnętrznej strony :?:
kupiłam ostatnio osłone przeciwsłoneczną tulipan do kita.Niestety nie doczytałam,że osłona mocowana jest na pierścieniu filtra za pomocą śrubki blokującej.Muszę więc kupić filtr,ale czy ktoś wie jaki to ma być? :neutral: jak trzeba pokażę zdj tej osłony
nie potrzebujesz żadnego filtru - to się wkręca W MIEJSCE filtru
inna sprawa, że to jakaś egzotyczna osłona
kurcze no własnie nie da się jej wkręcić.nie pasuje:neutral:
gościu pisał ,że do kita ale ,że montuje się ją na pierścieniu filtra
to sorry, ale nie wiem, co Ty za osłonę znalazłaś
potrzebujesz czegoś takiego:
podróbka: http://www.allegro.pl/item876370236_..._80_28_90.html
oryginał: http://www.allegro.pl/item878037333_...lna_f_vat.html
taka ta osłona jest http://www.allegro.pl/item861323492_...450d_500d.html
tyle dobrze,że była tania więc tak nie żal,ale właśnie wolałam zapytać.
pomijając to że nie możesz zamocować, to ta osłona do kita się nie nadaje - to tulipan czyli przy wyostrzaniu będzie się kręcił co może spowodować zaciemnienia na rogach.
czyli jednym słowem gościu mi kit wcisnął:neutral: chyba nie ma sensu rozglądać się w takim razie za tym filtrem uv tylko kupić nową osłonę
thx
filtr nie ma tu nic do rzeczy - w opisie aukcji napisane jest że osłonę wkręca się w mocowanie filtra - czyli w obiektyw. Może dostałaś nie ten rozmiar. powinien być gwint 58mm
edit: mam taki tulipan 67mm. założenie czegoś takiego polega na ustawieniu tego ruchomego pierścienia z tyłu tak gdzieś w połowie gwintu, wkręcenia osłony na obiektyw, ustawienia w odpowiedniej pozycji i dokręceniu tym ruchomym pierścieniem żeby się nie ruszało. Przynajmniej u mnie to tak wygląda.
tak on ma właśnie 58 mm.Tylko ,że nie dam rady go założyć bo blokuje mi to:
nie tak. osłona jest wkrecana z drugiej strony - "od środka" obiektywu - tam gdzie napisy obok soczewki. tylko najpierw musisz poluzować taki pierścień u dołu tej osłonki przeciwsłonecznej. pokombinuj trochę.
edit: nic na siłę :D