Nie wiem, skąd czerpałeś takie przekonanie. Nie przypominam sobie nigdy PS-a w wersji "for non-commercial use". Dla amatorów Adobe ma Elements ;)
Wersja do druku
Jest PS Elements ;)
Do wersji PS CS 4 licencja dla studentów (edukacyjna) również była 'for non-commercial use', teraz edukacyjna licencja PS CS 5 może być wykorzystywana komercyjnie, nawet po zakończeniu edukacji, ale nie na firmę.
Po wakacjach liczę na przypływ kasy i kupuję taką licencję. :D
A w jaki sposób można taką licencje w Polsce dostać?
Swoje CS 3 edukacyjne dostałem przez komputronika, ale z trudem jeden z ostatnich egzemplarzy. Może jest inny sposób by sobie taką licencje na CS5 załatwić? I jaka jest cena? Jakieś linki, czy inne info?
Edukację już dawno powinienem zakończyć, ale tak się składa, że jeszcze do końca września będę studentem i myślę, coby nie skorzystać raz jeszcze i sobie CS 5 nie sprawić.
Twoja szkoła musi uczestniczyć w programie Adobe, ponieważ licencja jest uzyskiwana na podstawie legitymacji szkolnej/studenckiej, która jest dowodem, że jesteś słuchaczem danej placówki.
U mnie w szkole właśnie tak się to odbywa, więcej informacji mogę przedstawić niedzielę wieczorem popytam się w czasie zajęć, aha z tego co mi wiadomo - cena to 600pln.
Dobrze zrozumiałem? Można kupić Adobe Photoshop CS5 w wersji studenckiej (ważna legitymacja) w cenie 600 pln (na Komputronik to jest 1000 zł prawie) i używać komercyjnie? Czy taka wersja ma uprawo do późniejszych upgradów np do CS6?
Tak mi powiedziano w mojej szkole, że kosztować mnie jak i innych uczniów 600pln ta licencja. Może od tego czasu się coś zmieniło, było to na początku maja.
Nie wiem czy ta wersja ma później możliwość do upgrade'u do CS 6 i późniejszych.
Wszelkie wątpliwości postaram się rozwiać w niedzielę wieczorem. Po poście mishieck'a sprawdziłem na komputroniku i się bardzo zdziwiłem czemu tam kosztuje o wiele więcej.
No i jeszcze taka kwestia mnie intersuje, w momencie jak już nie jestem studentem, to licencja może być używana do czasu odinstalowania programu czy dożywotnio?
Z: http://www.adobe.com/pl/education/st...ition/faq.html
Czyli dożywotnio.Cytat:
Czy uczeń, student, nauczyciel lub wykładowca może nadal używać wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli po zakończeniu nauki lub nauczania?
Tak. Po zakończeniu nauki lub nauczania można nadal używać wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli.
Tak nawiasem mówiąc nie opłaca się brać samego PS-a w tej promocji studenckiej. Pakiety Creative Suite wychodzą o wiele korzystniej (ja kupiłem CS5 Production Premium za 1700 zł, czyli jakieś 7000 zł taniej).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
edit
deffik, obecna program "Students and teacher edition" nie jest związany z konkretnymi szkołami. To jest opcja dla wszystkich studentów, nauczycieli i uczniów.
Rzeczwyiście te pakiety są ciekawsze dużo. Tylko, co z tego jak się ich nie wykorzysta? Mnie interesują tylko 3 produkty firmy Adobe. PS, LR i PR. Szkoda, że w żadnym pakiecie nie ma LR. Ciekawe dlaczego. Znowu PR sam nie wiem czy aż tak chcę, bo to co najwyżej do zabawy więc mogę użyć darmowych programów. Tak więc wcale sam PS taki zły nie jest.
Mnie za to interesuje coś innego jeszcze. Czy jak kupię jako student, a następnie otworzę firmę to mogę używać tej licencji w firmie?
A czemu nie może być w firmie wykorzystywana ta wersja?
Z FAQ podanego wyżej:
Cytat:
Czy wersja dla uczniów i nauczycieli zawiera ograniczenia funkcji?
Wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli umożliwiają użytkownikom stosowanie wszystkich funkcji i opcji wersji komercyjnych. Oprogramowania można używać tylko na prywatnym komputerze. Praw własności do wersji produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli nie można przekazywać ani odsprzedawać.
Pewnie trzeba jeszcze będzie przeczytać licencję...Cytat:
Czy wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można używać w celach komercyjnych?
Tak. Osoby, które kupiły taki produkt, mogą używać go zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych.
Uzupełnię tylko że było tak jak jablam pisał - przyszedł mailem S/N (na upgrade), wkleiłem do go CS5 i poszedł bez najmniejszych problemów.
z tego co ja się orientuję, a konsultowaliśmy się w tej sprawie w Adobe, na wersjach edukacyjnych oprogramowania nie można wykonywać żadnych czynności komercyjnych. Czyli nie można obrabiać fotek przeznaczonych do sprzedaży, bądź innego użytku komercyjnego. Nr seryjny użytego pakietu zaszyty jest w plikach wynikowych.
pozdr.
taką odpowiedź uzyskałem dzwoniąc do infolinii Adobe. Natomiast wiem, że różnica w licencjach jest i np. dotyczy wersji Mac i Pc. Teraz jest wspólny numer i wspólna instalacja, która może zostać legalnie zainstalowana na dwóch różnych systemach, ale jednocześnie używana tylko na jednym.
W razie wątpliwości lepiej zadzwonić do infolinii i wyjaśnić.
pozdr.
Zaszyty w pliku wynikowym? Jaasne przeciez to mozna usunąć jakby sie chcialo
Nie chodzi mi o legalność, bo to sprawa wiadoma, że trzeba używać legalnego oprogramowania. Ale takie zabiegi w celu późniejszych roszczeń są conajmniej śmieszne
No to ja już nie mogę się doczekać programów do wywalania numerów seryjnych PSa z fot.
A co? Używasz pirata i się boisz?
Nie. :D
Wy tu gadu-gadu tymczasem... świeżutki update dla CR 6.x m.in. uruchomił korekcję szkiełek.
Działa wyśmienicie, no i... dłuuuuuga lista szkiełek.
Pozdrówka!
Dłuższa niż DxO?
To już ACR6 jest? łoch
To LR3 też już jest?
Czasem mam wrażenie, że żyje o 10 lat do tyłu :) Zna ktoś linka z opisem wszystkich zmian w ACR? Szukałem na Adobe, ale tam tyle szczątkowych informacji o ACR jakby się tego produktu wstydzili ;)
Panowie a tak odnośnie ACRa ver 6, czy ktoś wie dlaczego podczas próby instalacji ACRa wyświetla mi się komunikat: Do uaktualnienia potrzebny jest program Adobe Application Manager. Próbuję go ściągnąć ale nie moge się dogrzebać na stronie Adobe gdzie to jest.
Posiadam PSa CS4 wersję polską.
Wciąż beta, ale jest.
Z istotnych (dla mnie) zmian to w zasadzie zupełnie nowy engine dający na wyjściu obrazek Nikon-like (pod względem szumów/ziarna, kolorów na szczęście nie upodabnia :mrgreen:).Cytat:
Zna ktoś linka z opisem wszystkich zmian w ACR? Szukałem na Adobe, ale tam tyle szczątkowych informacji o ACR jakby się tego produktu wstydzili ;)
Dodatkowo trochę lepsza więcej możliwości w zakresie korekty winiety i dodawania ziarna.
A ja sobie tak testuje, testuje, i ciekawa opcje zauwazylem... Image -> Apply image :) Ktos cos szerzej o tym ? Bo tak testujac to troche, ustawiajac kanal niebieski i tryb: lighten - mam wrazenie ze pieknie sciaga niebieskawy zafarb np z bialych ubran nie ruszajac koloru skory :> Pewnie podobnie zadziala przy zdjeciach w cieplej tonacji i ustawieniu czerwonego kanalu :>
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiscie jesli nie ma danego koloru za duzo w tle, bo tez go ubije :P Ale czasami chyba moze sie przydac ;)
IMHO tak.
Ziarno jest trochę bardziej wyraziste, ale detalu jakby więcej.
ISO 1000 +0,65EV z 40D:
Dziś dyrekcji nie było, więc nic się nie dowiedziałem, podskoczę w tygodniu, najpóźniej w następny weekend coś napiszę, jak to działa u mnie w szkole z tą licencją.
Pozdrawiam.
Jak kupujesz wersje BOX to masz tylko wybor albo Mac Box albo Windows Box.. W przypadku zakupu wersji elektronicznej dostajesz klucz ktory mozesz zainstalowac zarowno na MAcu jak i na Windows (zaleta kupowania wersji elektornicznej). Oczywiscie kupujac elektroniczną nie masz tych pudel i nosnikow (sam sobie sciagasz z sieci z Adobe. Dodatkowa zaleta to taka, ze masz numer w w bazie Adobe i w razie kradziezy nic sie nie dzieje. W przypadku boxu sprawa troche bardziej skomplikowana. O ile zarejestrujesz program to klucz masz "chroniony" , ale jak stracisz dyski to nie we wszystkich przypadkach Adobe wyle ci nowe.
Ja lubie te wszystkie pudelka, nosniki, folderki opakowania. Kiedys pamietam , ze jak sie kupowalo Photoshopa Cs to byly i nosniki i pudlo i gruba ksiazka "o photoshopie" , plyta z kursem video. A teraz od czasu chyba Cs4 to praktycznie poza plytami nic nie dorzucaja do boxu. O ile CS4 byl jeszcze w Dvd case, tak Cs5 to juz w ogole po kosztach pojechane i w papierowych kopertach nosniki daja.
Trzebaby sprawdzić, ale jakie byłyby przeciwskazania dla firmy? Chyba żadne?
Mówiąc "firmy" miałem na myśli Adobe...skoro pozwalaja na to w wersji elektronicznej, to dlaczego nie mieliby pozwalać w wersji pudełkowej. Przecież elekroniczna jest dla nich tańsza nawet o tą cene płytki i kartonu ;)