I jeszcze nowsiejsza wersja się pojawiła :-)
Wersja do druku
I jeszcze nowsiejsza wersja się pojawiła :-)
Skoro lista życzeń to ja chcę regulację softowo BF/FF jak w C 50D :)
Puszeczka się robie wypasiona teraz z podziwem na nią patrzę, ktoś tu mruczał na wizjer ...moja laska ma nikosia d80 który ma lepszy wizjer niż 40D i tak jest dla mnie ciemno ;p
nooo tak :D
to ja proszę jakis koks zeby zwiększył matryce hahahah:D
nie przesadzajmy juz :D
żeby tylko wiedzieli kiedy przestac z tym "tuningowaniem" 350'tki, bo dojdzie to do tego momentu, że sie to dla kogos skonczy zleeee.
Witam,
jest to moj pierwszy post na tym forum, prosze o mile przyjecie... ;)
czy moge miec prośbe, zeby ktos podal dokladny opis jak zainstalowac ostatnie uaktualnie do 350d... ? temat ten jest tak rozbudowany ze bardzo ciezko jest sie polapac, ktora wersja jest ostatnia i jak zrobic zeby zaistalowac najnowsze 'poprawki'
osobiscie nie wiem czy trzeba kazda poprawke zainstalowac czy wystarczy tylko ostatnia... ?
bede bardzo wdzieczny, bo probowalem wgrac najnowszego softa ale cos nie wychodzi...
pozdrawiam serdecznie i czekam na odp ;]
Jak nie chcesz grzebac, czy masz problemy na tamtym forum
http://www.speedyshare.com/files/202..._colortemp.rar
to tu masz najnowsza.
3200, spot, aeb 0.3 i temp.
Nie zapomnij o zbotowanej karcie i o tym wszystkim co w 1 poscie tego tematu jest
Czyli to jest ciągle podmiana kart cf tak? Nie ma mozliwosci wgrania raz a dobrze bez zonglowania kartami?
dzieki...poradzilem sobie ;) wiedzialem ze nie robie czegos dobrze... (nie zaznaczalem opcji "CF boot sector")
jestem ciekaw czy doczekamy sie zmieniania wartosci iso itp rolka...a nie przyciskami ;) takie marzenie, mysle ze takie cos nikomu by nie przeszkadzalo jakby to zrobili ;]]]
hmm mi nie przeszkadza taka obsluga, od razu się przyzwyczailem :)
No ale nie kazdemu moze to pasowac.
Z Kolekcjonerem po raz drugi mamy odmienne zdanie :D
ostatnio zauważyłem bardzo ciekawa rzecz... po wgraniu softa aparat zachowuje się troszkę dziwnie ;) tzn to ze te funkcje są bardzo przydatne, poszerzają funkcje aparatu to jest oczywista sprawa, ale... Przy wyłączonym aparacie(bateria w środku), przełączając obiektyw z AF a nie AF migają diody(zapewne w jakiś sposób aparat odnotowuje zmianę ostawień). Zastanawiam się, czy aparat nie pobiera prądu na "czuwanie"?
pytanie może i absurdalne jak cała ta sprawa z tym AF ^^ tak samo się dzieje, jak "odbezpieczam" zawleczkę od gripa, czy tez jak otwieram przykrywkę od CF ...
może ktoś jeszcze coś dziwnego zaobserwował z swoja 350ka ;)
pozdrawiam artomus
PS szkoda ze, żeby zmienić iso trzeba poczekać aż aparat "wyzeruje" pobrane dane co do światła....
u mnie przy zmianie af/mf nic nie miga
To przełącz przy wyłączonym aparacie :-)
Owszem, diody migają przy przełączeniu AF-a na wyłączonym aparacie. Tak samo przy odpinaniu/przypinaniu obiektywu i odchylaniu zamka na gripie, ale nie zauważyłem, żeby baterie szybciej się rozładowywały. Otwieranie/zamykanie pokrywki CF-a zawsze generowało błyśnięcie diody.
o faktycznie :D
na Żytnia trzeba zawieźć :D ale by sie chłopaki zdziwili
Taka techniczna fotka z wczorajszego wieczora Zdjęcie robione z ręki. ISO 3200. Było tak ciemno, że AF z dużym trudem łapał ostrość na krawędź twarzy.
Znowu pojawił się nowy haczyk, ale teraz to juz tylko dodatkowa klawiszologia weszła, bo funkcje się nie zmieniły.
ciekawe czy komus kiedys zdechnie aparat od tego kombinowania, bo pojda o krok za daleko :D
heh ;] miejmy nadzije ze nie ; ]
mam pytanie:czy moglby ktos wyjasnic wzystkie funkcje, ktore umozliwia ostatnia wersja "softa". (http://chdk.setepontos.com/index.php....html#msg45780) Jest iż 12. Części nie ogarniam nic a nic... a szkoda nie korzystac. ;]
fajne jest ostrzenie a wspomagania z lapmy bez blysku lampy ;]
pozdrawiam artomus
Zajec - zdechśc to nie zdechł, ale mi kilkukrotnie wyskoczył err99
artomus - ot skróty klawiaturowe dodali...
ISO 3200
- jak widzisz czarny ekran (nie wchodzisz do menu) <strzałka w górę>(ISO) -> menu wyboru ISO -> wciskasz przycisk z gwiazdką <*> masz iso3200
Spot
- j/w <strzałka w lewo> (pomiar światła) wciskasz <*> masz punktowy
Temperatura kolorów
- j/w <strzałka w dół> (WB) wciskasz <*> masz wcześniej ustawioną temp w Kelwinach
Po opis dodatkowych funkcji, odsyłam do instrukcji od EOSa 20D, serio, chyba nawet tak samo mają ponumerowane C.Fn (chodzi o tą numerację właściwą, a nie wyświetlana przez aparat w menu)
Zwiększa komfort pracy i w ogóle szkoda, że tego nie zrobili tak z 2-3 lata temu :/
dziekuje, dokladniej chodzilo mi opis funkcji cf... bo niektore sa nowoscia.:-?
instrukcja do canon 20D:
PL(!!:lol:!!): http://w123.wrzuta.pl/plik/05GliT7d0...3ce2d83700d9cf
EN: http://w123.wrzuta.pl/plik/aM7CiIUI5fN/eos20dim-en
Pozdrawiam ARTOMUS ;-)
witam!
Przeczytałem cały wątek wszystko jest zrozumiałe zabieram się za to wieczorem.nie rozumiem tylko jednego.mianowicie czy jak nagram soft na kartę to już się nie muszę niczym przejmować i mogę robić fotki na tej samej karcie?ktoś tu napisał o zaglowaniu kartami stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Możesz robić fotki na tej samej karcie. Prawdę mówiąc jest to wskazane, bo wszelkie zmiany ustawień aparatu nie wymagają wtedy pakowania na ten czas osobnej karty.
Program zajmuje kilkadziesiąt kilobajtów i praktycznie nie obciąża karty.
mhm rozumiem.czyli aby powrócić do pierwotnego stanu wystarczy wykasować owe pliki z karty?nie zapisują się one w aparacie?mam nadzieję że dobrze zrozumiałem.
Mam jeszcze pytanie co do spota.on nie zależy od czujników tylko od samego softu?rozumiem że uzyskujemy coś jak w serii xxD?
Zawsze myślałem że to jest kwestia czujników dlatego zrezygnowali z takiego pomiaru światła w tańszej serii.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam!
Najpierw musisz zmodyfikować soft aparatu. Wgrywasz sobie taki, który od orginalnego różni się tylko tym, że potrafi obsługiwać zmodyfikowane karty. Gdy w aparacie znajduje się karta zwykła, aparat zachowuje się jakby nie był modyfikowany. Zapamiętuje tylko ostatnie ustawienia z karty zmodyfikowanej. Pamięta je tylko do momentu, gdy zaczniesz coś zmieniać. Pomiar światła dokonywany jest w kilkudziesięciu punktach. Oprogramowanie wybiera z nich określoną grupę i odpowiednio interpretuje pomiar. Spot to w tym przypadku dodatkowa funkcja, wybierająca mniejszą niż fabryka przewidziała ilość punktów pomiarowych.
mhm po części rozumiem, no nic zaraz się za to zabieram i zobaczymy co z tego wyjdzie.
o własnie a wcześniej przeczytałem ze pojawia się błąd err99 bodajże, czy to coś groźnego?
edit
zrobione :) wszystko wydaje ok.
mam tylko pytanie. jak włączę iso 3200, to tylko zmiana czułości iso na inna mi je zmieni jeśli dobrze rozumiem?
to samo się tyczy spota. jeśli włączę spota to tylko podczas zmiany na inny sposób pomiaru światła się zmieni?
chodzi mi o to czy np jak włączę iso 3200 i będę się bawił zmianą pomiaru światła czy iso nadal zostanie 3200 i w druga stronę?
mam nadzieje ze zrozumiale to wyraziłem :)
edit2
sprawdziłem w exifie, jak daje spot, jest napisane ze jest spot. jednak przy iso 3200 pisze ze jest tylko 1600.
edit3
sprawdziłem wszystko, zawsze jak chce zmienić iso i klikam * (oczywiście w menu wyboru iso) zmienia mi się tylko tryb pomiaru światła.
wie ktoś może co jest nie tak?
edit 4 - last :)
ok juz sobie poradziłem. ściągnolem najnowsza wersje softu do wgrania na kartę i wszystko działa jak ta lala :)
nowa wersja !!
http://chdk.setepontos.com/index.php....0;attach=3932
Dodana opcja szybkiego wyboru zdjecia do wzorca WB.
wystarczy wejsc do menu wb(strzalka w dol) i kliknac klawisz podsietlenia albo szybkiego druku a ostatnie zdjecie bedzie wzorcem WB.
Zeby WB byl poprawny nalezy zrobic zdjecie bialej plaszczyzny. Potem mozna zobaczyc roznice ;)
pozdrawiam!
http://chdk.setepontos.com/index.php....html#msg46405 - post na CHDK
do zbootowania karty trzeba miec czytnik .nie?
Trzeba
mam pytanko do użytkowników hacka na 350d:
czy udało się komuś uruchomić modyfikacje na karcie większej niż 4 gb.
mnie o ile udało się bezproblemowo uruchomić na karcie 2 gb, to
mam problem z modyfikacją na karcie 8 gigowej.
pomimo dopisania informacji na karcie nadal nic nie działa.
Tak działa, jak miałem w styczniu br. 350D jeszcze to kartę 8gb spreparowałem pod hacka. O ile to pamiętam to robi się inaczej niż karty do 2gb(na niej poszło mi szybko) a z 8gb się meczyłem 2 dni, ale to pisze wszystko np. w linku do 400D hacka i na forum twórców jego.
czy ktoś mógłby zamieścić tutaj link do najnowszej wersji hacka? Na tym ich forum nie do końca orientuję się co jest nową wersją a co updatem
Najnowszy update jest nową wersją :-)
aparat przerobiony :) dobra sprawa... iso 3200 na pewno się przyda. szumy może duże, ale można się z tym łatwo uporać... jestem zadowolony i polecam przeróbkę każdemu kto posiada 350d.
Może ktoś wrzucić ostatnia wersję na jakiegoś rapida albo coś podobnego. Próbuje od jakiegoś czasu pobrać tego hacka ale nie odpala mi strony, wywala że jakieś błędy czy coś podobnego.
pozdr.
Hack do 400D, pięknie opisane w jednym miejscu i działa cacy;))))), mam nowy aparat- punktowy pomiar i iso od 80,100,125,160 itd aż 3200.
Tutaj opis: http://macnow.pl/blog/2010/05/canon-...1/#comment-174
temat jest stary, ale sam chciałem się przekonać jak to wygląda. Jako iż linki są nie aktywne posiłkowałem się http://www.mediafire.com/?sharekey=7...e866bfb1230ce0
niech mnie ktoś poprawi jak się mylę i źle robię.
zaznaczam CF boot
Formatuję kartę (2G) cardTricks144 i klikam make bootable
na tą kartę wrzucam zawartość rozpakowanego folderu (BF20090921) wkładam kartę z zamiarem update w aparacie i zaczynają migać na przemian diody niebieska z czerwoną. Problem jest taki że nic więcej nie mogę zrobić. Z chdk wyczytałem że niby soft się wgrał przy tym, ale niestety, czy jest jakaś rada?
Na początku było tak, że najpierw się wgrywało na kartę coś co zmieniało lekko soft aparatu, pozawalają mu się bootować z karty. Następnie się wgrywało już konkretną modyfikację. A jak jest teraz to nie wiem, u mnie wystarczy teraz wrzucić moda i śmiga.
Mod? czy coś mnie ominęło? :)
Były 2 zestawy plików. Może tak.. Jeden wgrywał coś do aparatu, drugi się ładował z karty. Tak to pamiętam.
Przyznam że jest z tym dłubanina.... nie mniej lepiej zainwestować w sprzęt....
Najpierw trzeba zmodyfikować firmware aparatu. W tym celu trzeba było wgrać na CFa pierwszy plik i wykonać procedurę upgrade, z menu aparatu. Pożądany efekt przynosi tylko modyfikacja firmware 1.0.3. Dopiero potem na zmodyfikowanego CFa wrzuca się odpowiedniego AUTOEXC.BIN i już można się cieszyć używalnym iso3200, punktowym (4%) pomiarem światła, licznikiem kłapnięć migawki i kilkoma innymi udogodnieniami, typu AEB -6,7;0;+6,7 z możliwością zmiany kolejności i kilkoma innymi udogodnieniami.
Zakładając, że mam botowalną kartę, jak wrócić do jej pierwotnego stanu?
sformatować ją w aparacie :)
tu jest problem po formacie card trickiem i ustawieniu botowania aparat przestał widzieć kartę i nie mogę wbić się w menu, bez karty to nie problem, ale z kartą nic nie chce iść... może jest jakiś program który dokumentnie zrobi mi format?
A czy aparat widzi kartę po zwykłym formacie w czytniku?
Ja zawsze formatuję karty w aparacie, a potem zmieniam ją w butowalną programem HxD.
Właśnie problem jest w tym, iż po formacie card trickiem i utworzeniu botowania z karty, aparat jej nie widzi, a komputer tak. Po włożeniu karty w aparacie mogę włączyć podświetlenie mini ekranu oraz wybrać punkty autofocusa nic więcej jeśli uda się wejść w menu i dać format wyskakuje mi error 99 a potem error cf. Próbowałem formatować kartę jakimś programem do formatu i nic. Coś mi chodzi po głowie, że może jakieś pierwsze bajty karty są zapisane tak, że aparat jej nie widzi...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Udało mi się znaleźć inną kartę i gra... Po kolei. To co było opisane w 1poście tyczyło się 1.0.3 błąd robiłem bo miałem 1.0.1. Udało mi się znaleźć nową kartę nie ruszaną. Znalazłem plik e3kr2103.fir wrzuciłem na kartę i zrobiłem update do 1.0.3. O dziwo soft 1.0.3 zobaczył botowalne karty bez problemu. Wrzuciłem autoexec.bin i zadziałało. Tak więc dzięki wielkie za pomoc :)
Jest jakaś szansa na punktowy pomiar światła w 1000D?