Mam nadzieje, ze wszystko pojdzie zgodnie z planem. To dobry znak dla mnie, bo oni maja go w dobrej cenie. Czekam juz na sample.
Wersja do druku
Witam
Okey nie ma sprawy jak będe go miał to zrobie kilka zdjeć synkowi na f/1.8 2.0 itd i Ci podeśle na privata.
wrzuć na rapidshare czy inny serwer wymiany plików.
Witam
Mam mam mam 28mm f/1.8 i jestem bardzo zadowolony. Ładnie ostrzy na pełnej dziurze. Jak tylko zrobie kilka na f/1.8 to wrzucę do wglądu.
Pozdrawiam
A wiec moze nie jest taka tragedia z ta dostepnoscia jak mowia. Moze to tylko mity TIPow, zeby miec dobre ceny dla nich :) A tak serio to czekam na sample. :)
Wiesz no dla mnie spoko, tylko wolalbym np. takie foty jak portret osoby wewnatrz z slabym swiatlem i np kadr tej osoby na zewnatrz jak swiatla jest duzo, ale jesli mozesz cyknij raczej szeroki kadr, tak zeby osoba nie wypelniala calej foty :) Cos ala para mloda na tle kosciola.:) Heheh, ale mam wymagania, najlepiej cyknij nia slub w sobote :) Bede wdzieczny za kolejne foty.
Praktycznie juz jestem na 90% przekonany do tego szkla i po uzbieraniu niezbednych srodkow (max koniec sierpnia/poczatekwrzesnia) mysle, ze je polkne, jednak fajnie bylo by widziec jak wyglada portret na 1.8 i chociaz jedna fotka pod swiatlo. Bo w/w typ foto sprawia najwieksze problemy temu szklu.
tak pod ostre światło będzie pewnie nienajlepiej dlatego kupiłem sobie tulipana do niego, w czwartek odbieram.
Sigma 30mm f/1.4 lepiej pracuje pod światło i to jest fakt.
Gdyby nie było Canona 28mm pewnie brałbym sigme
całkiem nieźle
czekamy na inne ujęcia
Kolega tak sie zatracil ze swoja nowa zabawka, ze zapomnial o nas i samplach :mrgreen:
Witam
Nie zapomniałem, dziś wstawię kolejne sampelki, tylko wieczorem, bo w godzinach pracy robić tego nie mogę.
Pozdrawiam
Witam
O to kolejne zdjęcie, przesłona F/2.0 shutter speed 1/1600s ISO 100
kolejna fotka na pełnej 28mm f/1.8 shutter speed 1/1600s iso 100
bardzo słoneczny dzień światło do bani bardzo mocne słoneczko niestety, ale akurat byłem na spacerze.
i kolejne pokazujące, że szkiełko całkiem fajnie ostrzy:) przy f/1.8 ISO-100 shutter speed 1/4000s
Oczywiście bedę dokładał nowe :)
Pozdrawiam
Sylwek
Dzieki za trud. Jedyneczka jak dlamnie bardzo ok, dwojeczka to pelna dziura i widze, ze zachowanie minimalnie slabsze niz 50 1.4 na pelnej (chco mam pewne watpliwosci czy to nie to samo), ale dla mnie do zaakceptowania. Ciesze sie, ze pokazales cos na 1.8. Ponadto dwojeczka, ladny bokeh. Trojeczka pokazuje mozliwosci.
Oczywiście w miare prybywania zdjęć pokaże coś nowego. Nie wiem jak Ty ale jak Ty podchodzisz do tego obiektywu ale ja na razie nie mam powodów do narzekań, zależalo mi na obiektywie przez ktory widzę jak wlasnym okiem :)
Myślę, że na dłużej się z nim zaprzyjaźnie :)
Witam, tak sie zlozylo, ze chyba namierzylem sklep, ktory ma jdna sztuke, juz zarezerwowalem. Dodatkowo mialem tyle szczescia, ze sklep jest z mojej okolicy, a wiec bede jechal odebrac osobiscie. Cena 1999,- nie chcac zapeszac, nie zdradzam nazwy sklepu (choc powyzsze wskazowki sa wystarczajace by dojsc, o ktory sklep chodzi). W zasadzie moglem jechac po niego dzisiaj, tylko chce go wziasc od razu z osolona i maja mi sciagnac oryginal, zobaczymy za ile, ostatnio na stronei mieli po 90 zyli.
BTW: Chcialem tez dokupic UV-ki jak do calej mojej reszty, ale zdaje sie, ze seria DHG UV jest juz unikatowa w ofercie Marumi, zastapily je lens protecty. Wie ktos gdzie za normalna cene mozna dostac DGH UV 58mm? Bo jak nie to t opozostaje mi tylko UV MC Wide.
BTW: Nie wydaje wam sie, ze troche ceny drgnely?
No to pochwale sie... stalem sie dzisiaj szczesliwym posiadaczem 28 1.8. Cena 1999,- sklep: fotoceny - chorzów, odbiór osobisty. Pojechalem z body i laptopem. Pyklem pare fotek pudelka i sprzedawcy, niestety sprzedawca nie byl wymarzonym obiektem testow, niestety sprzedawczyni nadeszla juz po testach. W mojej ocenie na 1.8 jest dobrze, lepiej niz na 50 1.4 na pelnej dziurze. Roznica jest zauwazalna, takze dla mnie pelna dziura w pelni uzywalna.
Co do samego sklepu to szczerze polecam, obsluga mila, rzeczowa. Na spokojnie przetestowalem, pomacalem i kupilem.
Jak tylko czas,a raczej moj nowonarodzony bombel pozwoli to zaprezentuje co nie co.
Pierwsze sample, wszystkie na pelnej dziurze, wywolane w DPP z RAW do mniejszej rozdzielczosci bez zadnego szperania w czymkolwiek ,a zwlaszca w sharpness (jedynie po wywolaniu zauwazylem, ze w DPP mam standardowo ustawione Luminance noice reduction na 2, ale taki stopien odszumiania raczej bez wiekszego wplywu na ostrosc). Ocencie sami.
Ostrosc na dolna wargusie
Ostrosc jak wyzej
Merauder model jest, zestaw szkiełek jest, znaczy jest wszystko :) To szkło do fotografowania dzieci w pomieszczeniach nadaje się doskonale. Samych udanych kadrów życzę. Pozdrowienia dla młodej mamy.
28 takim obiektywem nie jest.Cytat:
zależalo mi na obiektywie przez ktory widzę jak wlasnym okiem
Poza tym, po co wrzucacie zdjęcia z minimalnym punktem ostrzenia lub takim do ok. 1 metra? 28 akurat w takich przypadkach powala i nie można nie być zadowolonym. Ale podziałajcie z szerszą perspektywą - ostudzi Wasz zapał.
Nawet, jeśli chodzi o crop - 50 lepsza. 28 - minimalne ostrzenie + portrety (jw.) = zniekształcenia (szczególnie to widać u niemowlaków).Cytat:
To szkło do fotografowania dzieci w pomieszczeniach nadaje się doskonale.
Widzialem dosc szerokie kadry z tego szkla i narzekac nie moge nijak. Z tego co przynajmniej mozna wywnioskowac z opini forumowych oraz zdjec testowych to problemem dla niego jest praca pod swiatlo.
A co do znieksztalcen, to nie wiem, moze jestem slepy ale ich na powyzszych testowkach nie widze. To crop, nie FF.
Ta quasi-zaleta minimalnego ostrzenia jest złudna. Bardzo. Przydaje się, ale nie do portretów z maksymalnego bliska. Z tym wielkim domem bym nie przesadzał - zwykłe M3 dla 50 styknie.
Aż podpiąłem 28 i 50, żeby porównać. Chodzi mi bardziej o perspektywę - 28 nawet na cropie inaczej rozmieszcza oddalone płaszczyzny/elementy od siebie - dając złudzenie oddalenia (na FF jest to megawidoczne).
Praca pod światło to bolączka wielu szkieł...
Cieszę si, że zakupiłeś to szkło. Ja rownież kupiłem je z pełną świadomością jego zalet i wad i nie mam jak na razie powodów do narzekań, jak dla mnie również udane szkło a że zależy mi na portretach to je kupiłem.
50-tka w wiekszosci w mieszkaniu starcza, w wiekszosci, na reszte 28. Bylem teraz w niedziele na chrzcie i focilem za friko dla znajomych, przy samej ceremoni polewania glowy dzieciaka 50-tka byla cholernie waska, zalowalem,ze juz nie mialem 28-ki. Teraz jak bym szedl wzialbym 28-ke do pelnych postaci i 85-tke do ciasniejszych kadrow.
Co do przerysowan to wyzej zaprezentowane sample takowe maja? Bo nie wiem, ale ja nie widze, mowie powaznie, nie zeby naciagnac rzeczywistosc na swoje potrzeby. Byly robione z odleglosci ponizej 1 m (mysle, ze ok 50-70cm, min to 25 cm), ja nie mowie, ze bede podchodzil na minimalna odleglosc ostrzenia i robil foty, bo wtedy napewno bedzie widac przerysowania.
Ja tez sie ciesze, choc moj maluch tak naprawde jeszcze nie dal mi sie nacieszyc tym szklem :)
Ciekawi mnie jak bardzo rozni sie obrazek c28 f1.8 od c24 f2.8 na ff, jesli ktos ma doswiadczenie w tej kwestii prosze o wypowiedz.
Dzieki za odpowiedz. Czyli rozumiem ze optycznie lepszy jest c24 f2.8 ale z tego co piszesz to faktycznie szalu nie ma.. moze by mi w takim razie ktos doradzil ktory obiektyw o ogniskowej od 24 do max 30 jest najlepszy pod ff, nie musi to byc canon, moze to byc tez sigma. Pieniadze jakie chce przeznaczyc to max 2500zl. glownie chodzi mi o kontrast i kolory. Dodam moze jeszcze ze obiektyw jest mi potrzebny do fotografii slubnej.
Skoro jest temat to napisze tutaj , po powrocie z Pragi, a raczej bedąc tam na 28mm pojawiły mi się luzy i coraz bardziej obiektyw się zaczął rozłazić od mechanizmu ostrzenia, zrobiła się szczelina i wszystko lata.. Czy możliwe ,że to z winy poluzowania się śrub (aczkolwiek nie sądze) czy w sumie gdzieś został uderzony ew gdzieś się za haczyło . Pytanie czy da się samemu poskładać wszystko po rozkręceniu owego szkła, czy jednak serwis.. Nawet nie wiem czy zostało coś nadłamane.. .. Oczywiście dodam ,że nie zauważyłem nawet kiedy się mogło to wszystko stać....
greg01 - a zastanawiałeś się nad Canonem 35 2.0 ? Tani, dobry, choć nie aż tak szeroko jak chcesz :) Zobacz także Sigmę 20 1.8.
Zbyszko666 - gdzieś widziałem instrukcję "rozbiórki" 28 1.8 w sieci (poszukaj, ja nie pamiętam już gdzie to było), możesz rozbierać sam, ale jeżeli nie czujesz się pewnie - serwis; to dziwne że w tym szkle takie luzy występują... Ma to jakiś wpływ na zdjęcia ?!
Wychodzi na to Mike7 ,że generalnie musiałem gdzieś huknąć szkłem i po prostu zrobiły się owe luzy. Ma wpływ bo w sumie żeby zrobić zdjęcie trzeba wszystko razem docisnąć do siebie. A tak to ostrości nie łapie w ogóle bo się rozsypuje.. I jedynie wisi chyba na śrubkach.
Co byscie powiedzieli na temat sigmy 28mm f1.8 i 24mm f1.8 ? Czy to lepsza alternatywa zamiast c28mm f1.8 i 24mm f2.8?
sigmy są kapryśne, musisz sprawdzać bezpośrednio z danym body... silnik af z canona będzie napewno szybszy.. jak z jakością to nie wiem, mam tylko canona.