ptaki zazwyczaj siedza na drzewach, co bardzo utrudnia uchwycenie ich pod dobrym kątem , niemniej większość zdjęć jest conajmniej dobrych
Wersja do druku
ptaki zazwyczaj siedza na drzewach, co bardzo utrudnia uchwycenie ich pod dobrym kątem , niemniej większość zdjęć jest conajmniej dobrych
Ładne zdjęcia. Co do ptaków, to z taką perspektywą, też coś w sobie mają, ale ładniej by było jakbyście trochę się z ptakami wyrównali - są 2 sposoby, albo Ty się podniesiesz do ptaków, albo to one zstąpią na wysokość optymalną do "strzału". Jest wiele artykułów na temat wabienia ptaków (nie ich kosztem - najpierw dobro ptaków, potem dobry kadr), zachęcam do lektury, trochę pracy i zdjęcia mogą być rewelacyjne.
pozdrowienia
Większość zdjęć jest świetna, można z nich dużo wyciągnąć, szczególnie gdy jest się początkującym.
Fajne strzaly. Najbardziej podobaja mi sie 72 i 73 - layout, tlo, kolory - pokazales takze jak wazny jest IS w 100-400 bo przy ISO 400 wyszla Ci super jakosc.
pozdrawiam.
tryton - powiem krotko swoja opinie (taki zastoj na forum, ze nie wiem czy sie innych doczekasz :-)) : pierwsza klasa. W makro jestes naprawde dobry. Najbardziej podoba mi sie 79, najmniej 80 - ale cala seria trzyma poziom. I glownie dlatego mi sie podoba, ze cala seria jest dobra i w dobrym stylu. Na forum jest wielu dobrych specow od makro ale chodzi o to cos wiecej, co przyciaga uwage.
A moze czas na jakies eksperymenty np z Helicon Focus albo Combine ZM?
Fajna seria. Z tego setu najbardziej podoba mi się 77. Ciekawią mnie te "narośla" na ważkach - czy to są pasożyty?
Pół biedy ważki... złapać ostro ptaka w locie to jest wyzwanie. 73 fajne tylko chciałbym widzieć więcej skrzydlaka mniej nieba :]
75. ladne kolorki i ladne swiatlo
76. 4+
77. bdb tylko za bardzo centalnie
78.79. srednie
80. bdb
No właśnie sam chciałem zapytać forumowiczów, co to jest. Raczej wygląda jak pasożyty, ale nie wiem na pewno. Kiedyś fotografowałem pająka z pasozytami na sobie, ale wyglądały troszkę inaczej. Jak znajdę to zdjęcie to wstawię.
Mówisz - masz ;)
Choć nie są to może hiciory, ale zawsze coś.
81.
82.
83.
84.
85 najbardziej mi sie podoba - bo wykracza poza makro - bardzo dobra kolorystyka, layout, zupelnie jakby abstrakcyjny obraz. Fajne.
o tak 85 ma moc
Dziękuję.
x-mac jeśli chodzi o ptaki to ja dopiero raczkuję i wkładam tu niektóre licząc raczej na porady (np. "brak wypełnienia kadru") niż na pochwały. Dzięki waszym wskazówkom może będzie jakiś postęp ;)
W makro dobrze sobie radzisz. Fajne foty.
super foty
Generalnie wszyskie "przyjemne w odbiorze", dobra technika, kolory - ale ja tradycyjnie lubie najbardzie te w stylu 92. Moze czas pojsc krok dalej - i sprobowalbys programow w typu Helicon albo Combizym? Gdybym mial wiecej czasu i "serca" do makro pewnie sam bym sprobowal.
Widze, ze jednak "100" jest najczesciej w uzyciu :) - a jak tam "400"? U mnie z kolei "100" troche sie marnuje choc ostatnio uzylem jej do portretow z bardzo dobrym efektem (moim zdaniem....).
Pozdrawiam.
Jak się kiedyś zmuszę do wstania na tyle wcześnie rano, żeby znaleźć śpiące, nieruchome modele pokryte rosą to na pewno spróbuję tego, o czym piszesz. Tyle, że coś z tym wstawaniem u mnie kiepsko :evil: W ogóle miałem kupić pierścienie i ciągle się nie mogę zmobilizować. Choć z drugiej strony lubię kadry, na których widać całego osobnika. Choć z trzeciej strony chętnie bym się pobawił dużym przybliżeniem z techniką przesuwania GO.
A jeśli chodzi o 100-400, to faktycznie trochę leży ostatnio. Widzę po prostu, że takie sobie pójście na spacer raczej nie daje efektów. Muszę po prostu zorganizować sobie jakąś zasiadkę. Dojrzewam powoli do tego.
"gzykuza" spod nr 92 b. fajna
świetne, jestem pod wrażeniem ciepłych barw :) jestem za tym, abyś powrócił do ptaków jeszcze choć na moment, naprawdę przyjemnie się ogląda
W Bieszczadach gdy chciałem spocząć na leżących deskach przy szlaku, zauważyłem młode (ok. 3cm długości) jaszczurki chowające się w szczelinach. Musiałem chwilę poczekać zanim się nieco ze mną oswoiły i zaczęły wychodzić. Wstawiam trzy najciekawsze wg mnie ujęcia:
94.
95.
96.
Kilka dni później na innej łące:
97.
98.
I to tyle z ostatnich sesji przyrodniczych. Może coś jeszcze wybiorę do działu krajobrazowego. Pozdrawiam!
97 bardzo dobre - ale 98 to juz w ogole super - akcja, kolory, glebia.
Moga byc, aczkolwiek dyzo takich w sieci
tryton dzieki za dedykacje zwlaszcza, ze 100tne zdjecie jest bardzo udane i pokazuje potencjal 100-400. Zycze Ci nastepnych udanych 100tek zdjec - zwlaszcza, ze Twoja galeria od samego poczatku trzyma rowny, wysoki poziom ponizej ktorego nigdy nie zszedles. :smile:
ta ważka to praktycznie makro !
Szkło jest niesamowite
Generalnie 100f2.8 do makro jest dużo lepszy niż 100-400 (w końcu do tego został stworzony), ale nieraz nie da się podejść owada zbyt blisko i tele wtedy się sprawdza. Zdjęcie robiłem w południe, kiedy ważki są bardzo aktywne, więc musiałem robić z dalsza. Szkoda tylko, że nie można z tym 100-400 podejść bliżej niż 1,8m, bo wtedy bym go częściej używał do makro.
Próbowałeś założyć 12mm pierścień makro?
ja do takich fotek używam tamrona 70-200 f 2.8 macro. Specjalnie dla Ciebie zmierzyłem że :
Bez pierścieni ostrzy od 94cm i obejmuje kadr długości 6,5cm (wysokości kadru nie mierzyłem, bo długość i tak jest ważniejsza )
z pierścieniem 13mm(bo taki mam) ostrzy od 86cm a szerokośc kadru to 5,2 cm
z pierścieniem tylko 21mm ostrzy od 82cm a szerokośc kadru to 4,8 cm
z pieścieniem 31mm ostrzy od 79cm a szerokość kadru to 4,2 cm
ze wszzystkimi(31+21+13) ostrzy od 73cm a szerokość kadru to 3cm
wszystko na ogniskowej 200mm i mierzone od matrycy
(oczywiśćie mogłem sie odrobine pomylić bo mierzyłem zwykła miarką a jako obiekt była kartka w kratke z naniesiona podziałką ale obraz ogólny jest taki właśnie)
dodam, ze po założeniu wszystkich pierścieni obraz leciutko się mydli - niedużo bo wogóle ten tamron to ostre szkło. nie wiem dlaczego - może to i wina pierścieni chinskich, które się ruszają itp
biodar dzięki :wink::D! Daje mi to pewien obraz co do możliwości zbliżania się.
Woowww!!
Dla mnie MEGA SUPER zdjęcia:
2, 3, 6, 9, 13, 15, 17, 19, 38, 39, 42, 43, 43 II, 53, 56, 95, 97, 99...
Jednym słowem galeria z masą wspaniałych zdjęć!
Gratuluję!!!!
Dzięki AMMarshall za miłe słowa zwłaszcza, że często ludzi siedzących w innych działach foto takie zdjęcia nie kręcą.
gady świetne. gadziki właściwie :)
No to znów przymiarka do ptaków :twisted:
Mazurki siedziały w krzakach i niełatwo było je namierzyć, żeby gałązki nie przeszkadzały, ale i tak trochę wlazły w kadr niestety.
101.
102.
103.
No i tradycyjnie makro. Zima idzie, a na łące można spotkać jeszcze:
104.
105. I troszkę z dalsza (sam nie wiem, które ciekawsze)
I na koniec akcent jesienny:
106.
I już sobie idę :mrgreen:
Po pierwsze – gratuluje gatunku – mazurkow ciagle szukam – na razie nadaremnie.....:-(
Po drugie – wyszlo dosc fajnie, bo ulokowales punkt ostrosci na glowie i „rozmywajac” reszte rozmyles tez galezie
Po trzecie – mazurki fajnie wychodza wlasnie w tonacji brazow
Po czwarte – prosimy o wiecej ptakow.....:smile:
Mogę powiedzieć tylko jedne, robisz genialne i niesamowicie interesujące zdjęcia.
Tak jest panie dowódco! ;)
Na początek gawrony:
107.
108.
109.
110.
111. Dzięcioł - usiadł niedaleko mnie gdy w ogóle co innego namierzałem.
112. Drozd lub paszkot (proszę o pomoc w identyfikacji)
113. To wstawiam głównie z prośbą o pomoc w identyfikacji (jestem świadom niedociągnięć samego zdjęcia).
114. Pliszka żółta
115. Na koniec nie ptak ;)
Bardzo udane 107, wszystko jak trzeba. Dobre 109 i 110.
Nie umiem powiedziec czy to paszkot czy drozd spiewak?. Na 113 chyba po prostu samica kosa?
114 to trznadel.
Fotki fajne :)
112 to moim zdaniem Kwiczoł.
No to się namieszało z nazwaniem niewiadomych :mrgreen:
Co do kwiczoła to raczej nie popieram i dalej jestem pomiędzy drozdem a paszkotem.
Co do rzekomej pliszki to chyba faktycznie się pomyliłem i teraz widzę, że to trznadel.
Tak czy inaczej dzięki za odzew!
Dobre zdjęcia, jak zwykle!