tylko ze wniosek raczej pisze się na jedna jakąs konkretną działalność lub jeden kierunek a posrednictwo finansowe i fotografia to dwa inne
Wersja do druku
tylko ze wniosek raczej pisze się na jedna jakąs konkretną działalność lub jeden kierunek a posrednictwo finansowe i fotografia to dwa inne
wlasnie , tak hop siup nie ma raczej ;] , tzn mozna ale moga sie pojawic problemy jak urzad sie o tym dowie
Dowiem się dokładnie ale wydaje mi się, ze dla UP nie ma to żadnego znaczenia - ważne by opłacać ZUS.
Nie ma przecież przeszkód, żeby wykonywać różne działalności.
Np na działalność foto potrzebny sprzęt foto i stąd wniosek o dotację,
a na działalność np handlową potrzeba tylko umiejętności sprzedaży i odpowiedni wpis w wykonywanej działalności.
Lub też działalność foto tak dobrze prosperuje, że chcemy otworzyć własne studio i sprzedawać np sprzęt foto. Potrzebujemy wtedy odpowiedni wpis.
Dla UP jest ważne by posiadać wnioskowany sprzęt i opłacać składki ZUS.
Ja sie ostatnio dowiadywalem i bylo, ze musisz utrzymac firme przez rok, czyli oplacac ZUS i wtedy po tym okresie nie musisz ich splacic... ale... jak wejdziecie na strone urzedu pracy w wawie np... to jest tam informacja, ze wszelkie te przepisy moga ulec zmianie... jakie i ktore, nawet wtedy babka nie wiedziala, wiec tez nie daja teraz nawet kasy, tylko czekaja... musicie sledzic strone urzedu.
W lodzi jest wszystko jasne , pomimo ze regulamin stary :D , wnioski pzyjmuja , radzil facet czekac do 1 marca bo wlasnie wyliczona srednie wynagrodzenie za 4 kwartal 2008.
zyys ale dotacje dostaniesz na konkretny pomysl itd , chyba ze tym wniosku uwzgledniasz firme ktora wlasnie i jedno i drugie mozna robic , ale czy to przejdzie ;]
A ja mam inne , jaka forme opodatkowania wybraliscie ? ryczalt ? ile on wynosi przy uslugach fotograficznych ? 8.5% czy moze 5.5% ( podchodzi pod dzialalnosc wywtorcza jakby nie patrzec ;] ) , czy niestety wolny zawodo i 20% ? :)
Nie rozumiecie mnie: składasz dotację na foto - kupujesz foto i robisz foto.
Ale działalność może otworzyć na różne usługi i je również wykonywać, a nie tylko foto. Dotację jeśli dostaniesz na foto to nie możesz na nic innego wykorzystać.
Dotacja ma służyć rozwojowi przedsiębiorczości i ideą jest by taka działalność przetrwała jak najdłużej i przynosiła zyski - nie ma obostrzeń, że nie można rozwijać działalności. Obostrzenie jest tylko takie, że nie można spożytkować dotacji niezgodnie z przeznaczeniem lub też na wykorzystanie w zastrzeżonych działalnościach.
Polecam kartę podatkową. Stały podatek, bardzo prosta księgowość a właściwie jej brak. Nawet rachunków nie trzeba wystawiać. Konta firmowego też nie musisz otwierać. Miesięczny podatek to 247 zł minus składka zdrowotna którą odliczasz i do zapłaty zostaje jakieś 77 zł.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
cytat z umowy ..................
Działalność, na którą uzyskano pomoc powinna być prowadzona samodzielnie przez minimum 12 miesięcy i w tym okresie biorca winien opłacać składki na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzenia tej działalności i jednocześnie w tym czasie nie może podejmować innego zatrudnienia.
W okresie trwania umowy nie wolno zawieszać, likwidować czy zmieniać rodzaj działalności gospodarczej, na którą udzielono środki.
Niedotrzymanie warunków spowoduje obowiązek zwrotu uzyskanej pomocy wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia uzyskania środków.
Ale to ktos korzysta z ryczaltu ? Chodzi mi ostatecznie pod jaka stawke podpadaja uslugi foto :) , jak 8.5% to ok , jak 20% troche gorzej.
Karta podatkowa ok , ale po placic nawet te 80 zl , jak wyjdzie ze praktycznie nic sie nie zarabia ;].
Przemysle sprawe. Poza tym rozne miasta itp i rozne sa jesli mnie pamiec nie myli w karcie podatkowej kwoty.
No właśnie nie możesz otworzyć innych do dostajesz tylko na taq i w umowie jest jasnonapisane ze nie mozesz innych otwierać choc jak po złozeniu otworzysz to UP raczej sie nie dowie wiec mogłbyś też cos innego robic
ale to jest niebezpieczne..
Gdzieś w jakiejś ustawie jest ze niestety foto nie moze byc rozliczana jako ryczałt.
Ja jestem na KPiR i jest rewelka samemu mozna wszystko robić.
Dokladnie to o czymmowie wyżej - nie możesz oficjalnie i tyle.
Faktycznie cos szukam i wychodzi na to ze karta podatkowa.
Ok , ale to oc tej kwoty bazowej , wychodzi rzeczywiscie 247 zl , odpada jeszcze czesc/cala sskladka zdrowotna ?
247 zł jest ustalone na cały rok.w zeszłym roku było mniej .Natomiast składka zdrowotna może się zmieniać x razy w ciągu roku i tego się nie przewidzi .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niestety coraz mniej podmiotów może się rozliczać w ten sposób, ale fotograf może.
Tak tak rozumiem to jasne ;] tylko poki co nigdzie jakos nie widzialemy zeby od tej podstawy , 247 , odejmowalo sie zdrowotna , w ryczalcie to wiem ze tak.
Plusy i minusy korzystania z karty podatkowej
Rozliczanie w formie karty podatkowej jest korzystne w przypadku, gdy prowadzona przez nas działalność gospodarcza przynosi niewielkie dochody, a koszty ich uzyskania są również niskie. Dodatkową zaletę stanowi brak obowiązku prowadzenia ksiąg rachunkowych, składania zeznań podatkowych, deklaracji o wysokości uzyskanego dochodu oraz wpłacania zaliczek na podatek dochodowy, chociaż na żądanie klienta należy wystawić fakturę. Firmy, których roczny obrót nie przekracza 10 000 euro, są zwolnione z podatku VAT.
Tu masz źródło http://www.moneta.pl/artykul/20425/2...odatkowej.html
Podatnicy, którzy wybrali kartę podatkową, nie muszą prowadzić ewidencji środków trwałych, posiadać rachunku bankowego- mogą rozliczać się w formie gotówkowej.
Mimo wskazanych zalet wybór tej zasady rozliczeń z fiskusem narzuca wiele ograniczeń, gdyż nie można:
– prowadzić innej pozarolniczej działalności gospodarczej (zakaz ten nie dotyczy pracy na etacie i prowadzenia gospodarstwa rolnego) poza zgłoszoną przez podatnika do rozliczenia w formie karty,
– korzystać z usług innych zakładów i przedsiębiorstw (poza usługami specjalistycznymi),
– stosować ulg i odliczeń, w tym także wspólnego opodatkowania małżonków czy preferencyjnych zasad dla samotnych rodziców,
– pomniejszać kwoty karty o odpowiednią stawkę procentową ustaloną dla ubezpieczeń społecznych, z wyłączeniem składki zdrowotnej (rekompensuje się tylko 7,75% podstawy jej wymiaru).
Jeżeli nasz małżonek prowadzi działalność gospodarczą o podobnym zakresie, korzystamy z usług osób, których nie zatrudniamy, liczba naszych pracowników jest większa od określonej w ustawie- nie możemy rozliczać się w formie karty podatkowej.
Dzieki :)
Hmm czyli faktycznie na 1 rok dzialnosci karta podatkowa wydaje sie lepsza , chyba ze kompletnie nic nie zarobie ;]
Samodzielnie - czyli osobiście.
nie może podejmować innego zatrudnienia - czyli nie może zawrzeć umowy o pracę.
Zmiana rodzaju działalności to np. zamiana usług fotograficznych na np produkcyjne czy na dowolnie inną działalność nie będącą usługami foto.Cytat:
W okresie trwania umowy nie wolno zawieszać, likwidować czy zmieniać rodzaj działalności gospodarczej, na którą udzielono środki.
Przepis ten nie zabrania świadczenia różnego rodzaju usług - mówi tylko, ze nie wolno zmieniać działalności na którą udzielono środki nie ma mowy o otwieraniu nowej, innej. Czyli przestajemy robić zdjęcia i robimy ksero. Nie ma zakazu robienia i zdjęć i świadczenia usług ksero. Nie ma zakazu rozwijania własnej działalności.
Ustawodawcy chodzi o to by nie traktować dotacji z EFS jako bezzwrotnych pożyczek. że na ściemniamy i wymyślimy fikcyjną firmę dostaniemy kasę a robić będziemy zupełnie coś innego.
Więc spokojnie można i wziąć kasę i rozwijać foto, a przy okazji dorabiać sobie świadcząc inne usługi.
Ale nie możesz prowadzić ksero bez odpowiedniego wpisu w urżedzie o kolejnym nr PKD.
Bo ten co wpisujesz na wniosek to tylko go rejestrujesz i tylko takie rzeczy Twoja firma moze robić.
A gdy chcesz coś kserować czy cokolwiek innego powinieneś rozszerzyć zakres usług swojej firmy poprzez dodanie do niej kolejnego nr PKD a tego oficjalnie nie można robić.
niby jest - to i ja słyszałem ale jak masz działalność foto to ci nie pozwola raczej mieć pośrednictwa pieniędzmi czy innych całkiem innych to raczej chodzi ze jeśli masz zwykłe foto że możesz tez foto reklamowe robic itp.
czyli moszą być zbierzne te działalności choć nie wiem do końca.
A to jak zaloze ze robie "zwykle" foto np slubniaki itp a bede chcial reklamowe trzeba rozszczerzac dzialalnosc ? Jest to az dokladnie sklasyfikowane , czy pod pojeciem "uslugi fotograficzne" mozna robic wszystko , kazdy temat , z tym zwiazany ?
Rejestrujac firme w urzedzie, wypisz wszystkie pola dzialalnosci fotograficznej... nawet fotografia lotnicza :) ... wtedy wszystko bedzie zgodne z zalozeniami. Dzialalnosc np. FOTOGRAFIK - fotografia taka-siaka, grafika reklamowa itp...
Za dopisanie nowych pozycji w urzedzie chyba trzeba zaplacic iles tam... Wiec, zrob to odrazu.
http://www.pkd-24.pl/
Najlepiej wypisać wszystkie kody związane z fotografią, dodatkowo z grafiką, przygotowaniem do druku itp. działalnością wydawniczą. Bez przesady, ale późniejsze rozszerzenie to koszty i jazdy (np. Urząd Statystyczny), więc koszty.
Działalność fotograficzna jest szeroko sklasyfikowana. Podczas rejestracji możesz wziąć książkę klasyfikacji i będzie wszystko jasne. Za wpis płacisz kasę, więc 100 w plecy. Można ją jakoś odliczyć, ale data rejestracji powinna być taka sama jak data założenia działalności. Czy jakoś tak...
Oczywiście że możesz robić każdy rodzaj zdjęć. Wpisujesz ,,usługi fotograficzne ,, i z głowy.Co do zmiany (rozszerzenia) działalności to składając wniosek musisz wykazać:aktywa, pasywa , bilans otwarcia,sporządzić analize finansową przedsięwzięcia, zestawić koszty stałe i zmienne,itd. To wszystko jest podstawą do otrzymania dotacji. Spróbuj teraz rozszerzyć działalność bez wpływu na to co wymieniłem ! Wyjścia są dwa. Złamać umowę i liczyć że PUP się nie dowie lub wystąpić do PUP o zmianę umowy.
Dodam jeszcze że końcowe rozliczenie z PUP należy zrobić po 12 miesiącach.
Tak w temacie, mogę się pochwalić, we wtorek podpisuję umowę, dostałem dofinansowanie.
Wniosek złożony 11go lutego, rozpatrzony wg pisma, które dostałem 17go, otrzymałem go 23go lutego, 3go marca podpisuję umowę.
Najwięcej nerwów było z załatwieniem dwóch poręczycieli, przepisy są w tym temacie po prostu idiotyczne, łatwiej kredyt w banku dostać. Potrzeba dwóch poręczycieli - nie może to być mąż z żoną, ale jeśli mąż poręcza, żona musi też osobiście w urzędzie podpisać! A urząd wiadomo do 15tej czynny, w soboty zamknięty, ludzie pracują... nie wystarczy podpisane oświadczenie, musi być w obecności urzędnika PUP.... sporo ludzi ma problemy z załatwieniem tego.
Aha, w dodatku poręczyciel musi mieć umowę o pracę na min. 18 miesięcy od daty poręczenia.
Witam, czy ktoś składał wniosek na rozpoczęcie działalności w PUP w Słupsku?
Jak długo sie czeka na decyzję w tym miescie?
WItam ilono - ja składałem, jak coś prosze na PW o terminy.
Ale konkretnie terminów nie pamietam ale moge popatrzeć w domu na umowe kiedy co bylo.
Przy składaniu wniosku powiedziano mi, że będę czekała ponad miesiąc ponieważ mają wnioski z zeszłego roku i one w pierwszej kolejności będą rozpatrywane, zależy mi na czasie wniosek złożyłam dopiero tydzień temu a jeszcze kurs ABC przedsiębiorczości... Chciałam założyć działalność w kwietniu ale nic z tego nie wyjdzie zanim PUP się za to weźmie miną tygodnie. Ile trwa taki kurs ABC?
u mnie 40 czy 50 nawet wiec to roznie bywa , tzn w 1 urzedzie bo w moim w ogole go nie ma ;] , ciekawe ile bedzie czekania , niby w miesiac rozpatruja , tak mi mowiono , chcialbym do targow lodzkich sie wyrobic i moze tam kupic sprzet
Dla mnie taki kurs jest bez sensu, mają na nim uczyć jak wypełnić wniosek na dotację, jak napisać biznesplan no i jak otworzyć firmę. W Słupsku aby iść na kurs należy najpierw złożyć wniosek a potem na kurs wysyłają (oczywiście można się zapisać na ten kurs przed złożeniem wniosku ale to ponoć dłużej trwa). Jak już wypełniłam wniosek i napisałam biznesplan to z resztą też sobie poradze, a tak na marginesie to od kwietnia ponoć zmieniają się przepisy i wszystko załatwimy w jednym okienku. Więc po co ten kurs?
Kurs oczy jak prowadzic firme , co i jak zalatwiac itd itp i grom ludzi m zero pojecie o tym , wedlug mnie to dobra opcja , patrzac na wyksztalcenie naszego spoleczenstwa , tylko powinien byc dobrowolny , a jesli juz po weryfikacji wnioski a nie przed jak ostatnio slyszalem , bo to bzdura kompletna.
ten kurs daje ogólne informacje o prowadzeniu firmy tylko choć jest pare przydatnych informacji.
Ilono z zeszłego roku nie moga rozpatrywac bo Ci co złożyli w tamtym roku to pod koniec odrzucili wszystkie wnioski bo nie bylo kasy i musża je na nowo złozyc na jakichś nowych drukach.
Kurs w słupsku trwa tydzień.
PS a na jaka działalność złożyłaś wniosek?
Co do wniosków z ubiegłego roku to jest ich 30 i te mają pierszeństwo (tak mówią w PUP) . Zdziwiło mnie to ponieważ gdy ja chciałam złożyć na początku lutego to nie chcieli przyjąć bo i tak by odrzucili (z powodu braku regulaminu i kasy) to tak jak pisałeś te z zeszłego roku też powinni odrzucić. Moja działalność nie ma nic wspólnego z fotografia(większość wypowiedzi jest na ten temat), chcę otworzyć sklep spożywczo-przemysłowy (przewaga spożywki) i myślę, że bez kursu też sobie poradzę ale na to nie mam wpływu jak trzeba to ukończę może coś ciekawego sie dowiem czego nie wyczytałam w necie.
To są bzdury wygadywane przez urzędników, ja miałem podobnie, nie chcieli mojego wniosku przyjąć w styczniu, bo niby nie było wniosków na 2009 rok, koledze inna urzędniczka przyjęła, tyle, że w lutym, jakieś oświadczenie napisał, że się zgadza na nowe warunki, dostał dofinansowanie jako jeden z pierwszych w roku.
Moim zdaniem mają tam po prostu jeden wielki burdel, urzędnik sobie ustala zasady jakie chce, już nie mówiąc o tym, że każdy PUP ma inne regulaminy, a to jest po prostu śmieszne, zasady nie powinny być uzależnione od miasta, w którym się mieszka i widzimisia urzędnika.
Tyle, że niestety, jeśli ktoś się będzie próbował kłócić o swoje prawa...to oczywiście w odwecie urzędnik może nasz wniosek odrzucić..taki Kraj.
Nie sa od miasta a wrecz od urzedy , w lodzi sa dwa i kazdy na innych zasadach przyznaje dofinansowanie ;] bede w poniedzialek/wtorek chcial sie zarejestrowac i zlozyc wniosek , ciekaw jestem jak pojdzie.
trzeba byc zameldowanym w miescie, w ktorym sie mieszka i sklada wniosek?
Mam wielką prośbę, ma ktoś już wyliczoną tą tabelkę - pkt. VII ze strony 4 (zestawienie przewidywanych wyników finansowych na dwa kolejne lata działalności)
Po prostu dostaję białej jak widzę tę część wniosku - pewnie ktoś z Was ma to już za sobą. Właśnie staram się o tą dotację bo przechodzę na "legala" w ślubniakach.
Mój mail natoh1@interia.pl albo na forum :-)
łatwiej będzie rozpocząć działalność gospodarczą:
http://gospodarka.gazeta.pl/firma/1,...ialalnosc.html
niech sobie te ułatwienia wsadzą.. zrobiliby lepiej żeby łatwiej było prowadzić działalność a nie ją zaczynać. To co jest teraz na początku działalności to nic w porównaniu do późniejszych przejść z ZUSem czy USem.. Więc to czy będzie na początku te parę kartek mniej to pryszcz.. obniżyli by składkę na ZUS o stówkę czy dwie i to byłaby korzyść..
Witam ponownie jednak PUP w Słupsku działa szybciej jak myślałam , dziś panowie z PUP byli oglądać lokal, który chcę wynająć. Może z decyzją zmieszcza się jednak w miesiącu. Oby tak dalej działali.Jeszcze kurs ABC przedsiębiorczości.
Ja poki co czekam , na papierki pewne , i na kurs z kurii ktory jest w przyszlym tygodniu , uznalem ze lepiej bedzie uwzglednic ten papierek niz zostawic pusta rubryke , okaze sie czy bylo warto.
Jesli chodzi o mnie ( student wieczorowki , ponizej 25 roku zycia ) to moge skladac wniosek po rejestracji odrazu , z tego co wiem pozostaly osoby po rejestracji musza odczekac 3 miesiace. Chociaz co urzad to inne przepisy pewnie.
wg regulaminu można składać odrazu wniosek wczesniej było 2 miesiące :))
ze strony UP Wwa
Ponieważ pojawił się cień szansy na możliwoiść wydania 17000 PLN na sprzęt (tylko i wyłącznie) zwracam się do specjalistów o radę.
Najpierw napiszę co już mam:
Puszka - 50D + BG-E2N + 3 aku
Szkła - C50/1.4; C135/2.0L; TOKINA 11-16/2.8; Σ 15-30/3.5-4.5; C28-105/3.5-4.5II; C70-200/2.8L
Konwerter - C2.0x
Swieczki - 580EXII, 430EX+dyfuzor
Do każdego szkło polar i UV, cokin połówki szara, pomarańczowa, niebieska
Statywy nadające się raczej pod lampy, bledna złota i srebrna.
Co robię:
sport (rajdy głównie), śluby (jako drugi póki co - ale chcę zacząć na własny rachunek), trochę koncertów no i chcę zacząć portret (na początek w warunkach domowego ministudia), portret w plenerze.
Z góry dziękuję za rady i argumenty za "tym" i przeciw "tamtemu"...
Podpowiedzcie mi co po pierwsze sprzedać, a potem co kupić (i ewentualnie gdzie)