nawet po odpięciu wewnętrznego pasa i pozostanie tylko tego z klamrą ?
Wersja do druku
Nie wiem nie probowalem, ale podpinka jest miekka i nie wplywa na sztywnosc pasa. Widac ze jest dosc gruby nawet bez podpinki. Wolalbym go wczesniej obejrzec, bo zdjecia tego nie oddadza, a koszt juz znaczny.
Ja na razie bede uzywal tego co mam. Nie zauwazylem wplywu na szlufki w sakwach. Metalowe elementy jak i sprzaczka nie sa nigdzie ostre, moze dlatego ze kupilem pas juz uzywany i znoszony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czy ten pas nie odgina sie pod ciezarem sakw ze szklami, czy nie jest za miekki?
fotkę pokazałem http://canon-board.info/showthread.p...462&page=10#92
to i relację zdam po foceniu na ślubie. Początkowo nie byłem przekonany do tego bo zastanawiałem się nad tym jak będe w tym wyglądał w kościele.
Teraz mogę powiedzieć, że pas się sprawdził w 100% i jestem strasznie zadowolony, przestałem się przejmować jak w kościele nie musiałem śmigać do torby co jakiś czas, zwłaszcza jak ktoś robi na stałkach, a czasem potrzeba użyć szerokiego bądź 70-200 jeśli duży kościół, bądź np. dyskretnie księdza, albo kogoś z gości ściągnąć :).
Pas Belt & Buckle nie jest za miękki, wielkim plusem jest to iż można przesuwać sobie spokojnie pokrowce na którą stronę się chce, jak chce się uklęknąć to po prostu szybko przesuwasz na tył i looz. Nie wyobrażam sobie z szlufkami. Pokrowce siedzą dobrze, nie gibią się na boki pomimo miękkiego pasa, z uwagi na to iż pas jak jest dobrze dociągnięty i dopasowany do ciała to nie ma takiej opcji.
Lens Case 2S - w ten pokrowiec spokojnie mieściłem 70-200 z osłoną założoną wkładając szkło osłoną do góry, wchodzi ładnie i trzyma się stabilnie (oczywiście bez zamknięcia), mówię tu o zmianie na chwile podczas focenia na inne szkło, i można się nie przejmować że wypadnie.
Tak samo z pasa korzystałem na sali bo już nie mogłem się od niego uwolnić :) Czasu zaoszczędzone co niemiara zamiast skakać za każdym razem do torby bądź plecaka.
Mogę z czystym sumieniem polecić jeśli ktoś się przymierza do tego rozwiązania, sam pas kosztuje 24 zł więc nie majątek http://prism.pl/lowepro-belt-buckle-...a6ea04fb6d65f4
Ale można zrobić sobie taki samemu, choć koszt wyjdzie niewiele mniej.
Pas jest zrobiony z samochodowego pasa bezpieczeństwa. Wystarczy zakupić klamry do plecaka, czasem można spotkać w pasmanteryjnym jeśli jest dobrze wyposażony, bądź odpruć od jakiegoś starego. Kawałek pasa zakupić na szrocie i jeśli ktoś ma dostęp do maszyny do szycia to 5 min i po robocie :), brak będzie tylko naszywki Lowepro, zapewniam że będzie wyglądał identycznie.
no to kupiłem
Belt & Buckle [20zł] - to żaden koszt jak na inne akcesoria lowepro
zaleta tego pasa jest to że możesz włożyć futerały ktore maja nierozpinana szlufkę jak np Ridge 60
136cm obwód wewn pustego pasa rozciągniętego na max
68cm x2
warto szlufkę zapinać jak uprząż, wtedy pas przy dużym obciążeniu nie będzie zmieniał obwodu
braknie mi tylko drugiej szlufki do przytrzymania paska aby nie wisiał ale komfort ok
czy tylko u mnie zapina się na damską stronę tak ze koniec paska jest po prawej stronie ?
a co myślicie o pasach mekko?
kusi mnie aby sobie taki sprawić:
http://www.fotto.lublin.pl/allegro/pask_01b.jpg
Pas reporterski - seria K
wygląda jak podróbka lowepro
to z resztą też
http://allegro.pl/item856794659_top_...ozmiar_xl.html
:)
czyli ten lowepro też jest z takiego materiału jaki ma mekko przy zapięciach?
bo mi to wygląda na materiał jak z pasów bezpieczeństwa i to mnie to zniechęca.
a to odrazu jak robia podobne to podrobka ? :D
mialem lowepro , mam mekko teraz , wole tego drugiego bo jest wezszy/mniejszy ( pasek )
A może Lowepro jest podróbką Mekko ;-) A tak na poważnie zamówiłem LOWEPRO Belt & Buckle. Zdam relację z jego użytkowania - będę go wykorzystywać jako pas biodrowy do Elite AW oraz do pokrowców Lens Case w przypadku nie korzystania z tej torby. Zamówiłem także przydatny gadżet do tego pasa (i systemu Slip Lock) : https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-bottle-bag.html Wiadomo, że człowiek nie wielbłąd i napić się musi :cool:
Pas Belt & Buckle wykonany jest bardzo solidnie - klamra ma pewne zamknięcie. Materiał użyty do jego produkcji jest identyczny, jak ten używany do produkcji pasów bezpieczeństwa w samochodzie. Wg zaleceń producenta (załączony rysunek w instrukcji) ma on służyć jako pas biodrowy do toreb fotograficznych i w tej roli spełnia się bardzo dobrze - z uwagi na fakt, że jest cienki i elastyczny bardzo dobrze przylega on do ciała i "nie czuć" go wcale na biodrze.
W ramach testowania pasa spróbowałem go wykorzystać jak kolega mellos w #92. Oczywiście, że można go wykorzystać do elementów systemu Slip Lock (w moim przypadku Lens Case 1 i 1W oraz Bottle Bag) uważam jednak, że pas ten jest za "miękki" na jego obciążenie w ten sposób. Do tych pokrowców (jak chcę je nosić przy pasie) będę jednak używać teraz grubszego pasa parcianego (kupiłem go kiedyś w sklepie z akcesoriami dla służb ochroniarskich) - wydaje mi się, że na nim te rzeczy są pewniej zamocowane. Są to oczywiście moje subiektywne odczucia i można też go używać w sposób podany przez mellos-a. W każdym razie jak ktoś ma torbę z szlufkami na pas biodrowy, to polecam Belt & Buckle - torbę przenosi się o wiele razy pewniej i wygodniej niż bez niego.
A o Mekko jest tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=11393
Będę wdzięczny jak mi podasz szerokość tego pasa, tzn ile ma mieć max szlufka do niego :?: Dziękuję.
Oglądając produkty np na tej stronce: http://www.fotto.lublin.pl/ można rzeczywiście odnieść takie wrażenie.
tzn w koncu nie wiem jai wymiar ma podac , szerokosc pasa to ~9cm , a szlufka pod lensy na szerokosc 9cm , w sumie mozna za nia wkladac ( weza ) i za druga szersza czescia
W całym wątku nie ma (albo ja nie znalazłem ) jasnej dpowiedzi, czy do lowepro 1W wejdzie 85 1.8 z odwrócona osłoną, może ktos ma i używa:p
Mi do Lowepro 1W wchodzi Canon 70-300 DO z odwrotnie założoną osłoną przeciwsłoneczną (w sumie z pewnym luzem gwarantującym swobodne wkładanie i wyjmowanie tego obiektywu). Biorąc pod uwagę, że Canon 85/1,8 ma ciut mniejsze wymiary od mojego tele (7 mm różnicy w średnicy i 28 mm w wysokości) a ponadto osłona przeciwsłoneczna jest w takim samym kształcie na pewno i Ty bez kłopotu zmieścisz swoja stałkę w tym pokrowcu. Różnicę w wysokości możesz zniwelować wkładając na dno pokrowca gąbkę o grubości 2 - 2,5 cm (będzie wtedy dodatkowa amortyzacja). Jeśli chodzi o średnicę, to uważam, że te dodatkowe 7 mm sprawi, że Twój obiektyw będzie "latać" w tym pokrowcu i ja bym go nie kupił na Twoim miejscu :!:
P.S.
W swojej kolekcji posiadam też Lowepro Lens Case 1 - wejdzie do niego na "styk" także mój 70-300 DO - ale tylko bez założonej osłony przeciwsłonecznej. Z moich pomiarów suwmiarką wynika, że osłona do mojego tele po jej założeniu "pogrubia" średnicę obiektywu o 11-12 mm. Sądzę, że jeśli chodzi o Lens Case 1 to zabraknie mu do Twojego obiektywu dosłownie kilku milimetrów niezbędnego luzu i z tego powodu ten pokrowiec także odpada. Chyba, że przy 85/1,8 założona osłona tylko nieznacznie (3-4 mm) zwiększa średnice zestawu - wtedy można się pokusić o ten Lens Case 1.
Lowepro S&F Deluxe Waistbelt a do tgo da rade podpiac z 5 pokrowcow na okiektywy ?. lenscase
Da radę: http://www.lowepro.com.pl/Products/B...Waistbelt.aspx Wg mnie praktycznie pomieścisz od 4 do 8 pokrowców w systemie Slip Lock (w zależności od ich wielkości i obwodu Twojego pasa).
Temat troszkę się już ciągnie, wiec może dla ułatwienia sprawy "szukaczom" wymyśliłem. Jeśli osoby które już takie pokrowce mają, napiszcie proszę jakie "nosidełka" posiadacie i jakie szkła się Wam tam mieszczą z podkreśleniem na normalnie założona osłonę lub odwrotnie. Potomnym wtedy będzie łatwiej szukać na przyszłość, bo znając życie wątek jeszcze sporo urośnie i coraz trudniej będzie sie dogrzebać do interesującej na opcji.
czyli np.
obiektyw/swiatlo -- producent_pokrowca -- model -- oslonka_N/O*?
* - N-normal O- odwrotnie
Ja osobiście poszukuje lowepro lens case do takich obiektywów
1. Canon 24-70L/2.8
2. Canon 50/1.4
3. Tamron 17-50/2.8
Z podkreśleniem iż chciał bym aby osłonki były założone normalnie.
Tylko, że ich przekładanie przy każdej wymianie obiektywów to średnio wygodne i szybkie rozwiązanie...
Dokladnie tak jak mówi Sober.
Osoby które mają pokrowce napiszcie proszę jakie "nosidełka" posiadacie i jakie szkła się Wam tam mieszczą.Będzie to ułatwoeniem dla potomnych i osób które stoją przed dylematem zakupu a nie mają możliwości sprawdzenia osobiście.
!! Bez komentarzy tyko same info w takiej formie !!
obiektyw/swiatło --- producent_pokrowca --- model --- jaki_Pas---osłonka_założona N/O*?
* - N-normalnie O- odwrotnie
Lowepro Lens Case 3
Wchodzi 70-200 f/4L IS ze z założoną odrotnie osłoną przeciwsłoneczną. Wchodzi na styk, tj. trzeba dokładnie wsuwać. Bez osłony - wchodzi luźno.
17-40 f/4L wchodzi bez problemu, a za nim rozłożysta osłona przeciwsłoneczna (za obiektywem).
To z własnego doświadczenia.
U mnie, przypięty przez Slip Lock powiększył pojemność Slingshota 200.
Troję info jest na stronach Lowepro, np:
Lens Case 5 - 300 mm f/2.8
Lens Case 5S = 100-400mm f/4-5,6
Lens Case 4 - 300mm f/4
(wszystkie ze złożonymi osłonami przeciwsłonecznymi)
Znalazłem chwile wiec wrzucam wymiary pokrowców, może komuś się przyda mała sciągaweczka bez konieczności "buszowania" po stronach.
------------
| LowePro |
------------
Lens Case 1S - Rozmiar (wewnętrzny): 7.5 x 9 cm
Lens Case 1N - Rozmiar (wewnętrzny): 7.5 x 12.5 cm
Lens Case 1M - Rozmiar (Wewnętrzny): 8 x 7.5 cm
Lens Case 1 - Rozmiar (Wewnętrzny): 8.5 x 12.5 cm
Lens Case 2 - Rozmiar (wewnętrzny): 9 x 21 cm
Lens Case 2S - Rozmiar (wewnętrzny): 9.5 x 15.2 cm
Lens Case 1W - Rozmiar (Wewnętrzny): 10 x 12.5 cm
Lens Case 4S - Rozmiar (wewnętrzny): 11 x 15 cm
Lens Case 3 - Rozmiar (wewnętrzny): 11.5 x 20.5 cm
Lens Case 4 - Rozmiar (wewnętrzny): 11.5 x 25.5 cm
Lens Case 5S - Rozmiar (wewnętrzny): 15 x 23 cm
Lens Case 5 - Rozmiar (wewnętrzny): 15 x 30 cm
i tu wiecej info:
http://www.lowepro.com/assets/files/...atrix_6-09.pdf
--------------------------------------------------------------------------
-------------------
| ThinkTank photo |
------------------
Lens Changer™ 15 - (wewnętrzny) (8 x 16.5 cm)
Lens Changer™ 25 - (wewnętrzny) (10 x 18 cm)
Lens Changer™ 35 - (wewnętrzny) (10 x 23 cm)
Lens Changer™ 50 - (wewnętrzny) (11.5 x 18 cm )
Lens Changer 75 Pop Down™-wewnętrzny (27 – 37 x 11.5 cm)
Lens Changer™ 300 - (wewnętrzny) (16 x 15.5 x 32 cm)
LARGE Lens Drop In™ - (wewnętrzny) (12.7 x 17.8 cm)
Lens Drop In™ - (wewnętrzny) (10 x 15 cm)
Whip it Out™ - (wewnętrzny) (8.2 x 22 cm)
-----------------------------------------------------------------------------
-----------
| Tamrac |
-----------
Lens Case Medium MX5375 - (8 x 11cm)
Lens Case Large MX5378 - (9 x 14cm)
Lens Case X-Large MX5380 - (10 x 17cm)
Pro 50 Lens Case - (10 x 15cm)
Pro 100 Lens Case MX5343 - (10 x 17cm)
Pro 200 Lens Case MX5347 - (10 x 25cm)
tu także wiecej info:
http://www.tamrac.com/LENSFITCHART.pdf
-----------
| Newswear |
-----------
Small Press Pouch - 17 x 14 x 10 cm
Strobe Press Pouch - 22 x 10 x 8 cm
Large Press Pouch - 26 x 14 x 13 cm
Telephoto Press Pouch - 29.5 x 14 x 7.5 cm
Super Press Pouch - 35.5.5 x 15 x 9 cm
Body Pouch - 21.5 x 21 x 10 cm
Szczegółowe informacje oraz inne akcesoria -> www.newswear.com.
dzięki dla axk za Newswear
cdn...
Czy ktos używa lowepro Lc 2s na 24-70?, bo wychodzi ze powinno byc ok, jakieś uwagi?
Wymiary pokrowców firmy Newswear:
Small Press Pouch - 17 x 14 x 10 cm
Strobe Press Pouch - 22 x 10 x 8 cm
Large Press Pouch - 26 x 14 x 13 cm
Telephoto Press Pouch - 29.5 x 14 x 7.5 cm
Super Press Pouch - 35.5.5 x 15 x 9 cm
Body Pouch - 21.5 x 21 x 10 cm
Szczegółowe informacje oraz inne akcesoria -> www.newswear.com.
Czy ktos wie czy w Polsce mozna gdzies kupic ThinkTank ?
raczej nie
Odświeżę - muszę się wbić w miejsce do którego nie wolno wnieść plecaka, a chcę się wbić z 40D/50D i 24-105 / 100-400 (wszystko może być osobno) + parę dupereli.
Plan jest taki
- Slip Lock Pouch 60AW (weźmie dwa korpusy z gripami na raz ?)
- 24-105 i 100-400 do Lens Case'ów - muszą wejść z osłonami założonymi obojętnie jak - z tego co wcześniej pisaliście to na 100-400 potrzebny jest 5S, co dla 24-105 ?
Do tego będzie Bottle bag i być może jakiś pouch na duperele (karty, databank).
Czy to wszystko da się sensownie nosić na Deluxe Waist Belcie ?
Alternatywą jest jakiś Newswear (szczególnie że by kupował go w stanach) ale nie dość że wygląda jak kupa to te wszystkie pokrowce Lowepro mógłbym później w razie potrzebny poprzyczepiać do licznych posiadanych przeze mnie plecaków i toreb Lowepro ;-)
Slip Lock Pouch 60AW - max jeden korpus z griem z płaskim szkłem typu 2/35 MAX
kupuj 60AW - 50aw za małe bardzo ciężko wyjąć korpus a jak jeszcze masz pasek schowany na spodzie to w ogóle
40d jest z gripem ma delikatny luz mniejsze na usztywniacz z przodu bo pokrowiec jest miękki
jak podepniesz do 40d jeszcze 2/35 to nie ma luzu
Kupiłem wczoraj LensCase 3 i 2S (dzięki Sebcio za opinie) . Trójka to niezła kobyła już jest , ale faktycznie 135L z założoną osłoną idealnie pasuje. Do 2S idealnie wchodzi 35L z załozoną osłoną, jako ciekawostkę dodam że wchodzi również 135L ale z odwróconą osłoną. Może komuś info się przyda.
Szanowni Panowie Zawodowcy
Wasz sprzęt do noszenia obiektywów jest bardzo dobry,piękny,wygodny i bezpieczny.Bardzo znane renomowane firmy ,Niestety mają jedną zasadniczą wade.Komplet jest dość drogi.Na taki zestaw stać tylko fotografów zawodowych.
A co z takimi maluczkimi amatorami jak ja?
Otóż na siłe też znalazłem rozwiązanie.
Wielu z Was wybuchnie śmiechem ale co mi tam
Otóż ja poszedłem do sklepu i kupiłem sobie "Kamizelke Taktyczną"
Jest ich wiele rodzji i różnie zaprojetowanych.Mojaą kupiłem w sklepie z militariami i sprzetem Pro i półprofesjonalnym.
Zbudowana jest z szelek nośnych ,plecków z duużą kieszenią i wieloma kieszeniami po bokach różnej wielkości.Wszysko można dopasować do figury odpowiednimi ściągaczami sznurowymi.Jest naprawde bardzo mocna.Ponieważ tak jak napisałem jest bardzo wiele różnych modeli taki zwykły amator z łatwością coś znajdzie
Praktycznie prawie wszystko co mam w sporym plecaku fotograficznym,mieści sie w takiej kamizelce. O ile jeszcze nie umarliście ze śmiechu to powiem ze można je kupić już od stu złotych . Do takiej kamizelki też można dopiąć różne rzeczy.Ja mam np dopiętą lekka, ale sporą kurtke przeciwdeszczową Jeżeli Was rozśmieszyłem to przepraszam .Nie to było celem mojego wpisu .To taki system zastępczy dla zwykłego amatora jakim jestem.
jakich kieszeni i w jakim systemie używasz ? molle/alice/polski
ja w domu mam Pattern 83 ale do noszenia sprzętu się nie nadaje
głównie z powodu wewnętrznego wykończenia kieszeni
materiał jest bardzo sztywny i ostry, poza tym nie zabezpiecza przed uszkodzeniami
kieszenie nie są przystosowanie wymiarowo do sprzętu fotograficznego
zastanawiam się nad innym rozwiązaniem
zakupić pustą kamizelkę modułową i do niej wpiąć zwykłe pokrowce na korpus i szkła
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dodając jeszcze
z taką kamizelką raczej za granice nie wyjedziesz :)
a w mieście będziesz dziwnie wyglądał i postronni mogą Ciebie pomylić z Panem ochroniarzem z aparatem
a w Afganistanie jak samobójca hehe. dawno już nie słyszałem czegoś takiego.
jak już coś to kup sobie to:
http://www.newswear.com/mfouldetail.htm
ja używam sakw, pasa i plecaka od think tanka.
Do Afganistanu ani wogóle za granice nie wybieram się.Systemu nie znam.Kupiłem koło placu bankowego i metke miała jakąś w amerykańską flage.Patrzyłem żeby obiektywy weszły żeby nie był metalowych zatrzasków i żeby można było ewentualnie coś podczepićMaterial jest bardzo mocny, ale nazbyt szorstki.Zawsze można w kieszenie wyłożyć lub wszyć cieniutką gąbke lub folie bąbelkową...
Potrzeba matka wynalazków
Jak samobójca?
No może i masz racje
Na razie jednak nikt mnie na glebe nie rzucił. I dobrze ,bo szkoda szkieł
Pewniej jest natomiast czuć powierzchnię boczną obiektywu przy ciele.
Zresztą mówiłem, ze jest to opcja dla mnie czyli amatora.
Jak zbiorę kase, to pewnie kiedyś kupie coś porządniejszego.
Jak się nie ma co się lubi,trzeba lubić co sie ma...
ten zestaw z mojego linku kosztuje 450PLNów. 3 razy więcej niż Pattern 83, ale nie musisz nic doszywać itd. a komfort duuużo lepszy. no i nie wygląda tak zabawnie jak zestaw z army-shopu IMHO.
jaki lens case lowepro na 100 macro L ? myslałem o 1 lub 1N powinno pasowac, ale wole zaytac, czy ktos taki ma na to szkiełko?
ja do focenia w ruchu mam pas lowe z 3 lenscase'ami i puchem 60 a jak potrzebuję zabrac więcej to jeszcze dopinam toploadera
pattern tylko do biegania po lesie bez aparatu ew z korpusem i jedną stałką w dużej kieszeni bocznej
Taktyczne kamizelki z wyposażeniem standardowym mi nie pasują ani ułożeniem ani krojem głownie dlatego że są przystosowane dla praworęcznych poza tym kieszenie ułożone są a wysoko
BTW w innych kamizelkach modułowych mam czasami przyjemność pracować ale aparat i tak na pasie poniżej kieszeni kamizelki
dobieraj tak aby jak masz normalnie założoną osłonę p.słoneczną kuźno wchodził do LC bez potrzeby wpychania go - to bardzo ułatwia pracę
Witajcie,
garść przydatnych informacji co wchodzi (i jak, z osłona/bez) do poszczególnych Lens Casów jest tu