Nie mam zbyt wiele do zarzucenia AF w 40D. Ale to przecież kwestia indywidualnych wymogów i warunków w jakich się robi zdjęcia.
Wersja do druku
pierdółek jest dużo:
- IR w gripie
- 14 bit
- sRAW1, sRAW2
- AF micro adjustment
- Auto lighting optimizer (4 settings)
- Auto correction of lens peripheral illumination (vignetting)
- 3.0 " TFT LCD 920,000 pixels
- Real-time evaluative metering using CMOS image sensor - tego nie ma nikon. do tego jest możliwość podłączenia mikrofonu
- Polish menu:D
Ja kupie to body na pewno - zwłaszcza, że na nie niecierpliwie czekałem i zamiast kupić 5D zainwestowałem w szkiełka - w tym w starą wersje 24L :D
zawiedziony jestem tylko tym AFem. pewnie do tandemu zamiast drugą piątkę kupię 1d3. nie lubię pracować na dwóch różnych puszkach w tym samym czasie ale to chyba optymalne rozwiązanie do ślubów dla mnie.
Czekam na zdjęcie jakiegoś użytkownika 5D Mark II z podpiętym mikrofonem który równocześnie fotografuje ;) .
W tej specyfikacji (dla mnie ciekawej i OK) cena powinna spadać dość szybko :) .
No cóż... to było do przewidzenia.
AF ? Skoro piszą, że ma być ciut lepszy niż 50D, to pewnie tak będzie. Pierwsza "piątka" miała AF też odrobinę lepszy niż 20/30D.
21 mPix? Miejmy nadzieję, że szkła Canona obecne na rynku (przynajmniej z serii L) "wytrzymują" tę próbę.
Jeżeli ISO 6400 będzie na poziomie dzisiejszego 1600 to będzie naprawdę bardzo dobrze.
Tylko szkoda, że nie dali wbudowanej "kukułki"...
To raczej wszystko, co Canon chciał pokazać przed/na Photokinie. Jeżeli coś ma być jeszcze, to za min. pół roku.
a dla mnie jest OK.
Ma wszystko, czego oczekiwałem, a jeśli AF będzie taki sam jak w 40D, to będę go chciał mieć.
Zostanie tylko problem której z aktualnych puszek będę musiał się pozbyć na podmiankę...
Jeszcze tydzień temu liczyliśmy na dwie puszki FF. Jedna tania dla ludu, a druga naprawdę dobra za więcej pieniędzy. Można powiedzieć, że dostaliśmy droższą puszkę ale klasy tej tańszej :lol: ;) . W stylu Canona.
Poczekamy, może na wiosnę pokaże coś jeszcze... (sam w to nie wierzę :D )
Dla mnie to całe nagrywanie jest troche bez sensu. 12 minut to jednak bardzo mało ( mówie oczywiście o materiale wsadowym a nie obrobionym 12 minutowym filmie ) Dodatkowo nie bedzie to napewno obojetne dla długości życia matrycy. Generalnie bajer do łapania przypadkowych scen jak w komórce. Może być ale jak musze za niego dopłacać dutki to wole kupic kamere.
A Panie kolego jakby on miał taki AF jak w 40D to brałbym go z pocałowaniem rączki - sęk w tym że z danych na oficjalnej stronie absolutnie to nie wynika.
Nieźle tą puszkę podsumował P.Askey:
Cytat:
After a week or so of teaser ads Canon has finally unveiled the successor to the venerable EOS 5D, the world's first 'compact' full frame digital SLR.
Przesiadałem się z 350D na 5D. Różnica taka, jak w owym czasie AF z 20D a AF 350D. IMHO jest to przeskok o klasę. Oczywiście, jak porównasz z 1D (jakimkolwiek) to wyjdzie porażka.
Do amatorskich zastosowań wystarcza.
Tak na marginesie:
Panowie, chyba Canon trochę "dozbroił" swój marketing. Na Fotopolis po raz pierwszy chyba napisano, że 5D ma "znakomitą jakość obrazu" i że "Cecha ta spychała wszelkie niedoskonałości konstrukcyjne na dalszy plan. EOS 5D przez większą część czasu przebywania na rynku był, dosłownie, bezkonkurencyjny."
Cóś drgnęło ;-) ?
Automatyczna korekta winiety. Było to już gdzieś ? Bo ja nie z onanistów sprzętowych i nie znam się tak dobrze na technicznych specyfikacjach wszystkich puch ;) :D . Ciekawa opcja. Wiem. Można to sobie w komputerze zrobić ale czy było to już w jakiejś lustrzance ?
Kolega Corwin mówił coś o puszce która nas powali i Nikon będzie ja ścigał ale to chyba nie to 5D?? Czyżby było coś innego w zanadrzu??
Witam.
Pierwsze sample: http://88.191.20.67/video/akiba/5D-M...-pix-video.zip (300 MB).
Ja spokojnie czekam na więcej sampli. Oskarowy już pewnie sobie je przegląda na monitorze :)
Wlaśnie tez czekam na sample od oskarkowego .. moze wezmie ta puche w weekendowy boj i wyspowiada sie publicznie na forum co z tym AF(i nie tylko AF)? Jesli dalej bedzie uzywalny tylko centralny to jakos kiepsko widze sens dokladania tych 4k do wysokiego iso i trybow C1,C2,C3. Po ciuchu liczylem na dobre boczne krzyzowe(2.8 or faster) oraz gratis na mniejszy shutter lag. Niestety dali wszystko inne .. I tak jak czornyj zauwazyl, zrobil sie z tego MkII taki compact FF. Szkoda, w kazdym razie dobrze to wrozy matrycy bo wydaje sie ze bedzie naprawde dobra. U canona ilosc feature'ow jest odwrotnie proporcjonalna do jakosci matrycy, i ta zasada wydaje sie byc i w tym przypadku spelniona(miejmy nadzieje).
Myślę, że zużywanie matrycy można umieścić dopiero na samym końcu listy zmartwień ;) Było tak, że matryca w 1D MkIII "chodziła" niemalże cały tydzień non-stop, i nic.
Mnie ciekawi oczywiście AF w trybie HD... czy w instrukcji będzie podana maksymalna szybkość poruszającego się obiektu, przy której ten AF nadąży?
Cena już "znormalniala" (w stosunku do pierwszych doniesiesień o 3200usd), czyli na wiosnę trzeba szykować kasę. Pewnie się trafi jakiś cb :). No w każdym razie jak dla mnie, to puszka niemal doskonala. Pixeli pewnie nie wykorzystam , ale z drugiej strony ich ilość sprawia, że w potrzebie można sobie spokojnie wyciąć cropa z opcją kadrowania po zrobieniu zdjęcia :). A na codzień pozostaje sraw1 :)
Coś innego - więcej zdjęć + film.
EDIT: Tu http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/5DMkII/ są luzem zdjęcia z tej paczki (bez filmu).
A tu http://www.canon-ci.co.kr/pds/produc...e/IMG_0932.JPG jeszcze jakiś mierny sampel na ISO 6400.
Ofiarą to moze nie. Zastanawiam sie tylko.
Szczegolnie mnie zastanawia to, ze przez dlugi czas wszyscy pisali jaki to piekny ten 5D, super wspanialy i do wszystkiego.
Dopiero od jakiegos czasu, kiedy mocniej bylo sluchac o nastepcy i kiedy cena zaczela mocniej spadac pojawiaja sie tu uwagi o "kiepskim" AF w 5D.
Na wiosne planuje przesiasc sie z mojego 350D wlasnie na 5D lub 5D mk II..
Tak z ciekawosci zapytalem.
Mam propozycje aby założyć nowy wątek Canon EOS 5D Mark II-moje żale i pojękiwania .
Nikt jeszcze nie widział tej puszki na oczy nie mówiąc a trzymaniu w rękach a już się wszystkim nie podoba....
Te http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/5DMkII/ dużo lepsze.
Właśnie przeglądam te zdjęcia na wysokim ISO na 6400 źle nie jest na 12800 już gorzej ale ocena co do jakości to już chyba każdy musi sobie obejrzeć i ocenić sam
12800 IMO nawet OK, za to 25600 to raczej na jakies male formaty/do internetu.
Z kolei Iso 500 wyglada jak iso 100 :)
PODOBAMISIEBARDZO
...tylko z filmikiem cos nie tak w miejscach przepalow.
Witam.
Pojawił się Hands-On Preview: http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkII/.
Dpreview czesto myli informacje o AF sensorze. 5DMKII ma taki sam uklad jak 5D(rozlozenie punktow), bo Canon uznal ze jest lepszy niz tez z 40D(???). A dlaczego tak nie uznal w 50D to nie wiem. Moze trzeba miec dwa, najpierw startujemy z 5DMKII, a jak obiekt wyjedzie poza center to przerzucamy sie na 50D :smile:
21MPix - Sherlock Holmes by sie ucieszyl.
W sumie to mi sie podoba - kupie sobie zamiast pare nowych szkiel.
Auto ISO in all modes except manual
The Mark II now features an automatic ISO option where the camera selects the sensitivity (in the range ISO 100 - 3200). In Auto, Program and Aperture Priority the camera attempts to maintain a minimum shutter speed of 1/focal length (hence with a 24 mm lens it will try to maintain 1/25 sec or faster).
No to nawet nie jest taka tragedia, właśnie tak najczęściej używałbym AutoISO.
Myślę że nie będzie tragedii, na ISO 500 wygląda naprawdę dobrze tylko ten AF ciekawi mnie jak będzie się sprawował jak będzie lepszy niż w 40D to powinno być dobrze:))
NO i gdzie te nowe słoiki może na dniach się coś pojawi kto wie:))
16 GB = ~ 55 minut :shock:
Ciekawe jaki bitrate mają te pliki i czy da się (w 5D II nie III) go ustawić wedle uznania.
patrząc na specyfikację na dpreview tutaj, to faktycznie AF niezmieniony w stosunku do 5d, chociaż daję głowę, że rano pisali o wszystkich krzyżowych, hmm
Tak, było, tez widziałem. Widocznie się pośpieszyli trochę a nie przyszło im do głowy że Canon może dać coś innego niż AF z 50D. Możliwe też że jakieś przedprodukcyjne puszki miały wszystkie krzyżowe, a po tym dziadostwie co pokazało Sony Canon postanowił trochę popsuć 5D Mk II bo i tak lepszy.
Problemem są boczne punkty AF czułe tylko na linie poziome lub tylko na linie pionowe. Z doświadczenia wynika, że nie rzadkie są sytuacje, gdy używając bocznych punktów AF trafiamy na obraz, który ze względu na swój charakter jest zupełnie niewidoczny dla tego typu punktów. Rozwiązaniem jest stosowanie krzyżowych punktów dla wszystkich pól AF, tak jak w tańszych modelach 40D lub 50D.
a ja powtórzę.... mnie się bardzo podoba nowa piąteczka... jest w dechę. Canon ugruntowuje pozycje piątki na rynku. Lustrzanka z ogromnymi możliwościami.
Co jest najlepszego w 5DMKII?
Że jest. Cokolwiek.
Psychoza wyczekiwania, spekulacji, powinna opadać...8-)
Mnie cieszy arytmetyka.
W lipcu średni kurs $ był poniżej 2,1 zł. Musiałem mieć coś na wakacje...
Pamiętam te głosy, że czekać, będzie nowe, stara pójdzie za pół ceny...Albo nowa będzie wypaśna, bo zmotywują premiery konkurencji...:roll:
Były też, że czekać nie warto nigdy.
Więc z cashbackiem kupiłem na b&h
5D 1899 $ = 3990 zł
16-35L 1350 $ = 2835 zł
50L 1300 $ = 2730 zł
85 f/1.8 345 $ = 725 zł
70-200 2.8 IS USM 1574 $ = 3305 zł
I za 13,5 zł mam doskonały sprzęt i tonę fajnych fot.:D Wart zresztą parę lat temu tyle, że nijak bym tego nie kupił!
Co będzie z dolarem za pół roku nikt nie wie...
I teraz pytanie?
Czy po tej "rewolucji" mając Nikona warto zmieniać system na Canona? Ktoś tak pomyślał??:evil:
Bo mnie się zdaje, że jakbym miał cropa Canona, to chyba bym stąd poszedł.
Żeby nie było że marudzę. Cieszę się oldschoolowym modelem z gęstością 1,5 MP/cm2 (nowy już 2,4 MP/cm2). I głęboko wierzę, że w real life a nie w specu 5D2 będzie znowu miało wiodące IQ...tylko czy to będzie o tyle lepsze niż dotychczasowe?
I w sumie, gdybym dzisiaj miał składać zestaw to nie wiem, czy stałki Canona by mnie zatrzymały...
Czy może multi ficzerowaty D700 z 1,4 MP/cm2...
Perspektywa jest taka, że teraz wypada czekać na 3D? Tylko, że producent pokazał co myśli o REwolucyjnych oczekiwaniach... :evil:
A stałki Nikon zrobi prędzej czy później i na wiosnę może się okazać, że zamiast 3D, u konkurencji będą już brakujące prime'y i D800 ;)
EDIT: ale forum ma laga...
Chyba nie mówisz o tym iso 500 z pierwszego sampla ;)
Panowie ja nie wiem - chyba nie widzicie tego co czytacie albo nie chcecie tego widzieć . Wg oficjalnej strony AF z obecnego modelu nie rózni sie niczym od starego 5D:
( 9 punktów 1 cros( 2,8) 8 poziomych (5,6) + 6 wspomagających centralny )
To stary układ i żadne obietnice producenta o poprawie jakości dziłania tego nie zmienią.
Napewno nie dorównuje on 40D który ma wszystkie crosy i to do 5,6) + centralny o zwiekszonej precyzji poniżej 2,8
paweleverest... miałeś go już przy oku czy gdybasz? ja poczekam na obiektywne testy (o ile takie jeszcze pojawiają się w necie ;) )
Pewnie, że nie można ocenić specyfikacji (bo puszki nie można nie mając w łapie) totalnie źle. Jak już wzmiankowałem nie jest to jednak z cała pewnością to, co canon i jego PR-owcy (sorry Corwin) zapowiada wszem i wobec. Przecież to naturalne, że puszka zyskała 14 bit, jakieś uszczelki po 3 latach od premiery mocno ubogiego poprzednika. Chyba, że canon postawił sobie za cel strategiczny produkcję serii 5 w wersji ,,poor''. Podoba mi się niezwykle obrazek z 5d (starej), ale szybko sprzedałem ją z powodu: AF, fps i nieszczelności, tym dotkliwszej, że duża matryca brudzi się szybciej i bardziej niż w takim 40d.
Czekałem na mkII (już nie wspomnę o ,,akcji bannerowej z księżycem zapowiadającej REWOLUCJĘ) na dobrą puszkę. Przedstawiono jednak wyłącznie ewolucyjny wariant.
Za KMV - rozmieszczenie punktów AF to śmiech na sali - dlatego mam jedynkę. Nienawidzę przekadrowywania.
Niecałe 4 fps w nowoczesnej puszcze Canona? nie oczekuję 8-10, ale 6 to chyba byłoby coś.
Za cenę 5k to nowe cudo Canona byłoby pewnie interesujące dla grupy fotografów ślubnych. Zapowiadane jest jednak coś koło ośmiu, a to jakiś żart. Za 10k można przy farcie dopaść 1dsII. Nie ma 14 bit i iso z kosmosu, ale wali nową piątkę na łeb.
Czy Wy na prawdę sądzicie że Canon traktuje piątkę (starą i nową) jako sprzęt do fotoreporterki? To jest świetny sprzęt uniwersalny z ogromnymi możliwościami obrazowania, personalizacji aparatu itp... Ja starą piątkę już praktycznie zajeździłem (pewnie jeszcze z 10 tys klapnięć i wymiana migawki mnie czeka. Nowa gdy nieco stanieje będzie na prawdę super sprzętem do codziennej fotografii.
Nowego przy oku nie miałem ale mam stare 5D w ręku i ma taki system AF:
9 punktów ( 8 liniowych 5,6 1 krzyżowy 2,8 6 wspomagających )
Czy widzisz jakąś róznice w stosunku do tego co piszą na stronie o nowym
5DmkII ??
Znając zycie Canon napisze że dzieki nowemu rozmieszceniu czujników układ bedzie o ~50% bardziej efektywny, ale przy tych samych komponentach to zwiekszenie efektywności bedzie zależało od konkretnej sytuacji zdjęciowej ...
A tobie się wydaje, że puszka za osiem koła to amatorskie body? Nie uważam, że powinni wyprodukować body równe jedynkom i deesom. Stoję na stanowisku, że flagowa weddingowa puszka (nie tylko w Polsce ulubiona przez ślubnych) AD2008 musi mieć więcej niż 3,7 fps i 9 pkt AF umieszczonych w centrum.W przeciwnym razie - vide 5dmkII - trąci kpiną.
ja znam różnicę pomiędzy 5d i 1d mkIII... i mi wystarczy porównań :D