tez roznica... to by mi sie na pierwszym znaczku parser sypnal, tytulem niezainstalowanego unicode'a :)
Wersja do druku
Jest do nabycia na e-cyfrowe za 1,9 K
http://www.e-cyfrowe.pl/obiektywy/ca...is-p-8739.html
bogaty, kurcze, kraj ta Polska...
http://kamera-express.nl/index.php?p...ubsubtype=2279
aczkolwiek, na stanie tak czy siak nie ma. widac statek z Chin jeszcze nie doplynal
nawet gdyby nie poszło:
€ 579,00 x 3,2 = 1850 PLN
więc dalej nie wiem, o co kaman?
że 50 zeta więcej? toż to różnica na poziomie marży sklepów, a nie żadne zdzierstwo z rodaków.
inna sprawa - ciekawe ile Canon Polska zaśpiewa za ten obiektyw? :-) obstawiamy? daję 3499 PLN? :-)
no wlasnie mi tu cos nie gra.
polskie ceny sprzetu u TIP-ow sa na dzien dobry z 5-10% wyzsze
niz ceny w Kamera-Express czy podobnych masowkach. i to
1900 PLN za lensa zbyt wyraznie wylamuje sie z trendu. obstawialbym
na to, ze ta cena zostanie solidnie skorygowana jak lens faktycznie
trafi na stan (tzn. dostana fakture za zakup a nie tylko folder,
z ktorego przepisza cene)...
na ceny z Canon Polska to laskawie spuszcze zaslone milczenia...
Nowi użytkownicy Canona 18-200 mm IS podzielcie się wrażeniami z użytkowania tego szkiełka. Jak się ono spisuje w poszczególnych zakresach ogniskowych, jak działa AF, jak oddaje kolory i etc ? Po prostu oceńcie ten nowy canonowski produkt ! Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia i uwagi.
Rozwiń swoją myśl z ostatnich wyrazów napisanych w języku angielskim - pisz jednak po polsku. Co w tym szkle zrobiło na Tobie czy też pracownikach sklepu takie dobre wrażenie :?: Na pewno zwróciłeś uwagę, że szybciej forumowicze wylali już na obiektyw Qpe pomyj mimo, że nikt go jeszcze w sumie na razie nie przetestował :!: Ale widać taka nasza natura ;-) i miło będzie przeczytać coś pozytywnego (wg oceny sklepu lub Twojej) o tym nowym produkcie Canona :???:
dj_zibi gietrzy - Panowie o konkrety poproszę ...... Chociaż, żeby język powiedział, to co myśli głowa, to też ważna sprawa !! ....... A że jest to forum o fotografii a nie językowe więc wracajmy do tematu, tzn do konkretów. A wiec:
- po 1: jesli chodzi o cenę, to przy większej niż 2 K cena C 450D z tym szkłem byłaby
równa (a nawet nieznacznie wyższa) niż Nikona D90 z obiektywem 18-105 mm. Wiado-
mo, że z marketingowego punktu widzenia byłaby to porażka dla Canona.
- po 2: skoro EOS 50D jest oferowany do sprzedaży z tym szkłem jako "kitowym" to uwa-
żam, że producentowi zależy na dobrej sprzedaży następcy modelu 40D. Wiadomo, że
wstawiając do body Qpę a nie obiektyw poprostu nie sprzeda się tego towaru. I z mar-
ketingowego punktu widzenia byłaby to także porażka dla Canona.
Poczekajmy 2-3 miesiące na subiektywne oceny użytkowników. Ocenianie w tej chwili przez osoby, które nie trzymały obiektywu w rękach (nie mówią już o robieniu nim zdjęć) uważam za przedwczesne. Są pewne aspekty mówiące na minus (zakres ogniskowych) - są jednak też inne mówiące na plus. A więc poczekajmy cierpliwie i nie bawmy się proroków.
próbuje coś znaleźć na temat tego szkła w naszej forumowej szukajce ale nic nie ma. Szukam jakiegoś szkła mniej więcej w tym zakresie i bardzo mnie to szkło zainteresowało. Czy ktoś na forum mógłby się podzielić jakimikolwiek spostrzeżeniami na temat tego szkła?
Szkiełko mam kilka godzin i niestety wolałbym G10 - też ciemny lens, ale przynajmniej ostry.
Generalnie tak gdzieś z 500 zł za drogie, obudowa dużo gorsza od 17-85 IS, minimalne luzy pierścienia zoom (**** WTF nowy lens!), dziwny IS - słychać go inaczej, nie szumi charakterystycznie dla IS'a (np. 300/2.8 IS - ten daje szum jak konkretny kibel po spuszczeniu wody ;) ), słychać jakby wysokie dźwięki. Opór pierścienia zooma to fajny balans pomiędzy 24-70 (ciężko, chyba na tele) a Nikkor 18-135 (bardzo lekko).
Silnik głośniejszy niż niż w 80-200L, hamulec silnika przypomina Sigmę 20/1.8 (długie hamowanie, wolny AF, ale bez przesady jest szybciej niż w 70-300IS) - szkoda,... generalnie szkło naprawdę przypomina kita i nie jest warte tych pieniędzy (1700). Bokeh naprawdę przypomina brzydalskie rozmycie z Sigmioka 18-200 OS. IS, po 70-300 IS rozczarowuje :shock:
Jak na ten zakres, półkę (kit) jest extremalnie ostre na 200@5.6 (350D), ale jak oglądam zdjęcia z D80 i 18-200VR mam wrażenie, że Nikkor jakby ostrzejszy.
Generalnie im szerzej tym większa tragedia. Canon imho ostro pogrywa, ale sądząc po ilości 40D!!! na buy&sell nadal śmiało może kontynuować politykę increamental upgrades.
[blasphemy mode on]
Polecam tanio wyrwać Sigmę 18-200 OS.
[/blasphemy mode off]
Czytając powyższe wrażenia z użytkowania szkiełka C 18-200 odnosi się wrażenie, że Canon nie błysnął w tym przypadku i ten produkt jest kierowany do niezbyt wymagających fotografów. Dziwi mnie jedynie fakt, że jest oferowany w sprzedaży taki zestaw: Canon EOS 50D + obiektyw EF-S 18-200 IS. O szkle było już wyżej a o samym aparacie nie będę się rozpisywać - jednak na pewno nie jest on dedykowany mało wymagającym fotografom :!: Rozumię, że kit to kit, ale .............. Nie rozumię w tym przypadku polityki marketingowej Canona :!::?:
Mam zastrzeżenia do pewnych porównań do których odniósł się tutaj gietrzy... mianowicie:
18-200 bardziej mi wyglądem przypomina 55-250 czy nowego kita IS niż 17-85 zatem dlaczego to szkło a nie inne? Nie wiem i wg. mnie lepszym porównaniem są w-w obiektywy.
"dźwięk" IS... Myślę, że zdajemy sobie sprawę, że 18-200 to amatorski obiektyw a 300 2.8 to Lka z najwyższej półki? Może porównamy dźwięk Af tamrona 17-50 do USM ? Lepszym punktem odniesienia jest podobno bzyczący i denerwujący IS w 70-300 (mam i mnie nie denerwuje.. widocznie nie jestem przewrażliwiony)
Silnik AF... znowu porównanie do L (choć leciwej) i nadal nie wiem co ma piernik do wiatraka... Jakieś odniesienie do kita IS czy 55-250 znowu moim zdaniem bardziej trafia do wyobraźni niż stara L której 90% użytkowników tego forum nawet na oczy nie widziała.
Nie chce być źle zrozumiany, więc tylko dodam, iż szanuje subiektywne zdanie gietrzy i należy złożyć podziękowanie, że zechciał się nim z nami podzielić, jednak myślę, że dla osoby słabo obytej w fotografii taka ocena (tutaj moje subiektywne zdanie) jest zbyt krytyczna i trochę za wcześnie "skreśla" to szkło... Sądzę, że warto poczekać na opinie tych do których jest ten obiektyw kierowany i z nich wyciągać wnioski. Ktoś kto posiada lepsze szkła, szybko taki obiektyw zjedzie bo Lki przecież to jedyna słuszna droga i bez nich nie da się robić zdjęć ;)
Pozdrawiam!
50D może i nie jest aparatem dla elit. Jednak cena tego zestawu z szkłem 18-200 wynosi ponad 5 tys. złotych - może i ona jest przystępna, ale na pewno nie dla wielu ludzi. Jeśli chodzi o funkcjonalnośc tego zestawu, to widzę ją jedynie w zakresie zoomu - jako spacerowy będzie na pewno funkcjonalny. Jeśli chodzi o efekt zdjęciowy z użyciem tego obiektywu, to rzeczywiscie lepiej go nie oglądać w 100% powiększeniu (jak napisałeś). W każdym razie ten słoik przy tej puszcze będzie kitem w dosłownym tego znaczeniu. Chyba o to chodziło Firmie Canon :?: Innych zamierzonych celów nie widzę :!: No chyba, że ktoś ma lepsze ..... ;)
Bo to szkło jest większe od kitty a kosztuje tyle co 17-85 IS na wejściu.
Jest ciszej niż w 70-300 IS, to nie jest typowy szum IS, raczej cichy pisk elektroniki jakby małe zwarcie.
80-200L to jeden z najciszej pracujących obiektywów bez m/USM.
Jakby co mogę podać namiary na PayPal ;)
Nie tak dawno były dwa Sigmioki na sprzedaż za grosze, naprawdę bardzo żałuję, że nie kupiłem.
Bez urazy, ale target tego szkła nie ma tyle kasy na szkło, przerabiam to aktualnie ze znajomymi szukającymi pierwszej dslr po analogowej Minolcie i Zenicie. Budżet -> max. 2500. To szkło jest bezszczelnie overpriced.
Szkoda, że nie widziałeś jankeskich min na circle line jak zmieniałem 85 I na 18-55 I...
wg canona crop jest dla frajerów i trzeba się z tym pogodzić:)
piękne czasy kiedy powstawały 17-55is i 10-22 mineły i teraz pod cropa będą się raczej pojawiać tylko obiektywy kitopodobne.
wilcze prawa rynku, tough life;)
Nie zapominaj o EF-S 60.
Co do 18-200 to po najeździe na analogiczną Sigmę ze dwa lata temu, ze zdziwieniem czytałem o oczekiwaniach dotyczącego obiektywu Canona, który _nie mógł_ zasadniczo przeskoczyć poprzedzającej go Sigmy.
Oczekiwano, że Canon zawarł pakt z diabłem i pokonał prawa optyki?
optykę, to on akurat ma chyba adekwatną do ceny, gorzej z wykonaniem:)
wydaje mi się, że ostatnie premiery potwierdzają starą regułę, że canon robi świetne matryce, a nikon nie ma klientów w dupie;)
dpreview test
http://www.dpreview.com/lensreviews/...p5-5p6_is_c16/
Przypadkiem trafiłem na 18-200 IS na alledrogo. Kosztuje ~1800 zł. 18-55 IS + 55-250 IS to wydatek rzędu 1200 zł (350 zł + 850 zł). I gdzie tu logika ?
Wg mnie jedyną logiką jest to, że 18-200 ma być dla wygodnych i okazjonalnych fotografów jako spacerzoom. Ta grupa ludzi skłonna jest przepłacić dla wygody użytkowania swojego sprzętu (jeden a nie dwa obiektywy). W końcu nie robią oni powiększeń 100% swoich zdjęć i nie bawią się w fotografowanie tablic testowych - więc nie zależy im na jakości i dobrym świetle (w końcu drobne niedoróbki można poprawić na pececie). I sądzę, że takie rozwiązanie im po prostu odpowiada. Ponadto uważam, że Canon tym szkłem chciał wypełnić swoją lukę w przedziale 18-200 na tle konkurencji. Wiadomo, że skoro jest na nie popyt to jest i podaż - jednak polityka cenowa (i nie tylko) Canona nie zawsze jest do końca zrozumiała. Sądzę, że firma ta postępuje nieraz w myśl zasady: łap szczęście za ogon i duś jak cytrynę :wink: Ale cóż.....sam live. :)
A według mnie to zapatrzyli się w Nikkona, którego 18-200 kosztuje podobnie, tyle że jest to obiektyw sytuowany półkę wyżej (autofocus SWM, "pełna" stabilizacja obrazu, skala odległości).
Sadze że szykuje się piękna rynkowa klapa a szkiełko zacznie sie sprzedawać, podobnie jak 17-85, gdy jego cena spadnie o jakieś 40% w stosunku do wyjściowej.
W momencie wejścia na rynek 18-55 + 55-250 IS kosztowały trochę więcej niż aktualnie (około 700 za 18-55 i 1000 za 55-250), cena 18-55 w tej chwili wynika głównie z tego, że ludzie pozbywają się swoich kitów.
Jeśli faktycznie 18-200 spadnie do poziomu ~1200zł, sam go kupię jako uniwersalną spacerówkę.
Moim skromnym zdaniem zakup tego obiektywu jako spacerniaka nie ma sensu za taką cenę na chwilę obecna około 1900 zł, ja użytkuje 18-200 Tamrona i jestem zadowolony z uniwersala, nie będę dopłacał ponad 1000 zł za pseudo stabilizacje podobna jak w 28-135 i do tego jeszcze bez usm, przypuszczam że Canon niedługo będzie pluł się w brodę za taką przerośniętą rzodkiewkę na własnym polu. Obym się mylił.
ta "pseudostabilizacja" akurat daje wymierne rezultaty, bo wedlug testow pozwala uciagnac nawet 4 dzialki dluzsza ekspozycje. to nie jest byle co w uniwersalnym spacerzoomie.
osobna kwestia, czy za to warto dolozyc 1000zl. ale to juz kwestia portfela i potrzeb. to ze Ty tego nie uzywasz, nie oznacza, ze tego rodzaju obiektyw jest bez sensu
Brak USM - szkoda, może byłoby szybciej.
Brak USM - lepszy nie USM niż micro USM, który w niektórych modelach lubi się wykrzaczyć po kliku latach.
Pełny IS - nie rozumiem, miałem i VR, mam IS i naprawdę nie rozumiem.
Skala odległości - worek szkieł przemieliłem, jedyne szkło, w którym czasami korzystałem z tego dobrodziejstwa to 14II
Półka wyżej? Nie sądzę, to ta sama półka optycznego kompromisu - spacerzoom, ale rozumiem, że jak lakier nie metalik to już samochód nie ciągnie :mrgreen:
Mniejsza, 18-200 definiuje na nowo jedyną zaletę 17-85 - zakres. Poza tym zgoda, cena spadnie do $500 to ludzie to kupią, na razie tylko idioci ;)
Dyskutowałbym. Użytkowałem 3 plastiki Canona z takim właśnie napędem (18-55 I, 55-200 II i 90-300) i akurat do AF nie miałem najmniejszych zastrzeżeń, zwłaszcza w teleobiektywach, w których z uwagi na ich jasność i klasę cenową rzeczony AF był zadziwiająco szybki i celny.
Inna sprawa ze w obiektywach, których cena przekracza 1 kzł można by oczekiwać pełnego USM.
Tu być może rzeczywiście się zagalopowałem, i Canon i Nikon podają 4EV. W sumie w obu stabilizacja dostępna jest tylko dla wszystkich drgań, bez możliwości wyłączenia składowej poziomej, więc z mojego punktu widzenia niemalże bezużyteczna.Cytat:
Pełny IS - nie rozumiem, miałem i VR, mam IS i naprawdę nie rozumiem.
Ja akurat korzystam stosunkowo często.Cytat:
Skala odległości - worek szkieł przemieliłem, jedyne szkło, w którym czasami korzystałem z tego dobrodziejstwa to 14II
Ja nie mam nic przeciwko obudowom typu plastik-fantastik... pod warunkiem że za tak wykonany słoik nie trzeba bulić jak za normalny obiektyw :-DCytat:
Półka wyżej? Nie sądzę, to ta sama półka optycznego kompromisu - spacerzoom, ale rozumiem, że jak lakier nie metalik to już samochód nie ciągnie :mrgreen:
Tam zaraz idioci, ofiary marketingu rzekłbym raczej ;-)Cytat:
Mniejsza, 18-200 definiuje na nowo jedyną zaletę 17-85 - zakres. Poza tym zgoda, cena spadnie do $500 to ludzie to kupią, na razie tylko idioci ;)
gietrzy Trochę "dosadnie" nazwałeś nabywców tego szkła - może poczuć się ktoś urażony. Sądzę, że grupę tych ludzi chyba właściwie określiłem w swoim poście :!::?: Bardziej dyplomatyczny w swojej wypowiedzi (ostatnim zdaniu) był już MacGyver. Chociaż z 2-giej strony dobrze, że jesteś szczery - w końcu m.in. i o to na tym forum chodzi. Pozdrawiam.
Witam!
Jestem nowy na forum, a ponieważ właśnie zakupiłem Canona 50D z obiektywem 18-200 IS mam co do tego obiektywu pytanie (może głupie?)
Chodzi mi mianowicie o zmiane ogniskowej - przy przekręcaniu pierścienia obiektyw ładnie wysuwa się (i obraz przybliża) do ok. 135mm, potem szybkość i płynność przybliżenia obiektu przy patrzeniu przez wizjer znacznie spada a i sam obiektyw też znacznie słabiej reaguje na obrót pierścienia. Może tak ma być? Ale w poprzednio używanym tele Sigmy 70-300 zoom był bardziej płynny.
Proszę w miarę możliwości o pomoc w tej kwestii, bo kupiłem sprzet lekko używany i w razie czego moge oddać.
Dzieki wielkie za wyjaśnienie tej sprawy :-P
tak dokładnie i warto to nagłośnić! superzoomy Canona mają zdrowo przesadzone maksymalne ogniskowe! taki 28-135 miał na końcu 105mm
Ogniskowa w superzoomach może zależeć również od odległości ogniskowania. Miałem w swoim okresie błędów i wypaczeń sigmę 18-200 i tam zmiana kąta widzenia obiektywu w trakcie krecenia pierścieniem ostrości była bardzo widoczna. Producent może podawać wartość najbardziej optymistyczną.
nie do końca. ogniskowa i pole widzenia jest podawane zawsze dla ostrości ustawionej na nieskończoność...
jedno mnie tylko męczy: dlaczego te same ogniskowe mogę mieć inne pole widzenia w różnych obiektywach? to trochę nie w porządku
witam mam pytanko z tych co tu proponujecie w miarę dobry obiektyw wiadomo nie reporterski to jaki albo inny
1. Canon EF 28 - 300 mm f/3,5 - 5,6 L IS USM ponad 10.000zł tego nie biore pod uwagę
2. Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Asph (IF) Macro Canon
w cenie od 1299,00 zł do 2309,00 zł
3. Canon EF 28-200mm f/3.5-5.6 USM w cenie od 1246,00 zł do 1846,00 zł
dokladnie takich na pewno nie, bo 18-200 ma 6-listna przeslone, a zdjecie bylo robione 8-listna.
natomiast tego typu promyki powinny sie udac, bo wiekszosc obiektywow ma kanciascie nachodzace na siebie blaszki przyslony i przy mocnym przymknieciu robi wlasnie takie gwiazki