Jako przerywnik - autoportret zrobiony w trakcie pętli odwróconej na szybowcu akrobacyjnym Fox:
zdjęcie
Proszę nie komentować zdjęcia, sam to zrobię: brak ostrości, bałagan w kadrze itd. a dodatkowo nie jest robione Canonem :mrgreen:
Wersja do druku
Jako przerywnik - autoportret zrobiony w trakcie pętli odwróconej na szybowcu akrobacyjnym Fox:
zdjęcie
Proszę nie komentować zdjęcia, sam to zrobię: brak ostrości, bałagan w kadrze itd. a dodatkowo nie jest robione Canonem :mrgreen:
I na tej fotce doskonale widać że nawet okularki COŚ ważą i dobrze by było aby były schowane, albo dobrze umocowane gdzie ich miejsce ... :)Cytat:
Zamieszczone przez Acro
Przyznaję się do błędów. Tak to jest jak na lot akrobacyjny z uczniem zabiera się aparat, torbę, a okulary wkłada za koszulkę.
Troche OT, ale może nie zabijecie :)
Ano jest, nawet kilka ... ale nie w Kolonii tylko w Brühl (pod Kolonią) w Phantasialandzie. Raczej nie przerażają wielkością, ale jak ktoś nigdy ten tego, to czemu nie :-DCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Nieee, no Muflon przesadzasz (jak zwykle w tych sprawach). Fakt, że to była "pierwsza runda" i strach Cie obleciał z 20'tka w łapce, ale moim zdaniem warunki focenia o ile są oczywiście trudne, to nie tragiczne.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Sam trzymałem swoją 350'tke onegdaj (wiem, dużo mniejsza) i pare fotek udało się cyknąć :-)
Pewnie podobnie jest w samolotach - kwestia wprawy i pstrykania serii z naciskiem na wyławianie ciekawszych momentów, gdy akurat samolot "trzyma poziom".
pozdrawiam
MUFLON powiedz jak wyglada jakosc fotek z obiektywu 100-400L is mozesz powiedzic cos na temat tego szkla? i jak wypada wporownaniu z innymi dlugimi zooomami
Mogę powiedzieć, że jest super :-D Jakość możesz ocenić na mojej stronie - wszystkie moje samoloty z tej wiosny/lata są nim robione, jeśli chcesz mogę podesłać jakąś wybraną fotkę fullsize (tylko patrz też na czasy, bo u mnie to są często kombinacje typu 1/125s, f/16 i IS mode 2). Mnie jakość zadowala w 100% - dalej pod tym względem są już tylko długie i ciężkie stałki, Wimberleye itp. - ogólnie nie moja liga. Szybkość ostrzenia Servo - również jestem w 100% zadowolony, aż się boję pomyśleć jak to będzie działać na 1D.Cytat:
Zamieszczone przez Krakers
Nie ma porównania :-) Jakościowo niektóre może są blisko (chwalony tutaj 100-300), ale szybkość, wygoda, jakość wykonania :-) - bez porównania.Cytat:
Na większości airshows na których bywam jest to najczęściej spotykany obiektyw.
to daj jakas stronke to se obejrze, masz zamiar sobie sprawid Ds,a?
A do sygnaturki zajrzałeś?... Aczkolwiek teraz ta strona może się trochę wlec, bo jakieś wybory na tej maszynie działają ;-) Druga kopia jest tu: http://isdc.unige.ch/~muflon/gallery/Cytat:
Mam takie wstępne plany (1Dmk2) ;-), gdzieś na początek 2006.Cytat:
Sa niezle teraz wiem na co zbierac do 5D bedzie w sam razCytat:
Zamieszczone przez muflon
A ja chcialbym sie zasiegnac trosze informacji moze nie do konca technicznych ale nie mniej powiazanych z AirShow'ami. W lipcu lece do hameryki i chcialbym zaliczyc kilka pokazow, ogolnie jestem przyzwyczajony do polskiego tlumu i panujacych tam zasad kto ma silniejsze lokcie, ale jak takie pokazy wygladaja w stanach? Bede tam pierwszy raz, wiec kompletnie nie znam panujacej tam kultury (zarowno na lotnisku - pokazach, jak i poza nim), wiec moze ktos juz byl i wie czego nie wolno (krzyczec I am a terrorist to na pewno :P), na co zwracac uwage? Ogolnie jak wyglada sprawa odleglosci od samego lotniska (cos na oko jak AirShow Radom?, a wiadomo ze na kazdym lotnisku barierki beda w innym miejscu), statyw targac ze soba czy pomysla ze to snajperka/bazooka? Szklo ma max 300mm, na Radom bylo troszke za krotkie, natomiast na Goraszke 100mm czasami bylo za duzo... Zastanawialem sie nad wymiana na Canonowego 100-400, ale nie starczylo by mi na wycieczke, wiec musi pozostac Sigma 100-300 F4. Mam sie bac o sprzet czy tam trojpaskowcy sa na wyginieciu? :)
Ogolnie rozklad jazdy pokazow w USA w porownaniu z PL jest imponujacy http://www.aero-pix.com/schedule/schedule.htm, na ktore musowo sie zglosic?
W lipcu zdecydowanie na zabranie czapki i sunsreena... A co konkretnie Cie interesuje ?
No sam napisałeś że wszędzie będą w innym miejscu - generalnie 400 mm na pojedyńsze samoloty to najkrótsza ogniskowa która ma sens poza photo i high speed passami które zdarzają się nad publicznością...
W lipcu zdecydowanie na zabranie czapki i sunsreena... A co konkretnie Cie interesuje ?
Ze statywem nie ma problemu, natomiast na niektórych pokazach (szczególnie w bazach) jest obostrzenie na rozmiar plecaka / torby - bez akredytacji prasowej niczego większego nie wniesiesz. Doczytaj na stronie konkretnych pokazów.
A w jakimś konkretnym rejonie szukasz tych pokazów ? 17-18 lipca są w Dayton (na które się zresztą wybieram) i są z reguły całkiem niezłe... Osobiście myślałem też o Peorii ale daleko od miejsca w którym będę i pod słońce, więc lipiec poza Dayton będzie Operation Red Flag i niewykluczone że zawadzę o pewne miejsce w Nevadzie gdzie mieści się Top Gun ;-)
Ogolnie uwielbiam smiglowce i chcialbym zobaczyc CH53. Nie gardze tez mysliwcami :)
Na pewno odwiedze 5th Annual Rockford Air Fest 22-23.08 ze wzgledu na F22
Chodzi mi o tubylcow i ich zachowania, tzn czego moge sie po nich spodziewac
Przez 2tyg bede w Chicago, a potem wybieramy sie na wycieczke przez stany samochodem w kierunku San Francisco.
No generalnie że największy ścisk przy płocie będzie przy okazji jet car / trucka - samoloty ich mało interesują ;-) Poza tym jak pojawisz się wcześnie rano to na luzie będzie miejsce przy barierce - tam jest generalnie dość piknikowo - czyli napierają rodziny z małymi przyczepkami na których mają coolery z żarciem i piciem - no i rozkładają się gdzieś na trawce...
Tydzień wcześniej przed Rockford jest Air&Water Show nad jeziorem w Chicago - z reguły dość dobrze obsadzony z tym że wszystko dzieje się dość daleko od brzegu... Ale jak tam będziesz to i tak warto iść...
11 września jest show w NAS Fallon - może być po drodze do SF...
Przegladalem zdjecia z tego Air & Water z 2008 i jakos tak skromne byly zdjecia. Wracam 28 sierpnia wiec ciezko bedzie mi sie na wrzesien zalapac :)
Co do przelotow na publika to u nas jest zabronione ze wzgledow bezpieczenstwa, w USA legalnie moga latac nad publicznoscia?
A co motelach? Skorpiony czy homoniewiadomo? :)
Tam trzeba mieć - jak to jeden gość napisał - serious mm power ;-)
Zespoły regularnie latają prostopadle do flightline'u a najlepsze są sneak-passy na wysokiej prędkości zza publiczności - wszystko całkowicie legalnie i super jeżeli chodzi o wrażenia...
Kolega sam napisał że tylko czytał o tym, więc potraktuj to odpowiednio...
Z reguły Super8 oferuje akceptowalny standard - czasami jest lepiej, czasami jest gorzej ale radę daje...
Inna sprawa że kiepski moment na wycieczkę wybrałeś - tłumy ludzi i najwyższe ceny (nawet Super8 który poza sezonem kosztuje ~$60/dobę w terminach lipiec/sierpień ma ceny powyżej $100/dobę - mowa oczywiście o motelu w niezłej lokalizacji).
Z tym bedzie lipa...
Z tego filmiku wywnioskowalem ze takie slowo jak bezpieczenstwo u nich nie istnieje, z jednej strony dobrze z drugiej zle bo nie wiadomo gdzie uciekac...
http://www.youtube.com/watch?v=K7rAUu8djZ4
Niestety innego terminu sie nie dalo, tym bardziej ze pewnie bedzie to jedyny i ostatni....
A dlaczego akurat z tego filmiku ? Tutaj latają nad wodą, obejrzyj jakiś pokaz BA nad normalnym lotniskiem :) Sneak passy to jest absolutnie najlepsza część programu bo najpierw jeden przelatuje z poddźwiękową wzdłuż do pasa a sekundy później drugi solista robi to samo zza publiczności :) Polecam, widziałem ich chyba z 6 razy i wcale mi się to nie nudzi (a jak wszystko dobrze pójdzie to kolejny raz ich zobaczę za 2 tygodnie :) )
A bezpieczeństwem czy niebezpieczeństwem to ma niewiele wspólnego - wszystko się dzieje z odpowiednimi prędkościami i tam gdzie trzeba na wznoszeniu....
Cizeko podczas pokazow w PL zrozumiec co on tam nawija ze wzgledu na halas silnikow, a co dopiero po angielsku w "ich specyficznej" gwarze :)
Co do statywu i baz lotniczych, w takiej konfiguracji mnie nie wpuszcza?:
Zależy od lokalizacji, ale tam gdzie są obostrzenia zaryzykowałbym twierdzenie że miałbyś dużą szansę na nie zostanie wpuszczonym...
Np. w NAS Oceana (gdzie byłem w zeszłym roku) Security Rules były takie :
Prohibited Items :
[...]
# Large bags (bags larger than a small purse or fanny pack), duffle bags, briefcases, large camera bags.
# Backpacks
[...]
Ja wniosłem Nature Trekkera + statyw ale miałem akredytację prasową i trochę (ale tylko trochę) inna prawa niż reszta.
Ale jak pisałem - to zależy od lokalizacji - jeżeli show nie jest w bazie (NAS, MCAS albo AFB) to duża szansa że z takim plecakiem bez problemu wejdziesz.
A ja wyglada sprawa robienia zdjec nie podczas pokazow? Ogolnie bazy lotnicze czy lotniska pasazerskie sa jakos specjalnie chronione po WTC, nie mozna sie z niczym zblizyc, zrobic zdjecia, czy po zobaczeniu kogos z czyms czarnym dluzszym niz 50cm w reku bombarduja pozycje bez ostrzezenia?
W miastach (budynki, ludzi, samochody) tez mozna bez problemu fotografowac, czy od razu posadza mnie o terroryzm? :) (wole sie zapytac niz potem 3dni sie tlumaczyc niebieskim)
Z bazami jest różnie - jak zwykle zależnie od lokalizacji - w niektórych można się doigrać kłopotów, w niektórych bez problemu robić zdjęcia. Jeżeli będziesz robił zdjęcia samolotom, to nie powinno być problemów, jak bazie - szybko się ktoś zainteresuje.
Na lotniskach jest luz, niektóre mają specjalne miejsca do oglądania i fotografowania z parkingami i kiblami - pełna kultura.
Bez problemu.
No w koncu po dlugiej przerwie cos napisze... bo w tym temacie oblatany jestem :P w USA mozna fotografowac wszystko i wszystkich oprocz obiektow militarnych.... cywilne lotniska mozesz sobnie fotografowac ile chcesz i jak chcesz... czasem zdazy sie ze policja podjedzie i zapyta ciebie o cel robienia zdjec i poprostu cie sprawdza ale zabronic nie mgoa, nie maja prawa.... jesli chodzi o obiekty wojskowe to mozna je fotografowac ale mozna tez stracic zdjecia na prozbe odpowiednich wladz... samoloty w czasie pokazow lotniczych mozna fotografowac do woli i jakim sie chce sprzetem... ja pracuje dla wojska czasami robiac zdjecia na pewnych bardzo ale to bardzo scislych zasadach... o ktorych nie bede sie rozpisywal ui mialem okazje latac roznymi samolotami od cessny do f-18... w czwartek 11 czerwca bede robil zdjecia podczas treniongu T-Birds mam jedno miejsce wolne moge zabrac jak ktos mieszka w Maryland... a w sobote i niedziele najwiekszy Airshow w usa nad Oceanem... OC AirShow 2009... tez moge kogos wziac na swoja akredytacje....
Zasadniczo to ja na weekend 13-14 nie ma nic zaplanowanego, musiałbym tylko dostać się tam z Ohio... Tylko nie wiem czy mi się chcę bo A-10 zobaczę tydzień wcześniej w Indy, a TB ~miesiąc później w Dayton ;-) A co masz za akredytację ?
Edit - w sumie to się przyjrzałem i na IAD mógłbym dolecieć za w miarę normalną kasę - byłeś już kiedyś na tym show ?
Ten Show bedzie drugi raz dopiero, bylem na nim rok temu... pierwszy dzien straszny byl bo mgla nad oceanem co nie jest wielkim zaskoczeniem, drugi dzien fenomenalna widocznosc, latalem z teamem yak attack, w tym roku postaram sie zalapac moze z GEICO SKYTYPERS zeby dla Davida Windmillera zrobic jakies zdjecia z powietrza... dla mnie mistrz nad mistrze... co do akredytacji to ja mam all access od organizatorow bo jestem nazwijmy to troche "local" i mam w ekipie troche znajomych ktorzy dzialaja przy organizacji... a na codzien pstrykam w NY wiec mam ten smieszny identyfikator od NYPD ktory pozwala mi na troche wiecej niz turystom lol :P... za pare tygodni tez bede robil turniej siatkowki plazowej z akredytacja ESPN, jakos z dnia na dzien to tu to tam nie latwo freelancerem byc :) no ale czas nie pozwala na zrzeszenie z czym kolwiek.....
Krzychu mam zdjecia ale nigdziej na necie bo ludzie kradna tak ze sie boje wstawiac co fajniejsze i ciekawsze... ale zloze jakas mala galerie i ci podesle linka na prv...