Jednym z powodów może być fakt, że FF3 ma inny moduł zarządzania barwą (bodaj LCMS) niż Photoshop (ACE).
Wersja do druku
Ten, który został stworzony przez ColorNavigator. Ale temat się chyba trochę zdezaktualizował, bo po którymśtam z kolei restarcie się naprawiło. Niestety zupełnie nie wiem, co było nie tak. O ile sprawa nie zachowa się jak bumerang, to nie jest takie istotne.
Swoją drogą monitorek daje do pieca :)
a ja do starego tematu się podepnę
mam laptopa DELL Inspiron1720
chodzi mi o kalibrację wyświetlacza, a dokładniej jednego koloru - żółtego
gammę skalibrowałem odpowiednim softem i ta chyba powinna być w porządku, ale kolor żółty ma jakieś naleciałości czerwonego i nie mogę się tych naleciałości pozbyć
ponieważ jest to laptop, więc wchodzą w grę ustawienia sterowników
czy ktoś ma może większe doświadczenie - ewentualnie odnośniki do stron - i wie co i jak trzeba przesuwać aby zmienić nieco wyświetlanie kolorów
jak trzeba manipulować kolorami aby pozbyć się czerwonych naleciałości z koloru żółtego
zdjęcia porównywałem na innym monitorze i tam żółty jest czysty, taki jak wg mnie powinien być
pzdr
Żółty kolor w laptopach jest meganędzny z uwagi na tradycyjnie wąski gamut tych paneli - żółcień składa się ze światła czerwonego i zielonego, a ponieważ zielony kolorant w matrycy lapka jest słabo wysycony, to i żółcień jest cholernie anemiczny i jajczanoczerwonawy. Rozwiązanie tego problemu jest tylko jedno - zewnętrzny monitor.
Witam
Mam ciutke $ na zakup akcesorii foto i chyba najlepszym bedzie kalobrator. Czytajac ten i inne watki wyczytalem ze Spyder jest slaby. Ale czy jest na tyle slaby ze lepiej ustawic monitor na oko czy poprostu jest on najslabszy wsrod konkurencji i stad takie a nie inne opinie. Dodam iz chcialbym za jego pomoca ustawic swoje 2 monitory LCD ( w tym laptopowy) oraz kilku znajomym ktorzy najczesciej ogladaja moje zdjecia.
Zapytam tez czy warto doplacac do Spydera 3 czy jest on tak samo slaby jak poprzednik?
Na Eye One (i drozsze) raczej mnie nie stac lub jak kto woli wole ta kase przeznaczyc na inne cele niz kalibrator.
Po przeczytaniu tego wszystkiego i kilku innych wątków nasuwają mi się jeszcze pytania. Z góry powiem, że niestety w temacie jestem laikiem, dużo czytam i szukam - ale chyba spędzę jeszcze dużo czasu żeby to ogarnąć:(... Żeby mówić konkretnie, chodzi mi o NECa Multisync 2190UXi i kolorymetr i1d2.
1.Czy jest różnica w jakim świetle będę kalibrował monitor?
2.Czy będę mógł pracować zarówno przy świetle dziennym jak i sztucznym - czy kolory przy sztucznym będą już zafałszowane?
3.Mam też dylemat co do ustawienia całego stanowiska pracy. W tym momencie stanowisko mam w niedużym pomieszczeniu z oknem na południe, więc światło raczej rozproszone, ściany jasne. Monitor będzie stał bokiem do okna. Czy ustawienie ma jakieś znaczenie?
4. Gdzie kupić jakiś sensowny profiler np. basICColor display?
Krytycznym parametrem jest dla mnie zgodność obrazu na monitorze z wyjściową odbitką. Oczywiście profil maszyny labu już mam.
Ad1. Nie. Trzeba tylko zadbać, alby światło w pomieszczeniu nie wpadło pod głowicę czujnika.
Ad2. Tak, można pracować przy świetle dziennym i sztucznym. Różnica jest w poziomie. Pracując przy słabym świetle sztucznym, łatwo zrobić za ciemne zdjęcia.
Ad3. Ustawienie bokiem do okna jest poprawne.
Ad4. Do 2190 sugeruję zdecydowanie oprogramowanie NEC Spectraview II.
Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcia przy sztucznym świetle mogą być za ciemne ale jeśli chodzi o kolory to nie powinno być problemu? Szukałem tego oprogramowania, ale w necie jakby nie istnieje... gdzie to kupić?
Kolor na monitorze tworzy on sam. Wpływ oświetlenia zewnętrznego jest przede wszystkim na materiał oglądany na papierze. Przy dostosowaniu warunków oświetleniowych do pracy z monitorem nie ma co się doktoryzować, choć wypadałoby znać kilka podstawowych zależności, aby nie popadać w skrajność, typu praca przy kandelabrze w purpurowym pokoju. :)
Skoro już rozmawiacie o kalibrowaniu to ja mam prośbę:
jest tu ktoś z Kalisza lub okolic z kalibratorem który mógłby mi pomóc skalibrować monitor? Mogę nawet kolegę przywieźć i odwieźć :)
Ja chętnie poznał bym kogoś z Rzeszowa lub okolic z kalibratorem :) Oczywiście stawiam FLACHĘ ;-)
Też bardzo chętnie poznam kogoś z kalibratorem z Warszawy, oczywiście nic za darmo.
Zamierzałem nabyć własny, jednak w moim przypadku będą to pieniążki wyrzucone w błoto, a różnicę po skalibrowaniu chętnie zobaczę.
Witam.
Jestem początkujacym amatorem fotografii i szukam odpowiedzi na pare pytań odnośnie kalibracji monitora.
Bede wdzięczny za każdż pomoc i wskazówkę.
1. Posiadam laptopa hp g72 z windowsem7 czy jest sens kalibrowac jego monitor programem który jest już w systemie?
2.Poza laptopem posiadam jeszcze monitor zewnetrzny hp1755, lepiej bedzie pracowac na nim czy jednak na ekranie z laptopa?
3. Czy istnieja jakies dobre darmowe sposoby kalibracji monitora?
Czy sposob podany w tym linku bedzie odpowiedni a moze znacie lepsze sposoby?
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90
Jesli jest ktos z okolic Jeleniej Góry i moglby pomoc "na żywo" to chetnie poznam.
pozdrawiam
skalibruj oba monitory i zobaczysz na którym wyszło lepiej. Sposób z punktu 3 jest OK. Wyższy poziom to użycie kalibratora. Jednak do fotek amatorskich kalibracja na oko w zupełności wystarczy.
Na stacjonarnym, nawet najgorszym jest zawsze lepiej od notebooka. Co do kalibracji na oko proszę poczytać o podstawach tu: http://mva.pl/viewforum.php?f=21
A ten systemowy program do kalibracji to wogóle do czegoś się nadaje?
Dzięki serdeczne za pomoc
Panowie jeszczez jedna sprawa z tej stronki sciągnelem wszystkie potrzebne programy ale z tym wzorcem nie mogę sobie poradzic
"1. Wzorzec kalibracyjny http://www.aim-dtp.net/aim/evaluatio...pace/index.htm dla współczynnika gamma 2.2 (należy wybrać odpowiedni z panelu widocznego po lewej: "Select a gamma-space below")"
czy jestem ślepy czy tego tam nie ma? jesli nie ma to skad zaczerpnac taki wlasnie?
wzorzec?
Czy chodzi o cos takiego ?
http://good-times.webshots.com/photo...55416406SDlJbs
Chodzi o poniższy wzorzec:
Tylko gdzie go znaleźć? bo na linku z mva.pl nie ma :(
Zdaje się że pisze Pan o pobraniu wzorca z adresu http://www.aim-dtp.net/aim/evaluatio...pace/index.htm jednak tam nic takiego nie ma
uff a już myślałem że się starzeję i nie mogę znaleźć, czekamy z niecierpliwością
Odświeżam wątek, ponieważ praca z nieskalibrowanym monitorem staje się da mnie coraz bardziej uciążliwa.
Poszukuję firmy lub osoby z Krakowa, która posiada kalibrator i świadczy takie usługi lub podjęłaby się tego zadania, oczywiście odpłatnie :)
Kilka firm z rejonu do których dzwoniłam, nie prowadzą już takiej działalności. Inny pan kilkukrotnie mnie wystawił, zwodził, umawiając się i nie przychodząc na spotkanie. Kolejny raz umawiać się nie będę - trzeba się szanować :) Dlatego proszę o pomoc na forum, będę wielce wdzięczna za wszelkie namiary.
Kalibracje najlepiej wykonac raz na miesiac, jesli masz dobry monitor kup sobie colormuki. Jesli dobrego monitora nie posiadasz kup takowy, plus w/w kalibtator.
Zależy od monitora. Niektóre płyną za 2 tygodnie, niektóre nie wymagają dotykania przez rok. ColorMunki, kwestia który? Display jest mocno okrojony funkcjonalnie i programowo, nie warto. Photo natomiast jest stosunkowo drogi jak na swoje możliwości. Optimum cena/jakość jest X-Rite I1 Display Pro.
Co do kalibracji, na miejscu w Krakowie jest świetny fachowiec Marcin (Czornyj) zarzadzaniebarwa.pl. W razie gdyby nie miał czasu, bo chłop konkretnie obłożony pracą, służę pomocą, ale mam do Pani duuuużo dalej, co się wiąże z pewnym kosztem dojazdu. Można jeszcze ew wypożyczyć kalibrator, lub zlecić robotę zdalną.
Smiem twierdzic, ze do podstawowej kalibracji colormuki display jest wystarczajacy.
A nie lepiej zrobić dobrze?
zdebik, nie chcę kupować kalibratora, a na profesjonalny monitor mnie obecnie nie stać. Szukam kogoś kto mógłby zrobić to jako normalną, odpłatną usługę :)
Tom01, być może polecony przez Ciebie pan jest świetnym fachowcem, ale po raz piąty prosić się nie będę (prosić - tak jakby usługa była za darmo). Sorry, ale jego podejście do klienta uważam za skandaliczne.
Podejrzewam, że ze względu na Twój ewentualny koszt dojazdu, dla mnie z kolei cena mogłaby być zaporowa, ale jeśli masz jakąś niezabójczą propozycję, to daj znać proszę na PW :)
Witam, chcę kupić kalibrator do mojego Eizo CE210W. Kilka lat temu trochę drążyłam temat i z tego co pamiętam w cenie do 2tys. polecano spektrofotometr ColorMunki Photo. Udało mi się wówczas pożyczyć ten sprzęt i po kalibracji zamówione z najlepszefoto.pl wydruki wyglądały praktycznie identycznie jak na monitorze. W sumie byłam zdecydowana na zakup jednak widzę, że w międzyczasie pojawił się kolorymetr X-Rite i1 Display Pro w cenie poniżej 1000 zł. Czy ktoś ogarniający dobrze temat kalibracji może podpowiedzieć w co lepiej zainwestować?
Od razu prosiłabym o podpowiedź co do softu jakiego powinnam użyć do danego urządzenia.
z góry dzięki
Kalibrator jak najbardziej X-Rite I1 Display Pro. Kłopotem będzie soft, bo dedykowany ColorNavigator CE nie jest od dawna rozwijany i po pierwsze nie obsługuje nowszych czujników, oraz po drugie, nie działa na systemach powyżej XP. Wyjściem jest I1 Pro w rewizji D i sporo doświadczenia jak nad tym zapanować, bo monitor ma większą dynamikę niż czujnik lub w rewizji E i trochę sztuczek.
Dzięki za szybką odpowiedź. Widzę, że X-Rite I1 Display Pro sprzedają z oprogramowaniem i1Profiler, nic to nie warte?
Nie rozumiem pojęć rewizji D, E, czy to jakieś funkcje samego kalibratora? Ewentualnie czy było gdzieś na forum wyjaśnione jak sobie z tym poradzić? Jeśli tak to bardzo prosiłabym o nakierowanie na dany wątek.
Bo CN nawet znalazłam na dysku, jednak rozumiem, że przy win7 i tym modelu kalibratora odpada.
Nie chodzi o to że nie warte, tylko CE jest kalibrowany sprzętowo i głupio z tego rezygnować.
Rewizje czujników to inaczej wersje produkcyjne/modele. Mają silny związek z obsługą przez oprogramowanie monitora. Wersja I1 Pro (D) jest bez problemu widziana przez ColorNavigatora CE ale ma spore ograniczenia techniczne. Nowsza wersja I1 Pro 2 (E) nie jest normalnie obsługiwana ale podoła monitorowi. Ożenić to razem można, ale nie jest to robota dla amatora. Tym bardziej że I1 Pro nie należą do najtańszych czujników.
ColorNavigator i ColorNavigator CE to inne programy. CE jest starszy i pod Win7 nie działa i nie zobaczy czujnika I1 Display Pro. Ogólnie kalibracja tego monitorka nie jest banalna i po prawdzie, taniej wyjdzie i mniej nerwów po prostu zlecić komuś kto ma pojęcie jak się do niego zabrać.
A co zatem z ColorMunki Photo? Tam też sama nie skalibruję monitora sprzętowo? Bo po jego użyciu uzyskałam w zupełności zadawalające mnie efekty, więc jeśli była to kalibracja softowa, to najwidoczniej nie potrzebuję niczego więcej. Nie chcę na siłę wydawać pieniędzy zlecając komuś za każdym razem tę robotę. Monitor/monitory będę najprawdopodobniej kalibrowała do końca swoich dni, jak by nie liczyć na pewno wyjdzie mnie taniej jeśli sama się tym zajmę.
Małpa nie jest obsługiwana przez CN CE. Poza tym tego typu czujnik trzeba było stosować do monitorów szerokogamutowych w dobie kompletnego braku sensownych kolorymetrów. Obecnie stracił sens. Co do kosztów, monitor tego typy wymaga korekty mniej więcej raz na rok przy koszcie usługi od 150 do 500 zł zależnie od zleceniobiorcy. Czujnik amatorskiej klasy co dwa, góra trzy lata wymaga wymiany, więc kalkulacja nie wygląda korzystnie.
"Małpa nie jest obsługiwana przez CN CE" czyli co, niczym innym niż CN CE nie da się skalibrować sprzętowo? Nie ma kompletnie żadnego innego softu z którym poradziłby sobie amator? Bo z tego co tu piszesz rozumiem, że ograniczenie leży po stronie oprogramowania, nie samego ColorMunki Photo czy X-Rite i1 Display Pro.
I całkiem serio piszesz, że kalibrator musi być wymieniany po max. 3 latach? Nawet jeśli użyłabym go w tym czasie 3 razy? Brzmi nieco bezsensownie, mógłbyś wyjaśnić dlaczego tak się dzieje? Te z górnej półki warte 7k też wymagają wymiany co 2-3 lata?
Podsumowując - sugerujesz, że nie ma szans, że jako amator jakkolwiek skalibruje swój monitor sprzętowo? Czyli pozostaje albo X-Rite i1 Display Pro i samodzielna kalibracja softowa z iProfilerem albo jeśli chcę sprzętowo to muszę ogarnąć kogoś do tej roboty, czy taka jest twoja opinia?
Podałem sposób na kalibrację sprzętowo. I1 Pro D/E + trochę sprytu.
Droższe czujniki wysyła się okresowo na recertyfikację. Tanich się nie opłaca, więc należy je traktować jako jednorazówki. 2-3 lata i wymiana.
To chyba będzie dla Ciebie najlepsza opcja zwłaszcza że:
+EIZO Displays - Which Models Support ADC? (wsparcie dla ADC)
oraz
i1 Display 2 Replacement
To wypowiedź innego magika m.in. od kalibracji monitorów z Krakowa o ksywie Czornyj.Cytat:
But - considering, that the CE210 has only 10bit 1DLUT - hardware calibration won't give significantly better results than i1Profiler.
Także raczej nie musisz się kurczowo trzymać kalibracji sprzętowej konkretnie tego modelu monitora.
Odnośnie własnoręcznego kalibrowania.
Dawno temu kupiłem monitor Eizo S2431W od Tom01. Dopłacałem do "wybranego z wielu" egzemplarza i dodatkowej kalibracji. Na monitor czekałem kilka miesięcy, ale w końcu odebrałem towar. Byłem bardzo zadowolony z monitora, który używałem kilka lat. Wydawało mi się, że jedynie profesjonalna kalibracja przez doświadczonego użytkownika jest w stanie dać takie efekty. Jak się później okazało byłem trochę w błędzie.
Kilka miesięcy temu kupiłem Eizo CX271 z Color Navigator i EX2. Skalibrowałem sobie monitor do pracy w rożnych warunkach i efekt jest rewelacyjny. To samo ze starym S2431W, który powędrował do mojego brata.
Także jeżeli ktoś profesjonalnie chce zajmować się grafiką czy fotografią polecam taki kablibrator, świetna sprawa. Wszystkim chcącym dość do tego efektu "na oko", życzę powodzenia :).
Zrównania właściwości monitora ponad 2x droższego i kilka klas lepszego do możliwości gorszego, raczej nie należy rozpatrywać w kategorii sukcesu. Kalibrator EasyPix kompletnie nie nadaje się nawet do słabych monitorów, nie mówiąc o CX.
CX przy podobnej dynamice ma dużo lepszą liniowość, nieporównywalnie większą precyzję ustawienia punktów pracy, więc różnica powinna być znaczna na jego korzyść. Nie odwrotnie.