Też 6 trafiłem. Trzeba podejść jutro do kolektury.;-)
Wojkij przyznaj się, spisałeś?
Żartuję oczywiście.
Wersja do druku
no 6/8 czyli tez nie jest źle :-) mam nadzieje na mały rabacik przy zakupie ;-) w ramach nagrody pocieszenia ale jeszcze nie teraz bo w kieszeniach czarna dziura
Wniosek jest jeden. Świetne szkło. Chętnie porównał bym jeszczę pracę AF'a (trafienia, szybkość, zachowanie w słabym świetle)....
6/8 o mały włos :-), podczas sprawdzania emocje rosły jak w totolotku. Tego typu quizy to świetny pomysł: można porównać szkła i przy tym dobrze się bawić.
Napisz dokładnie zeby było łatwiej ludziom sprawdzać ;)
np 1 t,c 2,t,c itd
Proszę,
prawidłowa kolejność:
1. C,T
2. T,C
3. C,T
4. C,T
5. C,T
6. T,C
7. C,T
8. T,C
Danke :) Nie śmiałem sam pisać prawidłowych odpowiedzi :p heheh
5 tylko :(
ta 8 fotka mnie zabiła i spojrzałem na swojego 70-200 z wyrazem :/ :), dałbym się pokrajać że to Canon a tu taka wtopa:). Trafiłem 4 więc 50 % kurna nie za dobrze :)
pozdro
Fajnie, tylko o czym świadczą trafienia ? bo nie o jakości.
Jesli trafiłem T, C, C , T to nie znaczy że zdjęcia z Canona sa bezwzględnie lepsze albo też z Tamrona, Po prostu rozpoznałem (liście) co jest co.
Ale ja nie potrafię odpowiedzieć który obiektyw jest lepszy, poza tym że Canon jest szybszy i tu już przoduje ..
te fotki swiadcza o stosunku jakosc/cena.
dzieki za quiz cichy - teraz nie mam juz absolutnie zadnych watpliwosci, jaki obiektyw kupic.
http://www.ceneo.pl/4760
roznica w cenie to okolo 1500 pln (na razie - pewnie tamron jeszcze stanieje)
1500 pln za uszczelnienia, szybszy AF to dla mnie zdecydowanie za duzo.
moim zdaniem, po tym quiz'e tylko pozer kupi EF 70-200/2.8 L zeby nie wiem... szpanowac w tlumie biala lufa.
(no chyba, ze lata po tropikalnych lasach amazoni i fotografuje pajaki, albo siedzi w okopach w palestynie fotografujac czolgi) ;)
za roznice w cenie mozna kupic jakas stalke np.
na odbitce, ktora najczesciej drukuje - 13x18 cm - roznicy miedzy elka a tamronem nie bedzie absolutnie zadnej.
ps. ciekawostka, przekroj tamrona 70-200/2.8:
Uwierz mi że nie tylko pozer, Ci którzy stoją pod płotem lotniska zdecydowanie bardziej liczą na szybki AF i nie skupiają się na robieniu zdjęć gałązkom w krzaczorach bo nie do tego służy 70-200 choć test Cichego zdecydowanie może być przydatny ale dla tych którzy wiedza do czego im będzie potrzebny taki obiektyw. A mierzenie wszystkich swoja miarką nie przystoi :)
Kupuje sie to co komu potrzebne a nie jak z tym wygląda.
Skoro rozgorzala tak emocjonalna dyskusja - znaczy sie Tammi wypuscil dobre szklo! :) W innym przypadku L-karze nie zawracaliby sobie glowy tym watkiem ;) Moim zdaniem 70-200L 2.8 z rozsadku kupic powinien z pewnoscia zawodowiec - amatorom i hobbystom Tamron zaoferowal AZ ZA DUZO! :)
1 C,t
2 T,c
3 C,t
4 T,c
5 C,t
6 T,c
7 T,c
8 T,c
:)
Czyli quiz spełnił swoje zadanie... Cichy wie jak sprzedawać obiektywy...
Tak sie składa, że dla mnie i zapewne nie tylko, jednym z najważniejszych aspektów w obiektywie oprócz jakości obrazu jest właśnie AF. Więc stwierdzenie, że tylko pozer kupi L jest strasznie nie trafione.
1 Ct
2 Tc
3 Tc
4 Tc
5 Ct
6 Tc
7 Ct
8 Tc
Już nie przesadzajmy z tymi wnioskami. Lka to lka, jeśli ktoś chce jakość wykonania, szybkość i sprawdzoną konstrukcje, to nie obejrzy się na Sigmę czy Tamrona i już. Ostrość przy większości kadrów była nie do odróżnienia, jedynie pod światło zaczynała być różnica, tutaj Tamron się naprawdę postarał.
A propos uszczelnień - 70-200 L USM chyba nie ma ? (gumeczki przy bagnecie nie było).
W wolnej chwili będę musiał spojrzeć do jakiegoś service manuala od 70-200. Bo coś mi się wydaje, że sławne "uszczelnienia" obiektywów L, to tylko właśnie ta gumka przy bagnecie i nic więcej. Ale być może mocno się mylę...
A tamron jest o ponad połowe tańszy :) 2000 zł różnicy :) Jak na obiektyw za takie pieniążki ten quiz pokazał czy naprawde Tamron jest wart swojej ceny.Dla mnie jest:) Świetne szkło za takie pieniądze.
I chyba po tym quiz'ie nikt nie ma wątpliwości co to optyki tego szkła:) Sympatycznie się to prezentuje w porównaniu z L'ką. I nie chodzi o to czy lepszy,czy gorszy ale o to,że daje radę walczyć ze szkłem o 50 % droższym :D
Pozdrawiam
A gdzie kolega widzial Tamrona za 1800? Bo 70-200/2,8 można bez problemu kupić za 3800 (pierwsza z brzegu oferta: fotorimex + CB), a pewnie jak się trochę poszuka, to kupi się taniej. Do tego dochodzą jeszcze szkielka z usa, gdzie C ma tę przewagę, że latwiej zaryzykować sprowadzenie go bez gwarancji.
Niczego nie zrozumiałeś.
Fotorimex to nazwa sklepu, a CB, to zwrot części ceny przez Canona.
W temacie USA chodziło mi o to, że jesli mam kupować towar bez gwarancji, to większe zaufanie mam do elki. Jasne, że Tamron będzie tam tańszy, ale może byc mało odważnych na zakupy bez gwarancji.
"Polska" piszemy z dużej litery- tego trzeba sie nauczyc!
Pobieżnie przejrzałem wyniki i mam wrażenie, że jeszcze jeden wynik był 7/8?
Tak mój błąd,a raczej klawiatury bo "shift" nie zawsze zaskakuje.
A co do CB hmm mogłbym dużo pisać ale można prościej. CB jest dopiero po zakupie - a jak nie ma kasy cena + CB? Jak kupujesz to w sklepie oddają Tobie kase czy trzeba czekać? Bo jak oddają odrazu to ja idę za chwilke kupić :D Teraz zrozumiałeś?
A pozatym nie czuję szacunku do tego kraju gdzie 1/3 pensji zabierają.I komuniści wybierają kaczke na prezydenta,a rządzi smieszny rydzyk. Więc dla mnie nie ma znaczenia Polska z dużej czy polska z małej :D
Taka rzeczywistość :D Do tego trzeba przywyknąć :)
Pozdrawiam
Faktycznie, Wini również odpowiedział na 7 . Gratulacje, jednak Wojkij trafił pierwszy siódemkę i nagroda pojechała do niego.
:)
heheh 6 trafień .. całkiem nie źle .. i na żadnym nie patrzałem na bokeh tylko na kolorystykę .. starałem się sugerować brązowym zafarbem Tamrona... i okazało się że prawie (2 pomyłki) słuszna droga
Jakos powstrzymalem sie od strzelania w tym quizie bo takim znawca nie jestem, i tak bym pewnie nic nie trafil. Ale jak juz ktos powiedzial, ja tez dalbym sobie glowe uciac ze na 8 zdjeciu (tym wyzej) jest Canon a nie Tamron. A tu takie zaskoczenie, no niezle. Jako ze nie potrzebuje superszybkiego i celnego AF to bym sie zdecydowal predzej na Tamiego chyba. No ale 200mm to dla mnie troche za krotko. Poczekam az Tamron wypusci na rynek 100-400 tak samo dobre optycznie jak to 70-200, i tez z duza roznica cenowa do C100-400 :D
A ja czekam na dzień, w któym Tamron ogłosi, że wynalazł nowy silnik AF :) Choć nie wydaje mi się, żeby tu chodziło o barierę technologiczną...
A jak obiektywnie przetestować AF ? Wiadomo, że jest wolniejszy i dużo głośniejszy od USM.
Zabrać dwa szkła na mecz piłki nożnej (jakiejś czwartej ligi) i zrobić równą ilość zdjęć a potem zliczyć ilości trafionych.
Mam nadzieję, że lubisz "grę w nogę". Jak nie to może być "kosz" albo "siatka". W ostateczności gromadka rozbawionych dzieciaków. :-)
Może w Tryszczynie jest czwarta liga ;) U nas cieżko znaleźć ekipę, z którą będzie można pograć, a co dopiero taką, którą będzie można pofotografować..
Przed chwila dostalem przesylke od Cichego.
Powiem tylko tyle ze dawno mi sie tak micha nie cieszyla przy rozpakowywaniu paczki, bardzo sympatyczne i przydatne nagrody : ). Szkoda ze tamron nie ma czesciej takich kontrowersyjnych premier : P