bebop - robiąc to b&w chciałem właśnie zatuszować trochę pory. Z pozostałym sugestiami zgadzam sie w 100%.
Wersja bardzo mocno zbliżona do oryginału poniżej.
Wersja do druku
bebop - robiąc to b&w chciałem właśnie zatuszować trochę pory. Z pozostałym sugestiami zgadzam sie w 100%.
Wersja bardzo mocno zbliżona do oryginału poniżej.
ja bym to zrobił w tą stronę. chyba zasugerowałeś się samym kanałem Red...
jeszcze jedna sprawa: przy tym rodzaju kształtu twarzy (walczę w tym samym temacie ze zdjęciami portretowymi żony) strzelanie na wprost hmm. nie jest korzystne. to samo dotyczy symetrii oświetlenia...
Na zdjęciach poprawionych przez Auwo poprawiłbym ostrość ust . Oczy ok jednak usta za mało ostre.
bebop - dokładnie konwertowałem na b&w zapomocą BW Workflow pro od Freda MIrandy z dodaniem filtra red ;)
Tomasz1972 - nie tykałem zdjęć pod względem ostrości ale ... zaraz spróbuję cos z tym zrobić ;)
Sorki nie chodziło mi o Twoje przeróby tylko bebopa czarno białeCytat:
Zamieszczone przez Auwo
Tomasz1972 - a tak ?
Tomasz1972 napisałem: w tą stronę a nie: zrób tak. minuta w PS to nie jest obróbka zdjęcia. tym bardziej nie na prevce. moim zdaniem usta powinny być mniej ostre, bo to sugeruje zmarszczki etc. spytaj się dowolnej kobiety jakie wolałaby mieć usta;-) gładkie czy pomarszczone...Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
... ale bebop tak;-) bo poblurował.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
źrenice/tęczówka - tak. reszta przesyt. już nienaturalne. moim partackim zdaniem ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
bebop - podoba mi się twoje "partackie" zdanie ;)
Ta fotka została zrobiona 24-70 ?Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
dzięki. dla uzasadnienia "partactwa" zapraszam do swojego wątku zdjęciowego, aktualnie zamęczona żona ringlightem.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
focal = 40.0 mm więc pewnie tak...Cytat:
Zamieszczone przez _ARTI_
Tak @40mmCytat:
Zamieszczone przez _ARTI_
Wiem, że technicznie skopane - ale poprostu czasu nie było ;)
Z resztą zobaczcie sami...
normalnie super chwila, te buty to chyba na PMA zaklada w koncu bedzie nowe body :-)
Jac - w końcu te buty PastowałaMamaAuwinki :D
pierwsze megasuperus!
Aleee jaaazda :) gratuluję pomysłu !!
(czasem rzeczywiście ma się 6 sek. na odpalenie sprzętu wiem coś o tym ;) )
1 fotka z kajakami :wink: fantastyczna!!!
a mnie jakoś nie bardzo zdjęcia z dziećmi - rozumiem że kazdy przechodzi ten okres w zyciu, kiedy ma swoja małą pociechę i chce mu napstrykac jak najwiecej zdjęć, ale to raczej do albumu, niż do publicznej prezentacji .
Pozdrawiam
bodzio - komu jak komu, ale tobie z racji twojego wieku nie powinno to przeszkadzac :D
moim zdaniem fotografia dziecięca nie jest rzeczą prostą. łatwo popaść w banał i zdjęcia "rodzinne". IHMO Auwo na razie się udaje ;-) in plus. chociaż zawsze można to wrzucić w kategorię rodzinną, ze względu na tematykę.
i odwieczne pytanie: po co pokazujemy tutaj (na CB) zdjęcia?
PS. jeżeli byłyby galerie tematyczne (albo wątki) to kwestia czyjegoś*podejścia do danego typu fotografii byłaby załatwiona.
bodzio jest zazdrosny o swojego rowiesnika :mrgreen: ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
najfajniejsze w fotografii amatorskiej jest to, ze mozemy robic to, co sie nam samym najbardziej podoba - a nie to, co jest uznawane za OK przez innych....wiec po co cokolwiek nazywasz banalem? dla mnie przerysowania tego typu (http://img11.imageshack.us/img11/3865/9ims3tt.jpg) sa kiczem fotografii dziecka, ktora codziennie widac w tysiacach fotek kopakt-pstrykaczy, zakochanych w swoich pociechach i nie widzacych jak kalecza maluchow (no bo cholera - wodoglowie to nie smiech). a ,,pomysl'' z butami?? tak stary i przenoszony ;) ze az brzydko pachnie z daleka - mnie to nie smieszy nie nie zachwyca innymi (jakimi?) walorami. ale to, ze autorowi podoba sie to co robi - to jest najwazniejsze.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
wiec po co pokazujemy tutaj zdjecia? - moze po to, aby spotkac inne osoby wyznajaca taka sama wrazliwosc jak my sami - takie ,,bratnie dusze'' ;) i widac, ze w galerii Autora dokladnie tak jest - znalazl on swoje grono.
pozdrawiam
Gawryl, o ile wiesz co robisz i dokąd zmierzasz to możesz mieć w dupie komentarze przypadkowych osób z dość powierzchowną estetyką i wrażliwością.
masz pewien problem ze zrozumieniem tego co napisałem więc proponuję skupić się na jednym zdaniu: moim zdaniem fotografia dziecięca nie jest rzeczą prostą.
to czy to jest banał (czyli nic nadzwyczajnego) czy też kicz (czyli już coś brzydkiego, nieestetycznego) to już pozostawiam każdemu z osobna. dla mnie zdjęcie, które wywołałeś przed szereg kiczowate nie jest. po prostu temat zdjęć dzieci jest dla jednych bardziej strawny a dla innych mniej.
az tak ostro nie musisz mowic - ja to widze raczej tak, ze nie musze sie nimi przejmowac (choc jest to takze info dla mnie, ze to co robie jest wowczas kontrowersyjne)Cytat:
Zamieszczone przez bebop
nie, raczej nie mam takich problemow. przywowalem wlasnie Twoja wypowiedz, bo spodobalo mi sie postawione przez Ciebie pytanie. teraz widze, ze potraktowales to zbyt osobiscie - moze po prostu dlatego, ze sam nie zrozumiales mojej wypowiedzi? ;)Cytat:
Zamieszczone przez bebop
czyli jednak nie zrozumiales tego, co napialem - skoro marnujesz miejsce na powtarzanie tego, co sam powiedzialem.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Gawryl pisząc o zdjęciu kicz zastanów się. to nie jest kontrowersyjne. może prędzej niemiłe. a ten tekst (który zacytowałeś) nie jest absolutnie do Ciebie. bardziej jego adresatem czy też*podmiotem jest Auwo jako autor zdjęć w tym wątku.Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
Gawryl wyluzuj. to nie moje zdjęcie i nie mój wątek. a pytanie jest jak najbardziej na miejscu. większość z nas zatraciła coś co kiedyś funkcjonowało jako oglądanie zdjęć. pokazy slajdów. wystawa w galerii. czasami jest tak, jakbyśmy nie wiedzieli jak się zachować. stąd może takie pytanie o sens pokazywania zdjęć. dzielimy się czymś co było dla nas istotne. ocena estetyki (czyli tak jak napisałeś "kicz") jest dla mnie lekko niegrzeczna. jeżeli nie umiesz oddzielić dwóch zdań pomimo ich interpunkcji to jest problem. fotografia dziecięca i jej trudność (tym bardziej przy robieniu zdjęć swojemu dziecku) to jedno, pokazywanie zdjęć (w ogóle) to drugie.Cytat:
liczę że przez powtórzenie zrozumiesz, że mamy takie same zdanie ;-) przynajmniej w tym temacie. udało się?Cytat:
ostatnia sprawa. zdumiewa mnie niezmiennie fakt komentowania zdjęć przez osoby, które czegoś nie rozumieją/odbierają w temacie zdjęcia czy rodzaju zdjęć. nie sądzę też, żeby Auwo była potrzebna akceptacja ;-) fotograficzna. dla kogoś jakieś zdjęcie jest bez sensu, dla kogoś*ma sens. myślę, że Auwo pokazuje zdjęcie córki osobom, które to:
- interesuje
- sami mają dzieci i lubią oglądać zdjęcia dzieci
- 'nie spinają pośladków' szukając esencjonalności w każdym ujęciu
nie rozumiem po prostu Gawryl takiego rodzaju komentarzu jaki tu popełniłeś. nic to nie wnosi, nic nie podpowiada w temacie, nie masz jakichś przemyśleń, które by były warte zapisania. za to nieco niegrzecznie się wypowiadasz. albo to tak brzmi.
mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli, jeżeli nie to możesz zapytać. no offense. więcej luzu Gawryl. ode mnie nic osobistego. pozdrawiam
gawryl - z całym szacunkiem dla Twojej kiczowatej osoby - nikt nie karze Tobie oglądać moich zdjęć. Jeśli nie pasują Tobie zdjęcia mojej córki to sorry stary ale idź gdzie indziej, nic na siłę. Nie znasz mojej córki, nie wiesz czy ma wodogłowie a może inne dolegliwości więc odpuść sobie.
BTW - spójrz na swój kiczowaty AV a później zwracaj uwagę innym.
Z kiczowatym pozdrowieniem
Auwo-kiczman
Auwo - niepotrzebnie sie klocimy - nie taki mialem zamiar. jesli odbierasz moje zdanie jako zaczepke - to niepotrzebnie. jesli urazilem Cie swoja opinia - to przepraszam. rzeczywiscie - niepotrzebnie tu zajrzalem.
gawryl - peace ;)
Pozwolę sobie zaprezentować kilka dzisiejszych portrecików.
1.
2.
3.
Auwo, nie wiem czy to nie u mnie (na maku), ale skóra dość pomarańczowa czy raczej zaczerwieniona. w sensie za dużo czerwonego. ciepła tonacja, aczkolwiek u mnie to wygląda na za bardzo. jaka temperatura bieli? w ostatnim dla przykładu?
To dla tej babki zdradziłem toruńskich zlotowiczów ;)
kurde, ładnie wyszło no i pozatym ładna pani...Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
a może nawet bardzo ładna...
PS. 135/2 ?
bingo ;)Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Na początku jakoś mnie uderzyła obcięta głowa, ale potem - FAJNE. Podoba mi się.
no to teraz niech się chłopaki wypowiedzą czy opłacało się "zdradzać" :mrgreen:
Kilka ujęć z bydgoskiej galerii bezdomnej - tutaj
A Nimnul wie ? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
kami74 - to czy wie to mi akurat koło pędzla lata :D
Jedna fota chcesz sie wylgac? Dawaj wiecej :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Chyba koło lens hooda :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
On juz tyle tej kobity na necie pokazal, ze chyba nie bedzie zly :) Bardzo ladna fotka Twojej zony... naturalna.Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Kuchatek - zebys wiedzial ile sie trzeba na prosic o jedna poze :D:D:D
heh, pewnie zależy jaką :-DCytat:
Zamieszczone przez Auwo
Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
IMHO - zdecydowanie tak.Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Dla "Tej babki" czy też "Tej młodszej" zawsze opłaca się prawda Auwo ;) ??
Czym i jak oświetlałeś ??
Moris - opłaca się :)
"tajemnica" światła ;) - rozwinięte białe tło (te które można u mnie nabyć drogą kupna) - za tłem ustawiona jedna lampa 800Ws na pełnej mocy z kloszem fi 30cm w odległości 0,5 metra od tła - modelka bokiem 2 metry od tła. W ten sposób powstała wielka ściana miekkiego światła i objęła modelkę z wszystkich stron. Parametry @135mm f8 1/250s iso 100.
rozwin temat - co robiliscie, jak inni byli w toruniu? jakis fotoreportaz moze :DCytat:
Zamieszczone przez Auwo
gawryl - z fotoreportazu nici, rece zajete mialem ;)
... ale chyba nie przez aparat :-)Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Drozdi, tylko mi ankiety nie rób ;)Cytat:
Zamieszczone przez Drozdi