no, to niech sie tylko pojawi i biore go :)
Wersja do druku
no, to niech sie tylko pojawi i biore go :)
no w koncu cos sie ruszylo i chyba niespodzianek nie ma :-) ciekawi mnie co to za nowy BG-E2N... a czy jakies szkla zobaczyly swiatlo dzienne?
EF-Sy 18-55 IS, 55-250 IS i Lka 2.8/14 - u nas są już opisy i zdjęcia.
jeden obiektyw. a poza tym to, podobnie jak u Nikona, wypuszczanie g... sloikow dla mas, ktore uwierzyly, ze stabilizacja jest im do czegos potrzebna
z drugiej strony, jak sie na dpreview poczyta watek o 40D na forum Pentaksa... oni sie chyba do tego SR modla i naprawde uwazaja, ze SR zastepuje beznadziejna jakosc na wysokich ISO. sam nie wiem... moze dzieci Pentaksiarzy sa jakies anemiczne, albo na ich pokazach lotniczych lata sie o wiele wolniej. wzglednie ten SR jest tak zaje..., ze zatrzymuje te obiektyw w miejscu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Świetnie! Nowy grip WFT-E3 (E3A - to wersja na USA) ma wi-fi, host USB i serwer HTTP. Ciekawe za ile... (gdzieś chyba pisali 'affordable')
Ciekawe też, że we Francji nie można będzie z nim wychodzić na zewnątrz!
http://web.canon.jp/imaging/wft/wft-...index.html#spt
Ki czort?!
A tu 40D oficjalnie
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/index.html
U nas w Polsce też teoretycznie nie można posiadać urządzenia, które wysyła fale radiowe.
no i specyfikacja 40D powrocila na amazon.com :))
http://www.amazon.com/Canon-40D-10-1...dp/B000V5P90K/
tak wiec wszystko co przeczytane wczoraj jest jednak prawda,
plus pare niespodzianek w seriach P&S
1299$ przy kursie 2,75 to chyba niezła cena ;)
Jeśli spełnia określone warunki (częstotliwości i moc nadawania) można. Na tej zasadzie teoretycznie działają prawnie wszystkie sieci bezprzewodowe.
Na wieść o wypuszczeniu aparatu kurs dolara podskoczył do 2,85 ;)
Ciekaw jestem za ile będzie do dostania w polskich sklepach?
Nie wiem jak to zostało określone dokładnie z routerami. Ale była głośna sprawa z jakąś zabawką, która wysyłała fale radiowe i w Polsce ją wycofali. Może coś od tego czasu się zmieniło.
Z resztą, jak w Polsce coś nie będzie zakazane, to zaszczyci nas cud...
Żeby u nas nie zrobili, że z 40D nie można wyjść na dwór ;)
ˇ The WFT-E2 / E2A / E3 / E3A can be used only in the following areas.
Japan, France, Italy, Germany, United Kingdom, Belgium, the Netherlands, Luxembourg, Ireland, Denmark, Greece, Spain, Portugal, Austria, Liechtenstein, Finland, Sweden, Poland, Hungary, Czech Republic, Slovakia, Slovenia, Estonia, Latvia, Lithuania, Cyprus, Malta, Iceland, Norway, Switzerland, Australia, New Zealand, Russia, China and Singapore,
ˇ The WFT-E2 / E2A / E3 / E3A can be used in the United States and Canada, in addition to the previous areas.
For information on other areas where the transmitter can be used, contact the Canon Customer Service Center.
ˇ In France, using the transmitter outdoors is prohibited.
ˇ In Italy, use outside of one's own premises requires general authorization.
ˇ In Latvia, use outside of one's own premises requires an individual radio license.
Rzeczywiście jakieś takie dziwne... :|
A apropos tych dwóch nowych EF-S'ów to mogą rzeczywiście być ciekawą propozycją dla amatorki :] przynajmnije ja tego kita sprawdzę :P ,bo dobry kit nie jest zły jak to mówią!
A 40D... aż się łezka w oku kręci :P
Skoro canon zmienił nastawienie do klienta (bo władował tyle nowości w jedno body) to może i canon polska zaserwuje nam bardziej ludzkie ceny?
Edit: to chyba jednak nie jest możliwe...
po kilku tygodniach pewnie tak. poczatkowo nasi sprzedawcy licza przy kursie 4 PLN za jednego zielonego. tak ze blizej 5000k.
jak rozboj to rozboj, prawda?
co do radiowki - logicznie skonstruowane prawo powinno w tym momencie nakazywac udowodnienie, ze byla wykorzystywana komunikacja radiowa. co technicznie jest jak najbardziej wykonalne, ale sam wymog w zasadzie uwalnia uczciwych ludzi od niebezpieczenstwa przyczepiania sie "bijacego serca partii" lub innych straznikow porzadku z przerosnietym ego. bo na oko tego nie zmierza :grin:
EDIT: aczkolwiek na to, ze ustawodawstwo jest logiczne, nie postawilbym zlamanego grosza :) dotyczy nie tylko Polski, bo na calym swiecie prawnicy sa mocno na bakier z logika
5 to tak trochę bardziej "trochę powyżej 4.5" ;)
Wszyscy rozprawiamy na temat 40D, a jeszcze pojawił się zapowiadany przez Kolekcjonera w pierwszy poście następca G7, czyli dość ciekawie wyglądający PowerShot G9.:p
W!
A jak pisalem ze gdy moj szef byl w USA i rozmawial z przedstawicielem Canona i ten mu powiedzial ze bedzie nowa pucha XXD oraz 1Ds to wszyscy tu powatpiewali, szczegolnie w 1Dsa... Powiadam Wam, ze Canon jeszcze jakas dluga stalke testowal, ale nie jestem pewien czy wyjdzie w tym roku.
Zdrowko
Wiesz ja sobie tam nie podbudowywuje ego za pomocą lensa z czerwonym paskiem, mimo że jednego mam. ;) Wspominam o G9, ponieważ często wielu użytkowników dSlr, posiadających kilogramy sprzętu, szuka czegoś małego i dość uniwersalnego, do kieszeń. A do G9 dodali kilka ciekawych, rzeczy których brakował w ostatnich GX.
Fakt, brak szerokiego kąta do duży minus.Cytat:
Ciekawie??
LCD przyrośnięty do d..py, lens eqv. od 35mm... (brak szerokiego kąta), kicha....
Dobrze, niech będzie, ja się nie znam co dobre. Myślałem że przynajmniej wart wzmianki .
EOT
wszystko fajnie o tym canonie 40D ale co mi sie osobiscie w nim juz na starcie nie podoba to ten 3 calowy monitorek, przyciski upchane gdzies na spodzie tak na maxa. 2.5 cala uwazam za optymalny monitorek dla lustrzanki. live view - tylko do macro chyba, osobiscie nie robie wiec dla mnie to tez odpada. cala reszta wyglada dosc smacznie w tym aparaciku:)
Ostatnio dokupilem 20D a 40D kusi jak fix, chociaz narazie cena wysoka wiec nie ma sie co napalac:)
Moje odczucia nt. owych nowości:
EF 14/ 2.8L II,
OK, może trzeba, ale...
chyba jednak bardziej przydałoby się odświeżyc 20/2.8 USM i 24/1.4L, a do tego stworzyć jakieś 24/2 USM + 35/1.8 USM...
EF-S 18-55 IS i 55-250 IS
EF-S mnie nie interesuje, poza tym nie ulegam "magii" stabilizacji :-)
ale siła konkurecji jest jednak ogromna, KIT ze stabilizacją... kto by pomyślał ???
1Ds3
poza zasięgiem :-)
40D
fajne do sportu i dzikiej zwierzyny :-) przyjemny aparacik będzie... taki 1DmkIII light :-)
ja jednak więcej focę lanszaftów, wnętrz, architektury, etc - szybkostrzelność mi nie potrzebna i jednak wolę swoje stare 5D :-)
G9
niech jest jaki jest - jesli G11-12 będzie miał do tego szeroki kąt (eqv.28mm) i obracany LCD to moze się zainteresuję...
kompakty
przerażają mnie te 12Mpix-elowe kompakty.
Owszem, jest fajna jakość po zresizowaniu do 3Mpix, ale jak mnie ktoś ze znajomych uraczy mailem z fotkami z prywatki w rozdzielczości 4000x3000 to mi się słabo robi....
do takich kompaktów potrzeba edukacji w społeczeństwie :-)
zbyt sceptycznie?
no cóż, człowiek z wiekiem wybredny się robi ... ;-)
Tutaj jest dokładnie napisane o EOS 40D
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/index.html
(chyba jeszcze nie bylo)
No to teraz sie zacznie... Kupic 30D czy dozbierac do 40D? :) Ciekawe jaka bedzie u nas cena tego nowego cuda?
live view + duży monitorek np w reporterce przyda się i to bardzo, gdzie nie raz trzeba zdjęcia z wyciągniętej ręki nad głowami na czuja robić, inna sytuacja koncert - nie zawsze dostaniesz miejsce w pierwszym rzędzie.
Zresztą im większy monitor tym łatwiej ocenić na pierwszy rzut oka czy zdjęcie nam odpowiada.
Edit: Do tego dochodzi tryb cichy bez trzaskania migawką - to może zainteresować kilka osób focących w filharmonii czy teatrze. Nie wspominając o możliwości transmitowania obrazu w live view przez wi-fi.
"New Ef-series interchangeable focusing screens are optionally available."
Jakiś czas temu gdybałem co też ten 40d może wnieść nowego, ale wymienności matówek nie przewidywałem. To mi się wydawało zbyt optymistyczne. No i proszę - chyba Canon czyta fora dyskusyjne i marudzenie użytkowników:) Oby tak dalej!! Co tu dużo gadać - dla mnie ta specyfikacja to mega wypas, a i cena w porównaniu z tym ile dałem za jeden z pierwszych w Poznaniu 10d jest więcej niż optymistyczna:) Warto było cierpliwie czekać. Ciekawe jaka będzie początkowa cena i dostępność w Polsce.
cena z tego amazona w przeliczeniu na funty wychodzi okolo 700 cos z kitem i to jest cena jaka byla po paru miesiacach na ebayu za 30D jakis czas temu, nie jest tak zle:)
hm. to ja jeszcze poczekam na d300 i zdecyduje sie czy zostac przy nikonie czy zmienic system na canonowski ;)
Mi się rzuciły w oczy dwie rzeczy, o których chyba jeszcze nikt nie wspomniał:
- IS w tym nowym kicie (oraz nowym 55-200) jest jakiś takiś dziwny... na dpreview są dokładne rysunki i wygląda to na całkowicie (!) mechaniczne rozwiązanie??
- w końcu 1D i 1Ds mają znowu identyczną gałkologię :-D
No i po raz kolejny ceny na starcie są niższe od poprzednich modeli. Dziękujemy Ci Nikonie :-D
(to co, jakiś zlot na opicie? :mrgreen:)
Niby IS inny, ale Canon twierdzi o skuteczności 4 EV, co samo w sobie jest trochę dziwne. Niedawno Canon wypuszczał przecież stabilizowane 70-200 f/4, droższe o 1500 zł od modelu bez stabilizacji i argumentował to tym, że tam dostajemy 4 EV. A teraz 4 EV dostajemy w plastikowych szkiełkach za 200 USD???
Nowy 55-200 to się teraz nazywa EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS :rolleyes:
Czy ja dobrze czytam i w 40d w Live View mode mamy histogram na żywo?! Nieee no aparat jak z bajki. Ciekawe jak się to sprawdzi w praktyce...
No matko i znowu nic ciekawego (1ds mnie nie obchodzi :) . A te kity-IS shity to chyba nie do tego 40d ? No bo jakże to tak można ? :) Mogliby wymyśleć coś w stylu 18-70 do Nikona...
i to na dodatek w sloikach, ktore podaja do body informacje o odleglosci dla E-TTL II.
cos chyba mocno musial D80 skopac Canona po d..., bo inaczej nie widze, jak milosciwie nam panujacy zeszli by tak dalece z piedestalu. chyba rzeczywiscie trzeba dziekowac konkurencji za starania i zrobienie ruchu w interesie, dzieki czemu Canon nie wypuszcza odgrzewanego kotleta tylko cos bardziej wydumanego.
ale tak miedzy bogiem a prawda, w te 4 dzialki stabilizacji to tak wierze, jak w "akceptowalne szumy" na wysokich czulosciach zblizajacych sie body Nikona. moze, moze nie. historia pokazuje, ze napalanie sie jest tu mocno niewskazane
ciemne, aberrujace, miekkie w rogach bez solidnego przymkniecia i wymagajace zakupu filtra fi67? toz przeciez kit 18-55 niczym tu specjalnie nie odstaje, bo i tak sloik i tak, a tanszy.
Dobrze ze nie podazyli z panujacym trendem do miniaturyzacji i body czterdziestki jest slusznej wielkosci. Tak czy inaczej jak juz wspomnialo paru kolegow na forum za te puszki to raczej Nikonowi powinismy byc wdzieczni. A juz zaczynalem powatpiewac...
słuszne spostrzeżenie!
począwszy od 20D body z powrotem rośnie!
20D - 144 x 106 x 72 mm
30D - 144 x 106 x 74 mm
40D - 146 x 108 x 74 mm
ciekawe kiedy wróci do rozmiarów 10D? :rolleyes:
10D - 150 x 107 x 75 mm
i kiedy z powrotem w serii G będzie kręcony LCD? :twisted:
odkrywamy Amerykę na nowo?? :confused:
Ale po co sie teraz napalac na zakup, jak w ciagu 2 miesiecy cena spadnie o jakies 500zl:mrgreen: Jezeli to bedzie wygladalo tak jak z 400D to nie ma sie co spieszyc bo portfel schudnie, a potem beda nerwy ze sie przeplacilo:D
z tego co pamietamto canon ma chyba 17-85? (albo 18-85?) nie znam sie jeszcze na szklach canona. jest gorsze od nikkorowskiego? :P
i dlatego kosztuje te 750zl a nie 150zl (po cenach Allegro).
ale to nadal z niego nie robi bog wie jak dobrego obiektywu. ot po prostu lepszy kit, o wygodnym zakresie, swietnym AF (jedna z nielicznych mocnych stron tego sloika) i mniejszym kompromisie jakosci na poczet ceny.
ale juz chocby zestawienie go z Sigma 18-125 nie pozostawia specjalnie wielu zludzen na temat klasy. poza wspomnianym AF, mniejszymi aberracjami i ciut mniejszym winietowaniem 18-70 praktycznie niczym ponad ta Sigme nie wystaje :)
nie mowmy juz o drogich, ciemnych, beznadziejnych optycznie deklach od sloikow, OK :)
a ja tak srednio sie ciesze z tego co pokazal canon
1ds -nie ta kasa...zapewne zdjecia jakosciowo beda wywalone w kosmos
40d-fajnie ze cos ruszlo, specyfikacja -nie wierzylem jak przeczytalem pierwszy raz
ale to co pokazali nowych obiektywow...zadnej fajnej jasnej szerokiej stalki(cos w rodzaju 20 albo 24 ), dalej nie ma porzadnego zooma w zakresie 18-70 za to mamy kita z IS
w sumie to fajnie ze sa 2 super puszki nowe
ale z lensami kicha
No to wyścig szczurów się zaczął na dobre :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=25108
EDIT:
pod linkiem była oferta sprzedaży 30D - jak nowy, 2 miesiące, gwarancja, etc.
w dziwny sposób zniknęła natychmiast po podlinkowaniu :-)
:lol: Ciekaw jestem ile jeszcze takich ofert sie pojawi:D
Nastepny:lol:
http://canon-board.info/showthread.p...398#post352398