ja tez wyslalam mam nadzieje ze ktores sie spodoba.... ogolnie to zdjeia sa super.pozdrawiam
Wersja do druku
ja tez wyslalam mam nadzieje ze ktores sie spodoba.... ogolnie to zdjeia sa super.pozdrawiam
Ja też chciałem jeszcze coś od siebie dodac, ale mam niestety problem.
404 file not found. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyc co się stało ze stroną ?
Mam problem.Wysłałem zdjęcie z tydzień temu,pokazał mi się komunikat,że zdjęcie zostało wysłane,ale do tej pory nie ma go w ,,nadesłanych zdjęciach''.O co chodzi?
Można się jeszcze załapać na kalendarz na 2008 ??
No panowie i panie, ostatni dzwonek.
Nikt mi nie odpowiedział to wysłałem jeszcze raz zdjęcie i tym razem je widać,ale się przypadkiem nie zmniejszyło:evil:
Festyk, może był kłopot z łączem to tylko wolna neostrada (jeszcze) ;). Nic się nie zmniejszyło, to tylko podgląd ma mniejsze rozmiary, oryginały są w bezpiecznym miejscu.
Dalej mało foteczek żeby coś wybrać, skończy się wrzesień i zostaną 2 miesiące na poskładanie materiału i oddanie do druku. Chciałbym wysłać kalendarze końcem listopada.
Ja chętnie jeszcze bym coś wysłał, ale mi wyskakuje "404 file not found" :(
Więc albo jakoś Tobie na maila i dodasz do listy, albo w jakiś inny sposób.
Diodak-nie rozumiemy się.Kliknij na ,,zobacz nadesłane prace'' i tam na pierwszym miejscu widnieje moje zdjęcie w PELNYCH ROZMIARACH.Czyli każdy mi je teraz może ukraść:evil: Moim zdaniem to nie jest bezpieczne miejsce...
ja dzis wysle cos wieczorem...
EDIT: mnie polowa zdjec nie chce sie wyswietlic :/
Dodałem swoje 2 grosze;)
McKane-śmiej się,śmiej,ale pokazałem to zdjęcie na forum mojej szkoły i jedna dziewczyna bez pytania sobie je ,,pożyczyła''.Sprawa nadal nie wyjaśniona,laska unika kontaktu.Tak więc od jakiegoś tygodnia jestem już na to wyczulony.Bo skoro kradną mi mniejsze wersje to kto wie...
http://www.diodak.wha.la/temp/canon_...alendarz_2008/
Zmieniałem adres. Może być też mailem w razie trudności.
ups... juz rozumiem i poprawiłem ;). Mała UWAGA, nazwa pliku nie może zawierać spacji.
Może mniej surowa kara, np. zakup 10 kalendarzy ;)
Uzbieralismy już 77 fotek.... mało :mrgreen:.
O tak i przekazanie ich nieodplatnie najbardziej szanowanym forumowiczom czyli np mnie :)
Jedno Twoje slowo o zniesieniu limitow i jeszcze w ciagu tej godziny dobije do setki :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale co to znaczy ze sobie pozyczyla ? Skopiowala na dysk ? Zrobila tapete ? 99% uzytkownikow tego forum pozyczylo sobie Twoje zdjecie do cachu przegladarki ogladajac je w galerii. Dopoki nie opublikuje jako swojego, bez Twojej zgody badz za kase to czym sie przyjmowac ... malo tego powinienes sie cieszyc ze komus sie podobaja Twoje foty.
Umieściła na swoim blogu w ten sposób,że na każdej stronie jest widoczne.Fakt,zrobiła małą zakładkę,,prawa autorskie''gdzie napisała autor:Festyk,ale nie spytała się mnie czy wyrażam na to zgodę.Do tego na maila,w którym napisałem,że jeśli jej się to zdjęcie spodobało to może zostać,ale niech zmieni sposób podpisu,nie odpowiada.Więc nie mów mi,że powinienem się cieszyć...
Wiatm,do kiedy mozna nadsylac zdjecia? i czy juz wiadomo kiedy cos ruszy z kalendarzem. Pozdrawiam
Odświeżam wątek, bo coś z tym kalendarzem staneliśmy w miejscu.
Jest połowa października. Na 2008 na pewno nie zdążymy, chyba że mamy tu gdzieś chętnego drukarza wśród forumowiczów?
Chwile mnie tu nie było, ale mam upatrzoną drdukarnię dla naszych kalendarzy. Druk cyfrowy, jakość zbliżona do offsetu i możemy zamówić dowolną ilość po przyzwoitych cenach. Zostaje tylko szybkie głosowanie ewentualnie dorzucenie kilku fotek i szybki skład.
Druk mam obiecany w przeciągu tygodnia, w poniedziałek projekt w piątek odbieram cały nakład także może to być nawet połowa grudnia kiedy skończymy projekt.
Proponuję format 45x32 cm, papier błysk 170g/m2, 13 plansz (12+okładka) i przy 200 sztukach cena powinna być w granicach 20-tu paru złotych brutto. Mam przykładowy kalendarz przed sobą i jest niczego sobie. Spróbuję przy oakzji wziąć pare podesłanych zdjęć i zrobić próbny wydruk jak akurat te nasze fotki kolorystycznie wyjdą żeby by pewnym jakości.
Bierzemy się za to czy odpuszczamy? Zależy czy jeśli nie uda się do grudnia skończyć to czy wchodzi w grę styczeń. Wrzucić kilka fotek i wsawić cyferki to nie problem ale jednak trzeba poświecić na to kilka wieczorów no i przede wszystkim wybrać wspólnie zdjęcia :). Może jakiś moderator który tu zagląda przygotowałby sondę z głosowaniem ;)... nie jestem pewnien tylko jak dużo może być opcji w jednej sondzie to trzeba będzie podzielić.
Jasne że się bierzemy, a jeśli kalendarz będzie w styczniu, to też nic się nie stanie.
Tu można wstępnie się określić: kto i ile chce kalendarzy.
http://www.canon-board.info/showthre...030#post390030
Bierzemy. Może się wezmę i dorzucę parę kociaków ;) .
Max 10 opcji. Ciekawe jak wtedy podzielić by każde zdjęcie miało równe szanse :roll: .Cytat:
Może jakiś moderator który tu zagląda przygotowałby sondę z głosowaniem ;)... nie jestem pewnien tylko jak dużo może być opcji w jednej sondzie to trzeba będzie podzielić.
Można jakąś zewnętrzną ankiete dorzucić - mnóstwo na to skryptów.
A może kategoriami ? Jeśli sporo zdjęć z danego tematu to kilka ankiet :p
Lepiej będzie podzielić losowo wszystkie zdjęcia, wtedy zwyciężą najlepsze.
to ja mogę osobiście wybrać losowo:D
a mniej więcej kiedy będzie wiadomo, które zdjęcia będą w kalendarzu?
Jeśli ktoś się zna i da rade zrobić sondę zewnętrzną to by było dobrze lub poszukać i podesłać mi skrypt. Fotek jest setka w tej chwili i albo losujemy najlepsze ze wszystkich (skrypt musi miec tyle pozycji) albo dzielimy wstepne na kategorie lub juz tematycznie pod konkretne strony kalendarza (bo np. widoczkow moga byc dwie plansze a nie jedna) i z tego dopiero osobne 12 głosowań na każdą kartę kalendarza. Ta druka opcja wydaje się bardziej sensowna bo później się okaże że widoczków jest 20 i trzeba wybrac 3 najlepsze a zdjęcie sportowe jest jedno a potrzebne są dwa ;)
Do tygodnia czasu można jeszcze zbierać fotki bo i tak wczesniej tego nie ruszę niż za tydzień. Ważne żeby do końca listopada wybrać co idzie i gdzie. W grudniu można złożyć i drukować.
Popatrzcie na te fotki co już są i zróbmy listę co by mogło być tematycznie na kazdą każdy miesiąc. Chyba nie da rady żeby byłī zimowe klimaty na grudzień a letnie na lato.. ale trzeba to jakoś zaplanować tak czy siak będzie kilka fotek na jednej karcie żeby były większe szanse na zobaczenie swojego zdjęcia w kalendarzu.
Taki pomysł: może by tematycznie miesiacami pojechać ? np styczeń-widoczki, luty-sport, marzec- portrety...itd.
Wg mnie najlepszym pomysłem byłaby megasonda gdzie każdy ma 12 głosów (ewentualnie więcej, gdyby miała być umieszczona większa ilość zdjęć). A już Diodak by te zdjęcia jakoś poukładał (z kimś do pomocy być może).
Minus zewnętrznej sondy będzie taki,że zawsze trafi się jakiś niepoważny kolega,który będzie siedział dzień i noc klikając w swoje zdjęcie żeby tylko wygrać miejsce w kalendarzu.Chyba,że da się to jakoś rozwiązać?
mozna zrobic logowanie.
Może wszystkie zdjęcia podzielić losowo i zrobić 12 sond, a póżniej np. najlepsze 2 lub 3 zdjęcia z każdej sondy wchodzą do kalendarza.
Dobre zdjęcie niezależnie od tematyki "obroni się" samo.
Dzielenie tematyczne jest bez sensu, bo jak podzielić na sondy np.: 3 zdjęcia samolotów i 40 zdjęć krajobrazów ?
też uważam, że nie ma sensu bawić się w kategorie tylko po prostu wybrać, w drodze głosowania, 12 zdjęć.
Można tez ewentualnie wybrać 24 lub 36 zdjęcia, co z pewnością wpłynie na ilość sprzedanych sztuk kalendarza, ale z drugiej strony kalendarz bedzie bardziej zagmatwany. Z pewnoscia lepiej bedzie wygladal gdy na kazdej stronie pojawi sie tylko jedno zdjecie.
Zamiast za pomoca sondy mozemy glosowac jawnie dodajac post i wpisujac w nim zdjeica ktore wybralismy. Problem bedzi emial ten kto bedzie to msuial policzyc...
Można zrobić sonde z wysyłaniem maili z linkiem potwierdzającym (tak jak w wielu serwisach wygląda rejestracja). Jeden mail = jeden głos.
A słyszałeś o takim serwisie jak http://mailinator.com/ ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A tak serio: jak to ma mieć ręce i nogi to IMHO powinno się zebrać 3-4 ludzi w stylu Akustyk, perqsista, snowboarder... (kolejność i zawartość przypadkowa ;-) po prostu chodzi mi o takich, którzy łączą długi staż na forum z w miarę powszechnie akceptowalnymi kompetencjami w dziedzinie fotografii) i wybrać ręcznie najbardziej "kopiący dupę" zestaw.
I ja w takim zestawie np. moich samolotów nie widzę ;-) podobnie zresztą jak "atlasowych" zdjęć ptaków - choć np. takie już jak najbardziej :mrgreen:
To tak tylko moje 0.03CHF :mrgreen:
Muflon ma trochę racji ;)
I właśnie w ten sposób dochodzimy znowu, do punktu wyjścia, czyli do demokratycznego głosowania przez wszystkich forumowiczów.:lol:
Tylko takie głosowanie pozwoli uniknąć sytuacji że kalendarz 2008 nie będzie kalendarzem tylko np.: samolotowo-kotowym.
PS.
Wystarczy zamieścić 12 sond i po kłopocie, wygrywają np.: pierwsze dwa zdjęcia /jeśli na daną stronę kalendarza mają być dwa zdjęcia/.
To chyba najprostsze rozwiązanie.
Sęk w tym, że w jednej 12 mogą być 4 bardzo dobre foty, który chętnie wiedzielibyśmy na kalendarzu, a w innej zaledwie 1. Ale przy tych zasadach tamte 2 będą musiały odpaść, a ze słabej 12 po prostu trzeba będzie coś wybrać na siłę :P
A dokładając cegiełkę - powinno być jedno zdjęcie na jeden miesiąc :)
I osobiście zgadzam się, żeby wybrac np. 5-6 osobowe jury, które wybierze zdjęcia :)
Też byłbym skłonny poprzeć takie rozwiazanie pod warunkiem, że jury bedzie składać się z osób o róznych specjalizacjach foto a nie np z 4 landszafciarzy i 2 od samolotów.
Demokratycznie (odzwierciedlając tzw. vox populi), to kalendarz musiałby się składać z:
- trzech gołych d**
- ślicznego kwiatka macro
- dwóch rozkosznych bobasów
- jednej super ostrej pszczółki w locie
- dwóch perfekcyjnych zdjęć ptaków z małą GO
- dwóch ślicznych zachodów słońca
- jednej cz-b fotce dziadka z papierosem ;-)
- i oczywiście na okładce samolot :mrgreen: ma się to TWA w końcu :-P
(wszystkich pominiętych przepraszam :-D)
Tylko czy o to chodzi? - czy to się będzie trzymać kupy w takiej formie?
Któreś z tych podwójnych zamieniłbym na kota i może być 8) .