Ja tam dzwonie od 12 08 2008 albo zajęte albo nikt nie odbiera :twisted:
Na maila też zero odpowiedzi :-(
Czy tam ktoś jeszcze pracuje :?:
Wersja do druku
żyją, dzisiaj odpisali...
Czy konsumentowi przysluguja jakies prawa jak przeciagaja naprawe gwarancyjna ponad 14dni?
Lipiec 2008 r.:
EOS 3 - kalibracja AF - 200 zł
a ja chciałbym się dowiedzieć, ile kosztowałby serwis w moim przypadku. mianowicie, po powrocie z wakacji (znad morza) stwierdziłem, że mój obiektyw (28-135 USM IS) leciutko skrzypi podczas ustawiania ostrości - zwłaszcza przy najkrótszej ogniskowej. wygląda to tak, jakby do środka dostało się ziarenko piasku. czy ktoś potrafi mi powiedzieć ile może zażyczyć sobie serwis za usunięcie takiej usterki?
Skorzystalem z Zytniej i narazie jestem zadowolony. Kontakt mailowy dziala, odpowiedz co prawda na drugi dzien ale jest, nie dodzwonilem sie.
Ale naprawili dziadka A70 z padnieta matryca gratis.
http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=73
W przypadku Twojego szkiełka cena powinna być podobna, może nie co wyższa, z uwagi na nieco bardziej skomplikowaną konstrukcję.
sierpien 2008 - padl stary Canon S1 IS - podobno jakas ogromna partia felernego sprzetu wyszla i mnie tez dotknela... wymiana za FREE na S5 IS. mala rzecz a cieszy :)
sierpien 2008 - padla C 580EX - brak jakiejkolwiek reakcji, nie blyszczy, nie wspolpracuje, w canonie orzekli ze to kwestia "zasilania" - koszt naprawy 210zl
Grudzień 2007 - złamana stopka w 430EX - 99zł (9zł części + 90 robocizna) załatwione w 1 dzień
naprawa układu scalonego kontrolującego zasilanie 580ex 200zł
włożenie matówki 100zł (40zł matówka 60zł robocizna) 1Dmk3
P.
Hej! a moze bedzie z was ktos wiedzial ile bedzie kosztowac wymiana lustra AF w 10D ?? mam ten problema w kielcach w serwisach nawet sie nie podejmuja tego zadania 8-) kozaki hehe no a najlepiej cala bylo by wymienic! ktos wie moze ?
wymiana urwanej stopki w 580 EX II - 250zł
naprawa urwanego gwintu w 24-70 L - 250zł
Urwanego gwintu w 24-70? To chyba trzeba bylo z Palacu Kultury go zrzucac ;-)
Przeszukalem watek ale informacji chyba brak - ile kosztuje wymiana migawki w 5d? Tez 600zl jak w przypadku xxD?
07.2008:
350D
Wymiana rozregulowanego zespołu mirror box, uszkodzonego zespołu wizjera, wymiana sanek i naprawa zespołu lampy, kalibracja af w body = 958 pln
Dali nowe finder unit, mirror box assy, auto focus unit, inne drobne małe części, choć powinni wymienić jedynie jeden podzespół z pękniętym lustrem. Oczywiście tłumaczyli się niewykonywaniem napraw połowicznych. A przysłane wymienione podzespoły wskazują, że bezproblemowo można zrobić naprawę połowiczną jak chciałem.
Aparat szedł do naprawy po upadku body i późniejszej regulacji AF śrubą pod lustrami (szkła wskazywały na lekki BF; nie udało się zrobić samemu regulacji dla szkieł zoom - jedynie jeden koniec).
"Bonus":
- skasowany licznik zdjęć. Dobrze, że przynajmniej określili licznik przed naprawą,
- niepotrzebnie wsadzone nowe auto focus unit, skoro pracowało prawidłowo, a jedynie należało na nowo wyregulować śrubę,
- czasem podczas pracy body zdarza się mu wygaszenie wszystkich wyświetlaczy (lcd kolor i monochromatyczny) bez jakiegos powodu - nie mam pojęcia z jakiego powodu one gasną. Po chwili klikania po spuście, lub kręcenia pokrętłem, lub wył/zał. body na nowo sie włączają, ale body prosi za każdym razem o regulacje daty i godz.
Pewnie gdybym wysłał na reklamacje usługi (gaśnięcie body z niewiadomych przyczyn, nie do końca naprawione sanki - nadal brak jednego z wypustków) dostałbym kolejne bonusy - nie, dziękuję - jakoś przeżyję.
Wymiana migawki w 5d - okolo 900zl.
Pochwale Zytnia - nie bylo najmniejszego problemu z dodzwonieniem sie.
Hm, to może spróbuję tutaj.
Sytuacja jest taka - padł mi Canon A610, stwierdzono NAPRAWA MIGAWKI, REGULACJE za 235zł, plus przesyłka w 2 strony - 300zł. Aparat doszedł, migawka działała...ale nie działa lampa błyskowa. Więc mój ojciec zadzwonił do niech, powiedział co jest grane i polecili mu odesłanie aparatu. Czekałem kilka dni, w końcu napisałem i mi odpowiedzieli: aparat po upadku, NAPRAWA UKŁADU LAMPY - 185zł. Plus znowu wysyłka.
Całość to 500zł, za tyle mógłbym już kupić używkę w świetnym stanie spokojnie, nie zgodziłem się na razie na naprawę, nie bardzo wiem co zrobić - miał ktoś z Was podobne problemy?
Odesłali mnie do Canon Polska - p. Błażej Zwolak napisał, że jak Canon powie, żeby naprawić za darmo, to naprawią.
Możecie mi poradzić, co w takiej sytuacji zrobić?
Polski oddzial Canona o ile nie kupujesz od nich hurtowo drukarek bedzie mial Cie gdzies - smutne ale prawdziwe;). A z serwisem nie wygrasz, wielu juz probowalo. Zostaje spuscic uszy i zaplacic a w przyszlosci kupowac kompakty olympusa.
Tak, oni w ten sposób bezczelnie wyciągają kasę od klientów. Kiedyś chciałem wymienić płytkę z punktami AF w 5D, tą która znajduje się za matówką. Powiedzieli mi że bez wymiany matówki nie zrobią bo oni nie wykonują "napraw połowicznych". Próbowałem debilce przy telefonie wytłumaczyć że matówka i płytka z punktami to dwie różne rzeczy, które nie mają ze sobą nic wspólnego ale to nic nie dało. Więc dostałem propozycję nie do odrzucenia: albo wymieniam razem z matówką albo wcale. I w taki właśnie sposób wyłudzili złodzieje ode mnie dodatkowe 100zł za nową matówkę.
Najwyraźniej z tym serwisem jest jak z obiektywami Sigmy, tj. "jak się trafi" ;) bo ja miesiąc temu miałem dokładnie takie samo zlecenie, z tym, że mi je wykonali dokładnie tak jak je zleciłem.
W związku z tym byłbym daleki od szafowania tak ostrymi słowami. Musze jednak przyznać, iż chłopak przyjmujący zlecenie chodził do technika się upewniać, czy dobrze mówię :D więc być może to kwestia odpowiedniego przekazania zlecenia...
Mam świeże infomracje bo czeka mnie regulacja 24/1,4L (poza gwarancją)
Kalibracja body - 122zł , szkła też 122 zł. Termin odbioru - po około tygodniu, jeśli ma być tego samego dnia, wówczas 100% więcej czyli po 244 zł od obiektywu i drugie tyle od body.
Ja wybiorę tylko szkło bo body z innymi szkłami jest OK....
Wymiana zamka tylnej klapki w 50E 66zł. Odczytanie licznika 10D 0zł:)
Wymiana układu stabilizacji w Canonie 17-55 / 2.8 IS – 589,70 pln.
Przy okazji wyczyszczono mi całe stado pyłków zza przedniej soczewki.
Obiektyw ostrzy bez zarzutów. Trzecia moja wizyta w tym serwisie i jak na razie poza cenami powodów do narzekań nie mam.
a ile kosztuje kalibracja 1,8/50? mam lekkii FF :/
Tak po ostatnich postach coś widzę że lubią te kwoty 122zł i wielokrotność (koszty kalibracji szkieł). Pewnie coś im się równo z podatkami kalkuluje.
Ale ja w ogóle nie o tym.
Otóż... wyliczyłem sobie sprowadzenie materiałów do dość dokładnego wyczyszczenia. www.micro-tools.de : Sensor Swab+Low Lint Cotton Tip (do czyszczenia punktowego i doczyszczania rogów matrycy) do tego Eclipse wystarczy na wieele czyszczeń = ok 25zł koszta materiałowe jednego czyszczenia (już z podatkiem, bez cła bo to EU).
I to niezależnie od wielkości matrycy! (Sensor Swab 1 sztuka kosztuje tyle samo dla APS-C co dla fullframe/APS-H , tylko trzeba osobno zamówić).
Nieźle sobie liczą marży/robocizny no i nie wiadomo dlaczego dwa razy więcej za fullframe - bo się trzeba więcej namachać troszkę? :roll: .
Witam,
jestem fotoamatorką zupełną, mój aparat to Canon Power Shot SX100IS, więc nieskomplikowany kompakt. Aparat jest nowy, ma dwa miesiące. Działa bez zarzutu.
Jednak jest pewien problem - ostatnio mój tatuś bawił się nim i kiedy otwierał lampę (tą wbudowaną oczywiscie), to... część plastikowej obudowy, która okrywa lampę "od frontu"... została mu w palcach...
Zdębiałam, bo tata co prawda silny, ale bez przesady, nie robił tego na siłe....
Moje pytanie brzmi: czy jest sens, żeby iść z tą usterką do serwisu i czy jest jakakolwiek szansa, ze mi wymienią obudowę lampy na gwarancji i za darmo...? Czytając na tym forum, jak i na innych kiepskie oponie o polskich serwisach canona, zastanawiam się czy nie wyjdę lepiej sklejając sobie to włąsnoręcznie. Co prawda nei będzie to wygladalo zbyt dobrze (ułąmany kawalek jest spory i akurat "od frontu") i nie wiem, czy nei zaszkodzi lampie i aparatowi, anwet jesli zrobię to najdelikatniej.
no i przede wszytskim, czy nie okaze się, ze straciłam prawo do napraw na gwarancji, pniewaz sama cos naprawialam....?
Przepraszam za tak infantylne pytania, ale nie wiem zupelnie co robić, kiedy czytam, że w serwisie nawet zawodowców traktuja po macoszemu... Wiem, ze moj sprzet to nie szczyt jakosci, ale dla mnie to szczyt obecnych mozliwosci, wiec sie o niego martwie....
pozdrawiam i proszę o rady od Was...
A ja sie spytam o cos innego, da sie jakos zalatwic z zytnia zeby zmapowali hoty na miejscu? Nowy sprzet i sa:) Sprzedawca mowi ze zalati na ten sam dzien , odda o 10 i na wieczor bedzie ale wolalbym sam zawiesz i na miejscu, na gwarancji jest i ma byc za darmo, ale czy da sie zrobic to na miejscu (odplatnie) a szybko?
Przerabial to ktos z Was?
Pozdro
Canon 20D .Na pokwitowaniu napisano.
Wymiana migawki i spustu po 76000 zdjęć,czyszczenie i regulacja 427zł
Część - Shuter Ass`y 100,43zł
Część - Switch ,Relase 6,28zł
Transport z pobraniem 26,84
Razem 560,55zł
Wszystko działa i AF jakby szybciej łapie.
Już 3 tygodnie czekam na swojego 5d oddany do czyszczenia i kalibracji z 24-702/2.8 oraz 50/1.4 ... trochę długo im to wychodzi .. :/
Ja oddawałem niedawno 24-70L ale bez body do regulacji backfocusa - zrobili po około 8 dniach roboczych, jest dobrze :) Oddałeś im body z własnej woli? Skąd takie zaufanie?
Co do tempa napraw...
a także kosztu i profesjonalizmu...
70-200 f4 L IS USM- upadek z wysokości około 30 cm na kafelki, efekt- zacięcie się mechanizmu ustawiania ostrości.
Przesłany na Żytnią, wycena- około 1700 PLN (było to w kwietniu i wtedy ta cena to była połowa wartości tego obiektywu), czas- około 3 tygodni.
Po 5 tygodniach i kolejnej awanturze przez telefon, w końcu dowiedziałem się, że ich technik siedzi już nad moim obiektywem 2 tydzień i za nic nie jest go w stanie poskładać tak, żeby działał. Po kolejnym tygodniu usłyszałem, że jeszcze jakieś części nie doszły (twardziel- składał bez części i myślał że Canon tak od serca je dodaje do obiektywów).
W 9 tygodniu dowiedziałem się, że "wczoraj wysłałi do Berlina do serwisu".
W 10 tygodniu dzwoni kurier, że ma dla mnie przesyłkę.
Koszt całkowity 1760 PLN, czas na Żytniej- 9 tygodni, czas w Berlinie- wg informacji z tamtego serwisu- przyjęty 16.06, naprawiony i wysłany z powrotem 18.06.
Od tej pory działa OK. W razie wypadku wyślę od razu do Berlina, nie dość, że szybciej, bardziej kompetentnie to jeszcze mam bliżej...
Witam,
Jak to jest z tym serwisem na Żytniej. Jeśli mamy europejską gwarancje, to mają obowiązek naprawić sprzęt w ramach tej gwarancji, czy tylko wtedy kiedy wymieniony jest ten serwis w karcie gwarancyjnej?
Jak kiedyś czyściłem 1Ds, to tłumaczyli, że jest drożej niż w APS-C, bo to 2 razy większa matryca i zużywają 2 razy więcej środków czyszczących.
W moim przypadku pucowali powierzchnię filtra IR jakimś specjalnym płynem. Wcześniej samemu nie mogłem ani zdmuchnąć paprochów ani ich odkleić na sucho wacikiem :???:
Witam !
Upuściłem kilka miesięcy temu 1D Mk II z wysokości ok 1m ma beton. Wizualnie nic mu nie dolegało , ale AF zwariował. Wysłałem na Żytnią - do wymiany mirror box ok. 2000 zł. Trochę za późno się zorientowałem , to samo w serwisie w USA 580 dolców.
Czekam aż dolar znowu będzie p 2 zł...
Pozdrawiam !
R.
Po odebraniu z serwisu 70-200 4L IS do tej pory działa ok.
Z drugiej strony przy 4 "słoikach" które mam, już wiem że moje następne body canona będzie miało regulację fokusa (więc 50D lub 5DMK2).
C EF 50-ka 1.4 którą kalibrowałem i 35L która była na początku celna (więc jej nie kalibrowałem) w tej chwili obydwie się "rozjeżdżają" i mają 1 cm i 2,5 cm FF. Na kicie i przesłonach 5,6 FF/BF nie widać tego ale jak mi 90% zdjeć na przysłonie 1.4 z 35L nie wyszło to zamiast normalnych zdjęć zrobiłem zdjęcia bateryjek i tablic testowych i jak to się mówi "z Nerw Wyszłem"
To już nawet nie chodzi o kasę (chociaż tez mnie wkurza że sprzęt za parę tysięcy nie działa jak powinien) ale o czas i nerwy gdy muszę oddać coś na żytnią. Z drugiej strony to jakaś żenada z tym trzymaniem kalibracji. Gdyby mnie to nie dotknęło to bym nie uwierzył. Być może konkurencja na rynku wymusi w końcu lepsze trzymanie parametrów przez sprzęt C lub lepszy poziom usług i niższe ceny w serwisie C.
Zakupiłem Canona 70-200 2.8 z przepięknym BF, który widoczny jest przy kilkunastu albo kilkudziesięciu metrach od fotografowanego obiektu. Strasznie słabo działa obiektyw przy słabym kontraście zdjęcia - ostrość wtedy wariuje. Szkło działa tak z kilkoma aparatami, inne obiektywy działają ok. Odesłałem do kalibracji. BF już nie mam. Teraz mam równie ogromny FF. Znów odesłałem... zobaczymy co poradzą.
Migawkę wymienili mi sprawnie w 30D, ale już duże, tylne pokrętło naprawili tak, że raz działa, a raz nie.
A najlepsze jest to, że system Canona dla zawodowców nie działa w Polsce... to na ch... on powstał ?
Pozwole sobie tu skopiować post P.Magdy z CP
Mam do Państwa prośbę,
czy mogłabym poprosić o konkretne przykłady Państwa doświadczeń z serwisem Canona?
Prosiłabym o podanie modelu serwisowanego aparatu (najlepiej z numerem seryjnym), kraj zakupu aparatu, data oddania do serwisu (mniej więcej), numer zlecenia w serwisie, czas serwisowania, usterka z jaką oddawany był sprzęt, efekt serwisowania.
Prosiłabym o przesyłanie tych informacji bezpośrednio na mojego służbowego maila: magda.lokajczyk@canon.pl
Jesli nie będą mieli Państwo wszystkich informacji z wymienionych powyżej (nie zawsze sie wszytsko dokładnie pamięta) to nic nie szkodzi. Proszę po prostu o jak najwięcej szczegółów.
18-55 Kit, 50 1.4 i 70-200 po zakupie od razu nadawały się do kalibracji (co też zrobiłem z drobnymi przygodami)
35L nie przejawiała żadnych problemów i dopiero niedawno po jakimś roku stwierdziłem że jest coś nie w porządku. Obiektywy skalibrowane w dalszym ciągu mniej więcej trzymają ostrość (0,5 - 1 cm FF przy 50 @1.4, FF/BF mniej zauważalne w kicie i 70-200 @4) ale też coś zaczyna się dziać.
Generalnie dopóki zdjęcia ludzi i inne "normalne fotki" wychodzą ok nie ma sensu kalibrować.
Niedługo będę znowu jechał na Żytnią lub zmienię body np na 50D.
Wymiana naciągu migawki w Canon 20D - 600PLN, czyszczenie obiektywu 50mm - 70PLN
- wymiana migawki 5D mark I 800zł
- wymiana/naprawa spustu 5D mark I 300zł
- Wymiana migawk 20D 550zł
- wymiana/naprawa spustu 20D 200zł
- czyszczenie matrycy 20D 61zł
BTW wie ktoś gdzie w Krakowie mogę naprawić spust w 20D w bardziej ludzkiej cenie? Na Czapskich powiedzieli że niestety nie ogarną... :/
instrukcja wymiany spustu:
http://doug.kerr.home.att.net/pumpki...er_Release.pdf
Co prawda Canon i Żytnia jest juz dla mnie tematem przeszlym ale:
Oddawalem rok temu do kalibracji kilka obiektywow. Skoro juz jechalem na Żytnia osobiscie, to zabralem wszystko co mam , zeby potem nie jezdzic 2 razy. Zabralem nastepujace obiektywy: 24-105 (PL) , 70-200 (US), 85 1.8 (US), 50 1.4 (US), Macro 100 2.8 (PL), 50 1.8 (PL). (Po prostu 50 1.4 na pelnych dzirach srednio sie sprawowala, 24-105 tez jakby wykazywal tendencje do ustawiania minimalnie ostrosci przed obiektem)
Przy odbiorze okazalo sie ze WSZYSTKIE obiektywy z US wymagaly odplatnej regulacji, oraz kupiony w PL obiektyw 100 2.8. Oczywiscie kalibrowano tez puszke 5D.
Zaplacilem za calosc ponad 500zl. Problem tylko w tym, ze na obiektywy z US dostalem tylko paragony natomiast na 24-105 (na gwarancji PL) dostalem wydruk graficzny. Tak naprawde nie jestem do konca przekonany, czy faktycznie wymagaly kalibracji, bo po podlaczeniu do 40D dzialaly dokladnie tak samo jak przed tym jak je oddalem do serwisu. (zwlaszcza 50 i 85)
Dziwi mnie troche fakt ze WSZYSTKIE szkla z zachodu wymagaly regulacji (czyzby dlatego ze latwy sposob na zainkasowanie pieniedzy bo odplatnie? A przy okazji coby nie bylo podejrzanie dodanie informacji ze jeden z obiektywow na gwarancji tez takowej wymagal? Tym bardziej , ze bez zadnych wykresow a jedynie paragon potwierdzajacy wykonanie uslug. DLaczego 5D wymagalo kalibracji? SKoro kalibrowano juz szkla to skąd koniecznosc kalibracji dodatkowo puszki? Czulem sie niepewnie , ale ze suma summarum wszystko dzialalo jak nalezy, to przebolalem dosc drogi wydatek bo poprawnie pracujący sprzet byl dla mnie priorytetem.
Tyle ode mnie. Chociaz na szybkosc pracy serwisu, jak tez kulture pracowników narzekac nie moge, (udawalo mi sie zwykle umowic robote na poczekaniu), to nie do konca jestem pewny czy serwis postepuje fair.
Dlaczego np. nie dostaje sie wykresow pokazujacych prace obiektywu przed kalibracja i po przeprowadzeniu takowej? Tak naprawde to nikt nie wie co dzieje sie z obiektywem w drugim pokoju. Mozna przeciez je przetrzec szmatą i powiedziec : Tak , obiektyw wymagal kalibracji, zwlaszcza ze w przypadku tele jej koszt wcale nie jest taki maly.
Lucky dog...
A zawsze udało ci się dostać FV czy rachunek, prawda?...
Nie serwis tylko przedsiębiorstwo CSI itd., które - jak każde - musi przynosić zyski a, że akurat w Polsce ma siedzibę...
Serwis jest np. w USA, gdzie nie było żadnych dyskusji kupione tu czy tam, było miło, było free of charge, było szczere thank you for using canon products - w torbie raczej było czarno-czerwono.
BYŁO...