Eee, a czy to nie jest po prostu 17-40 na 5D @17mm?
Wersja do druku
Sadzac po stopce Cichego to juz predzej 24-70/2.8 L. To co widac to po prostu zbieznosc perspektywy (szczegolnie widoczna na szerokich katach).
pzdr
No właśnie - Cichy, jakich szkiełek używasz? Sądząc po stopce to pewnie jest to 24-70 2,8 i 70-200 2,8. Którego używasz częściej?
Exif pod zdjęciami przecież jest :) Na weselach praktycznie cały czas 24-70, w reporterce 70-200 .. Stwierdziłem, że stałki już mi niepotrzebne. Kościół sam tak wyszedł..
Tak jak dla mnie miski są superaste:razz:
A Ty co w Irlandii jesteś ?:)
Londyn? Nie ma takiego miasta...
Zapraszam na moją nową stronę w zasadzie tylko dotyczącą fot ślubnych.
Dojdzie jeszcze intro no i poza galeria pozostale działy będą poprawione.
Jeśli macie jakieś uwagi to bardzo proszę :)
http://www.kubacichocki.pl/
:)
cichy spać nie możesz..??:mrgreen:
galeryjka fajna tylko czemu obrazki takie małe- mam monitor 21" i mało co widać
a'propos szukam właśnie jakiejs darmowej i fajnej galerii do swojej przyszłej strony ślubnej..:)
no to właśnie simpleviewer polecam - bardzo prosta obsługa jeśli chodzi o dodawanie czy wyrzucanie fotek.... też go wykorzystałem u siebie w dziale 'portfolio' no i jest 'free'
Panie Cichy fotki fajne i galeryjka ładnie zmontowana ale chyba na serio troszkę za mały format... moim zdaniem potencjalny klient będzie się zastanawiał dlaczego aż tak małe... i co chciałeś ukryć :-D ale to tylko moje zdanie ;)
Zdjecia za male ? oooo, Panowie... Dlugo nad tym sleczalem, zeby odpowiedni format uzyskac.
U mnie na 1280x1024 wyglada to tak:
http://img74.imageshack.us/img74/4113/stronawv4.jpg
Czy to za malo ?? Moze u Was jakos inaczej sie wyswietla ??
heh, Cichy, przekombinowales cusik...
http://img164.imageshack.us/my.php?image=pulpitee8.jpg
No to ze pod Firefoxem chodzi lipnie, to wlasnie sie dowiedzialem. Moja strona jest zoptymalizowana pod IE :)
Jeszcze dzis bedzie równoległa wersja pod FFoxa. Nie od razu Kraków zbudowano :)
To pod IE źle chodzi czy Firefoxem ??
Cichy, jak chodzi dobrze pod FF to pod IE raczej będize napewno dobrze wyglądać :mrgreen: Także jak zrobisz żeby dobrze wyglądało pod FF to IE powinien bez problemu łyknąć ;)
Bardzo ładne fotki.
Głównie mi chodzi o Explorera. Czy ktoś ma jakieś problemy w wyświetlaniu pod IE ?
potwierdzam pod IE chodzi dobrze pod firefoxem zdjecia sa malutkie :(
ps. fajna prezentacja mozna zapytac jakim programem robiona... ?
Dzieki, możesz sprawdzić jeszcze raz ? na stronie głównej jest link do wersji "Rirefoxowskiej" która wymusza mi wyświetlanie galerii w określonej rozdzielczosci (bez skalowania jak w wersji IE).
Powinno być dobrze, w razie jakichś jeszcze problemów proszę napisać.
Link do skryptu prezentacji jest na dole po prawo w każdej galerii :)
cichy, jakim programem robisz prezentację??
Gratuluje zdjęć, bardzo mi sie podobają. Fajnie że można sobie zobaczyć jak ktoś robi foty ślubne w kościele, plenerze czy na sali.
Kadry są ciekawe może wąskie ale szczegółowe zresztą jak to portrety.
Zastanawiam się cały czas nad rozwiązaniem problemu lampy na sali ciemnej, jak zawsze wszystkim wychodzą z korektą balansu na pierwszym planie (jest ok)a z tyłu straszni robi się żółto, jakoś mnie to drażni.
Zastanawiam się czy może jakiś filtr na Lampe zapodać by wyrównać temperaturę światła palnika z Np żarowym ????
Pozdr
w kosciele czesto masz nie dosc ze rózne zarówki to jeszcze dzienne wiec ciezko nawet z folia na palniku
Większość zdjęć już widziałem wcześniej - pierwsza liga! :mrgreen:
Mam pytanie o kolor. Jak konwerujesz do bw? Czy dajesz klientom np. wszystkie bw czy przeplatasz je na zmianę z kolorowymi?
Jest takie jedno wśród kolorowych: szeroki plan w kościele zrobiony z wejścia w kierunku ołtaża. Zaskoczyło mnie niemal perfekcyjne oświetlenie. Zdradzisz jak to zrobiłeś? Statyw i jakiś HDR? Bo lampami tak chyba nie da rady... :roll:
Galerię robiłem z darmowym simpleviewerem - link jest w galerii przecież pod miniaturami.
Szeroki plan robiłem bez lampy 24mm 1/60 iso1250 z ręki. A co jest HDR nie mam pojęcia. W kościele staram się używać mało lampy..
A skad takie staroswieckie przyzwyczajenie?
Naprawde nie rozumiem... nie tylko tu na forum.
Juz ktos napisal - jak sie przygotuje strone pod Firefoxa/Opere to pod IE bedzie rownie dobrze dzialac.
Jak sie 'optymalizuje' na odwrot... to traci sie potencjalne ponad 27% uzytkownikow internetu, ktorzy uzywaja innej przegladarki niz IE ( http://www.ranking.pl/index.php?page...Page&stat=2|OW ).
Wiec gdzie tu sens zaczynac tworzyc strone od 'optymalizowania pod IE' , gdy zrobienie na odwrot przynosi o wiele lepsze efekty?
Rozumiem aluzje do budowania Krakowa ale pytam - czemu wybrales wyjscie przeczace logice?
Cichy, spróbuj dopisać w kodzie np tej strony http://www.kubacichocki.pl/galerie/p...bum/index.html w nagłówku (pomiędzy <head></head>)
a usunąć z koduKod:<style type="text/css">
html, body, table { height: 100%; }
#flashcontent { height: 100%; }
body {SCROLLBAR-FACE-COLOR: #111111; SCROLLBAR-HIGHLIGHT-COLOR: #555555; SCROLLBAR-SHADOW-COLOR: #333333; SCROLLBAR-3DLIGHT-COLOR: ##333333; SCROLLBAR-ARROW-COLOR: #DDDDDD; SCROLLBAR-TRACK-COLOR: #555555; SCROLLBAR-DARKSHADOW-COLOR: #333333; }
</style>
Powinno działać teraz pod Firefoxem też...Kod:<style>
BODY {SCROLLBAR-FACE-COLOR: #111111; SCROLLBAR-HIGHLIGHT-COLOR: #555555; SCROLLBAR-SHADOW-COLOR: #333333; SCROLLBAR-3DLIGHT-COLOR: ##333333; SCROLLBAR-ARROW-COLOR: #DDDDDD; SCROLLBAR-TRACK-COLOR: #555555; SCROLLBAR-DARKSHADOW-COLOR: #333333; }
</style>
Jak zadziala, to Cie wysciskam :]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No cóż Vitez, masz pewnie rację, widocznie rzeczywiscie mam staroswieckie przyzwyczajenia. Przyznam sie szczerze, ze nie widzialem, zeby wsród moich znajomych ktoś używał innej przeglądarki niż IE....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No Olek, słowo się rzekło :) Strona śmiga jak trzeba, Mam jeszcze jedną małą rzecz, która powoduje, że inaczej działa pod IE inaczej pod FF. Mianowicie jeśli dodam przewijanie środkowej ramki, to w IE mi ucieknie środkowa ramka w lewo o szerokość paska przewijania, a w FF będzie dobrze, a jak się stronę zeskaluje do momentu aż wyskoczy pasek przewijania, a potem też ucieka w lewo te kilkanaście pix...
I wlasnie po to sa rankingi, obiektywnie (wg cookies) zliczajace stopien rozpowszechnienia danej przegladarki. Bo 'wsrod znajomych' to niestety zbyt subiektywne (np wsrod moich znajomych IE to max 10% popularnsci ma). Chyba ze stronke robisz tylko dla tych znajomych wlasnie ;) .
Tak przy okazji sie naprawde zastanowilem (pytanie do mocarzy webmasterskich zagladajacych dot ego watku)... czy da sie zrobic strone dzialajaca pod Firefoxem/Opera a na pewno NIE dzialajaca pod IE?
Niestety - próbowałem na różne sposoby, ale nie wiem jak sobie z tym poradzić. Jedynie ustawienie wszystkim ramkom na sztywno scrolling="yes" nie powoduje rozjeżdżania się stron, ale za to wygląda to... dziwnie co najmniej. No albo wyrównanie stron do lewej. W dodatku u mnie środkowa strona ucieka w lewo i w FF i w IE, a przy skalowaniu środkowa strona skaluje się do zerowej wielkości, a przewijanie w ogóle się nie pojawia.
Ramki nie są fajne i nigdy nie wiadomo tak do końca jak to zadziała. Może warto jednak z nich zrezygnować skoro robisz sobie nową stronę i zależy Ci na tym by była łatwo "znajdowalna" w Google, które nie za bardzo lubi strony zawierające ramki.
Być może :-) Może jest jakiś bug/bład czy kawałek kodu, którego umieszczenie spowoduje wysypanie się tylko IE. Póki co jedynie przychodzi mi do głowy celowe wykrycie jaką przeglądarką jest otwierana strona i jeśli jest to IE to zamiast strony wyświetlenie jakiegoś wrednego komunikatu - jeśli np. autor strony nie lubi ludzi używających IE :twisted: Oczywiście da się ten mechanizm oszukać (np wtyczka User Agent Switcher do Firefoxa).
Wyrownanie do lewej - to moze byc dobry pomysl. Zobacze jak to bedzie wygladalo w roznych rozdzielczosciach
OT:
a wcale ze bo nie, a czesto wrecz przeciwnie:mrgreen:
oczywiscie - wersja uboga - javascript sprawdza jaki agent(przegladarka) prosi o strone i w zaleznosci od wyniku wypluwa np. komunikat. Wersja wypas - dzialanie to samo, tylko kontrolowane przez php/asp.
@Cichy - stronka dziala juz ok, jezeli chodzi o suwak, sprobuj pobawic sie stylami margin i padding (ewent. width) - ie i ff inaczej je interpretuja (znaczy ie robi to niepoprawnie) - strzelam, nie sprawdzalem na Twojej stronie.
Niestety aż tak biegły nie jestem :)
Wyrównanie do lewej dało pozytywny rezultat, ale jednak chciałbym to mieć wyśrodkowane.
Wymyśliłem, że możnaby taki pasek przewijania umieścić w środkowej ramce, ale nie taki standardowy przy prawej krawędzi ekranu, bo wtedy się rozjeżdża własnie, ale w środkowej tabeli tam gdzie jest tekst. Tylko jakimi sposobami można to zrobić? jeśli koledzy byliby tak łaskawi ... (No ale Olek to już ma jednego browara u mnie co najmniej) :)
Sorry, że teraz dopiero, ale ostatnio z braku czasu rzadko tu zaglądam.
Zobacz: http://develop.buszka.com/46f6496cb2...d9c14c4f6f7c5/
Testowane pod FF, IE, Operą - chyba jest ok.
Generalnie wygląda to tak:
Zrobiłem dwie dodatkowe ramki po bokach. Środkowa kolumna ma 830px, strona ma 800px, zostaje więc 30px na pasek przewijania. Strony są wyrównane w ramkach do lewej dlatego się nie rozjeżdżają. Nie są co prawda na środku idealnie bo są ciut w lewo - o 15px ;)
Wyglada git ! Tylko jeszcze zeby przewijarka była w kolorach strony, da sie tak ? :)
Da sie, spoko, jak zrobisz u siebie to będzie, ja po prostu wywaliłem z kodu wszystko co niepotrzebne przy robieniu tego żeby się połapać ;) Także jak nie wywalisz tegoto będzie.Kod:BODY {SCROLLBAR-FACE-COLOR: #111111; SCROLLBAR-HIGHLIGHT-COLOR: #555555; SCROLLBAR-SHADOW-COLOR: #333333; SCROLLBAR-3DLIGHT-COLOR: ##333333; SCROLLBAR-ARROW-COLOR: #DDDDDD; SCROLLBAR-TRACK-COLOR: #555555; SCROLLBAR-DARKSHADOW-COLOR: #333333; }
edit:
Już dodałem to tam do mojej wersji...
I tak działa tylko pod IE.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,...,61199754.html
Dzisiejsze fotki ze spaceru po Starej Pradze w Wwie. Zapraszam.
********e foty!;)
Tylko, czy mógłbyś podać adresy, gdzie je robiłeś? Z powodów czasowych nie mogłem pójść na spacer, czego żałuje...:/
Każde zdjęcie jest podpisane, tylko chyba trzeba na nie kliknąć..
Parę ślubnych z soboty ...
Fajne zdjęcia, chociaż z trochę dziwną kolorystyką. Przedostatnie ma nieuzasadniony przechył.
fajne kadry ja mam pytanie co ma taki dziwny bokhej (zdjecia z kosciola)