Ale Twój kolega i kolega Shadowa stoją jak pipy na peronie, a Tiktokowa młodzież zasuwa pociągiem.
Wersja do druku
Ale Twój kolega i kolega Shadowa stoją jak pipy na peronie, a Tiktokowa młodzież zasuwa pociągiem.
Tu nie chodzi o mentalność, ale o to, że amerykańskie firmy trzymają dane na amerykańskim serwerze, a co za tym idzie, mają odpowiednie gwarancje. Znam tylko jedno tzw. nowoczesne państwo, ktorego rząd był na tyle głupi, żeby kupić program wrażliwy z hostingiem za granicą, nawet jak jest to serwer na Bliskim Wschodzie. :D
Qgiel, niestety to tylko teoria. Jak nie bedzie komu pracowac za 20lat na moja emeryture to te wyliczenia ile teraz mam „na swoim koncie emerytalnym” jakie co jakis czas dostaje z zusu moge wlozyc miedzy bajki. A nie bedzie komu bo jest kryzys demo, i nic nie zapowiada zmian. A ja akurat jestem z wyzu demo, co oznacza ze takich jak ja bedzie cala masa do wyplaty swiadczeń.
Dlatego ja na nic nie licze, sam sobie uzbieram kupke. Panstwo zas ma w tym nie przeszkadzac.
audyty to jest zawsze pain in the ass, i o tych wszystkich firmach z tzw wielkiej 4ki mam mocno ambiwalentne zdanie
Właśnie planuję jakiś wypad grudniowy ale podobno bez Samsunga S25 Ultra nie ma co jechać więc chyba przełożę na styczeń po premierze :mrgreen:
Ja zawsze myślałem że teraz dzieciaki to mają komputery w małym paluszku skoro informatykę mają od najmłodszych lat. A tu kolega mi wyjaśnił że nic bardziej mylnego. On jeszcze objął klasę po jakimś innym gościu co im na tych lekcjach tylko gry odpalał. To teraz jak on zaczął im tłumaczyć jak działa skrzynka pocztowa i prosty edytor tekstu to dzieciaki załamane. I jeszcze były bardzo zdziwione jak im powiedział że muszą mieć zeszyt do informatyki bo trzeba coś notować. Normalnie cyrk.
--- Kolejny post ---
Tak w pociągu najwięcej zasuwają na TikToku :) Nikt ze sobą nie rozmawia w przedziale tylko nosy w smartfonach.
Obróbka zdjęć 2024 w systemie Android
(mobilnych) smartfonach czy tabletach czyli smartfonach o dużych ekranach
Aktualnie zdecydowana większość programów do zastosowań osobistych które są dostępne w PC na Windows są również dostępne w systemach/urządzeniach na Androidzie.
Najważniejsze do pracy biurowej takie jak Microsoftu 365 (Office) czy do obróbki zdjęć Adobe Lightroom lub Adobe Photoshop Express działają identycznie w obu systemach i wyglądają indentycznie na ekranach w obu systemach.
1. Tablet
U mnie teraz to około 50% czasu oglądania programów TV i praktycznie cały czas w internecie realizuję teraz na tablecie.
Cała praca którą kiedyś od wielu lat wykonywałem na PC Windows teraz wykonuję na tablecie.
I mogę ją wykonywać w dowolnym miejscu w domu, poza domem, na wyjazdach
Sporadycznie podłączam tablet pod monitor i pracuję na 2 ekranach przy obróbce wybranych zdjęć
2. Smartfon
To u mnie głównie telefon, aparat fotograficzny, GPS/mapy.
Sporadycznie na ekranie smartfonu bywa np. oglądanie meczu czy obróbka zdjęć np. w trakcie koncertu.
Po podłączeniu BT fizycznej klawiatury oraz myszy i do monitora tworzy się pełny odpowiednik PC Windows.
U mnie znacznie, znacznie szybszy i prostszy w obsłudze niż mój PC Win 10 ktory za kilka miesięcy straci wparcie
jp
PS
Odczuwałem potrzebę przenośnego TV ale to tablet z dużym ekranem i sim a więc duża kasa, zwlekałem/wahałem się z decyzją
Mistrzostwa piłkarskie a tu diagnoza 2 tygodnie w szpitalu a tam nie ma TV ani wifi.
Promocja 15% i za 1zł etui z klawiaturą, kupiłem Samsung Tab 9 Ultra 5G
Wieczorami na korytarzu emocje pacjentów z których część ze stojakami z kroplówką
Pliki z R5 obrabiam na Nokii 3210. Idealnie sie do tego nadaje.
Na 3210 dobrze się gra w węża.
Bezbłędnie rozpoznaje prostokąty.
Nie należę do kościoła wyznawców/teoretyków sRGB, jestem ateistą
Dla mnie ważne czy wyświetlany na ekranie oryginalny plik Xrite jest "ocznie" zgodny z oryginalną planszą Xrite.
Oryginalny plik można ściągnąć, oryginalną planszę można kupić.
S24U w wyświetlaniu w Galeria jest zgodność, w podłączonym monitorze NEC też
W Tab S9 musiałem trochę zmienić w ustawieniach wyświetlacza
jp
Zapomniałeś dodać, że do takiej oceny niezbędne jest źródło światła o ciągłości widmowej i odpowiedniej temperaturze barwowej.
Chromatyczność barw może będzie wystarczająca dla S24U, ale nie do profesjonalnej pracy.
To że dla Ciebie coś "ocznie" jest zgodne, niczego nie udowadnia.
Zrozum, mam to z tyłu.
Jestem amatorem, widzę kolory tak jak widzę
Chcę na swoim ekranie czy swoich wydrukach "wyświetlany świat" widzieć tak jak widzę "świat" w realu.
Reszta dla mnie nie ma znaczenia.
jp
PS
Gdzie zdecydowana większość ludzi może oglądać/widzieć skutki mszy profi sRGB ?
To po co Ci te tablice? Przecież one są inne od tego co widzisz.
Wejdź Google w Xrite, jest tego dużo, nie wiem na jakim poźiomie Cię zainteresuje.
Nie interesuje mnie profi kalibracja monitora, mam apkę do Lightrooma ale nie jest potrzebna.
Robię zdjęcie planszy w 2-3 sytuacjach zdjęciowych i porównuję/ogladam zdjęcie na ekranie i/z planszą w tych sytuacjach.
jp
Ok. Zatem decydujący w określaniu barw powinien być współczynnik zgodności ocznej (wzojp), a nie żadne testy czy tabliczki.
Wiem, że temat kręci się w koło (jak zawsze), ale w wolnych chwilach można świetnie poprawić sobie humor.
Mi zależy na tym, żeby obrazki jakie produkuję w zwykłym eksporcie, i po obrobce w Ps, i po resizingu w innych appkach byly takie same kolorystycznie, wyswietlane na smarcie, na monitorze i w dwoch przegladarkach czyli safari i chrome.
W tym roku doszedlem z tym jako tako do ładu, choć appki pod win10 czyli irfanview i faststone napsuły mi troche nerwow. Np irfanviewera juz nie wykorzystuje do resizingu bo splaszcza kolory i nic nie moge z tym zrobic.
Odkad mam Macbooka jest tak jak pisze Cybul, wszystko na nim jest bardziej spójne. To samo na lapku, to samo na ajfonie. I chcialbym tez tak miec w kompie..
Czyli w kręgu twoich urządzeń, gdy nie wychodzisz z domu, wszystko gra.
A co gdy publikujesz zdjęcia w necie lub drukujesz? Druk (ten ogólnie dostępny) ma najmniejszy gamut że wszystkich nośników.
Warto się napinać na nie wiadomo jakie przestrzenie, czy wystarczy sRGB?
Tu Janek ma rozsądne podejście. Wystarczy, że na wydruku i ekranie mi się podoba i jest prawie tak samo. Mam w d*p** rozróżnienie 255,0,0 od 254,1,2.
Coś jak audiovoodoo. Chłopcy porywają się na głośniczki 66,6 kHz, a normalny człowiek w wieku, dajmy na to 41 lat ;) , i tak ma dobrze, jeśli usłyszy 13 kHz.
Gdy publikuje w necie tez wygladają ok.
Druk to zupelnie, zupelnie osobna kwestia, ale od 5lat nic nie drukuję, choć w 2025 pewnie sie to zmieni bo chcialbym cos powiesic na sciane czy nawet zrobic wieksza fototapete, jakąs panoramke Tatr w salonie czy cuś w ten deseń.
A sluch mam bdb jak na swoje lata [emoji1]
W S25 Ultra (nowszy sprzęt oraz system operacyjny i nakładka, znacznie rozszerzone/ulepszone zastosowania AI) w warstwie fotografowania pojawiło się wiele nowości z których dwie to wirtualna przesłona i edytor RAW dostępne tylko w Expert RAW
1. Wirtualna przesłona (sterowanie/kontrola GO)
Aktualnie (na początek ?) tylko dla "aparatu" głównego 200 Mpix, f/1.7, 23mm (można "powiększyć" do 69mm (w S24U do 230mm)) można ustawiać zmienną przesłonę od f/1.0 do f/16 gdzie nie ulegają zmianie parametry ekspozycji tylko ulega zmianie "wygląd" GO na wynikowym zdjęciu. Tworzony jest z jednoczesnych mikroekspozycji z wielu obiektywów (różne ogniskowe) dających w sumie informacje o rozkładzie przestrzennym fotografowanych obiektów.
Na ekranie smartfona, tabletu (A4) oraz "monitora" 4k 65 cali efekt wygląda prawidłowo/normalnie.
2. Edytor RAW
a.
Pliki jpg są obrabiane w pełnym zakresie tak jak w S24 Ultra z wieloma z dodatkowymi "wstawkami AI" (z możliwościami regulacji wielkości wpływu) wpływającymi na wygląd zdjęcia.
b.
Gdy obrabiamy plik RAW pojawia się info że to edytor RAW i można ustawić tylko wszystko co dotyczy "światła" i po naciśnięciu Gotowe tworzy się "tymczasowy" jpg i przechodzi się do pełnej obróbki 2a tego pliku
Można też wrócić do sytuacji przed Gotowe i coś zmienić.
jp
Wiosna. Wszystko się budzi do życia...
Wylęga się, z ziemi wychodzi
"Już wiosna idzie i każdy wie, całej przyrodzie..."
https://www.youtube.com/watch?v=YjMEMK9gx2I
S25 Ultra, przykład działanie witrualnej przesłony.
Pliki jpg prosto ze smartfonu z "aparatu" 200 Mpix, 23mm, F1.7.
Ustawienia defaultowe przy robieniu zdjęć oraz przy tworzeniu pliku jpg z wyłączonymi wszystkimi "wspomaganiami".
A. 23mm
F 16.0
Załącznik 19564
F 8.0
Załącznik 19565
F 1.0
Załącznik 19566
B. 69mm
F 16.0
Załącznik 19567
F 8.0
Załącznik 19568
F 1.0
Załącznik 19569
jp
Też mam takie. Co więcej nie potrzebowałem w ogóle obiektywu :twisted:
Załącznik 19571
to teraz bardzo popularny sport:
Załącznik 19572
w ogóle można taką scenę spotkać w wielu miejscach:
Załącznik 19573
szczególnie uwielbiają ten styl miłośnicy fotografowania jednej firmy:
Załącznik 19574
w każdym razie czego by nie mówić, psy szczekają a karawana idzie dalej.
Załącznik 19575
Sesje wykonane bezlusterkowym, bezmatrycowym, bezobiektywowym aparatem językowym dell. Żadne zwierzęta ani ludzie nie ucierpieli podczas sesji. Emisja dwutlenku węgla zgodna z zielonym ładem.
To wszystko się dzieje na mikroskopijnej matrycy, a jak tę technologię zaimplementują w pełnoprawnym aparacie fotograficznym, lub w software, to zmierzamy w kierunku, gdzie się nie da odróżnić, co zostało zrobione Cajsem, a co Srajsem. Nie tylko GO, ale też charakter bokeh sobie będzie można wybrać jak teraz profil symulacji błon filmowych.
Jakoś nie śledzę nowinek, ale takie myki to ja mam w ACR od dość dawna a apkę "Fokus" czy funkcję portret w srajfonie od dawna.
W ACR mogę symulować nawet kształt czy charakter rozmycia.
ACR
Załącznik 19584
Srajfon 11pro z funkcją portret.
Załącznik 19585
Obróbka zdjęć w S25 ultra, Edytor RAW
W S25 Ultra można obrabiać zdjęcia w nowych wersjach edytorów, Samsunga Zdjęcia dostępna tylko w S25U oraz w LightRoom for Samsung dostępne na wszystkich mobilnych Samsunga.
Nowością w Zdjęcia w S25 U jest edytor RAW (dwustopniowy system obróbki plików RAW)
Po wykonaniu (RAW, jpg) oba zdjęcia na ekranie wyglądaja tak samo.
Przy plikach jpg przy wejściu do Zdjęcia dostępnych jest 6 zestawów narzędzi w tym "światło" : auto, balans światła, jasność, ekspozycja, kontrast, podświetlanie, cienie, nasycenia, odcień, temperatura, ostrość, wyrazistość.
Przy plikach RAW są dwa stopnie :
a. pierwszy
Pojawia się histogram i tylko narzędzie "światło" : auto, ekspozycja, kontrast, podświetlenie, cienie, wibracje, nasycenie, temperatura, usuń szumy
b. drugi
To ten sam zestaw jak przy plikach jpg, z tym samym narzędziem "światło"
W stopniu pierwszym, przy tworzeniu plików jpg z pliku RAW są funkcje wibracja i usuń szumy których nie ma przy obróbce plików jpg.
Z moich (wstępnych) ustaleń wynika że takie same funkcje np. podświetlenia (zmieniamy w wykonanym pliku jpg i w pliku RAW z którego powstał plik jpg i wracamy do pliku jpg) w obu stopniach działają inaczej.
jp
Janek, po kiego wuja przepisujesz instrukcję obsługi, zamiast po prostu POKAZAĆ, co to wszystko daje?!
Próbowalem RAWów z kilku kamerek tego typu - ajfony, gopro, dron (dng), osmo pocket 3 i jedynie z drona te foty nadają się do czegokolwiek, fajnie sie je obrabia, mają szczególy, kolory i dynamikę. Pozostale to kompletna strata przestrzeni magazynowej i czasu na obrobke tych akwareli [emoji38]
No coś w tym jest :D
ROTFL :mrgreen:
Pozostając w oparach absurdu tego wątku zapytam autora wątku:
A myślałeś już nad następcą obecnego swojego smartfona? jak również odpowiednim doposażeniu onego smartfona? 8-)
Mogę coś podpowiedzieć :)
Załącznik 19617
Załącznik 19618
https://www.facebook.com/reel/1266015664478003
Z nowości to wychodzi właśnie nowy Xiaomi 15 Ultra za grosze praktycznie: 6.999 zł za wariant 1 TB :mrgreen: (cena mojego aparatu foto z matrycą pełnoklatkową)
Załącznik 19619
Załącznik 19620
--- Kolejny post ---
Dałbym i ja! Jak mawiał klasyk: pewne rzeczy się zmieniają, a inne wciąż pozostają takie same...
--- Kolejny post ---
Pikne one sesyje. Pozwolę sobie dopisać iż zapewne również powstały w zaciszu domowym w paputkach na nużętach podczas ich realizacji 8-)